CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kínos magyarázkodás útfelújítás helyett - Cikis cikkek, főnöki blamázs - És ami kimaradt még a CSH-ból

2022. november 05. 00:02 - csú

tancsics_utca_felujitasa_kesik_2022-10-02_borbely_lenard_face.pngA felújítást a képen látja? Nem látja? Na, látja! A fotót posztoló kerületvezető több évi ígérgetés után október 25-én jelentette be saját fb oldalán, hogy „a jövő héten elindul a Táncsics Mihály utca felújítása.” November 2., ugyanaz a kerületvezető: „A nagyszabású útfelújítás munkálatai, a komolyabb forgalmi korlátozások csak jövő héten kezdődnek”. Mese és magyarázkodás van, útépítés nincs.

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) november 2-án megjelent 21. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Az újság mostani számában a szerkesztők a teljes egyoldalúságot választották: a már több helyen is megjelent rezsivédelmi intézkedések Borbély-féle csomaggal kezdték, a polgármester hőstettével, a Táncsics Mihály utca felújításával kapcsolatos ígéretének pillanatnyi állásával folytatták, majd némi kitekintés (újabb ársapka várható, lengyel-magyar barátság) után az október 23-i ünnepségekkel, koszorúzással, kitüntetésekkel folytatták. Azzal, hogy a legutóbbi lapszám megjelenését követően mi történt még a kerületben, nem foglalkoztak, de arra sem volt idejük és kedvük, hogy minderről megkérdezzék a kerületieket, a civileket, az ellenzéket vagy, hogy utánajárjanak, hogyan köszöntötte ’56-ot a kerületi ellenzék. 

Ennél színesebb lett a kultúrrovat: belefért két elismerésre méltó, megbecsült kerületi személyiség (Piri néni, a testnevelő tanár és a kerület szabómestere, Érmezei József) portréja is, de az oktatás, a kerületi pedagógusok helyzete, helyi megmozdulásaik tényszerű ismertetése már ismét elhallgatott, kényelmetlen ügy lett. A rövid tájékoztatás az itt lakókat foglalkoztató legfontosabb kérdésekről, hírekről, a gazdasági válság, az elszabadult infláció csepelieket is érintő hatásairól, mint mindig most is hiánycikk a lapban. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Rezsivédelmi intézkedések Csepelen

A rezsivédelem megszüntetését, illetve az energiaárak nyári emelését követően először szeptember 29-én tájékoztatta a képviselő-testületet a polgármester saját rezsivédelmi csomagjának elveiről, majd október 20-án a csepel.hu-n megjelent szövegében bontotta ki részletesebben a tervezett intézkedéseket,

(https://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/14473-rezsivedelmi-intezkedesek-csepelen)

amelyeket most közölt a Csepeli Hírmondó újabb számában a szerkesztő. Blogunk többször is foglalkozott a polgármester egyszemélyes intézkedési csomagjával, legutóbb október 24-én, a heti összefoglalónkban. https://csepeliek.blog.hu/2022/10/24/egy_het_csepeli_konzultacio_nincs_de_nemzetinek_csufolt_az_van_propaganda_masodallasban

Véleményünkben több kritikai megjegyzést is megfogalmaztunk, amelyek nem találtak visszhangra a polgármesternél: változtatás nélkül leadatta korábbi anyagát. Most mindössze két megjegyzést idézünk korábbi írásunkból: 

> A leírtak szerint az intézkedési csomag a polgármester és néhány társasági, intézményi vezető megegyezéseként jött létre, nem érzékelhető mögötte az érintett közösségek egészének egyetértése és együttműködése, nem is beszélve a társadalmi, politikai háttér véleményének hiányáról.

Borbély úr a témáról tárgyalni sem volt hajlandó testületi ülésen, ami annak is bizonyítéka, hogy nem kíván együttműködni az önkormányzat legfelsőbb döntéshozó szervével, a képviselő-testülettel, az érintett civil közösségekkel, miközben mindenki mástól együttműködést és támogatást vár el.”

> „A megtakarítások mellett a lakosságnak is próbálunk segíteni az anyagi terheik enyhítésében. Ezért indítottunk ablakcsere támogatási programot, és ezért dolgozik a szociális részlegünk a támogatási rendszer változtatásán,  ….. a döntések a „családokat is szem előtt tartva születtek”. ….Minderről több mint két hónapja beszél, ír, nyilatkozik, egyelőre semmi konkrét döntést nem hozott, miközben a vágtató infláció….egyre gyorsabban hozza nehéz...helyzetbe a csepeli családokat, akinek most megfizethetetlen, még támogatással is, pl. az ablakcsere. Nekik a megélhetés, a növekvő rezsikiadások kifizetése a gond. Más, szegényebb helyzetben lévő önkormányzatok, polgármesterek már korábban léptek ezekben a kérdésekben, van, ahol több ezer forintos támogatás jóváhagyásával próbálnak segíteni,”

2) Elindul a Táncsics Mihály utca felújítása

A polgármester október 25-én jelentette be először saját fb oldalán, hogy „jövő héten elindul a Táncsics Mihály utca felújítása.”, amit a csepel.hu október 26-i oldalán megerősített. A szerdán reggel megjelent Csepeli Hírmondó számában ez olvasható: „november 2-án elkezdjük a Táncsics Mihály utca felújítását.” Pár órával később már ez olvasható Borbély fb oldalán: 

„Ma reggel megtörtént a munkaterület átadása a Táncsics Mihály utcában, amelynek a felújítása a Kormány támogatásából valósul meg. A nagyszabású útfelújítás munkálatai, a komolyabb forgalmi korlátozások csak jövő héten kezdődnek, ugyanis az útszakasz forgalomtechnikai kezelője, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Közút Zrt. a munkavégzés megkezdéséhez szükséges engedélyt várhatóan ezen a héten küldi meg. 

Blama. Két ok miatt is, nem örömmel ugyan, de megismételjük: blama. Először is, hogyan fordulhatott elő, ennyi botrányos ígéret, vita után sem készült el időben a munkálatok elkezdéséhez szükséges engedély. Másodszor: az engedély megszerzése és a munkakezdéskor való felmutatása a beruházó, az önkormányzat feladata lett volna, s addig nem lehetett volna a munkaterület átadását sem megtartani. Ki a felelős mindezért?

Lásd még korábbi cikkünket:

https://csepeliek.blog.hu/2022/10/30/egy_het_csepelen_romba_dolt_vezetoi_hitelesseg_eltitkolt_tiltakozasok_kilatas_a_keruletbol 

3) Parkavatás, megemlékezés, kitüntetések

„Elutasította A DK, hogy az ’56-os forradalmárról nevezzék el a parkot”

A három oldalas írás a Wittner Mária park felavatásáról szóló tudósítással, pontosabban az akkor elhangzott polgármesteri beszéd néhány mondatának felidézésével kezdődik. A témához tartozik a cikk végén található keretezett, „Elutasította a DK, hogy az ’56-os forradalmárról nevezzék el a parkot” c. írás, melynek szerzője a Borbély úr legbelsőbb, legtitkosabb munkatársa, újságírója, aki a fontos cikkeket megírhatja, TK. 

A cím erős csúsztatás, a DK-ra van kihegyezve, holott 6 ellenzéki képviselő nem szavazta meg a park Wittner Máriáról való elnevezését. Ha „az ellenzék azzal vádaskodott, hogy a park elnevezése törvénytelen,...” akkor miért nem cáfolták meg tételesen a helyszínen, a testületi ülésen? Arról sincs tudomásunk, hogy a vádat „Csepel jegyzője” azóta valamilyen fórumon tételesen cáfolta volna, és a mostani CSH-ból is kimaradt az érvelés. Miért? Egyébként az önkormányzati vezetés sem reagált blogunk október 21-i, „Törvénytelen lesz Csepelen a sétányoknál lévő park vasárnapi elnevezése?” c. írására, a „vád”-ra, holott az az elnevezés törvényi feltételeinek egyértelmű hiányát vetette fel. 

Mindezek miatt fenntartjuk október 2-i heti összefoglalónkban a témával kapcsolatos, a szeptember 29-i képviselő-testületi döntésről szóló megjegyzésünk lényegét:

„...A polgármester ezen a testületi ülésen is, mint már korábban, a körülmények miatt, megértést, támogatást kért az ellenzéktől. Javaslata azonban a legnagyobb bizonyítéka, hogy mindez Borbély részéről csak lózung, kétszínűségnek is nevezhető politikai hozzáállás, ugyanis a témában senkivel nem egyeztetett, semmilyen közmegegyezésre, kompromisszumra nem törekedett. Nem volt kíváncsi az ellenzéki képviselők, az ott lakó csepeliek, az ottani társasházi képviselők, kisvállalkozók, netán a helytörténészek véleményére.”

https://csepeliek.blog.hu/2022/10/02/egy_het_bujkal_csepel_polgarmestere_keruleti_szegyen_lesz_a_parkolas_terkeresztelo_fidesz_modra_csil#more17944496 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3017969708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása