CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csak semmi pánik! Nehéz új évet ígér a polgármester, de buli és tűzijáték az lesz

2022. december 16. 00:05 - csú

nemeth_szilard_maganszama_jedlik_munkateruletatadas_-2021-11-18_1.PNGHiánypótlás. Két súlyos információt nélkülöznie kell a CSH évzáró számát olvasóknak. Az első nélkül, vagyis, hogy feloszlott vagy nem oszlott fel a Fidesz csepeli szervezete, s ha feloszlott, akkor ugyan miért, és mi lesz a frakció nélküli kerületvezetőkkel, nos ezen apróságok hiányában még valahogy elfogyasztható az ünnepi vacsora. De a másik! 12 év után most először történt meg, hogy Németh Szilárdtól egy szót sem, egy receptet sem közölnek a fideszes helyi lap karácsonyi számában. Ezt a fájó hiányt a tavalyi karácsonyra időzített fotóval enyhítjük: a képen a CSH igazolatlan hiányzója, NSZ a Jedlik gimnázium építésénél ígérget

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) december 14-én megjelent idei utolsó, 24. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

Csepelen minden happy. Legalábbis a Csepeli Hírmondó idei utolsó száma ezt sugallja az olvasónak. A kormány felemelte január 1-től a nyugdíjat, az EU megállapodott a magyar támogatásokról, s Borbély Lénárd is örömteli hírekről tájékoztathatta az olvasókat. Elintézte, hogy januártól kinyit a csillagtelepi kisposta, ő meg újra osztogathatott/osztogathat, most fenyőfákat, adományokat nehézsorsú családoknak, csokimikulásokat gyerekeknek, ingyenes korcsolyázási lehetőséget.  Kiállításokat nyitott meg, világnapjuk alkalmából köszöntötte a csepeli fogyatékkal élők csoportjait. Átadta az új 2023.évi Csepel-naptár fotósainak az elismeréseket. A CSH közli: lesz óévbúcsúztató és tűzijáték is a polgármesteri hivatal közelében.

És természetesen itt a karácsony, jön a

karácsonyi ételosztás, felelevenednek a karácsonyi történetek, sőt kiderült, hogyan tölti az év hátralévő napjait a csepeli intézményvezető, a helyi közterület-felügyet vezetője, a csepeli utánpótlás sportegyesület labdarúgó edzője, s egy férfifodrász. Csupa jó hír, örömteli várakozás mindenhol, gond egy szál se. Nagyszerű karácsonya lesz minden csepelinek. Az meg, hogy miként készülnek a csepeliek, az egyedül élők, a nyugdíjasok vagy a nehéz körülmények között élők idén mennyit tudnak fordítani a karácsonyi ajándékozásokra, az esti ünnepi vacsorára, hogyan takarékoskodnak majd az árammal és a gázzal, a hosszabb iskolai szünet miatt mit hogyan oldják meg a gyerekek felügyeletét, mit várnak a jövő évtől, az nem érdekes. 

Azért egy kis üröm az örömben, hogy a polgármester bevallotta, „nehéz év vár az önkormányzatra”, elsősorban azon fránya fideszes és ellenzéki önkormányzati képviselők miatt, akik elrontották örömét, a karácsonyra való felkészülés hangulatát: nem szavazták meg költségvetési módosító javaslatát, illetve a Városgazda Zrt. átalakítására vonatkozó előterjesztését. A miértre és az okokra azonban most sem kérdezett rá az újságíró, így sosem tudjuk meg, hogy mindezért ki a felelős. Az a kérdés is elmaradt, hogy tényleg feloszlatták a csepeli Fidesz szervezetet, s ha igen akkor párt és frakció nélkül, hogyan fogja irányítani a kerületet. Borbély meg csak hallgatott ezekről a fel sem tett kérdésekről. 

Most sem fértek bele az itt lakókat foglalkoztató mindennapi ügyekről, a lakosokat érdeklő legfontosabb kérdésekről, a gazdasági válság, az elszabadult infláció csepelieket is érintő hatásairól szóló hírek, tájékoztatók, vélemények – pedig most 32 oldalas volt a CSH. Ne legyünk azonban elégedetlenek. Bár nem lett módosítva a költségvetés, azért idén is lesz „Óévbúcsúztató koncert és tűzijáték” a Szent Imre téren, kerül, amibe kerül.  

 Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Újra kinyit a csillagtelepi kisposta

A polgármester közösségi oldalán közölt hírt a csepel.hu valamiért nem adta le, a Csepeli Hírmondó viszont foglalkozott a „sikeres megállapodással”. A blogunkban december 11-én feltett kérdésekre viszont, amelyeket a CSH-nak is illett volna feltenni, nem kaptunk eddig választ: miért nem ismerhetjük meg a részleteket, mennyibe került az állami feladatok jelentős részének önkormányzati átvállalása, s miért jöhetett létre az a helyzet, hogy a kormány a 366 kisposta bezárásával megzsarolja a helyi önkormányzatokat? 

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2022/12/11/egy_het_csepelen_mindent_vitt_de_nem_hozott_semmit_a_keruleti_fidesz_feloszlatasa 

2) Semmit rólunk, nélkülünk”

Fotókiállítás, koncert a Völgy utcában

A cikk a fogyatékkal élők december 3-i világnapja alkalmából rendezett csepeli „köszöntéséről” tudósít. A cikkből, többek között megtudtuk, hogy a vendéglátó a polgármester, a rendezvény háziasszonya pedig a képviselő-testület illetékes bizottságának elnöke volt, s hogy a több száz résztvevőt köszöntők mit mondtak. A hosszabb cikk keretezett részében olvashattuk az egyik „érintettnek”, a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete egyik tagjának a véleményét is. Az viszont hiányzott az írásból, hogy csepeli egyesület vezetői jelen voltak vagy sem a rendezvényen, ha igen, miért nem írta meg ezt a lap.

A december 1-i, a Völgy utcai fogyatékos csoport által készített fotókiállítás megnyitása alkalmat adott a fogyatékosok köszöntésére, amit a CSH a polgármester közösségi oldaláról vett át – s amelyből kiderült, hogy Borbély úr fb oldalán közöltek a CSH alapvető forrásait képezik.

3) Rendkívüli testületi ülés: nehéz esztendő vár az önkormányzatra

A cikk a csepel.hu-n december 5-én megjelent írás átvétele, tehát már több mint két hét telt el a képviselő-testületi ülés óta. A szerkesztőség azóta nem volt képes utánajárni az eseményeknek, feltenni néhány kérdést a fideszes ellenszavazatok okainak felderítése érdekében vagy megkérdezni az ellenzéki képviselőket, mi a véleményük a testületi ülésen történtekről. Arra sem futotta idejükből, hogy az azt követő, a témával összefüggő hírről, miszerint, Németh Szilárd kezdeményezésére, feloszlatták a Fidesz Csepeli Szervezetét, legalább egy sort megjelentessenek. Miért? Talán el akarják hallgatni kerület vezetését, illetve a helyi politikai közéletet is megrengető döntések hátterét, vagy a lapgazda képviselője letiltotta témával való foglalkozást? Egyébként, ha igaz a hír, akkor már az is bizonyított, hogy nem csak a kormány, de a mögötte álló pártszervezetek vezetői is utálják a demokráciát. Csak gond van vele. Így tényleg könnyebb: Orbán mint Kedves Vezető és Legközelebbi Vazallusai mindenben döntenek, a többiek pedig csak jelenthetnek: végrehajtották a parancsot.

A cikk kapcsán olvasóink figyelmébe ajánljuk a témával is foglalkozó december 11-i írásunkat: Mindent vitt, de nem hozott semmit a kerületi Fidesz feloszlatása - Egy hét Csepelen. https://csepeliek.blog.hu/2022/12/11/egy_het_csepelen_mindent_vitt_de_nem_hozott_semmit_a_keruleti_fidesz_feloszlatasa 

Tekintettel azonban a CSH írásának nehéz esztendőt előre vetítő címére, felidézzük a cikkünk zárógondolatát:

„Csepel is, hasonlóan más önkormányzatokhoz, mostanra nehéz helyzetbe került, leginkább az Orbán kormány rossz gazdaságpolitikája okozta gazdasági válság, illetve Borbély téves városfejlesztési stratégiája miatt. Most azonban az önkormányzati képviselő-testület többségét adók (fideszesek + átállt ellenzékiek) belső egysége is megbomlott, a városrész irányítása, a képviselő-testület, a vezetés alkalmatlansága nem lebecsülhető politikai viták tárgya lett – tovább rontva ezzel a helyi költségvetési gondok kezelésének esélyeit. A megoldás látszólag még a helyi Fidesz-hatalom kezében van. Hogy meddig, azt a következő hetek eseményei jelentősen befolyásolhatják. Az igazi kérdés azonban, hogy van-e erő, amely a válságból kivezető utat képes felmutatni, nem a saját, hanem Csepel fejlődése érdekében.”

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8818003176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása