CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Örökösök tétlensége - Kommunikációs takaró - Kitekintő - Az év végén történt Csepelen

2023. január 05. 00:02 - csú

csepel_muvek_latkep_felulrol_2.pngWeiss Manfrédra emlékezve  elmaradt annak felmutatása, hogy mit tesz a csepeli önkormányzat a gyáralapító igazi örökségének, a kerület fejlődését még mindig jelentősen segítő, ~ 200 hektáros ipartelep fejlesztése érdekében.

Hatalmas évvégi hajrát vágott le a jelenlegi és a volt kerületvezető kommunikáció csapata.

Az év utolsó hetében, Borbély Lénárd önfényezésre használt közösségi oldalán, visszatért a második félévben már bemutatott havi események ismétlésére, sőt egy éves összefoglalót is készíttetett. A havi sikerek újbóli felmelegítésében és az egyéb események bemutatásában rendre ismétlődik a királyi többes alkalmazása, fejlesztési győzelmek ismertetésekor a „kormány támogatásával” szóösszetétel használata, illetve a családok, gyerekek, rászorulók, mozgáskorlátozottak egy-egy csoportjával való polgármesteri találkozók bemutatása.

Világos és egyértelmű kampánystratégia: az önkormányzat egyenlő Borbély Lénárddal, mert

minden, ami a kerületben történik, vele kezdődik és végződik, ráadásul a polgármester szociális érzékenységének, az emberekkel, a gyerekekkel való mindennapi törődésének bemutatott eredményei magukért beszélnek. Az, hogy van egy képviselő-testület, három alpolgármester, egy ~ 140 fős polgármesteri hivatal, önkormányzati intézményrendszer, több gazdasági társaság sokszáz dolgozóval, akik megvalósítják mindazt, ami a királyi többes, a több száz kép, illetve a videófelvételek mögött van, nem érdekes. 

Hogy mindezt hogyan érzékelik a csepeliek, milyen napi gondokkal küszködnek, kik hogyan, milyen körülmények között élték meg a karácsonyi ünnepet, jutott-e mindenkinek meleg étel szentestén? Az nem érdekes. Pedig csak a nem rég, karácsony előtt történt: a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hatezer meleg ételt osztott ki a rászorulóknak, vagy más civil és politikai szervezetek is több ezer embernek tudtak meleg ételt biztosítani. 

**********

Németh Szilárd közösségi oldalán közölte a PM reklámanyagát, amelyből kiderült, hogy jövőre megint meg akarják védeni a magyar családokat, a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést. Pont a Pénzügyminisztérium akar mindenkit mindentől megvédeni, akkor, amikor nincs az országnak parlament által elfogadott 2023. évi költségvetése, amikor a miniszter szerint is kisebb gazdasági növekedés lesz az idén, amikor a rezsiharc elbukott, s 2023-ban jön csak a neheze, éppen a kormány által ránk szabadított energiaárak elszabadulása, vagy az infláció, ezen belül az élelmiszerárak rekordszíntű növekedése miatt? Akkor, amikor hamis okokat keresnek a lakossági terhek növekedésének megmagyarázására?

Uraim! Amikor meg akartak bennünket védeni, mindig rosszabbul jártunk mi, illetve a gazdaság több ágazata is. Abba kellene már hagyni az emberek becsapását, hitegetését, megvédését. Az ársapkából pl. áruhiány, infláció növekedés lett, a másik oldalon pedig sok szolgálató vállalat vagy vállalkozó került a csőd szélére, miközben nőt kormányfő fizetése, a milliárdosok vagyona, a kormány tagjainak, a parlamenti képviselőknek a havi apanázsa. A kormányzat meg Sorosban, Brüsszelben, az Orbán által mindig megszavazott szankciókban vagy az orosz-ukrán háborúban kereste/keresi a bűnösöket.  Németh közzétett reklámképe alá az egyik hozzászó azt írta: „Nem lehetne egy olyan év, hogy ti nem védtek meg minket? Csak így próbaképpen.” ‑ Egyetértünk, de nincsenek illúzióink.

**********   

Weiss Manfrédra, a csepeli gyáralapítóra emlékezett a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény – adta hírül a csepel.hu 26-án, karácsony másnapján. Előtte egy nappal a polgármester is írt néhány sort közösségi oldalán a gyáralapító emlékét megőrző, az I-es kapu előtt elmondott beszédét is bemutató videófelvétel fölé.

Amit hiányolunk, annak felmutatása, hogy mit tesz a csepeli önkormányzat Weiss Manfréd igazi örökségének, a kerület fejlődését még mindig jelentősen segítő, ~ 200 hektáros gyártelepnek a fejlesztése érdekében. Mit tesz azért, hogy a következő években is több milliárd forintnyi iparűzési- és építmény adó folyjék be a területen működő kis-, közép- és nagyvállalatoktól. Beszédekben a polgármester már szinte profi, de betartani pl. egy megállapodást, már több energiát igényel. Azt, amelyet annak idején, Borbély Lénárd 2014-es megválasztása előtt írtak alá a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesülete elnökségével, s amelyben az önkormányzat vállalta a gyári ún. Központi út teljes felújítását. Nyolc év telt el azóta, s az útfelújításból nem lett semmi, rontva ezzel az ott működő vállalkozások fejlődési, de a kerületi közlekedési úthálózat terheinek csökkentési esélyeit is. Jogos kritika helyett megjegyezzük: nem a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesületen múlott.

**********

A Csepeli vagyok közösségi oldalon jelent meg a Kicsike Csibék Családi Bölcsődéje bemutatkozó anyaga. Évekkel ezelőtt volt már hasonló kezdeményezés Csepelen, s nincs hírünk, működik-e még más, magánerőből létrehozott un. családi bölcsőde a kerületben. Örülve a kezdeményezésnek, azt gondoljuk, hogy éppen akkor, amikor az önkormányzat nemrégiben csökkentette a kerületi önkormányzati bölcsődék befogadó létszámát, hiánypótló, eredményes kezdeményezés lehet. Reméljük, az önkormányzat vezetése felkarolja és támogatja működését, s ha beválik, és van, illetve lesz rá valós lakossági igény, akkor többen is vállalkoznak majd családi bölcsődék létrehozására.

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Rosszkedvünk tele. https://nepszava.hu/3180155_rosszkedvunk-tele 

2) A 21. század végére 3 millióval csökkenhet a magyar népesség, és ezen a CSOK sem segít. https://atlatszo.hu/adat/2022/12/29/a-21-szazad-vegere-3-millioval-csokkenhet-a-magyar-nepesseg-es-ezen-a-csok-sem-segit/ 

3) Az év, amikor a kenyér ezer forint lett, a kormány mégis úgy érezte, a kilakoltatásoknak és a felelősséghárításnak van itt az ideje. https://merce.hu/2022/12/27/az-ev-amikor-a-kenyer-ezer-forint-lett-a-kormany-megis-ugy-erezte-a-kilakoltatasoknak-es-a-felelossegharitasnak-van-itt-az-ideje/ 

4) A kormány gazdaságpolitikája köszön vissza az Európa-bajnok hazai inflációban. https://www.szabadeuropa.hu/a/a-kormany-gazdasagpolitikaja-koszon-vissza-az-europa-bajnok-hazai-inflacioban/32190894.html 

5) Kunetz Zsombor: az egészségügy helyzete lehet még sokkal fájóbb és rosszabb.  https://hirklikk.hu/kozelet/kunetz-zsombor-az-egeszsegugy-helyzete-lehet-meg-sokkal-fajobb-es-rosszabb/409175 

V-a.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7418018260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása