CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rettegés a csepeli tényektől, kérdésektől, a kerületi valóságtól a CSH új számában (is)

2023. február 10. 00:02 - csú

kinael_lesz_a_karmesteri_palcaki_fog_beinteni.pngKinek a kezében van  a karmesteri pálca Csepelen? Kit fognak leinteni és kinek fognak beinteni? Kinek fognak búcsút inteni?

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) február 8-án megjelent 3. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

Több mint két hónapja igyekszik elkenni és eldugni a CSH szerkesztősége a helyi Fidesz által gerjesztett válságot, az önkormányzat képviselő-testületének tavaly novemberi két ülésén történt botrányt, a polgármester előterjesztéseinek többségi leszavazását és a Fidesz helyi szervezetének feloszlatását.

Az újabb fejleményekről egy szót sem szólnak, pedig már több országos média megírta, a fél Csepel ismeri a történteket, miközben a lap tulajdonosa, és a szerkesztőség változatlanul bagatellizálja az ügyet, tovább rontva ezzel a CSH hitelességét. Blogunk véleményét az alábbi linkre kattintva olvashatják:

https://csepeliek.blog.hu/2022/12/04/egy_het_csepelen_marakodo_vezerek_ket_nagy_kozeleti_pofon_jedlikes_elszantsag_nincs_valasz_a_postato 

Hiányzik a helyieket foglalkoztató témák közül a Cirmos sétányon volt Pedagógus Szálló bontása körül kialakult vita, amelynek

több csepeli média mellett lapuk is helyet adott. https://csepeliek.blog.hu/2023/02/05/egy_het_csepel_lefokozasa_a_civakodo_fideszes_keruletvezetok_asszisztalasaval_folyik

A kormány idén folytatódó osztogatásának csepeli vonzata sem fért bele a mostani lapszámba, ami ugyan érthető, hiszen Németh Szilárd alapítványa által felvásárolt egyesület, a Csepel SC a kiemelt egyesületek közé került. Értehető, de nem elfogadható: nem a politikának kellene irányítani, előírni a lap egyes számainak tartalmát. 

Ami viszont változatlan: a csepelieket foglalkoztató kérdések, az önkormányzat helyzetéről, a kerületi változásokról, építkezésekről vagy az önkormányzati intézmények gondjairól szóló tényfeltáró írások hiánya.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Testületi ülés januárban

A cikk a csepel.hu-n január 31-én közölt írás átvétele. Blogunk többször is foglalkozott a témával, most a január 29-én közölt írásunkból idézünk: 

„Az Egyebek c. napirend vitájában 5-en vettek részt, s tettek fel kérdéseket, javaslatokat fogalmaztak meg. A polgármester és a jegyző válaszoltak, érveik reakciók nélkül maradtak. Kár, mert Borbély válaszainak nagy része mellébeszélés volt. Így pl. elfelejtette, hogy a Gubacsi híd fejlesztését még 2014-es megválasztása előtt(!) megígérte, sőt, azt írta 35 pontos ígéretcsomagjában, hogy „2x2 sávosra szélesítjük”. A gerincútról azt írta: „teljes egészében kiépítjük”, most meg azt mondta, hogy fővárosi feladat. A gyári Központi út felújítása témájában elismerte, hogy kerületi feladat, de arra hivatkozott, hogy számára fontosabbak a kerületi földutak rendezése, amelyekből még 20 km van hátra. Az nem fontos, hogy a központi út megépítésével jelentős mértékben csökkenthetné a városközpont forgalmát, a légszennyezettséget, másik oldalról meg erősíthetné az önkormányzat költségvetésének legnagyobb befizetőit, a gyári vállalatokat, ezáltal a kerület önkormányzat legfontosabb gazdasági hátterét.”

A cikk egyik megjegyzésére külön is reagálunk. A fővárosi önkormányzat iparűzési adó tervezett bevételét a csepeli testületi ülés határozata bírálja, „felelőtlenül túlzó”-nak tarja annak nagyságát. Célszerű lett volna az okokra is rávilágítani: a kormány kifosztja az önkormányzatokat így a fővárosi önkormányzatot is, amely a törvényileg kötelező költségvetési egyensúly biztosítása érdekében tervezett jelentős bevételnövekedést az iparűzési adóban. 

2)  NÉPSZERŰ AZ ÖNKORMÁNYZATI ÚJSÁG

Az Ipsos közvéleménykutatása nem a Csepeli Hírmondó népszerűségére vonatkozik. Igaz, ezt nem is állította, csak sejtette a szerkesztőség a lap 5. oldalán közölt képpel. 

A CSH által az AKTUÁLIS rovatban bemutatott egész oldalas kép, egy az egyben a Geotarget Kft. honlapjáról lett átvéve. Az ott látható kép:

 

https://geotarget.hu/2023/01/21/nepszeru-az-onkormanyzati-ujsag/ 

A Kft. szerkesztősége a képet az alábbi szöveggel vezette fel: 

„A nyomtatott újságok iparági nehézségei, a megnövekedett költségek ellenére, havonta nagyjából 4 millió példányban jelenik meg önkormányzati lap Magyarországon. Olvasótáboruk még mindig jelentős, az Ipsos 2022-es kutatása alapján Magyarországon a 18-65. év közöttiek 44%-a* havi rendszerességgel fogyaszt önkormányzati újságot. Az olvasók között többségben vannak a férfiak.”

A CSH szerkesztőségének finom csúsztatása azt sugallja, hogy a Csepeli Hírmondó népszerűségéről van szó. Nem vitatjuk a hazai önkormányzati lapok Ipsos szerinti 44 százalékos népszerűségét, azonban kíváncsik vagyunk: a Csepeli Hírmondó népszerűsége az önkormányzati lapok országos népszerűségi átlaga alatt vagy felett szerepelt a közvéleménykutatásban. Azt is elvárjuk, hogy a szerkesztőség tegye közzé a CSH-ra vonatkozó konkrét adatokat. 

3) Csepeli vagyonnyilatkozatok: házak, autók, megtakarítások

Azt írja a szerző, TK, Borbély Lénárd közvetlen munkatársa, hogy „Borbély Lénárd polgármester egy 714 négyzetméteres telken álló, 186 négyzetméteres lakóház tulajdonosa a feleségével felerészben.” Megnéztük a polgármester 2014-es vagyonnyilatkozatát (csepel.hu), amely szerint, Borbély, 2014. január 8-án, amikor még csak országgyűlési képviselő volt, egy 57,1 négyzetméteres, 2007-ben vásárolt csepeli társasházban lévő lakásban lakott. 

4) Parkolás Csepelen: kerületiek véleménye 

Még 2022. júniusában döntött a Fővárosi Közgyűlés a fővárosi parkolási rendszer változtatásáról, a fizetős zónákról, amelyben Csepel is szerepelt. A javaslatot a polgármester is megszavazta, annak ellenére, hogy korábban azt mondta, amig ő lesz a polgármester, a csepeliek nem fognak fizetni a parkolásért. Véleményét a közgyűlés után is megismételte. https://www.csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/14227-a-csepelieknek-ingyenes-kell-maradjon-a-parkolas-csepelen Azóta lényegében nem történt semmi, a csepeli parkolási helyzet folyamatosan romlik, amit a csepeliek is rendre szóvátesznek. 

Most a járókelőket kérdezték: mi a véleményük a csepeli parkolási helyzetről, „mit szólnának ahhoz, hogy egyes helyeken fizetőssé tennék a parkolást a nem csepeli lakhellyel rendelkezők részére.” A válaszok évek óta ismertek, érthetetlen, hogy miért most kérdezik a járókelőket, ha csak nem arról van szó, hogy a fővárosi döntés végrehajtása rövidesen elindul. Egyébként jogilag is vitatható a Borbély által javasolt diszkriminatív megoldás, ráadásul az, hogy csak a kerületieknek ne kelljen fizetni a parkolási díjas zónákban, gyakorlatilag bonyolult, nehezen végrehajtható. Polgármester úr: néha vállalni kell a nem mindig népszerű döntések felelősségét is, pláne, ha meg is szavazta azt a fővárosi közgyűlésben.  

5) Nyugdíjemelés: csepeli nyugdíjasokat kérdeztünk

A szerkesztőség cikke szerint: „Már a januári emeléssel és a februárban érkező 13. havi nyugdíjjal védve vannak a 2023-ban várható inflációtól a nyugdíjasok, amennyiben a fogyasztói árak emelkedése a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozása szerint alakul.” 

Az index.hu tavaly ez év január 13-án, szakértőkre hivatkozva azt írta: „2023-ban az év egészét tekintve 17,5 százalékos inflációt várunk, amely azonban nem fog egységes képet mutatni. Az év elején a pénzromlás mértéke 25 százalék körül lehet – ennek pontos mértékét a januári átárazások határozzák majd meg.” https://index.hu/gazdasag/2023/01/13/inflacio-ksh-fogyasztoi-arindex-elelmiszerarak-energiaarak/ 

Egyébként a CSH által idézett pénzügyminisztériumi véleményből nem derült ki az élelmiszerárak inflációja, amely várhatóan jóval nagyobb lesz a 15 százaléknál. Tehát jelenleg csak az állapítható meg, hogy a nyugdíjasok idén sem lesznek védve az inflációtól.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7418045292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása