CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét: Zsarolják vagy puhítgatják a csepeli képviselőket? - Durvuló botrány – Útban a csőd felé? - Harc a bűnözőkkel - Kitekintő

2023. február 12. 00:10 - csú

kt-ules_totalkep_mindenki_-2023-01-26.pngKi kit zsarol meg? A polgármester a képviselőket (csökkenti a tiszteletdíjukat), vagy a képviselők a polgármestert, ha nem szavazzák meg az idei költségvetést? Milyen árat kell fizetni ezért a csepelieknek? Mi az ellenzék véleménye minderről?  

A héten folytatódott – a helyi és az országos médiában –, a november végi képviselő-testületi üléseken kirobbant, a polgármester két fontos előterjesztésének leszavazásával végződő politikai botrány.

Blogunk február 7-én írt, „Arcul csapta, kijátszotta a csepeli képviselőket a csepeli polgármester?” c. írása reagált Borbély Lénárdnak a testületi döntéseket figyelmen kívül hagyó döntésére. Rövid idézet a cikkből:

„A Szent Imre téri politikai pofozkodás új – eddig nem látott, nem ismert – fordulóhoz érkezett: városházi információk és dokumentumok szerint Csepel polgármestere, minden előzetes bejelentés és utólagos nyilvános tájékoztatás nélkül, aláírta azokat a feladatellátási szerződéseket, …” https://csepeliek.blog.hu/2023/02/07/arcul_csapta_kijatszotta_a_csepeli_kepviseloket_a_csepeli_polgarmester 

Írásunkra Ábel Attila alpolgármester, a Csepeli vagyok közösségi oldalra ugyancsak február 7-én a következőként reagált:

 „Technikai jellegű előterjesztésről van szó, amit csak azért buktattak meg a képviselők, hogy tönkre menjen a Csepeli Városgazda, és több száz ember veszítse el munkahelyét. Volt olyan képviselő, aki szabályosan felháborodott azon, hogy senkit nem rúgott ki az önkormányzat, sőt van megoldás a kerület további működésére. (Feltehetőleg a cikkíró is ilyen „jószándékú” ember.)”

Az alpolgármester tiszta „jószándékból” vádaskodott, ahelyett, hogy konkrétan válaszolt volna az írásban ismertetett tényekre. Egyébként, szerintük az önkormányzat két gazdasági társasága feladatellátási szerződésének módosítása, illetve jóváhagyása nem „technikai jellegű”, hanem tartalmi, jogi és gazdasági kérdés. A polgármester a november 24-i testületi elutasítása után november 30-án ezért ismét napirendre tűzte a témát, s a téma fontosságára való tekintettel a vita előtt megszólaltatta a jegyzőt és a könyvvizsgálót.

A népszava.hu február 8-án közölt „Minden leállhat, a csőd felé taszítja Csepelt Németh Szilárd belháborúja” című írása részletesen foglalkozik az ügy hátterével is. https://nepszava.hu/3184396_csepel-nemeth-szilard-borbely-lenard-belhaboru A szerző szerint 

„…váratlanul segédkezet nyújtott a fővárosi kormányhivatal, amelynek segítségével sikerült áthidaló jogi megoldást találni, így a cégek működése most biztosított.

Ennél is nehezebb feladvány lesz az idei költségvetés elfogadása, amelynek tervezete a Népszava információi szerint már elkészült és a február 23-i testületi ülésen napirendre is kerül. Borbély Lénárd már puhítja a frakciókat ….”. Mit takar a „puhítja” kifejezés? Kompromisszum keresést, vagy zsarolást? Ki kit zsarol meg? A polgármester a képviselőket (ismét csökkenti tiszteletdíjukat), vagy a képviselők a polgármestert, ha nem szavazzák meg az idei költségvetést? Mibe kerül mindez a csepelieknek? Mi az ellenzék véleménye minderről?  

Az igazi kérdések: miért alakulhatott ki ez a helyzet, mi ebben a polgármester és a testület felelőssége, illetve milyen jogi megoldás az, amellyel figyelmen kívül lehet hagyni a testület többségi döntését és testület által elfogadott vagyonrendeletben rögzített szabályozást?

Igaz, hazánk nem csak a korrupcióban, de a jogi kiskapuk, az elvtelen alkuk, nyílt és titkos zsarolások alkalmazásában is élen jár. Így működik a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Csepelen is. Kíváncsian várjuk a folytatást, a puhítás eredményét.

A november végi két testületi ülésről készült korábbi írásaink az alábbi linkekre kattintva olvashatók:

https://csepeliek.blog.hu/2022/11/27/egy_het_csepelen_kikapcsolt_kozmeghallgatas_rakapcsolt_a_propaganda_lazado_fidesz-frakcio_hazudozo_r#more17988060 

https://csepeliek.blog.hu/2022/12/04/egy_het_csepelen_marakodo_vezerek_ket_nagy_kozeleti_pofon_jedlikes_elszantsag_nincs_valasz_a_postato 

**********

„Csepel nem teljesít jól a jövedelmek tekintetében” – címmel tette közzé csütörtökön a 21.kerulet.ittlakunk.hu a KSH 2021-es statisztikáját. 

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/otthon-csalad/230209/csepel-nem-teljesit-jol-jovedelmek-tekinteteben?fbclid=IwAR1_na25tBqikLncmhhZAer3PpQlosxvJRL9mWwOwfj70tPOJBHTrvabQKs 

A KSH felmérése a személyi jövedelemadó alapját képező jövedelmeket vizsgálta a fővárosban. Az eredmény szerint az egy adózóra jutó személyi jövedelemadó-alap nagysága vonatkozásában kerületünk 2021-ben a főváros kerületei között csak a 20. (!) helyen állt, 333.750 forinttal. Mögöttünk csak a XX., XXIII., és a XV. kerület állt. Előttünk meg a 2023-as esztendő, az összes bizonytalanságával, a 25,7 százalékos januári inflációval, a 44 százalékos élelmiszer-inflációval együtt. Állítólag „Magyarország jobban teljesít!”, de mi lesz Csepellel?

**********

Csúcstechnológiával veszi fel a harcot a bűnözőkkel szemben a csepeli önkormányzat – írta a csepel.hu február 8-án. Egyetértve és üdvözölve a térfigyelő kamerák telepítésének szükségszerűségével, van néhány megjegyzésünk a tájékoztatóval kapcsolatban: 

Sok európai és amerikai adat bizonyítja azt is, hogy ahol nagyobb a térfigyelő kamera rendszer,  a bűnözési adatok alakulásában nincs lényeges változás, azaz nem csökken automatikusan a bűncselekmények száma, sőt az emberek biztonságérzete sem a kamerák számától függ. Ezért érdemes lenne öncélú, politikai szándékú, szakmai alapokat nélkülöző közvéleménykutatások helyett vizsgálni a kerület társadalmi, gazdasági helyzetét, a szegénység, hajléktalanság és biztonságérzet összefüggéseit vagy valódiközvéleménykutatással megkérdezni a csepelieket a témáról.

> A biztoságérzet nem közbiztonsági, hanem társadalmi kérdés. A közterek az emberi, közösségi találkozások terei, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a hatalom viszonya ezekhez, hogyan viszonyul a közterületeket használó, különböző embercsoportok együttes közterületi jelenlétéhez, milyen egyéneket vagy csoportokat akar, milyen módszerekkel onnan kiszorítani. (Lásd néhány éve a helyi vezetés önkormányzati feliratú pólókban intézkedő, kigyúrt emberekkel vegzálta a Sétaló utcában lévő hajléktalanokat.) Harcról és hadrendről háborús időkben, háborús viszonyok közepette érdemes szónokolni. Napjainkban az önkormányzatnak elsősorban a kialakult társadalmi, gazdasági helyzet gondjainak feltárása és megoldása, az itt élő csepeliek élet- és munkakörülményinek, szociális helyzetének és egészségi állapotának javítása a legfőbb feladata. Ezzel segítheti leginkább az itt élők biztonságérzetét, a bűnözés visszaszorítását Csepelen.

********** 

Pénteken Németh Szilárd fb oldalán közölte, hogy a soroksári önkormányzat vezetőivel találkozott, akik tájékoztatták a kerület 2023. évi költségvetéséről. A találkozóról készült képen az is olvasható, hogy „Biztos alapon Soroksár 2023. évi költségvetése”. 

Németh Szilárd rezsibiztos kormánybiztos, valamint a Fidesz alelnöke, állítólag Csepel és Soroksár választókerületi elnöke, csepeli országgyűlési képviselőnek állítja be magát, bár csak a Fidesz listájáról jutott be a parlamentbe. Jogos tehát a kérdésünk: az idei csepeli költségvetés helyzetéről is ez a véleménye? Miután kezdeményezésére feloszlatták a Fidesz csepeli alapszervezetét, hogy látja, az önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója biztosítani fogja a kerületi polgármester rövidesen benyújtásra kerülő 2023. évi költségvetési tervjavaslatát? Már tárgyalt vagy tárgyalni fog a témáról Csepel vezetőivel is? 

**********  

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) 24 órás munkáért bruttó 45 ezer forintot kapnak az otthon ápoló családtagok havonta. https://444.hu/2023/02/10/24-oras-munkaert-brutto-45-ezer-forintot-kapnak-az-otthon-apolo-csaladtagok-havonta 

2) Tízmilliárdos hazai lélegeztetőgép-biznisz: akkor kezdték őket szállítani, amikor már 15 ezer kínai gép állt a raktárban. https://atlatszo.hu/kozadat/2023/02/09/tizmilliardos-hazai-lelegeztetogep-biznisz-akkor-kezdtek-oket-szallitani-amikor-mar-15-ezer-kinai-gep-allt-a-raktarban/ 

3) Magyarország előre megy, nem hátra: sorjáznak a kijózanító jelentések korrupcióról, inflációról... https://hu.euronews.com/2023/02/09/magyarorszag-elore-megy-nem-hatra-sorjaznak-a-kijozanito-jelentesek-korrupciorol-inflacior 

4) Nem vizsgálja a Közbeszerzési Hatóság, miért nyeri az összes pályázatot ugyanaz a három cég egy magyar városban. https://telex.hu/gazdasag/2023/02/10/korrupciokutato-kozpont-kozbeszerzesi-hatosag-nem-derul-ki-melyik-az-a-varos-ahol-mindig-ugyanazok-a-cegek-nyerik-a-kozbeszerzeseket 

5) Magyar György: ha működik a jogállam, ez a hatalom összedől. https://hirklikk.hu/kozelet/magyar-gyorgy-ha-mukodik-a-jogallam-ez-a-hatalom-osszedol/411168 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1118046804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása