CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elképesztő fordulatok a Németh-Borbély párharcban – A csepeliek nézhetnek mint a moziban?- Egy hét a kerületben

2023. február 19. 00:02 - csú

nemeth_szilard_jedlik_ezen_az_ablakon_dobunk_ki_milliardokat.pngOtt van már az új ígéret az ablakban? Hat évvel a kormány döntése után az idén végre elkészül a Jedlik Gimnázium Táncsics utcai új épülete, HA igazat mond Német Szilárd, aki még hétfőn, 13-án nyilvánosan kiszámolta, hogy kétszáz nap múlva érnek az építők a munka végére  https://hirtv.hu/ahirtvhirei/ketszaz-nap-mulva-elkeszul-a-csepeli-jedlik-anyos-gimnazium-uj-epulete-2563385?utm_source=feed&utm_medium=rss 

Nosza, rögtön megtekintette az épülő létesítményt, majd, ha már ott volt, akkor tartott az utcán, egy rögtönzött sajtótájékoztatót, hogy mindenki lássa az üggyel való kiemelt törődését. Arra járt a Hír TV stábja is, felvették, s este már a híradó is adta az eseményt. Közölte a hírt a 21.kerulet.ittlakunk.hu, a Fideszhez köthető hiradó.hu és kedvence, a demokrata.hu is. A csepel.hu valamiért nem tartotta közlésre alkalmasnak, lehet, hogy éppen Németh miatt, aki a tájékoztatón azt állította, hogy az 5 milliárd forintos kormányzati” támogatással épül  az intézmény. Mi történt? Bűnös feledékenység, vagy csak tényleg sok az eddig kommunikált ~ 21 milliárd, s inkább elhallgatja?! Pedig még 2021. októberében írta meg  a

napi.hu, hogy „A Laterex Építő Zrt. újíthatja fel, illetve bővítheti a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumot, nettó 16 milliárd 362 millió forintért.”, ami bruttó 20,77 milliárd forint, sőt az alapkőletételen is ez hangzott el. 

https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/joval-tobbe-kerul-egy-csepeli-gimnazium-bovitese.738811.html 

A késés okát Németh simán Borbély Lénárd polgármesterre kente, mert, „mint mondta, a csepeli polgármester megszüntette a társadalmi egyeztető fórumot és Süle László ügyvezető igazgató szerződését a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. élén.”

https://demokrata.hu/magyarorszag/nemeth-szilard-ez-magyarorszag-legnagyobb-kozoktatasi-beruhazasa-641955/ 

Kérdéseink:

> Akkor most mennyi az annyi 2023-ban?

> Mi lett a korábbi tájékoztatókban szereplő, most meg sem említett, Németh által állandóan kiemelt kápolnával? Lehet, hogy végül még sem fér bele a több mint 20 milliárdos keretbe?

> Mit szól mindehhez a kerület polgármestere?

**********

Hétfőn tette közzé Borbély Lénárd, „hosszú hónapok szakmai előkészítése és folyamatos egyeztetések” után, az idei önkormányzati költségvetés tervezetét. (csepel.hu) A javaslat mellékletéből kiderült, hogy az önkormányzati intézményhálózat vezetőivel való egyeztetés után készült el a javaslat, amely tartalmazza a gazdasági társaságok önkormányzati támogatásának mértékére vonatkozó elképzeléseket is. Mint ismert, a csepeli képviselő-testület november végén két ülésen is elutasította a két társasággal kötendő feladatellátási szerződés tervezetét, ám a polgármester mégis aláírta azokat. Blogunk e hó 7-én, „Arcul csapta, kijátszotta a csepeli képviselőket a csepeli polgármester?” címmel írt véleménye az alábbi linken olvasható. 

https://csepeliek.blog.hu/2023/02/07/arcul_csapta_kijatszotta_a_csepeli_kepviseloket_a_csepeli_polgarmester#more18042638 

Akkori – kerületvezetői válasz nélkül hagyott ‑ kérdéseink most is aktuálisak:

1) Miért írta alá a szerződéseket a polgármester?

2) A csepeli önkormányzat képviselői mit szólnak a polgármestertől kapott arculcsapáshoz? 

Ezek után elfogadja-e a képviselő-testület többsége a polgármester 2023. évi költségvetési javaslatát?

**********

A héten négy témáról közölt szöveggel ellátott képeket Németh Szilárd közösségi oldalán. Szerintünk mindegyik ügyben ellenkezik, sértődötten, dühödten szembe megy, Borbély Lénárd polgármesterrel, illetve a képviselő-testület álláspontjával:

1) Szervezetileg épül a Csepel SC, írta a „szervezeti épülést” bemutató kép fölé, miután megvette a Csepel SC ingatlanjait, amelyeket az önkormányzattal való egyeztetés nélkül kíván fejleszteni. A kérdések azonban a megvétel óta megválaszolatlanok: miből és mennyiért fogja fejleszteni, fenntartani az alapítványa tulajdonába került vagyonelemeket és miből fogja támogatni az „átcsábított” sportegyesületeket

2) A sportért felelős államtitkárral való tárgyalásáról készült képre Németh ráírta: „Hamarosan épülhet a KIMBA kollégiuma!” Hogy miért, hol, és miből, azt egyelőre nem közölte. Arról is hallgat, hogy egyeztetett-e már legalább a helyszín ügyében az önkormányzat illetékeseivel vagy csak blöff az egész?

3) Stratégiai együttműködés Csepel, Soroksár és Pesterzsébet közös fejlesztéséért. Kérdéseink: miért hiányzik a képről a Csepeli polgármester, mikor döntött a helyi testület arról, hogy stratégiai együttműködés keretében fejlesztik a három kerületet, Németh Szilárd irányításával?

4) Németh Szilárd pénteken tette közzé az MVM energetikai konferenciájáról készült képét, amelyet az alábbi szöveggel vezetett be: „A csepeli Fidesz-frakció is részt vett az MVM energetikai konferenciáján.”, majd felsorolja a képen láthatókat. Megjegyzéseink:

* Csepelen a helyi Fidesz pártszervezetének feloszlatása óta, ismereteink szerint a volt frakciótagok pártonkívüliek, így a Fidesznek nincs Csepelen frakciója.

* A legutóbbi önkormányzati választás után a képviselő-testület alakuló ülésén a Fidesz-frakció még hat főből állt. A képen „felmutatott” két fő, a volt frakció azon tagjai, akik novemberben nem szavazták meg Borbély költségvetési módosító javaslatát. Talán a többiek nem értek rá elmenni a konferenciára? 

Németh úr: mi az igazság? Ha igazat állít, miért nem hozza nyilvánosságra az új alapszervezet megalakulásáról szóló dokumentumokat?

A politikai hatalomért folytatott harc Csepelért tehát egyre élesebb. Németh mindent maga alá akar gyűrni, gyakorlatilag, a hatalommal a háta mögött, kihúzza a szőnyeget Borbély lába alól. A polgármester meg csak hallgat, a rendelkezésére álló médiát használja saját maga népszerűsítésére, s kilenc év után, hirtelen elkezdett „együttműködni” a civil szervezetekkel, bár a hivatal és az intézményrendszer reprezentatív szakszervezeteivel való egyeztetésről nincs hírünk. Tudja: még szükség lehet rájuk. A párharc kimenetele viszont kérdéses. A döntés még hátra van, de egyre valószínűbb: a csepeliek sokat veszthetnek. 

**********

„Értünk zárt be fiókokat a posta nem ellenünk” olvasható a hirklikk.hu oldalán. https://hirklikk.hu/kozelet/ertunk-zart-be-fiokokat-a-posta-nem-ellenunk/411364   

A február 14-én megjelent írásból kiderült, hogy a tavaly bezárt 364 postafiókból „bár az önkormányzatokkal történt tárgyalások eredményeként 22 településen 45 bezárt postafiókot újra nyitottak, a többi üzemeltetésére nincs lehetőségük.” Azaz a korábban öt csepeli postafiókból három működhet tovább: az 1-es posta a Szent Imre téren, a 3-as a Vénusz utcában és az 5-ös, a Széchenyi utcában, a Királymajorban. Így postafiók nélkül maradnak a királyerdeiek, akik a Szent István u. 230. szám alatti postára jártak, de megszűnik a Kossuth L. u – Szent István u. sarkán lévő postafiók is. Sima hazugság volt a több száz postafiók ideiglenes bezárásáról szóló minden ígéret.   

Tovább szűkül az országban az állami szolgáltatások köre, miközben egyrészt az állam milliárdokat von el a helyi önkormányzatoktól, másrészt további központosításokat tervez. (lásd az egészségügyi szakrendelők kórházak alá rendelése, az orvosi ügyeletek mentőszolgálathoz való rendelése) Lassan a végéhez közeledik az önkormányzati rendszer teljes „kifosztása”, leépítése. A folyamat vesztese csak a helyi lakosság lehet.

**********

Csütörtökön a fővárosi parkolás helyzetéről jelentetett meg, szakmai elemzéssel felérő, részletes cikket a telex.hu. 

https://telex.hu/belfold/2023/02/16/p-r-parkolo-budapest-agglomeracio-parkolas-kelenfold-autok-forgalom 

Szerzője az írás végén megemlíti a csepeli gondokat is:  

„…korábban már Csepel és Soroksár is jelezte, hogy belefulladnak az érkező autókba, így ők is gondolkodnak a fizetős parkoláson. Megoldás lehetne a parkolófejlesztéseken kívül a tömegközlekedés korszerűsítése az agglomerációban. Csakhogy Lázár János listáján a ráckevei és csepeli HÉV-ek meghosszabbítása szintén „nem”-et kapott, és az, hogy mi lesz a meglévő, 40-50 éves szerelvényekkel működő vonalakkal, az egyelőre kérdés.”

Egyetértve az írással, megjegyezzük, hogy a kerületi önkormányzat képviselő-testülete több mint öt hónappal ezelőtt, határozattal kötelezte a polgármestert, „…komplex módon vizsgáltassa meg a kerület parkolási helyzetét.” Eddig nem sok minden történt az ügyben, arról sincs tájékoztatás, hogy mit tett eddig a polgármester a határozat végrehajtása érdekében. A következő néhány évben nincs esély a megoldásra. Sem a parkolás, sem a parkolási gondokat esetleg enyhítő közlekedésfejlesztés területén. Borbély úr választási kampányában azonban még sokszor hallunk majd róla. Ígérgetésekre mindig lesz pénz. 

Az egyébként meg nem hír, hogy Borbély úr a csepel.hu-n közzé teszi: „A polgármester azt támogatná, ha a kerületieknek továbbra is ingyenes lenne a parkolás Csepelen.” https://csepel.hu/hireink/egyeb/item/14724-parkolas-csepelen-keruletiek-velemenye Ezt mondja évek óta, tavaly meg támogatta a Fővárosi Közgyűlésben, hogy fizető parkolók legyenek a csepeli városközpontban is. 

**********              

Csütörtökön délután közzétette a polgármester a február 23-ára tervezett képviselő-testületi ülés meghívóját. https://csepel.hu/onkormanyzat/testuleti-ulesek/testuleti-meghivok/item/14775-2023-02-23-testuleti-ules Borbély egyelőre 16 napirendet tervez, amely 17 előterjesztést takar. Szerintünk az idei évre szóló költségvetési javaslat egyszerre az osztogatás és a már évek óta folytatott tudatos túltervezés, a hivatali és intézményi dolgozók keresete növelésének költségvetése, miközben még módosítani kell a tavalyi költségvetési rendeletet, amelyet a képviselő-testület november végén elutasított. Az ezzel kapcsolatosan tervezett előterjesztést azonban még nem tartalmazza a javaslat. Talán nem véletlenül. (Lásd a fentieket.)

Egyébként ez a költségvetési javaslat az utóbb öt év legmagasabb bevételével (38,8 milliárd forinttal!), az évek óta meglévő 6 milliárdos(!) bankbetét megszűntetésével számol. Borbély a tervezett bevételi összegek 75 %-át az önkormányzat egészének működtetésére(!) kívánja fordítani. Valószínű, hogy a valóban szükséges fejlesztések az idén is háttérbe szorulnak.    

**********  

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) A Kúria kimondta: véleménye miatt senkit sem lehet kirúgni, sem az SZFE oktatóját, sem a tiltakozó tanárokat. https://ataszjelenti.444.hu/2023/02/17/a-kuria-kimondta-velemenye-miatt-senkit-sem-lehet-kirugni-sem-az-szfe-oktatojat-sem-a-tiltakozo-tanarokat 

2) Magyarország marad az orosz kémbank egyetlen európai részvényese.

https://444.hu/2023/02/17/magyarorszag-marad-az-orosz-kembank-egyetlen-europai-reszvenyese 

3) Magyarország három éven belül másodjára csúszott technikai recesszióba. https://atlatszo.hu/adat/2023/02/16/magyarorszag-harom-even-belul-masodjara-csuszott-technikai-recesszioba/

4) A 24.hu kapcsolatot talált Schadl György bizalmasa és Rogán Antal kabinetfőnöke között. 

https://telex.hu/belfold/2023/02/17/schadl-gyorgy-volner-pal-rogan-antal-nagy-adam-kabinetfonok-korrupcio 

5) Parragh László szerint élhetőbbé teszi a környezetet a debreceni akkumulátorgyár. https://nepszava.hu/3185300_parragh-laszlo-akkumulatrogyar-catl-debrecen 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5918052552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása