CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tetten ért mellébeszélés – Miben sántikálnak a kerületvezetők a járóbeteg-ellátásnál? - Kitekintő - Egy hét

2023. március 26. 00:05 - csú

corvin-csomopont_csepelen_1.pngA csepeli megbékélés híve most sem szólt a fájó problémákról: a Corvin-csomópont (képünkön) kétszintessé tételéről, a Gubacsi híd felújításáról, a gerincút II. szakaszának megépítéséről, az autóbusz közlekedés átszervezéséről, a városközpont súlyos parkolási gondjainak csökkentéséről, a csepeli HÉV éveken át ígért fejlesztéséről...

Hétfőn hosszabb interjút adott az mfor.hu-nak Borbély Lénárd. A csepeli polgármester a Németh Szilárddal való súrlódásáról: "Én a megbékélésnek vagyok a híve" c. interjúját a csepel.hu is közölte. https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/14841-a-csepeli-polgarmester-a-nemeth-szilarddal-valo-surlodasarol-en-a-megbekelesnek-vagyok-a-hive-interju Borbély úr több kijelentésével nem értünk egyet. Véleményünk néhány fontosabb témában:

1) „2010-ben mínusz 3,8 milliárd forint hiánnyal vettük át a kerület vezetését.” A polgármester azóta is elhallgatja a 2010-es átadási/átvételi átadási jegyzőkönyvben rögzített tényt: a bankban 3,6 milliárd forint állt az új vezetés rendelkezésére – az előző vezetés hagyatékaként.

2)  Az iskolák vonatkozásában a polgármester azt állítja, hogy „Ezekkel évtizedekig nem foglalkozott senki.”  Hazugság! A 2008-2010-es évek iskolai felújításai:

a)  Az Eötvös József Általános Iskola, amelyet

most tervez felújítani az önkormányzat, ~ 40 milliós felújítása során az iskolaudvar felöli épületszárnya hőszigetelést kapott, energiatakarékos műanyag nyílászárókra cserélték a tornaöltözők ablakait.

b) Felújították a Szárcsa Általános Iskola megsüllyedt épületrészét.

c) 2010-ben fejeződött be a Kék Általános Iskola homlokzati nyílászáróinak cseréje, illetve a Karácsony Sándor Általános Iskola sportudvarának felújítása.

3) Borbély Lénárd a birkózócsarnokkal kapcsolatos kérdésre a 2017. május 25-i ülésen történteket „elfelejtve”, most az akkori képviselő-testületre hárítja a felelősséget. Holott a javaslat előterjesztője ő volt. Ráadásul javaslatában arról is írt, hogy a területen „a Birkózó Akadémia szerves részeként Birkózó Szakkollégium, Sport Rehabilitációs Központ és Vendégház is létesülhet majd Csepelen.” Az ülésen keményen védte javaslatát, kiállt Németh Szilárd mellett, egy szóval sem említette akkor, hogy „nem jó helyen” épül meg a csarnok. Az interjúban tehát saját korábbi, jegyzőkönyvben is rögzített álláspontját cáfolja meg. Véleményünk szerint a Németh Szilárddal történt valamikori összeveszése óta hangsúlyozza, hogy „nem támogatja” a területre, illetve a Kis-Duna-partra magasépítési beruházást. (Tehát nem támogat semmilyen terepszint feletti beruházást sem!?) Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2023/03/24/az_ifjusagi_tabor_is_a_ket_csepeli_vezer_politikai_pofozkodasanak_aldozata_lesz#more18078786 

4) Ami a rezsicsökkentési terveket illeti, ezek egyelőre csak tervek. A közel 2 milliárdos rezsikiadási csökkentés feltételeit is meg kell teremteni, úgy, hogy a rendszer további működési körülményei ne romoljanak, s a valamikori „újraindítás” költségeit is fedezni lehessen, arról nem is beszélve, hogy a lakossági energia terhek valódi csökkentése érdekében, pl. még el sem indította a korábban bevált panelszigetelési pályázatok rendszerét. 

5) Egyes postafiókok bezárásának ügye gyakorlatilag lejáratja a kormányzat által irányított Magyar Posta vezetését, illetve a kiszolgáltatott önkormányzati rendszert, leginkább az egész rezsicsökkentést. (Például a belvárosi önkormányzat egy fillért sem fizetett a Múzeum kőrúti posta újranyitásáért.) Borbély először meg sem szólalt, nem mert tiltakozni a döntés ellen, majd a lakossági tiltakozások után levelezgetésbe kezdett, utána ismét tudomásul vette a nemleges választ, most pedig újra levelez a postai vezérrel. A hű pártkatonáknak a NER-ben szólni is szoktak, hogy figyelj, így csináld. Úgy csinálta. Reméljük lesz eredmény is, a belvárosi postafiókhoz hasonló.

6) Ha valóban támogatni akarta volna a székesfehérvári polgármestert a szolidaritási adó csökkentése érdekében, akkor nyíltan kiáll mellette. Nem tette, vele együtt a fideszes polgármesterek döntő többsége sem merte vállalni a harcot. Inkább hallgattak/hallgatnak, asszisztálva ezzel is a jobb helyzetbe lévő önkormányzatok bevételei egy részének elvonásához. Csepelnek idén majd 2,4 milliárd (!) forintot kell befizetni a központi költségvetésbe, ami a tervezett költségvetési kiadások 6,2 százaléka.  

7) A Csepeli Városgazda Zrt. ügyében talált „jogszabályi lehetőség” a képviselő-testület határozatának semmibe vételét jelenti. Ha ezt egy ellenzéki polgármester teszi, akkor előbb vagy utóbb a Nemzeti Együttműködési Rendszer pártkatonái és a rendelkezésükre álló média „áldozata” lenne.   

8) A kerület megválasztott országgyűlési képviselőjéről és az ellenzékről alkotott polgármesteri vélemény elkeserítő: Borbély semmibe sem veszi az ellenzéket. A polgármester mondatai az együttműködésre képtelen ember álláspontját tükrözik. Ő maga együttműködésről beszél, viszont elvárja mindenkitől a „politikamentes” hozzáállást. Beszél, de nem tesz érte semmit, miközben tudja, időnként el is ismeri, hogy ő, meg a testület tagjai is a politikai pártok jelöltjei voltak, tehát a döntések egy politikai testület döntései. 

9) „Biztonsági költségvetés….Mindenkivel egyeztettem a költségvetésről.” Az egyeztetés minnőségéről és elfogadásának körülményeiről, Németh Szilárd 250 milliós zsarolásának elfogadásáról hallgat a polgármester. Ezért olvasóink figyelmébe ajánljuk korábbi írásunkat:

https://csepeliek.blog.hu/2023/02/26/egy_het_csepelen_250_millioba_kerul_a_fidesz_belso_bekeje_kozpenzbol_fizetik_johet_a_begurulas_a_bed#more18058136 

10) A volt Csepel Művek helyzetével kapcsolatos témához két megjegyzésünk van:

  1. a) 2010-es hatalomra kerülése után Németh Szilárd azonnal felmondta a területen működő Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületével az együttműködési megállapodást, amit 2014-es győzelme után Borbély sem állított helyre. 
  2. b) A gyártelepen belüli infrastruktúra javítása ügyében 13 év alatt, ígéreteik ellenére semmit sem tettek az önkormányzat fideszes vezetői, bár Németh Szilárd még 2018-ban is azt ígérte, hogy „Újjáélesztjük…újjáépítjük…”. a volt gyártelepet. Uraim! A tettekről kellene már egyszer beszélni.

Az interjúból viszont hiányoznak a megígért hárosi újjáépítést, a csepeli közlekedés helyzetét firtató újságírói kérdések, így pl. a csepeli HÉV éveken át ígért fejlesztése, a gerincút II. szakaszának megépítése, a Corvin-csomópont kétszintessé tétele, a Gubacsi híd felújítása, az autóbusz közlekedés átszervezése, a városközpont súlyos parkolási gondjainak csökkentése. Pedig ezekre, a választási időszakok előtt, rendre ígéreteket tett Németh és Borbély is. Miért? Talán Borbély úr kérte az újságírót, hogy erről ne legyen szó? Pedig ez jobban érdekelte volna a csepelieket, mint az, hogy van-e Csepelen Fidesz alapszervezet vagy nincs, s hogy Borbély a „megbékélés híve” vagy sem. Egyébként, szerintünk, nem.

Összegezve: a riportból kiderült, hogy Borbély nem rendelkezik elfogadható, reális városfejlesztési stratégiával, illetve a tervei megvalósításához szükséges anyagi eszközökkel sem, amit kommunikációs eszközökkel, ezen belül a családok, gyerekek középpontba helyezésével és a megnyerésükre fordított sok milliós, szabadidős-, kulturális- és sportprogramokkal, illetve az ezekhez kapcsolódó fejlesztésekkel igyekszik pótolni. Várható eredmény: Csepel 13 éve beígért fejlesztéséről, a fejlettebb kerületekhez történő felzárkózásáról még hosszú ideig csak ígéreteket olvashatunk, hallhatunk. Közben lassan, de biztosan fogy Csepel vonzereje és csökken a kerületben élők száma.

**********

Kedden hozta nyilvánosságra a Népszava, hogy „államosítanák a magyarországi járóbeteg-ellátást.”, amelyről levelet is kaptak a magyar önkormányzatok. 

https://hvg.hu/itthon/20230321_Allamositanak_a_magyarorszagi_jarobetegellatast_Orszagos_Korhazi_Foigazgatosag_okfo_Takacs_Peter_allamtitkar 

Több kerületi polgármester, már a válasz határidejének lejárta előtt nyilatkozott, volt, ahol rendkívüli testületi ülésen döntöttek: nem adják! Borbély Lénárd egy semmitmondó mondatot tett közzé csütörtökön, saját közösségi oldalán:

„Határozott célunk, hogy a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat az önkormányzat fenntartásában maradjon meg.” Előtte, a magyarnemzet.hu-ban viszont azt nyilatkozta, hogy „…jó esélyt lát arra, hogy a képviselő-testület áprilisi ülésén a többség szintén ezt az álláspontot fogja képviselni.” 

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/03/tobb-fideszes-kerulet-is-megtartana-az-szakrendelojet?fbclid=IwAR14yu29f4aw4TE_HIh1t1to21QAToQns4-y6eBbAUOvzJd3nSFXKdfP_9c  

Megjelölte a célt, de nem merte nyíltan kimondani az egyértelmű nemet. A testület mögé bújt, amely azonban márciusban nem ülésezik, marad az április, amikor már lehet, hogy késő lesz bármilyen döntés. A kérdés csak az, eddig miért nem foglakozott a témával, miért vállalja a határidőből való kicsúszást? 

**********

Elindul a Csepeli Sportsziget Program, közölte a csepel.hu. szerdán. 

https://csepel.hu/hireink/sport/item/14854-elindul-a-csepeli-sportsziget-program 

Az önkormányzat honlapja szerint a „Kerületi sport- és szabadidős egyesületek, szervezetek vezetőivel tartott a napokban kerekasztal beszélgetést Borbély Lénárd polgármester…”, ahol sok javaslat hangzott el. Borbély szerint reménykeltő a polgármester tervének fogadtatása, s reméli, több csepeli sportegyesület csatlakozik a programhoz. Ahhoz a programhoz, amiről gyakorlatilag nem közölt semmit, mint ahogy arról sem, hogy a 47 csepeli egyesület közül hányan vettek részt a „kerekasztal beszélgetésen.” A kép tanúsága szerint a döntő többség távol maradt. Lehet, hogy ennek egyik oka a Németh Szilárd által kettészakított csepeli sportmozgalom, sokak számára elfogadhatatlan helyzete volt? Csakhogy a polgármester is hozzájárult a feszültségek növekedéséhez. Mivel korábban, annak ellenére, hogy nem önkormányzati feladat, létrehozott egy kiemelt támogatást, idén ~ 77 milliót kapó, önkormányzati fenntartású sportegyesületet, (Csepel Utánpótlás SE), önkormányzati tulajdonú sportteleppel együtt, szintén elősegítette a helyi egyesületek visszaesését.   

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Tarra vágták az erdőt az uniós támogatásból épült lombkorona sétány építése közben. https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/03/23/tarra-vagtak-az-erdot-az-unios-tamogatasbol-epult-lombkorona-setany-epitese-kozben/ 

2) Lakner: Orbán legfőbb mondandója, hogy ő fejezi ki a nemzetet. https://www.szabadeuropa.hu/a/lakner-orban-legfobb-mondandoja-hogy-o-fejezi-ki-a-nemzetet/32332350.html 

3) Nem kérnek Pintér büntető-jutalmazó rendszeréből, 12 ezer tanár tűnhet el az oktatásból.

https://merce.hu/2023/03/23/nem-kernek-pinter-bunteto-jutalmazo-rendszerebol-12-ezer-tanar-tunhet-el-az-oktatasbol/ 

4) Biden idén sem hívta meg Magyarországot és Törökországot a demokráciacsúcsra. https://magyarnarancs.hu/kulpol/biden-iden-sem-hivta-meg-magyarorszagot-es-torokorszagot-a-demokraciacsucsra-257332 

5) Ungváry Krisztián: A Nagy-Magyarország-szimbólum használata provokáció. https://telex.hu/belfold/2023/03/24/mlsz-magyar-labdarugo-szovetseg-nagy-magyarorszag-tortenelmi-jelkep-ungvary-krisztian 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9618080192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása