CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Milton Friedman érti a magyar szót, csak éppen mi, magyarok nem akarjuk érteni őt

2023. július 25. 00:03 - csú

korrupcio_rajz_1.pngMindent áthat és tönkretesz az Orbán-kormány által generált korrupció

„A gazdasági problémák legfőbb oka az infláció, mert az állam adók formájában sokat von el a vállalkozásoktól és juttat a költségvetésen keresztül kevésbé hatékony állami vállalatoknak” – olvasható egy húsz éve megjelent oktatásfejlesztési kiadványban.

A képlet egyszerű: csökkentsd az adókat, és kétszer is gondold meg, mire költöd a pénzt! Az ötlet közgazdasági Nobel-díjra volt érdemes, a díjat a magyar származású Milton Friedman kapta 1976-ban.

Nem gondolhatta, hogy a XXI. század Magyarországában pont fordítva alkalmazzák alapelvét, az adókat növelik, és az ezáltal nyert több pénzt nem állami vállalkozásoknak, hanem vállalkozó haveroknak adják oda. Helyette

látszatmegoldások születnek: sapkát raknak az árra, beadják a vakcinát az inflációnak stb.

A következmények ismertek: százmilliárdokkal nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona a válság idején, miközben Európa-bajnok infláció tört az országra, és jelentősen csökkent a forint reálértéke. A kiskereskedelmi láncok pultjain kínált áruk minősége olyan mértékben romlott, hogy – igaza van az agrárközgazdásznak – nem konyhába, hanem vályúba való terméket fogyaszt sok-sok magyar ember.

Európa legtöbb országában már túl vannak a válság okozta sokkon, nem utolsósorban azért, mert felismerték Milton tanainak észszerűségét. Milton Friedman szülei magyarok voltak, Beregszászról vándoroltak ki Amerikába. Ő már a tengeren túl született, 1990-ben járt Magyarországon. Értette a magyar szót. Csak éppen mi, magyarok nem akarjuk érteni őt.

Forrás: -így- (Élet és Irodalom)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4618165874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása