CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Zavartalan rozsdásodás a Gubacsi hídon * Hajnali üldözés * Szociális látványosság * Eltűnt, keresik?* - Töredékek egy hét csepeli hordalékából

2023. szeptember 24. 00:05 - csú

gubacsi_hid_nagyobb_6.pngEzen a héten megint reflektorfénybe került a Gubacsi híd. A kormány hadászati okok miatt csak a vasútnak építene újat. A rozsdamarta régi, ma is zsúfolt rész megmarad a csepelieknek és az erzsébetieknek. A rezsibiztos  fél és szabadulna a felelősségtől, a polgármester hallgat. A Németh-Borbély kettősnek évtizedes ígérete a Gubacsi híd fejlesztése, de a hatalomért marakodó két politikust már nem érdekli a híd sorsa. Ebben teljes az egyetértés közöttük.

    Átépíti a hidakat és a vasútállomásokat a kormány, hogy a hadsereg is tudja használni – adta hírül vg.hu szerdán. A kormánydöntés szerint az ügyiratokat Lázár Jánosnak csütörtökig be kellett nyújtani az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2023, évi Katonai mobilitás pályázatára. Az öt nagy beruházást tervező program összköltsége bruttó107 milliárd forint, s a program része a csepeli Gubacsi vasúti híd fejlesztési projektje is:

„A jelenlegi rossz állapotú Gubacsi vasúti híd helyett újat építenének a Soroksári-Duna-ág fölött, a jelenlegi hídtól északra. A híd és a Corvin úti csomópont közötti vasúti pályát kétvágányú vágányhálózattá építenék ki. Így „lehetővé válik nagyobb tömegű katonai rakományok vasúton való eljuttatása a Csepeli Szabadkikötőbe”. https://hvg.hu/gazdasag/20230920_A_kormany_uj_Dunahidat_tervez__unios_penzbol_a_katonai_mobilitas_jegyeben 

    A katonai szállítási vonalak fejlesztési szükségességére alapozott tervek realitása erősen megkérdőjelezhető. Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanis  megszorításokat jelentett be, közte a Gubacsi (vasúti)hidat is érintő,

egyes honvédelmi beruházások elhalasztását is említve. A megszorításokat azonnal cáfolta a Fidesz frakcióvezetője, amitől még nem biztos a tervek megvalósulása, hiszen még mindig nem kaptunk egy fillért sem az EU-tól, ráadásul a következő év költségvetése is jelentős áttervezés alatt van. 

    A fentiekben idézett, Csepelt érintő fejlesztéshez bruttó 44,8 milliárdra lenne szükség, aminek a felét szintén az EU-tól várjuk, miközben egy szó sincs az évek óta felújításra szoruló Gubacsi hídról, a fideszes helyi vezetők ígéretéről, azaz a híd kétszer két sávossá való átépítéséről.

    Egyébként lehet, hogy a katonai célú fejlesztésekre való hivatkozás is csak elfedése a valós szándéknak: ezzel akarja a kormány elérni, hogy az EU végül mégis csak utaljon a jogállami feltételek hiánya miatt zárolt uniós milliárdokból valamennyi összeget. Amennyiben viszont így valósulnak meg a tervek, s elmarad közutak és hidak fejlesztése, Csepel a főváros meghatározó konténer átrakó telepe lehet. A növekvő vasúti és közúti kamionszállítás miatt gyakorlatilag bedugulhat az egész helyi közlekedési rendszer. Tovább romolhat a kerület fővárosban elfoglalt szerepe, népszerűsége, s végül is mindez a kerület életminőségének romlását, a lakosság további elvándorlását segítheti elő. 

    Minderről Borbély – szokása szerint hallgat, őt csak a jövő évi megválasztása érdekli. Kampányol, leginkább önkormányzati pénzből. Németh pedig kedden azt írta fb oldalára, hogy „A Gubacsi híd közúti pályája Karácsony Gergely főpolgármester hatásköre és felelőssége.” A Németh-Borbély kettősnek évtizedes ígérete a Gubacsi híd fejlesztése, s Németh most áttolja a feladatot és a felelősséget a fővárosnak. Tehát nemcsak kormányt nem érdekli a csepeli Gubacsi híd, a két fideszes politikust sem. Így árulják el az urak választóikat. Mi meg csak nézzük!?

**********

    Csütörtök reggel óta megint Ábel Attila alpolgármester, Borbély leghűségesebb fegyverhordozója szórakoztatja a csepeli közvéleményt. Saját hírblogján, a csepel.info-n kürtölte világgá: emberek, ezek a sötétben bujkáló szilárdnyikok már megint a Kedves Főnök, a Csepelért éjjel nappal dolgozó, hős polgármester ellen áskálódnak! Történt ugyanis, hogy szerda késő este, amikor – korábbi sérülése miatt – sántikálva haladt az utcán, észrevette, hogy néhány pernahajder, az éj leple alatt, éppen szórólapokat dobál be a postaládákba, Borbély Lénárd hiteltelenítése érdekében. 

Felháborító, példátlan eset, de lebuktatta őket. Szinte hallani véljük, hogy még rájuk is szólt, de hiába. Rendőőőr!, akarta kiáltani, de izgalmában torkán akadt a szó. Nem tudott futni, mobilját, amivel videózta őket, meg nem akarta utánuk dobni. Amennyire tőle tellett, haza sietett. Rögvest meg is írta a skandalumot, majd értesítette a csepel.info-t, amely csütörtök reggel közölte is a Borbély besározása érdekében szervezett gyalázatos akcióról szóló információkat. 

    Ábel megnyugodhatott, de mi nem: a kakasviadal folytatódik, híveik szerint a két fél már több „dührohamot” kapott, de folytatják. Nem számít nekik semmi, csak a hatalom, a másik betonba döngölése, megalázása, lejáratása. Közben lassan elveszik a kerület fejlesztésének minden lehetősége. Kíváncsiak vagyunk, mikor mondja ki az ellenzék, vagy a kerület valós fejlesztésében érdekelt csepeli választók sokasága: Uraim! Elég volt! 

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2023/09/22/sotetben_bujkalo_fulkeforradalmarok_csepelen#more18219067 

**********

    Pénteken délután jelent meg a csepel.hu-n a szeptember 28-ára tervezett önkormányzati képviselő-testületi ülés meghívója. https://csepel.hu/#/pages/20230928-testuleti-ules  A májusi képviselő-testületi ülésen, amikor jóváhagyták a testület II. félévi üléseinek tervezetét, szeptember 28-ra még csak 8 napirend megtárgyalását javasolta a polgármester. Most már 17-nél tartunk, s addig várhatóan tovább bővül a megtárgyalásra szánt napirendek száma. A napirendek rövid véleményezésére a későbbiekben visszatérünk. 

    A csepel.hu-t Testületi ülése rovatának Meghívók c. oldalán szereplő napirendi javaslatokat áttekintve viszont megállapítható, hogy az idei januári, februári és április képviselő-testületi ülések meghívóiban olvasható előterjesztések anyaga valamiért nem tekinthető meg. Jogosan tehető fel a kérdés, mi indokolta, hogy a KORÁBBI testületi ülések által tárgyalt javaslatok szövegei helyett azt olvashatjuk, hogy 404 / not found, azaz az anyag nem található? Kinek a javaslatára törölték az előterjesztések szövegeit? 

**********

    Szinte minden hétre jut egy szociális csomagosztásról szóló hír a polgármester fb oldalán. Ezekben a posztokban újra és újra láthatjuk, hogy Borbély pakolja, osztogatja a csomagokat, majd személyesen adja át az illetékes szakterület által arra alkalmasnak vélt csepelieknek. Csütörtökön is erről osztott meg képeket, s mint írja, ezzel is hozzájárul „…a családok anyagi terheinek csökkentéséhez.” Nem tagadva az ilyen akciók kampányidőszakban játszott jelentőségét, megjegyezzük, hogy ezektől a különböző nagyságú és értékű csomagoktól összességében nem csökkennek a kerületi családok anyagi terhei, még akkor sem, ha például segíthetik, az érintett szülők esetében, a beiskolázási kiadások csökkentését. 

    Különösen, ha közben látjuk és tudjuk, hogy a csepeli önkormányzat az elmúlt tizenhárom év alatt százmilliókat vont ki a szociális támogatási és ellátási rendszerből, többek között úgy, hogy a kivont összeg többszörösét fordította sportra és sportlétesítmények létrehozására vagy önkormányzati rendezvényekre. A cirkuszra, s nem a kenyérre. Arról nem is beszélve, hogy például az utóbbi 2-3 év inflációs változásai sok ezer idős, egyedülálló, szegénységben élő csepelinek komoly megélhetési válságot jelentettek. Csomagok osztogatásával nem oldhatunk meg rendszerszintű gondokat, miközben a kormány családtámogatási rendszere sem a szegényeket segíti. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Hiába gondol erőseket Orbán, nem az ukránok miatt drágul a magyar üzemanyag. https://444.hu/2023/09/22/hiaba-gondol-eroseket-orban-nem-az-ukranok-miatt-dragul-a-magyar-uzemanyag

2) 53 milliárd forint sem lett elég a József főhercegi palotára és mélygarázsára. https://atlatszo.hu/kozpenz/2023/09/20/53-milliard-forint-sem-lett-eleg-a-jozsef-fohercegi-palotara-es-melygarazsara/

3) Az államtitkár saját otthona lett az EU-s pénzből épült rekreációs központ. https://telex.hu/belfold/2023/09/22/momentum-munkahelyeket-igert-vegul-az-allamtitkar-sajat-otthona-lett-az-eu-s-penzbol-epult-rekreacios-kozpont

4) Závecz: csökkent a Fidesz támogatottsága, feljött a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt

https://24.hu/belfold/2023/09/22/zavecz-fidesz-mi-hazank-ketfarku-kutyapart-partpreferenciak-szeptember/ 

5) Az akkugyárak kedvéért átírták a jogot is, Orbán Viktor jóvoltából megúszhatják a büntetést a környezetszennyező cégek. https://nepszava.hu/3209725_kornyezetszennyezes-cegek-felelosseg-orban-viktor-rendelet 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr318220415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása