CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kirúgó és kirúgott politikusok marakodása a koncért * Mutogatás és öndicséret * Eltitkolt ünnep - Töredékek egy hét csepeli hordalékából

2023. október 01. 00:05 - csú

a_csepeli_fidesz-frakcio_maradeka.pngKivonulók kérték. Nem kapták meg. Fidesz-sztrájktól volt hangos a csepeli közélet. Hat bátor  fülkeforradalmár  (képünkön) dühösen és/vagy sértődötten - kivonulva a polgármesteri hivatal tanácsterméből -  megtagadta a munka nagy részét a képviselő-testületi ülésen. 

Ismét botrányosra sikeredett a képviselő-testületi ülése. A vita rögtön a csütörtöki ülés elején indult. A hat fős Fidesz-frakció saját, rendkívüli ülésre tervezett, a Kolonics György Szabadidőközpont ügyeit firtató kérdéseinek napirendre tűzése ügyében ugrott össze a polgármesterrel és a jegyzőnővel. (Blogunk csütörtökön közölte a kérdéseket: https://csepeliek.blog.hu/2023/09/28/a_botrany_szele_lengi_be_a_mai_kepviselo-testuleti_ulest_csepelen#more18223183) Az összecsapás a fideszesek kivonulásával zárult, akik ezt követően nem vettek részt a testület további munkájában sem. A többi napirend vitája során a polgármester több témában is érzékeny vereséget szenvedett. Így például:
* Nem fogadta el a 12 főre csökkent képviselő-testület az idei évi költségvetési rendelet módosításáról szóló rendelettervezetet. A javaslatot csak Borbély Lénárd és hívei (5 fő) szavazták meg. Ez komoly politikai csapás a polgármesterre, hiszen a költségvetés a hatalmon lévők politikájának gazdasági lebontása. Az elutasítás következményei

jogilag még kezelhetők, ugyanis a polgármester rendelkezik bizonyos átcsoportosítási lehetőséggel, de előre vetítik a későbbi választási küzdelem legfontosabb kérdéseit.  

* Ugyancsak nem szavazta meg a testület Borbélynak az Ady E. u. 26. szám alatti ingatlanok egy részének versenytárgyalás útján való értékesítésére vonatkozó javaslatát, valamint a képviselő-testület határozatainak végrehajtásáról szóló beszámolót.

    Több előterjesztés váltott ki még vitát, pl. a lakások bérbeadásáról szóló rendelet feltételeinek, több képviselő által kritizált módosítása, a csepeli kerékpár hungarikumok gyűjteményébe való felvételének kezdeményezése. A viszonylag nyugodt légkörben zajló vitába időnként belerondított Ábel Attila alpolgármester indokolatlan, nemegyszer sértő visszafelé mutogatása, megjegyzése, bár ebbe Borbély is többször besegített, akinek néhány öntömjénező, időnként személyeskedő mondata visszatetszést keltett. Ábel úr, nemcsak a képviselőket, de az érintett lakótelepen élőket is sértegette, majd pártkatonaként viselkedve, arra kérte az ellenzék tagjait, hogy „ne pártpolitikusként” véleményezzék a javaslatokat, miközben ő folyamatosan politizált. Ábel úr! A helyi önkormányzat nem pusztán közigazgatás, hanem a hatalommegosztás, a politikai demokrácia gyakorlásának egyik színtere. A választott testület tagjai tehát politizálnak, döntéseik ezért politikai döntések. 

    Nem volt vita a csepeli óvónői intézményrendszer létszámcsökkentési javaslatáról, pedig érdekes, gondolkodásra okot adó számokat tudhattunk meg az egyetlen kérdésre adott válaszból. A kerületi óvodákba járó óvodáskorú gyermekek száma folyamatosan csökken: 2021-ben 2037, 2022-ben 1924, míg idén már csak 1854 gyermek került felvételre. Az utóbbi évek átgondolatlan helyi fejlesztései, a kerület közlekedési, környezetvédelmi helyzetének fokozatos romlása, a kerület fővárosi kerületek közötti leértékelődése is elősegítette a kerületben élők létszámának csökkenését, aminek egyik fontos mutatója az óvodába járó gyermekek számának majd 10 százalékos visszaesése. A kerület két meghatározó, orbáni kegyekért versengő politikusa, Borbély Lénárd és Németh Szilárd évek óta elvtelen hatalmi harcot vív egymással, miközben arról szónokolnak, nekik Csepel az első. 

    Külön érdemes lenne elemezni az Egyebek című napirend keretében történteket, a képviselők hozzászólásait, amelyek között többséget kaptak az egyes önkormányzati választókerületek gondjai. Élesen kilógott viszont a függetlenként induló, de a Borbélyhoz átállt Kovács Dávid Attila hozzászólása. A képviselő körzete gondjait felvetve, választási kampány beszédet mondott, időnként nagyképűen, hatalmi oldalról megközelítve, Borbély mögé beállva, a királyi többest használva. 

    Összegezve: a képviselő-testület ülése jelezte a Borbély-Németh közötti harc erősödését, valamint, hogy a jövő évi önkormányzati választások már folyó kampánya egyre inkább hatással lesz a képviselő-testületre, az üléseken megszülető döntésekre. A harc tehát fokozódik. A fideszes és az onnan kirúgott urak, az önkormányzatiság romjain, a koncért marakodnak.

********** 

    Szeptember 30-a helyi önkormányzatok napja Magyarországon. A 13. éve hatalmon levő Orbán tudatosan kiürítette az 1990-ben létrehozott önkormányzati törvényt, kénye-kedve szerint módosította az önkormányzati választási rendszert. Nemegyszer kormánydöntéssel elvette hatósági jogaik jelentős részét, elvonta az anyagi alapjait meghatározó adóbevételeik többségét, s ráadásul, politikai alapon kettéosztotta a rendszert jó és rossz önkormányzatokra. A hozzá hű önkormányzati vezetést anyagilag megjutalmazta, avval, amit az ellenzéki önkormányzatoktól elvett. Csepelnek ezéért bőven jutott a másoktól elvont javakból. Már évek óta nem tartanak a nap tiszteletére központi, illetve helyi szinten, így Csepelen sem, rendezvényeket, megemlékezéseket. Az igazi kérdés azonban, milyen az önkormányzat megítélése Csepelen, mennyire bíznak a hivatalban, illetve a kerületet irányító képviselő-testületben és a polgármesterben. Az igazi választ a jövő évi önkormányzati választásokon kaphatjuk meg.

**********

    Péntek reggel egy hirdetés jelent meg a Csepeli vagyok c. nyilvános csoport közösségi oldalán. A szervező (CKÖ) tüntetésre hívta a csepelieket, romát nem romát, szombaton 14.00 órára, a Szent Imre térre: „Üzenet a kormánynak. Nem bírjuk a nyomást, ami rajtunk van. És STOP RASSZIZMUS. Beszélünk mindenről, ami nekünk fáj.” Az egyik hozzászóló az alábbiakat írta a poszt alá:

„Ezt csak így ideteszem…Magyarország Alaptörvénye XII. cikk

(1) Mindenkinek joga van a munka és foglakozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz. Képességeinek és lehetőségeinek megfelelő munkavégzéssel mindenki köteles hozzájárulni a közösség gyarapodásához.”

    Mi is csak így idetesszük, gondolatébresztőnek, Magyarország Alaptörvénye Szabadság és felelősség c. fejezetének néhány cikkelyét:

„Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személy biztonsághoz” /IV. cikk (1)/

„Mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez. /VIII. cikk (1)/ Megjegyzés: A tüntetés a közéleti véleménynyilvánítás és a politikai tiltakozás eszköze, a szólásszabadság gyakorlásának egyik formája.  

„Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.” /IX. cikk (1)/

„Magyarország törekszik megteremteni annak a feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson.” /XII. cikk (2)/

    A KSH szerint 2023 augusztusában már 4,1 % volt hazánkban a munkanélküliségi ráta, míg az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának adatai szerint 2020-ban 700 ezernél is több magyar élt Magyarországon kívül. 

**********

    Csütörtökön, kora délután tette közzé a polgármester saját közösségi oldalán, a délelőtti KT-ülés idei Csepeli Örökség díjjal kapcsolatos döntését. A képben tájékoztatta az olvasókat a kitűntetettekről. Gratulációnk a kitüntetetteknek szól, következő véleményünk meg a polgármesternek. 

    A kép bal felső sarkában elhelyezett embléma az önkormányzaté, míg a jobb alsó sarokban lévő a polgármester választási kampányát támogató civil szervezet emblémája. Az elmúlt majd egy évben Borbély úr jelentősen segítette kampányszervezetét, amikor az önkormányzat által rendezett és fizetett fontosabb rendezvényekre rendre meghívta az egyesületet, fellépési, kampányolási és még rendezési lehetőséget is biztosított számukra. Másképpen fogalmazva: felhasználta őket saját kampánycéljai érdekében. A miből kérdése azóta sincs tisztázva, ami komolyan felvetheti a polgármester felelősségét. Borbély úr a csütörtöki poszttal viszont átlépett egy újabb határt. A képviselő-testület zárt ülésen hozott, a testület hatáskörébe tartozó döntést úgy közölte, mintha az az egyesülettel közös döntés lett volna. 

    Borbély Lénárd polgármester ezzel döntött: már nem érdeklik a vezetői, emberi, politikai, etikai megfontolások. Csak a hatalom megtartása a lényeg. Mindenáron! Svindli árán is.   

********** 

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Az osztrákok levágták a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról. https://444.hu/2023/09/29/az-osztrakok-levagtak-a-magyar-vonatokat-a-nyugat-europai-halozatrol 

2) Akkumulátorgyár után munkásszálló – újabb hidegzuhany Mikepércsnek. https://telex.hu/belfold/2023/09/29/debrecen-mikepercs-akkumulatorgyar-munkasszallo-vendegmunkas-polgarmester-catl 

3) Nyugdíjemelés: több ponton is csúsztatott a kormány. https://24.hu/fn/gazdasag/2023/09/29/nyugdij-nyugdijas-nyugdijemeles-nyugdijkorrekcio-inflacio-kiegeszito-emeles-novemberi-orban-viktor-gulyas-gergely-kormanyinfo/ 

4) Nem csoda, hogy kiürül az ország: 1,4 milliós fizetéssel csábítják a magyar ápolókat Ausztriába.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20230929/nem-csoda-hogy-kiurul-az-orszag-14-millios-fizetessel-csabitjak-a-magyar-apolokat-ausztriaba-1141714 

5) Megtízszerezte adózott eredményét Mészáros Lőrinc egyik legnagyobb cégcsoportja.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/megtizszerezte-adozott-eredmenyet-meszaros-lorinc-egyik-legnagyobb-cegcsoportja-262189 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2718224977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása