CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh és Borbély önmagukat járatják le a folyamatos hazugságaikkal - Egy hét Csepelen

2023. november 19. 00:05 - csú

szolzsenyicin_idezet_nemeth-borbely_duo_2015_oktober_23.pngNémeth Szilárd és Borbély Lénárd a Szent Imre téren, a forradalom 50. évfordulójára 2006-ban elhelyezett ’56-os megbékélési emlékműhöz 2015-ben egy kockát rakatott, hazugságok tömkelegét ráíratva. Ezzel a duó lerombolta a közös emlékezés feltételeit. A hétköznapokban is lehetetlenné tették az együttműködést.

    Hétfőn a magyarnemzet.hu A momentumos jelölt magyarázza a bizonyítványt az '56-os csepeli emlékmű meggyalázása után címmel közölt írásában azt állította, hogy a „…Momentum csepeli polgármesterjelöltje átalakította a helyi '56-os emlékművet, hogy az a helyi hősöknek állítson emléket, ne „a Fidesz propagandájának”. 

    A magyarnemzet.hu cikkírója a hírportál korábbi cikkére is hivatkozott, amelyben Ábel Attila alpolgármester reagálását közölték. https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/11/csepeli-alpolgarmester-szegyellje-magat-a-momentum-polgarmester-jeloltje 

    A szoborállításról írt véleményünket  közölte blogunk, de Dukán András csepeli önkormányzati képviselő fenti akciójával is foglalkoztunk. Megjegyeztük, hogy

a polgármester a csepeliek, az ott élők megkérdezése nélkül döntött a Csikó sétányi park elnevezéséről, csakúgy, mint a Wittner Mária-emlékmű felállításról.    

    A magyarnemzet.hu cikkeiben több, erősen vitatható állítás is található. Így például:
* „A Momentum csepeli polgármesterjelöltje átalakította a helyi ’56-os emlékművet…” Nem alakította át, s nem „’56-os” emlékműről van szó, hanem Wittner Mária emlékművéről, pontosabban az általa korábban elmondott beszédet megörökítő emlékműről. 

* „…a megemlékezésen még csak részt sem vett…” Miért kellett volna részt vennie, hiszen az akciójából egyértelmű: nem értett egyet az emlékmű felállításával. Egyébként a hivatalos meghívottakon kívül nem sok érdeklődő vett részt a programon. 

* „…az '56-os hősöket is fel lehet használni egymás ellen, de leginkább a hergelésre” vetik Dukán és Paál Géza a DK polgármesterjelölt szemére. Hogyan került ide Paál Géza? Mivel Wittnernek semmi köze nem volt Csepelhez, személyét pedig éppen a szoborállítgatók használták hergelésre, provokációra, úgy, hogy a csepelieket vagy az ottélőket meg sem kérdezték az emlékmű felállításáról.

* „…nincs a csepeli hősöknek emlékművük…” Dukán nem ezt „kifogásolta”. Javasolta, hogy Wittner beszéde helyett, azt lecsiszolva, ugyanott az általa felsorolt csepeli hősök emlékműve álljon. 

    Ábel Attila alpolgármester, Borbély kéretlen(?) szócsöve szerint, szégyellje magát a Momentum polgármesterjelöltje. Nem tisztünk megvédeni Dukán Andrást, egyrészt nem szorul védelemre, másrészt a közösségi oldalakon sokan megtették már, harmadszor pedig, az önmagukat folyamatosan lejárató, hiteltelen, sértődött pártkatonákkal nem érdemes vitatkozni. 

    Egyébként Németh Szilárd és Borbély Lénárd a Szent Imre téren, a forradalom 50. évfordulójára elhelyezett emlékmű előtt, kilenc évvel később, 2015-ben felavatta az önkormányzat által odahelyezett „kockát”, rajta egy márványtáblára írt hazugsággal. Ez megváltoztatta az emlékmű célját, szerepét, a méltó emlékezés feltételeit. Az urak maradandó formában gyalázták meg a közmegegyezéssel létrejött emlékművet. Lásd: https://csepeliek.blog.hu/2015/10/24/a_csepeliek_atveresere_provokalasara_hasznaltak_az_56-os_megemlekezest_a_csepeli_fideszes_varosvezet 

    Most meg úgy állították fel a Csepelhez nem kötődő Wittner Mária csepeliek megosztottságát erősítő emlékművét, hogy még a képviselő-testülettel sem egyeztettek. Ráadásul ők vannak megsértődve, mert Dukán sokak véleményét kifejezve, rákötötte a Wittner szövegre írásos véleményét. Holott a blogunkon 2015-ben megjelent írás lényege most is igaz: a kerületi városvezetők „a Csepeliek átverésére, provokálására használták az ’56-os megemlékezést…” Lelkük rajta.

    Megjegyzés: november 14-én Ábel Attila hírblogján, többek között ezt írta: „A szökőkút mellett pedig ott van a „Pesti srác” szobor is, amely kifejezetten az 56-os harcokban itt, a Szent Imre téren részt vevőkre emlékezik.” A szobron a következő szöveg van: Budapest 1956, az egyik oldalán pedig, hogy „Kezdeményezte Németh Szilárd….” A Szent Imre téren pedig nem a srácok jelenléte volt 1956-ban a meghatározó. 

**********

    15-én elkezdődött az Arany János utca aszfaltozása, a járdák felújítása és a csapadékvíz elvezetésének megoldása – olvasható a hír a Csepeli vagyok c. nyilvános csoport közösségi oldalán. A körzet képviselője, Várkonyi András, tájékoztatójában írt az aznapi lakossági fórumról is. A tájékoztató már komoly vitát váltott ki az olvasók között. A beruházás a tervek szerint 610 millióba kerül, amely összegben ~ 150 milliót tesz ki a tartalék nagysága. A hozzászólók egyrészt sokallták a betervezett összeget, amely a z önkormányzat szokásos túltervezésének újabb példája. A vitában felvetődött még a várható forgalom lassításának igénye, illetve a Hengerész utca lakóinak ezzel kapcsolatos petíciója is. A várható befejezés határideje 2024 áprilisa. Valószínű tartható lesz a határidő, például azért is, mert akkor ér majd véghajrába Borbély Lénárd választási kampánya.

**********

    Szerdán írta meg a 21.kerulet.ittlakunk.hu, hogy november 17-19 között tartós élelmiszert gyűjt a rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, négy kiskereskedelmi lánc üzleteiben. Az önkéntesek a kerület alábbi üzleteiben várják az adományokat: 

A II. Rákóczi Ferenc út 257. szám alatti, a Szent Imre téri és a Csepel Plazában levő Aldiban, valamint a csepeli Tesco-ban és a Kossuth Lajos utcai Tesco Expresszben

A felajánlásokat pénteken 15:00-20:00 óráig, szombaton 8:00-19:00 óráig, vasárnap pedig 8:00-18:00 óráig fogadják.

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/civil/231115/tartos-elelmiszert-gyujt-hetvegen-magyar-elelmiszerbank-egyesulet-csepelen-segithetunk Az önkormányzat honlapja nem közölte a hírt. 

**********

    Sokféle ingyenes akciók, programok sora igyekszik feledhetővé tenni a hónapok óta folyó Borbély kampány könnyen tetten érhető célját: mindent a hatalom megtartása érdekében. Pénteken például sóterápiára szóló, 10.500 forint értékű nyugdíjas bérlettel, csütörtökön Családmentő Gyermekvédelmi Programmal, ingyenes zöldhulladékzsák osztogatásával, ingyenes védőoltási programmal, korábban ingyenes krumpli- és hagymaosztogatással, előtte meg hajókirándulásokkal „gazdagította” immár sok tízmilliós kampányát a polgármester. Ezek a kampányfogások azonban csak morzsák, egy-egy pillanatig enyhíthetik a megélhetési gondokat, de nem oldják meg a sokezer rászoruló csepeli mindennapi problémáit, a hatalmas infláció okozta szegénységnövekedést vagy a COVID járvány okozta egészségügyi és szociális kiadások csökkentése miatt felerősödött feszültségeket. A morzsák osztogatása, látványprogramok szervezése helyett pl. a szociális kiadások jelentős megemelésére volna szükség. Borbély évek óta ennek ellenkezőjét teszi. 

**********

    Érdekes hírt tett közzé szombat délelőtt a polgármester fb oldalán. A faültetési hirdetés feletti szövegből kiderült, hogy az önkormányzat a Közösen Csepelért Polgári Egyesület kezdeményezésére faültetési akciót indított Csepelen. A hirdetésben olvashattuk: „Az augusztusi viharkár során kidőlt fák pótlására nagy faültetési akciót kezdeményezünk, amihez a Közösen Csepelért csapatával személyesen mi is csatlakozunk.” A szöveg felett Borbély polgármester képe, mellette pedig az egyesület emblémája. Egyértelmű? Szerintünk nem. Egyrészt az egyesület a kezdeményező, másrészt a saját kezdeményezésünkhöz „személyesen mi is csatlakozunk”. Érthető ügye? Ha nem, abban csak Borbély a ludas. Egy dolog biztosnak látszik: az önkormányzat fizeti az akciót, a polgármester pedig népszerűsíti a választásokon őt indító egyesületet. Minden tisztességes? Borbély szerint igen! 

**********  

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Orbán a saját döntéseit támadja a Nemzeti Konzultációban – így csúsztat a kormány szinte minden kérdésnél. 

https://hvg.hu/eurologus/20231117_A_kormany_nem_latja_az_EUt_Brusszeltol__Orban_sajat_donteseinek_foglyava_valt?fbclid=IwAR0QkGaQpw3EV5n79EbLywG2g2GF40oMVAtx32_ijcBVzFau35ZGU-GX-Ok 

2) Eörsi Mátyás: Magyarország befolyása a világ és Európa reálpolitikai folyamataira közelít a nullához. 

https://hirklikk.hu/kozelet/eorsi-matyas-magyarorszag-befolyasa-a-vilag-es-europa-realpolitikai-folyamataira-kozelit-a-nullahoz/424141?fbclid=IwAR1UUrJtCw9155BkfVw6ibtUCSxW_CMyPLZDRUJgY_PkoL0DlSaS3qBfNOo

3) Jött a fideszes ügyvezető, majd egy hét múlva az 1,5 milliárdos állami megrendelés is.

https://atlatszo.hu/kozpenz/2023/11/17/jott-a-fideszes-ugyvezeto-majd-egy-het-mulva-a-15-milliardos-allami-megrendeles-is/ 

4) Ilyen, amikor a kormány kreatívjai nem tudnak dönteni sorosozás és a brüsszelezés között.

https://444.hu/2023/11/17/ilyen-amikor-a-kormany-kreativjai-nem-tudnak-donteni-sorosozas-es-a-brusszelezes-kozott             

5) Göncz Kinga: társadalmi tragédia, hogy leépült a szociális rendszer. https://hirklikk.hu/kozelet/goncz-kinga-tarsadalmi-tragedia-hogy-leepult-a-szocialis-rendszer/423845?fbclid=IwAR3ELnx6NRgq-QFqd3AIVPS_sSezqBoBQXxQQG6cH8kVlCmQexEtWhkfnXI 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6618261547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása