CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csend legyen! * Számháború * Háborgás * Üresedés * Trükközés * Kitekintés- Egy hét Csepelen

2023. november 26. 00:05 - csú

vezerkar_4.pngAmiről egy szót sem akarnak hallan a kerületvezetők! A 30-i kt-ülés napirendjei közé tették a jövő évi választások lebonyolításához szükséges helyi választási bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztását. A jegyző által benyújtott javaslathoz módosító javaslat nem nyújtható be. Ismerve azonban a javasolt személyek eddigi, esetenként nem éppen korrekt munkáját, igény, lenne a változtatásra.

   Pénteken posztolta Borbély Lénárd polgármester saját közösségi oldalán az Életre fel, a trendek magazinja c. kisfilmsorozatának újabb részét. A téma a csillagtelepi városrehabilitációs program jelenlegi helyzete, amelyről blogunk is írt, a Csepeli Hírmondó szerdai számát szemlézve. https://csepeliek.blog.hu/2023/11/24/kever_kavar_de_most_sem_tajekoztat_tisztessegesen_a_csepeli_hirmondo_uj_szama#more18265505 

    Az összeállítás a témát bemutató sajtótájékoztatóról ad képet, miközben Borbély felmondja a lényeget. Érdekessége, hogy nem tudtuk meg milyen sajtórészvétel mellett hangzott el a tájékoztató, milyen újságírói kérdések hangzottak el. Néhány adatot viszont

elárult a polgármester. Ezek szerint az önkormányzat EU-s pályázata, amely 2015-16-os árakat figyelembe éve készült, 2017-ben került jóváhagyásra, 2018 végén lett a szerződés aláírva. Amikor tehát aláírták, szerintünk az árak miatt teljesen irreális volt az egész projekt, hiszen előrelátható volt, a támogatási összeg nem lesz elég a megvalósítására. Tisztázatlan: hogy lehetett aláírni egy szerződést 2018 végén, 2015-2016-os árakon? Az sem ismert, hogy az eredeti programtervből és a tervezett költségvetésből pontosan mire, mennyit költöttek el. Ki ezért a felelős?  

    Le is állt az egész projekt, a 11 felújításra tervezett társasházból 2 valósult meg, azok is csökkentett műszaki tartalommal. Az önkormányzat ~650 milliós önerővel segítette a beruházást, hogy mindebből mennyi került felhasználásra, nem derült ki.

    Az idén elindított 9 társasházi felújításra 1,1 milliárd összeg áll rendelkezésre, valószínűleg önkormányzati költségvetési forrásból. A kimaradt ablakfelújításokra az önkormányzat – pályázat alapján –, anyagi segítséget ad a lakóknak. Ezek szerint mégis fizetni kell az ottlakóknak az eredeti városrehabilitációs program megvalósulásáért.  

    Borbély szerint a beruházás jövőre fejeződik be, s akkor tervezik az elszámolást is az EU felé.

Az építőipari árak viszont változatlanul emelkednek….

    Megjegyzés: a sajtótájékoztatóról hírt adott a csepel.hu is. https://csepel.hu/#/news/kilenc-tarsashaz-ujul-meg-csillagtelepen-01 Néhány esetben azonban a számok eltérőek. Pl. a mostani felújítások a csepel.hu-n már 1,348 md forintot fognak felemészteni. Most melyik az igaz? Lehet, hogy egy harmadik? 

**********

    A szerdán megjelent Csepeli Hírmondóban Hamarosan indul az egynapos sebészet címmel jelent meg írás a kerületben induló új egészségügyi szolgáltatásról. Örülünk a lassan tíz éve beharangozott egynapos sebészet létrejöttének. Blogunk november 14- foglalkozott a témával, az Egynapos sebészet helyett 9 éves ígérgetést kaptak a csepeliek című írásban. 

https://csepeliek.blog.hu/2023/11/14/egynapos_sebeszet_helyett_9_eves_igergetest_kaptak_a_csepeliek?fbclid=IwAR2kLzH5oXiiTtUOOVsaoDRi-9YcIcfNhWYmgIGieRcJ57NaZYH7yDGk0r4 

A cikkben felemlítettük Borbély 2014-es választási ígéretét, miszerint „Megszűntetjük a várólistákat és bevezetjük az egynapos sebészetet Csepelen.”, illetve Ábel Attila alpolgármesternek a 2019-es választások előtti mondatát: „Kétmilliárd forintból megvalósul Csepelen az egynapos sebészet, továbbá az orvosi műszerpark fejlesztése.” Mivel a cikkünkben feltett kérdésekre most sem kaptunk választ, megismételjük:

> Miért kellett kilenc év az ígéret megvalósítására?

> Mi lett az 1,9 milliárd sorsa, mennyit fordítottak konkrétan az egynapos sebészetre? 

    Ami pedig a CSH-ban az alapellátás lehetőségeivel kapcsolatban megfogalmazódott, ahhoz három megjegyzés: 

> A TIESZ főigazgatója által elmondottak segélykiáltásként is értelmezhetők, ez az önkormányzati vezetés számára is figyelmeztetés.

> Az egészségügy elfogadhatatlan helyzetéért a magyar kormányon túl, a helyi fideszes vezetés is felelős, mert 13 éve asszisztál, hallgat, ahelyett, hogy határozottan kiállt volna a kormány egészségügyellenes intézkedései ellen, sőt helyben is csökkentette az egészségügyre fordított összegeket.

> Az orvoshiány mind az egynapos sebészet, mind az alapellátás további működését veszélyezteti, ezért semmire sem jutó egyeztetések helyett, átfogó, a kerület egészének támogatását élvező kerületi elképzelésre, egészségügyi programra és sok pénzre lenne szükség. Akkor is, ha a jövőben az alapellátás is állami irányítás alá kerülhet. 

********** 

    A Népszava pénteki száma részletesen foglalkozott a budapesti belváros üzleteinek kihasználtságával. A cikk szerint egymást érik az üres kirakatok a belvárosban. Így például a Terézvárosban 31, az Erzsébetvárosban 257 üres, a II. kerületben 120-130, a Józsefvárosban 776, a XIII. kerületben „elenyésző”, míg a szomszédos Ferencvárosban 55 üres üzlethelyiség található. Megnéztük a csepeli számokat, amelyek a május 25-i képviselő-testületi ülésen tárgyalt Javaslat a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. 2022. évi éves beszámolójának és közhasznúsági c. előterjesztésben találhatók. Ezek szerint a tavalyi évben Csepelen 103 üres üzlethelyiség volt, azaz az üzletek 31,1 százaléka üresen állt. Ez a jelentős szám egyrészt komoly bevételkiesését jelenthet a cégnek, másrészt az esetenkénti rezsi, illetve közös költségek fizetése miatt még többszázezres havi kiadásokkal is számolni kell.

    Az ingatlangazdálkodás ebben a gazdasági válsággal terhelt időszakban nem kevés szakértelmet és következetes munkát igénylő feladat. Valószínű, hogy a Városgazda Zrt. ezirányú munkája jelentős veszteségeket okozott a tavalyi esztendőben az önkormányzatnak. Azzal, hogy ezt a feladatot a januártól beindított Ingatlanhasznosítási Nonprofit Kft. vette át, nem lett könnyebb a helyzet, csak a sokat bírált vezérigazgató válláról vettek le nem kevés feladatot. Hogy megérte-e az majd később derül ki.

    Megjegyzés: a II. Rákóczi Ferenc u. 97-105 szám alatti önkormányzati társasház földszintjén lévő üzlethelyiség kiadásra került a Közösen Csepelért Polgári Egyesület részére, amely kidekorálta az utcai üvegfalakat Borbély Lénárd polgármester, az egyesület elnöke és polgármesterjelöltje arcképeivel, kampányanyagaival. Biztosan megérte a cégnek egy civil szervezet kampánycéljaira kiadni az üzlethelyiséget, hiszen ezzel is csökkenthette veszteségeit. Jól mehet az egyesületnek, hiszen ki tudta/tudja fizetni a helyiség bérleti díját és fenntartási költségeit, s ráadásul még a Borbély hónapok óta folyó kampányát is milliókkal tudta/tudja támogatni. Bár vannak, akik szerint a polgármester/egyesületi elnök/polgármesterjelölt nem fizetett a helyiség bérléséért. Ezek szerint bármely csepeli polgármester jelölt bérelhet kampánycéljaira helyiséget a cégtől. Vagy mégsem? 

********** 

    Péntek délután jelent meg a csepel.hu-n a képviselő-testületi munkatervben is tervezett november 30-ára tervezett testületi ülés meghívó-tervezete. A május 25-én jóváhagyott javaslatban nem volt szó közmeghallgatásról, illetve a mostani meghívóban jelzett 24 napirendből csak 7 volt előre meghatározva. A reggel 9 órára tervezett képviselő-testületi ülés legérdekesebbnek látszó előterjesztései: az 5 rendeletmódosítás, köztük a költségvetési- és az adórendelet, valamint a szociális rászorultság alapján megállapítható ellátásokról szóló rendelet módosítása. 

    A 24 napirend között szerepel a jövő évi választások lebonyolításához szükséges helyi választási bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztása. A jegyző által benyújtott javaslathoz módosító javaslat nem nyújtható be. Pedig, ismerve a javasolt személyek eddigi, ugyanezen bizottságban végzett, korábbi, esetenként nem éppen korrektnek ítélhető munkáját, igény, lenne a változtatásra.

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Sikerült a kormány körvasútcsele: megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Déli Körvasút.

https://444.hu/2023/11/24/sikerult-a-kormany-korvasutcsele-megkapta-a-kornyezetvedelmi-engedelyt-a-deli-korvasut  

2) Sokkal kevesebben járnak egyetemre, mint tíz éve, és ez a gazdaságot is visszafoghatja. https://telex.hu/belfold/2023/11/25/oktatas-felsooktatas-egyetem-hallgato-letszam-oktataspolitika 

3) Bod Péter Ákos: ha hagyják, levonul az infláció - ha nem…

https://mfor.hu/cikkek/benchmark/bod-peter-akos-ha-hagyjak-levonul-az-inflacio--ha-nem.html 

4) Ukrajna visszaállítja a magyar kisebbség nyelvhasználati jogait – kezdődhetnek az EU-s csatlakozási tárgyalások. https://hvg.hu/vilag/20231124_Ukrajna_kisebbsegek_karpataljai_magyarok_nyelvhasznalat_oroszukran_konfliktus_oroszukran_haboru_Orban_Viktor_EUcsucs_EUcsatlakozas 

5) December közepére sztrájkot jelentett be a Volán-szakszervezet, több napos munkabeszüntetésre készülnek a dolgozók. https://merce.hu/2023/11/24/sztrajkot-hirdet-a-volan-szakszervet-december-kozepen-tobb-napos-munkabeszuntetesre-keszulnek-a-dolgozok/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1118267177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása