CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csütörtököt mondott csütörtökön a kerületvezető * Üröm az örömben * Átverések * Titkos költekezés * Köz nélküli közmeghallgatás - Egy hét Csepelen

2023. december 03. 00:05 - csú

borbely_gondban-2023-10-30-kt.jpgGondban a polgármester:  csütörtökön a képviselők a megtárgyalt 29 napirendből a 3 legfontosabbat nem fogadták el. Elbuktak a kerületvezető adóemelési és áremelési javaslatai. Elbukott a költségvetés módosítása is.

    November 28-án átadták a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat új szolgáltatását az egynapos sebészetet. A legutóbbi, XI. 22-i Csepeli Hírmondó már beharangozta az átadást, amelyre blogunk reagált is. 

https://csepeliek.blog.hu/2023/11/26/egy_het_csepelen_csend_legyen_szamhaboru_haborgas_uresedes_trukkozes_kitekintes

    Most a csepel.hu mellett a polgármester is közreadta fb oldalán a jó hírt. Néhány megjegyzés a témához: 

> „…a csepeli egészségügy fejlesztése iránti elkötelezettségünknek és a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően megvalósult…” – írja Borbély Lénárd. Az egészségügyi fejlesztés iránti elkötelezettségének megfelelőn 2014 óta, folytatva a Németh Szilárd alatt elkezdett folyamatot, több száz millióval csökkentette(!) a kerületi egészségügyi intézmény önkormányzati támogatását. Fura elkötelezettség.

> Borbély 2014-es(!) 35 pontos választási ígéretének 22 pontjában írta: „Megszüntetjük a várólistákat és bevezetjük az egynapos sebészetet Csepelen.”  Hat évvel később, 2020-ban(!), kezdődött el csak a tervezés, miután a fővárosi önkormányzat 2019-ben azzal a feltétellel szavazta meg az atlétikai vb támogatását, hogy a kormány fizessen 50 milliárdot a fővárosi kerületek egészségügyi ellátásának fejlesztésére, az Egészséges Budapest Program részeként. Az ezzel kapcsolatos megállapodást a kormány 2020-ban(!) írta alá. Ebből az évek alatt 3,5 milliárd jutott Csepelre, bár a kormány még a felét sem fizette ki a vállalt összegnek. https://telex.hu/belfold/2023/06/13/koltsegvetes-egeszseges-budapest-program-fovarosi-onkormanyzat-atletikai-stadion 

> A történet azonban nem Borbély Lénárddal kezdődött. Azelőtt is volt élet Csepelen, az önkormányzatban és az egészségügyi intézményrendszerben is. Például a 2010 előtt is sok történt az egynapos sebészet létrehozása ügyében, azonban az akkori egészségügyi intézmény vezetői, orvosai által végzett munka végül nem kapott kellő jogi támogatást az egészségügyi állami szakmai szervezetektől.

> Az egynapos sebészet hosszú távú sikere elsősorban a személyi, anyagi feltelek mindenkori biztosításán múlik. Ehhez pedig elsősorban a kormány egészségügyi politikájának megváltoztatására és a helyi önkormányzati vezetés immár hosszabb távú anyagi, dologi kötelezettségvállalására is szükség lesz. 

********** 

    Csütörtökön ülésezett az önkormányzat képviselő-testülete, majd utána közmeghallgatást tartott. A megtárgyalt 29 napirendből a 3 legfontosabbat nem fogadta el testület. Így elbuktak a polgármester költségvetési módosítási, adóemelési és az intézmények szülői térítési díjai emelésére vonatkozó javaslatai, ami komoly presztizsveszteség számára. Különösen érdekes az adóemelési javaslat elutasítása, amelyben meg is zsarolta a testületet: ezzel tudja biztosítani az óvodapedagógusok általa tervezett béremelését. Amikor ezt szóvá tették a képviselők, cáfolták állítását, még meg is védte a leírtakat, majd saját magának ellentmondva azt mondta, hogy olyan anyagi helyzetben van az önkormányzat, hogy ezt megteheti.

    Egyébként a béremelés még nem végleges döntés, bár a testületi ülés utáni fórumon, saját fb oldalán az ellenkezőjét igyekszik sulykolni. Az elfogadott határozat szövege: 

„Az ...Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy – a szükséges fedezet 2024. évi költségvetésben történő biztosítása esetén - …….béremeléshez….fedezetet biztosít.”

    A polgármester javaslatában ugyanakkor megfogalmazta, hogy „a béremelést az Önkormányzat 2024. évi költségvetése elfogadását követően visszamenőleg 2024. január 1. napjától javaslom,  ….2024. március 1. napjától a csepeli pótlék kivezetése mellett.” Biztos, hogy elfogadásra kerül a jövő évi költségvetési javaslat februárban? 

    Borbély az adóemelési vita során viszont tudatosan kampányolt, miközben az ellenzőket vádolta ezzel, visszafelé mutogatott, a szavazásnál szánalmasan a képviselők esküjére apellált, eljátszotta, hogy akkor most miről is kell szavaztatni, s többször is megszavaztatta a testületet. Egyértelmű kampánydöntés volt a nem rászoruló csepeliek esetében a bérleti díjak emelésének 2024. október 1-ig való elhalasztása is. 

    Ez a magatartása még inkább előjött az Egyebek című napirendnél, amikor majdnem sértő megjegyzéseivel, lenéző mondataival, kampány szöveggel reagált a képviselői kérdésekre, véleményekre. Eléggé elfogadhatatlan módon próbálta megvédeni álláspontját: azért ne legyen 2024. első félévében havonta testületi ülés, mert az önkormányzati választások miatt a hivatal nem ér rá, mindenki kampányol, meg egyébként sincs javaslat a napirendekre vonatkozóan.

    A ~ 40 perces közmeghallgatáson résztvevők alacsony száma igazolta a képviselők véleményét, miszerint nem szabad ilyen időpontban közmeghallgatást tartani. Mindössze két hozzászólás hangzott el. A második hozzászóló a Városközpontban, a Kossuth Lajos utcában lévő üzletközpontok beázásával, illetve a testületi ülésen tárgyalt helyreállítási javaslattal foglalkozott, megemlítve, hogy az ott működő vállalkozókat senki sem kérdezte meg a beázás megszüntetésének témájáról. Ennek kapcsán megjegyezzük, hogy a két üzletsor felújítására, fejlesztésére még 2016-ban ötletpályázatot írt ki a Borbély vezette képviselő-testület, melynek eredményeként az egyik pályamunkát meg is vette az önkormányzat. https://epiteszforum.hu/behalozva-megvetelt-nyert-terv-a-csepel-arca-palyazatra 

    Az, hogy mennyibe került a pályamunka megvétele, s miért nem lett belőle semmi, azóta sem derült ki. Vajon miért nem?

Megjegyzés: a lakosságot pozitívan érintő testületi döntéseket Borbély fb oldalán a jövő évi választáson őt indító, saját maga által elnökölt egyesület emblémájával reklámozza, miközben az egyesületnek semmi köze semmilyen képviselő-testületi döntéshez, illetve a polgármesteri javaslatokat elutasító döntéseket elhallgatja. Ráadásul a testületi ülés után azonnal tájékoztatta a tagóvodavezetői munkaközösség tagjait az őket érintő, még nem végleges béremelésről. A kerületvezetőnek a kampány a lényeg, nem a valóság.

**********

    Az önkormányzat ingyenkrumplijával is reklámozza magát és újraválasztását segítő szervezetét az exfideszes csepeli polgármester címmel hosszabb cikk jelent meg a magyarnarancs.hu-n. 

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-onkormanyzat-ingyenkrumplijaval-is-reklamozza-magat-es-ujravalasztasat-segito-szervezetet-az-exfideszes-csepeli-polgarmester-263846 Az alábbiakban a cikk felvezetőjét idézzük: 

„Borbély Lénárd Fideszből való eltávolítása után a csepeli lokálpatrióta egyesületben látta meg politikai karrierje folytatását. A XXI. kerületi polgármester családtagjaival, kollégáival, önkormányzati dolgozókkal csoportosan lépett be a szervezetbe, amit 50 perc elteltével átneveztek, narancssárgára festették, Borbélyt elnökké emelték. Ma már lelkesen osztogatják az önkormányzat ingyen adományait, krumplit, palacsintát stb. A csepeli önkormányzat lapkiadó és rendezvényszervező cégének ügyvezetője is csatlakozott Borbélyékhez, akivel együttműködési megállapodást kötöttek a polgármesterhez kötődő szervezet reklámozására.”

    Ebben az összegzésben a történet lényege került megfogalmazásra, de a továbbiakban szó esik Klinghammer Istvánról, az ELTE korábbi rektoráról, a lokálpatrióta egyesület korábbi elnökéről ó, Borbély támogatójáról is, aki a 2016-os tanártüntetések idején azt mondta: „Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek.”

    Egyébként a lapkiadó és rendezvényszervező cég az önkormányzat cége, s idén a költségvetésből 738 milliós működési támogatást kap. Hogy ebből eddig mennyit költöttek el pl. a polgármester vezette egyesület által „kezdeményezett” önkormányzati rendezvényekre, az valamiért kimaradt a csütörtökön Borbély által beterjesztett költségvetési módosítási javaslatból. Lehet, hogy bezavart volna a hónapok óta folyó polgármesteri kampányba? 

********** 

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) A pedagógusok öt százaléka, összesen 4314 tanár mondott felidén az állami iskolákban. https://atlatszo.hu/oktatas/2023/12/01/a-pedagogusok-ot-szazaleka-osszesen-4314-tanar-mondott-fel-iden-az-allami-iskolakban/ 

2) A Belügyminisztérium szerint nincs nagy baj a kórházi fertőzésekkel. Egy belső dokumentum szerint azonban tudják, hogy súlyos a helyzet. https://www.direkt36.hu/a-belugyminiszterium-szerint-nincs-nagy-baj-a-korhazi-fertozesekkel-egy-belso-dokumentum-szerint-azonban-tudjak-hogy-sulyos-a-helyzet/ 

3) Az osztrák közlekedési miniszter találkozott Lázár Jánossal, és úgy döntött, perel. https://hvg.hu/itthon/20231201_Pert_inditott_Ausztria_amiert_Lazar_Janos_kirugta_a_GYSEV_vezerhelyetteset 

4) Orbán Viktor: Nem szabad felülni annak a mesének, hogy a pénznek nincs szaga. https://nepszava.hu/3217485_orban-viktor-gazdasag-penz 

5)  A fideszes képviselők közül egyedül Kósa Lajos állt szóba Karsai Dániellel a parlamentben. 

https://telex.hu/belfold/2023/12/01/karsai-daniel-als-betegseg-alkotmanyjogasz-parlament-kosa-lajos 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5818272321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása