CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lélegzetelállító fenyegetés: Hév helyett felhőkarcolóra költi a pénzt a kormány

2023. december 28. 00:05 - csú

csepeli_hev_vegallomas_csepelen_1.pngNagyon jól jönne a városnak az az 1900 milliárd forint, amit a mini-Dubajra költenének, pláne ennek a duplája, amiről Lázár János sutyiban a hátsó szobában beszélt. Széthullóban a felüljárók, lyukadnak az utak, a nagy vízcsövek között százévesek is akadnak, két hidat is fel kellene újítani, a kisföldalatti és a hév kocsijai 50 évesek.

Nincs népkonyha, rettentően kevés a bérlakás, a parkokat meg vagy beépítik, mint a Városligetet vagy nincs pénz a rendbetételre, mint a Népligetnél. A belvárost gyűrűként veszi körbe 2800 hektár egykori ipari terület, amely a fejlődés lehetőségét rejti, ha lenne pénz az újjászületésére. A főváros, ami lassan az Orbán-kormány pénzügyi támasza lesz, kapkod a szétguruló fillérek után, de ez semmire sem elég.

S akkor megjelenik Dagobert bácsi, hogy neki van pénze és építene. A hírek szerint nem hívatlanul állított be, az Orbán-kormány kereste a maga emberét, akinek a pénzéből tovább pezsgőztetheti a NER-primadonnákat. Merthogy az

egész felhőkarcolós-millenniumi városnegyedes terv abból pattant ki, hogy az államkassza kiürült. Orbán feladatba adta minisztereinek, hogy keressenek új pénzcsapokat, mert a valódi, innovatív gazdasági háttér nélkül működő Fidesz-gépezetet valamiből pörgetni kell.

Lázár pedig ezt találta ki. A kormánynak készült előterjesztésből már az elején kiderül, hogy a „központi költségvetési bevételek növelése érdekében idegenítenék el Rákosrendező vasútüzemhez nem szükséges területeit”. Féltitkos, kétezres sorszámú – nyilvánosan közzé nem tett – határozatot hoztak róla, „speciális eljárás” keretében hirdették meg, majd zárt ajtók mögött egyezkedve az emirátusok befektetője mellett döntöttek. Lennének ötleteink, hogy miért. A Közel-Kelet építőmestereként, a világ legmagasabb felhőkarcolóját megépítő Dubaj harmadik legbefolyásosabb üzletembereként számontartott befektetőt Lázár – szintén a hátsó szobában elhangzottak szerint – lebeszélné a 240 méterről, legyen elég neki 140 méter. Mert ez már lenyomható Karácsonyék torkán.

Lázárnak már Hernádi Zsolt Mol-vezért sem sikerült eltántorítani a tornyától, pedig hol van ő a dubaji sejk bizalmasának érdekérvényesítő erejétől. Budapesten az fog épülni, amit az emirátusi befektető kigondolt. 130 hektár Fidesz-billog a városon. A sajtónak előadott lázári színjáték szerint az államközi szerződés aláírása után egyeztetnek az önkormányzatokkal és visszautasíthatatlan ajánlatot tesznek a fővárosnak. (A népet meg se kérdeznék. A sejk se tette és lám micsoda gyönyörű város építettek a semmiből - via Lázár.) Annak fényében, hogy a kormányzati tervek szerint a beruházó előbb földhasználati, majd tulajdonjogot szerez a területen, a projektet kiemelt beruházássá nyilvánítják, így az önkormányzatoknak, de még az állami tervtanácsnak se lesz fogalma arról, hogy mi épül ott – mindez inkább fenyegetésnek tűnik, mint nyugtatásnak.

Mindettől függetlenül épülhet különleges, lélegzetállító látványosság Rákosrendezőn – ráférne egy csoda Budapestre. Lehet majd mutogatni a vendégnek, mint a pálmafás posztert a nyolcvanas évek panelnappalijában.

Forrás: SZALAI ANNA (Népszava)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5218279635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása