CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel mai vezetői képtelenek az együttműködésre, a közmegegyezésre a csepeliekkel és az ellenzéki képviselőkkel

2024. január 24. 00:05 - csú

csepeli_pohi_felulrol_kerdojellel_7.jpgFelháborító döntések születnek 14 éve a sokat látott Szent Imre téri polgármesteri hivatal falai mögött

Csepelen ugyanúgy, mint az ország bármely teleülésén a hatályos államháztartási törvény értelmében a költségvetési rendelettervezetet a jegyző készíti el, a polgármester terjeszti a testület bizottságai, majd a bizottsági véleményezést követően, a képviselő-testület elé, döntésre. (Áht. 24. §) A törvény nem fogalmazza meg költségvetés előkészítésének módszereit.

A 2010 előtti szocialista vezetés, az akkor törvényben is előírtak szerint évente beterjesztette a testület elé a következő évi költségvetés készítésének legfontosabb koncepciós elemeit is, és ezen kívül is rendre kikérte az ellenzék, köztük a frakcióvezetők véleményét.

A 2010-es helyi hatalomváltás után Németh Szilárd korábbi, majd Borbély Lénárd jelenlegi polgármester sem alkalmazta ezt az együttműködési formát. Ami azért is baj, mert

a költségvetés, mint a hatalom gazdaságpolitikájának pénzügyi megjelenítése, alkalmas lett volna a kerület fejlődését, jövőjét leginkább meghatározó 3-4 kérdésben a közmegegyezés alakítására. A hatalmi többséget sosem érdekelte az ellenzék véleménye.

    Tavaly Németh Szilárd furfangos módon, Borbély Lénárdot kirúgatta a pártból. A jelenlegi polgármester elvesztette többségét, viszont maradt, aki volt: Orbán-hívő, pártonkívüli fideszes, autokratikus vezetési módszerekkel. Egyre többször fogalmazta/fogalmazza meg, hogy az ellenzék ne politizáljon, sőt – Csepel érdekeire hivatkozva –, még támogassa is, minden egyeztetés nélkül beterjesztett javaslatait, például a költségvetési előterjesztéseit. Mert neki Csepel érdeke az első. Közben, például a költségvetési kereteket nem éppen törvényes módon felhasználva, biztosítja saját polgármesteri kampányához a technikai és anyagi feltételek jelentős részét. 

    A frakcióvezetők kizárása a tanácsteremből, és nem csak onnan, jogilag, de politikai értelemben is támadható, különösen annak fényében, hogy Borbély saját jelölő civil szervezete a tanácsteremben tarthatta meg sajtótájékoztatóját, sőt önálló irodát is kapott a II. Rákóczi Ferenc úton. 

    Borbélyt tehát a kerület jövőjének építéséből változatlanul ki akarja zárni a csepeliek jelentős részét, a több tízezer ellenzéki szavazópolgárt képviselő az ellenzéki pártokat, erőket. 

    Egyébként az ellenzék megtartotta a költségvetéssel kapcsolatos egyeztetést, amelyről 17-én Dukán úr saját fb oldalán tájékoztatta az érdeklődőket.

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9718308025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása