CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli zsarolók versenye - Fideszből kirúgók és kirúgottak balhéi – Hűségeskü a fővezérnek – Vallatás és beszédes hallgatás - Ez is a héten történt Csepelen

2024. február 04. 00:05 - csú

abel_attila_nemeth_szilard_borbely_lenard_3.pngCsepellel és a csepeliekkel szórakoznak 14 éve, most is a kerület jövőjét veszélyeztetik, miközben a helyi hatalomért marakodva hatalmas összegeket pazarolnak el közpénzből saját kampányukra

Ábel Attila alpolgármester szavaival élve, a „politikai bunkóság netovábbja”, hogy az október óta készülő és február 22-én tárgyalandó 2024. évi költségvetési tervezet szerdai frakcióvezetői egyeztetésekor a polgármester mindössze két oldalt, a bevételeket és a kiadásokat tartalmazó összesítő anyagot, mutatta csak be a frakcióvezetőknek.

Elképesztő lekezelése ez a témának, meg a testület frakcióvezetőinek, de magának a testületnek is. A többi megismerésére nem tartotta alkalmasnak a frakcióvezetőket? Ráadásul, a több mint három hónapos előkészület alatt arra sem volt hajlandó, hogy bármiről, pl. a költségvetés összeállításának koncepciós kérdéseiről, egyeztessen velük? Tájékoztatója végén viszont hozzátette, hogy

a költségvetés elfogadása „…minden megválasztott önkormányzati képviselő erkölcsi kötelessége, illetve felelőssége is.” (Borbély fb oldala) Ami felér egy zsarolással. Egyébként meg hazugság! 

    Először is a költségvetés elfogadása egyetlen képviselőnek sem kötelező, akár egyetért vele, akár nem. Másodszor, mivel a költségvetés a hatalmon lévők gazdasági céljait tartalmazza, az előterjesztő mögött álló politikai frakció feladata leginkább a támogatása, de nekik sem kötelező. Harmadszor az ellenzék a legritkább esetben fogadja el a költségvetést, pl., ha elfogadás előtt megegyezik a hatalommal, a terület alapvető működőképességének fenntartása érdekében. Erről most szó sincs. A most hatalmon lévő fideszesek sem fogadták el 2010 előtt a szocialisták által beterjesztett költségvetési rendelet-tervezeteket, pedig akkor komoly előzetes egyeztetések is megelőzték a döntéseket. Negyedszer, többek között, olyan javaslatra kéri most Borbély a támogatást, mint pl. az óvodapedagógusok béremelése, amit novemberben sem egyeztetett senkivel, miközben a kormány januárban döntött az óvónők 32,2 százalékos béremeléséről, amelyet 2025-től további 21 százalékos emelés fog követni.
    Külön érdekessége az ügynek, hogy a Fidesz-frakció részt sem vett az egyeztetésen, de állítólag jelezték, szakmailag rendben van a költségvetés, de nem fogják megszavazni. Az egyeztetésen kiosztott két oldal alapján? Vagy ők több oldalt is láthattak?

Megjegyzés: a témával eddig foglalkozott a két ellenzéki polgármesterjelölt, Dukán András és Paál Géza is. Véleményük közösségi oldalukon elolvasható. Dukán még külön egyeztetést is kért a frakcióvezetőkkel, a hivatalban, amit Borbély udvariatlanul elutasított, s azt sem engedte meg, hogy az ellenzéki frakcióvezetők a POHI-ban egyeztessenek.

Mindezek tükrében mit vár a képviselő-testületi üléstől a polgármester?

**********

    Az ég kék, a fű zöld, Borbély Lénárd ismét hazudik – közölte a Csepeli Fidelitas képviselője hétfőn, a közösségi oldalukon közzétett videó-kisfilmen. Borbély ugyanis nem fizette ki a tavalyi képviselő-testületi ülésen, a Csepel TC-nek megígért 111 milliós önkormányzati támogatást, miközben mindent megtett törekvéseik ellehetetlenítése érdekében. Eközben évi többszáz millió forint közpénzből finanszírozza saját egyesületét – rótta fel a polgármesternek a szervezet alelnöke. 

    A polgármestert még a tavalyi költségvetés elfogadása előtt zsarolta meg a Németh-hez hű hat fős Fidesz-frakció a sportclub ekkora önkormányzati támogatásával, cserébe elfogadják az önkormányzat múlt évi költségvetési tervezetét. A polgármester azzal vállalta fel a támogatást, hogy az önkormányzat vezetése is helyet kap az egyesület vezetésében. A zsaroló fideszesek nem reagáltak a polgármesteri feltételre, de a költségvetést elfogadták, benne a 111 milliós változtatással. Hogy végül teljesült-e Borbély óhaja, erről nincs információnk, a Fidelitas képviselője erről nem nyilatkozott. Hogy melyik fél volt korrektebb az alku folyamán, azt döntse el az olvasó.

**********

    Szerdán ülésezett a Fővárosi Közgyűlés. Az ülésen, több, kerületet is érintő téma került megtárgyalásra, így pl. a Budapest-bérlettel kapcsolatos megállapodás, a teherforgalmi díj eltörlésére vonatkozó kormányjavaslat elutasítása, a Fővárosi és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek megosztása vagy a tavalyi költségvetési rendelet módosítása. Állítólag a polgármester nem vett részt az ülésen, ételosztás miatt, azonban ennél nagyobb probléma, hogy – az eddigi szokásainak megfelelően –, most sem adott semmilyen tájékoztatást a közgyűlésről, az előterjesztések sorsáról. Borbély úr ebben a kérdésben rendre úgy viselkedik, mintha neki, nekünk semmi közünk nem lenne a Fővároshoz, a fővárosi közgyűléshez, tehát nem is érdekelheti a csepeli közvéleményt, ami ott történik. Miért?

*********

    Csütörtökön a hvg.hu-nak nyilatkozott Borbély Lénárd polgármester. Az interjúban megismételte Németh Sziláddal való összeveszésük eddig már többször elmondott okait, de újból megerősítette: „…Nekem csak egy emberrel van és volt vitám a Fideszben, a baráti kapcsolataim megmaradtak. Máig egyetértek a Fidesz és a kormány irányvonalával a nemzeti sorskérdésekben, a menekültügyben, a családpolitikában és sok mindenben”. https://rtl.hu/belfold/2024/02/01/csepel-polgarmester-borbely-lenard-munkasotthon?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=belf%C3%B6ld_csepel-polgarmester-borbely-lenard-munkasotthon Mivel eddigi nyilatkozataiban szűkebben beszélt a Fideszhez való hűségéről, úgy látszik egyre fontosabb számára, hogy tovább árnyalja korábbi hűségnyilatkozatait. Lassan kiderül, csak Némethet nem szereti, egyébként változatlanul mindenben egyetért Orbán politikájával. Lehet, hogy vissza akar kerülni Orbán kegyeibe?  

    Egyébként megjegyezzük, a Csepel SC Alapítvány és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány korábbi pénzügyi ellehetetlenítse érdekében, még Németh alpolgármestereként, Borbély is sokat tett, mindenben kiszolgálta Németh velük kapcsolatos törekvéseit. Az igazi kérdés azonban, hogy mit vagy kit szolgált/szolgál polgármesterré választása után, amikor még felhőtlen volt a barátsága Németh-tel, vagy most, immár pártonkívüliként? A Csepeli Utánpótlás Sportegyesületet 2015-ben való létrehozásával pl. alaposan hozzájárult a Csepel SC széteséséhez, a sportklub későbbi Németh féle privatizációjához, most pedig a kulturális-, sport- és szabadidős rendezvénysorozatával, saját maga választási kampányát segítette/segíti elő, közpénzből. Borbély és Németh esetében tehát igaz a mondás: az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Nyilvános acsarkodásuk vesztesei viszont elsősorban a csepeliek. 

**********

    A szigetorszag.info pénteken közölt írásában részletesen a bemutatta a II. Rákóczi F. u. 97-105. sz. alatti önkormányzati társasház földszintjén található üzlethelyiség sorsát. Az Íme egy példa az önkormányzati vagyon öncélú felhasználására c. cikk szerzője pontosan dokumentálta, hogyan lett a Csepeli Ingatlanhasznosítási Kft. kezelésében lévő iroda Borbély Lénárd polgármester saját jelölő egyesületének kampányirodája. 

    Blogunk már tavaly foglalkozott a témával. A Mi lesz az üres csepeli üzletekkel? c. írásban jeleztük, hogy a polgármester kampányegyesülete kidekorálta a sarki ingatlan utcai üvegfalait „…Borbély Lénárd polgármester, az egyesület elnöke és polgármesterjelöltje arcképeivel, kampányanyagaival.” Majd megjegyeztük: „…Jól mehet az egyesületnek, hiszen ki tudja fizetni a helyiség bérleti díját és fenntartási költségeit, s ráadásul még a Borbély úr hónapok óta folyó kampányát is milliókkal képes támogatni.” https://csepeliek.blog.hu/2023/12/19/mi_lesz_az_ures_csepeli_uzletekkel 

    Az írásra természetesen azóta sem érkezett semmilyen válasz, most azonban a szigetország.info cikke is alátámasztja az írásunkban foglaltakat. Kíváncsiak vagyunk, Borbély úr meddig hallgat az ügyről, illetve a képviselő-testület mikor kér magyarázatot Borbély Lénárd önkormányzati létesítményben működtetett kampányirodájára? 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Csak kiderült végül, hogy focipályák építése miatt akarja kivágatni a szegedi erdőt Kiss-Rigó püspök. https://444.hu/2024/02/02/csak-kiderult-vegul-hogy-focipalyak-epitese-miatt-akarja-kivagatni-a-szegedi-erdot-kiss-rigo-puspok 

2) Idén is hazánk lett az EU legkorruptabb országa a Transparency International rangsora szerint.

https://atlatszo.hu/adat/2024/01/30/iden-is-hazank-lett-az-eu-legkorruptabb-orszaga-a-transparency-international-rangsora-szerint/ 

3) „A magyar egyház és társadalom európai megítélése most az, hogy kevésbé befogadó” – Csiszár Klára katolikus teológusprofesszor. 

https://www.szabadeuropa.hu/a/a-magyar-egyhaz-es-tarsadalom-europai-megitelese-most-az-hogy-kevesbe-befogado-csiszar-klara-katolikus-teologusprofesszor/32794227.html 

4) Németh Szilárd alapítványának sporttelepén bérel irodát a tankerület. https://magyarnarancs.hu/belpol/nemeth-szilard-alapitvanyanak-sporttelepen-berel-irodat-a-tankerulet-265378 

5) Svédek és magyarok: kutyakomédia a köbön. https://hirklikk.hu/velemeny/svedek-es-magyarok-kutyakomedia-a-kobon/427595 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6118318027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása