CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Heti összefoglaló: Csepel a lejtőn - 14 évnyi szennyes teregetése – Ketrecben a közélet - Kitekintő

2024. március 24. 00:05 - csú

leleplezok_brbely_lenard_es_nemeth_szilard.jpgNémeth Szilárd és Borbély Lénárd már nem az újabb és újabb elfuserált csepeli szobrokat, hanem egymás  visszaéléseit leplezik le naponta

A hét helyi közéleti eseményeit ismét Csepel évek óta sokszor egymással és nem a kerület ügyeivel foglalkozó két politikai ketrecharcosa, már inkább szánalmas, mint izgalmas kakasviadala határozta meg. Botrányos vádaskodások követik egymást, leginkább Borbély és Németh tollforgató munkatársainak közreműködésével.

A három éve folyó ádáz küzdelem már rég átlépte a kerület határát. A héten például majd 25 írás jelent meg a csepeli vezetők újabb ütésváltásáról a központi média sokszínű világában, amelyek egyik eredménye Csepel negatív megítélésének további erősödése. Heti összefoglalónk többsége éppen ezért elsősorban ezekkel az eseményekkel foglalkozik.

    Hétfőn tette közzé Borbély Lénárd polgármester Németh Szilárdnak írt nyílt levelét, amelyben

elutasította a helyi fideszes pártelnök választási együttműködésre vonatkozó ajánlatát. https://nepszava.hu/3229024_borbely-lenard-nemeth-szilard-fidesz-csepel-kizaras-paktumajanlat-elutasitas 

    A két vezető hároméves botránya vissza-visszatérő eleme a helyi politikai közéletnek és a közösségi médiának. Most azonban, hogy a választások közeledtével együtt felerősödtek a valódi gazdasági, szociális és egészségügyi problémák, a hazai sajtó is többet foglalkozik a témával. Az urak meg bőven adnak okot, hazugságokat üzengetnek, nyílt leveleket írogatnak, kiteregetik 14 éve tartó közös csepeli uralkodásuk néhány szennyesét. Vegyes összetételű szekértáboruk körkörös védelmet kialakítva védi imádott vezérét, támadásaik közben meg gondosan ügyelnek arra, hogy rendre összemossák a másikat közös utálatuk tárgyával a „gyurcsányista, hazaáruló baloldallal”. Lehet, hogy Orbánnak mindegy is, hogy melyik nyer, ő ugyanis bármelyikükkel nyer. Mindkét vezető a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER), magyarán az Orbán-rendszer terméke és feltétlen híve. 

    A nyílt levél több országos és helyi médiában megjelent, blogunk többször is foglalkozott a témával, legutóbb a Csepeli Hírmondó március 20-i számáról megjelent írásunkban reagáltunk a levélre. Néhány gondolat akkori írásunkból: 

„Szerintünk… egyik kutya, másik eb. Mármint Németh és Borbély, csak habitusban és alkatban különbözik egymástól. Mindketten megszerették a hatalmat, s már nem tudnak élni nélküle, ezért mindent megtesznek megtartása érdekében. Ezt a politikai vircsaftot is ők hozták létre, ők a felelősök eldurvulásáért, melynek legnagyobb vesztese a csepeli lakosság. Az ideológia nem érdekli őket, nézeteiket, felfogásukat, választási ígéreteiket szükség szerint változtatták/változtatják. Egyedül Orbánhoz való hűségükben nem változtak. Mindketten ….új kórházat, fedett uszodát, HÉV fejlesztést, gerincút folytatást, gyári útépítést stb, ígértek – nem lett belőle semmi….A kiállás mindkettőnek gyenge oldala: nem vállalják a nyílt vitát,…. Most is csak másokkal üzengetnek egymásnak, amiből még a választás előtt nyilvános választási összeborulás, megegyezés is lehet – hiszen igazából a Fidesz érdeke az első. S ha Orbán mondja majd, akkor meg pláne.”

**********

    Pénteken közölte a telex.hu: körbetelefonálták a csepeli iskolaigazgatókat, hogy találkozzanak a Fidesz polgármesterjelöltjével. https://telex.hu/belfold/2024/03/22/csepeli-valasztas-fideszes-jelolt-iskolaigazgatok  

    Dudás Zoltán, polgármesterjelölt a lapnak azt állította, hogy Németh nem vesz részt a beszélgetésen, „egyébként sem kampányesemény, mivel ismeri a szereplőket, nem bemutatkozni akar nekik, a részvétel egyébként sem kötelező.”

    Az Ábel Attila által tulajdonolt jobboldali fideszes hírblog szerint „Telefonon rendelték be … a csepeli iskolaigazgatókat…’választási eligazítás’ céljából. Ezen belül Dudás Zoltánt, Németh Szilárd polgármester-jelöltjét mutatják be nekik.”

    A két hírben némi ellentmondás van, mindenesetre komoly politikai hiba volt, a választások időszakában, a tankerületi központ bármelyik munkatársával körbetelefonáltatni a tankerület irányítása alá tartozó igazgatókat, hogy ugyan, menjenek már el egy beszélgetésre. A végeredmény nem lehetett más: politikai botrány.

**********

    Újabb, Csepelt érintő ügyészségi ügyről olvashattunk a 24.hu pénteki oldalán. A hír eredete:

„Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésben érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy valós információkat közölt-e a csepeli alpolgármester Németh Szilárddal kapcsolatosan. Polt válaszában annyit írt, hogy Vadai kérdését feljelentésként értékelte és elbírálás végett azt a Központi Nyomozóügyészségnek továbbította.” https://24.hu/belfold/2024/03/22/az-ugyeszseg-vizsgalja-lopott-e-nemeth-szilard/ Kíváncsian várjuk a főügyész válaszát a képviselő asszonynak. Igazából nekünk is van egy kérdésünk: mi van akkor, ha az alpolgármester információját nem igazolja vissza az ügyészség?

********** 

    A Partizán e heti Péntek Reggel c. műsora a hazánkban dolgozó vendégmunkások számának alakulásával foglalkozott. https://www.partizanmedia.hu/hirlevel/categories/partiz%C3%A1n-h%C3%ADrlev%C3%A9l  

    A hírlevélben közzétett háttéranyag tartalma valószínűleg érdekli a csepelieket is, ezért most néhány, a KSH által közétett adatot közzéteszünk:

„…az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a Magyarországon tartózkodó külföldiek száma. 2012. január 1-jén 143 ezer külföldit tartott nyilván a KSH, 2023-ban pedig 226 ezret, beleértve az EU-s és EU-n kívüli állampolgárokat is….Ahogy a gazdaságban felütötte a fejét a munkaerőhiány, úgy növekedett a külföldiek közt azoknak az aránya, akik dolgozni jöttek Magyarországra (2015-ben 27 százalék, 2023-ban 38 százalék)…A Magyarországon munkavállalási engedéllyel dolgozó, nem uniós állampolgárokról a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) közöl évente adatokat. A nemrég megjelent, 2023-as elemzésből kiderül, hogy tavaly év végén közel 88 ezer érvényes engedélyt tartottak nyilván, míg 2019-ben csak 24 ezret. Ez négy év alatt majdnem négyszeres növekedés.”

    Megjegyezzük, hogy a 2023. évi XC. törvény jelentős kedvezményeket biztosít a gazdag külföldieknek, miközben megnehezíti a diákok és a vállalkozók életét. Hogy Csepelen hogyan alakult az elmúlt években az itt tartózkodó külföldiek száma, azt nem tudjuk, bár az önkormányzat illetékes irodája rendelkezhet adatokkal. Lehet, hogy a választások előtti, a helyi lakosságról szóló tájékoztató adatok részeként ez is megismerhető. 

**********

    Vitézy Dávid kedden bejelentette, hogy indul a főpolgármester-választáson. https://21.kerulet.ittlakunk.hu/helyi-politika/240319/vitezy-david-indul-fopolgarmester-valasztason A cikkből kiderül, hogy jelöltségét az LMP támogatja. Szerinte a fővárosi vezetésnek 5 súlyos problémával kell szembenéznie, amelyek egyrészt mindenki által ismertek, másrészt már maga is beszélt korábban róluk, harmadrészt egy szót sem olvashattunk a felsoroltak megoldásának lehetőségeiről. 

    A leírtakhoz már csak két megjegyzésünk van: 

> Örülünk annak, hogy Vitézy felismerte, a problémákat azok okozták, akik az elmúlt 5 évben több tíz milliárdot elvontak a fővárostól, ugyanis a problémák okait – szerintünk is –, a milliárdokat elvonó, ezzel a problémák többségét okozó magyar kormány Budapest ellenes politikájában kell keresnünk. Ahogy ő mondta: Szerinte nem várhatjuk Budapest problémáinak megoldását azoktól, akik a problémáinkat okozták. Nincs még öt évünk erre.” Tényleg nincs. Nem engedhetjük, hogy az Orbán-kormány tönkre tegye az ország fővárosát.  

> Kíváncsiak vagyunk Borbély Lénárd polgármester véleményére, aki már nem Fidesz párttagként, korábban képet posztolt a Fidesz jelöltjéről, Szentkirályi Alexandráról és önmagáról, jelezve ezzel, hogy támogatja indítását. Most egy szintén pártonkívüli Vitézy, igaz LMP-s háttér esetében, támogatja-e Vitézy indulását? Pláne, ha mint sokan vélik, végül a Fidesz beáll az esetleg esélyesebb Vitézy mögé?

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Már a Dunában is kimutathatóak a káros és nagyon sokára lebomló PFA-vegyületek. https://atlatszo.hu/kornyezet/2024/03/22/mar-a-dunaban-is-kimutathatoak-a-karos-es-nagyon-sokara-lebomlo-pfa-vegyuletek/

2) Gondozottból segítő: „Nem az lep meg, ami Bicskén történt, hanem hogy csak ennyire derült fény”. https://www.szabadeuropa.hu/a/nem-az-lep-meg-ami-bicsken-tortent-hanem-hogy-csak-ennyire-derult-feny/32858285.html 

3) IMF-vezérigazgató: 20 százalékos GDP-növekedést hozna a nemek közötti egyenlőség megteremtése. https://hu.euronews.com/2024/03/08/imf-vezerigazgato-20-szazalekos-gdp-novekedest-hozna-a-nemek-kozotti-egyenloseg-megteremte

4) Nem tudni, mi alapján állítja Orbán favoritja, Sulyok Tamás, az legújabb államfő, hogy a történelmi érdemeteket szerzett Sulyok Dezső egykori kisgazda politikus távoli rokona. https://magyarnarancs.hu/belpol/nem-tudni-mi-alapjan-allitja-az-allamfo-hogy-sulyok-dezso-egykori-kisgazda-politikus-tavoli-rokona-266649 

5) Levelet kapott Orbán Viktor, aligha fog neki tetszeni. https://mfor.hu/cikkek/makro/levelet-kapott-orban-viktor-aligha-fog-neki-tetszeni.html 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1818362345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása