CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ezen a héten: Dukán közéletet tisztít – Borbély jövőt ködösít – Németh csepelieket feketít – A kormány hárosiakat szomorít - Kitekintő

2024. április 07. 00:05 - csú

dukan_andras_ferenc_csepeli_polgarmester-jelolt_momentum_2024-re_3.pngDukán András szerint Csepelen a közös ellenzéki jelöltek a választási küzdelemben azzal tudják felvenni a versenyt a Borbély-Németh párossal szemben, hogy világos jövőképet kínálnak, és elmondják, mit csinálnának másként. „Látszatkormányzás és látszatberuházások helyett a valódi problémákkal foglalkoznánk”.

    Hosszabb, elemző írás jelent meg a telex.hu-n Fideszes belháború Csepelen: a Gyurcsánnyal való összejátszás mellett már elmagyarpéteresedéssel is vádolják egymást címmel. 

https://telex.hu/belfold/2024/04/02/csepel-onkormanyzati-valasztas-2024-fidesz-belhaboru-borbely-lenard-nemeth-szilard-dk-momentum-lejaratas 

A szerző bemutatja a két csepeli politikus küzdelmének legfontosabb állomásait, kitér az ellenzék polgármesterjelöltjének véleményére, s végül némi esélylatolgatással zárja cikkét. Röviden ismerteti a többségében fidelitás-tagokból álló Németh jelölteket, megállapítja, hogy Borbély leginkább Németh Szilárd népszerűtlenségében bízhat, ír arról, hogy a Németh féle békekötési szándék blöff volt, majd a „Közös jelölttel győzne Csepelen az ellenzék” című gondolatkörrel zárja elemzését.

A cikk idézi az ellenzéki polgármester-jelölt Dukán András véleményének egy részét, amelyben többek között elmondta:  „Minden utcasarkon Borbély Lénárd mosolyog a csepeliekre.” Ezzel szemben 

Dukán András szerint azzal tudják felvenni a versenyt, hogy világos víziót kínálnak a választóknak, és elmondják, mit csinálnának másképpen Csepelen. „Látszatkormányzás és látszatberuházások helyett a valódi problémákkal foglalkoznánk. Nagy szükség lenne a csepeli gerincútra, a kerületen átmenő tehervonat-forgalom is megoldatlan, sok a szegény, nincs elég orvos az egészségügyi intézményekben” – sorolta a megoldásra váró problémákat. ….

Borbély ……az emberarcú fideszes imidzsét próbálja hozni, illetve újabban a független civilt, de közben gátlástalanul hazudik rólunk. Méltatlan, hogy emiatt kell magyarázkodnom, egyszerre tudnék sírni és nevetni. Németh Szilárd hazugságait pedig már jól ismerjük, szót vesztegetni is kár ezekre. Mi Csepelért dolgozunk, nem Borbélyért és nem Némethért.”

**********

    Kedden az ATV Voks című műsorában nyilatkozott Borbély Lénárd polgármester. https://www.atv.hu/videok/20240402/voks-2024-a-csepeli-polgarmester-szerint-a-csepeli-fidesz-a-baloldali-jeloltet-tamogatja 

    A majd 12 perces interjú első részében a riporter arról kérdezte a polgármestert, miért utasította vissza Németh Szilárd együttműködési ajánlatát, Borbély válaszában lényegében hiteltelennek nevezte Némethet. Szerinte a javaslat elfogadása azt jelentette volna, hogy egyik fél sem tudott volna listát állítani. Így könnyen előfordulhatna, hogy a baloldali többség lesz a testületben, s ráadásul a javaslat idején Németh finanszírozta a baloldali polgármester-jelölt népszerűsítését. A bizonyítékot kérő riporternek egy a helyi Fidelitas által létrehozott blogra hivatkozott, majd a riporter hitetlenkedésére azt válaszolta: „ennek nézzenek utána”. Amikor a riporter ezt eléggé furcsának nevezte – hiszen a fideszeseknek is van saját jelöltjük –, az válaszolta: „ezt hívják dupla csavarnak.” Sőt azt állította, hogy Németh egyetlen célja, hogy ne ő legyen Csepel polgármestere. 

    Borbély bizonygatta, hogy változatlanul közel áll a Fideszhez, 2002-es belépése óta nem változott semmit a felfogása. Szerinte Németh és közte konkrét ügyek miatt indult a vita. Ilyen volt, amikor a Kis-Duna-part beépítésében nem fogadta el Németh terveit, vagy a Munkásotthon, amelyet ő mindenképpen a csepelieknek akart megtartani. Végül a céljait firtató kérdésre felelve, hangsúlyozta: új, pártoktól és mindentől független fiatal csapattal kizárólag Csepelért akarnak dolgozni. 

    Csak néhány megjegyzés Borbély úr mondataihoz. Lehet, hogy volt közöttük vita a Kis-Duna-part ügyben, mégis támogatta, anyagilag is Némethet a Hollandi úti terület megszerzésében. A KIMBA megépítéséhez komoly anyagi támogatást adott, arról nem is beszélve, hogy későbbi fejlesztéseivel tulajdonképpen maga is jelentősen növelte a Kis-Duna part beépítettségét, a folyópart, illetve a Hollandi út terhelését. A Munkásotthon ügyben meg elfelejtette, hogy a kettejük közötti jó viszony idején aktívan támogatta a művelődési intézmény anyagi tönkretételét célzó Németh-terveket és azzal is egyetértett, hogy Németh leállított minden állami támogatást. Odáig vitte az egyetértést, hogy maga is megzsarolta az intézmény vezetését, ha nem teljesítik a támogatás fejében követelt feltételeit.

    Amit pedig a baloldallal kapcsolatban állított, az egyrészt hazugság, másrészt ugyanaz, amit Németh állít. Csak fordítva. Mindketten félnek attól, hogy kettejük elvtelen politikai játszmái az ellenzék malmára hajtják a vizet, ezért amikor egyik lábukkal egymást rugdossák, a másikkal egyszerre rugdossák az ellenzéket. Ők is érzik, hogy a választási küzdelem már nem csak róluk szól. Sőt, az emberek jelentős része is érzékeli, hogy az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Eddigi acsarkodásuk következménye Csepel fokozódó lemaradása. A kettejük közötti hatalmi harc ismeretében nyugodtan állíthatjuk, hogy Csepelnek egyik sem hozhat változást, fejlődést. Az ellenzéki összefogás, az egységes fellépés esélyei nőnek – a változás elkerülhetetlen.

    Egyébként Borbély fb-oldalán közzétette az youtube.com-on megjelent interjú felvételét. A kép fölé többek között ezt írta: „Ahogyan eddig is, úgy továbbra is azon dolgozom, hogy a múlt ne térjen vissza Csepelre, hanem a jövőt építsük közösen a megkezdett úton.” Polgármester úr! A múlt része már a 2010 utáni időszak is. Az azóta eltelt 14 évből legalább 12 éven át együtt dolgozott Németh Szilárddal. Ezeket is megtagadja? 

    Véleményünk az interjú meghallgatása után sem változott: a két hiteltelen politikus hatalmi harca, mivel valós bizonyítékokat nem tartalmaz, lassan érdektelenné válik.

**********

    Több hírportál, így például az index.hu is hírt adott a héten arról, hogy a földvédelmi járulék a tavalyinak háromszorosára emelkedett.  (index.hu, április 1.: Zártkertek tulajdonosai, reszkessetek! Háromszorosára nőtt a földvédelmi járulék) Csepelen a kerület déli részén lévő Háros a zártkertek hazája, ahol egyes információk szerint több ezer ember él, közülük sokan méltatlan körülmények között, többnyire csatornázatlan földutak mentén. Hivatalosan a kerület külterületként, kertes, mezőgazdasági területeként van nyilvántartva. Az önkormányzat nemrég még mezőőrséget is létrehozott a terület mezőgazdasági értékeinek védelme érdekében. 

    Fejlesztése azonban évtizedek óta elmaradt, s az ott élők egyre hangosabban és jogosan követelik az évtizedes ígéretek megvalósítását. A 2010-ben győztes fideszes vezetés ígéretet tett Háros belterületbe vonására, amire azonban azóta sem került sor. Ehhez mindenekelőtt az ott lakókkal való szoros együttműködésre, vélemények megismerésére és figyelembevételére, sok milliárdra és reális, fokozatosan végrehajtható, a lakók által is elfogadott programra és a fővárossal való szoros együttműködésre lenne szükség. A földtörvény fenti módosítása ráadásul most tovább nehezíti a tulajdonosok helyzetét. Az önkormányzat jelenlegi vezetése 14 év alatt képtelen volt jelentős előrelépést tenni a belterületbe vonás érdekében, kérdéses, hogy most mire jut a hárosiakkal. Nincsenek illúzióink. Márpedig Háros Csepel része – régóta megérdemelné már a változást.

**********

    Április másodikával a Fővárosi Önkormányzat elindította a második Budapesti Lakógyűlést. https://budapest.hu/hirek/2024/04/02/elindult-a-2-budapesti-lakogyules-fokuszban-rakosrendezo-es-a-keruleti-szakrendelok-jovoje A feltett négy kérdésből három a rákosrendezői fejlesztést, egy pedig a kerületi szakrendelők államosításáról szól.  Az április 28-ig tartó szavazáson minden 14 év feletti budapesti lakcímmel vagy tartózkodási címmel rendelkező lakos részt vehet. Szavazni vagy online lehet a lakogyules.budapest.hu oldalon vagy személyesen lehet a Főpolgármester Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján. (1052 Budapest, Bárczy István utca 1-3.) Vajon a csepel.hu, vagy Borbély úr fb oldalán, miért nem adott hírt a fővárosiakat, de a kerületet is érintő témáról? 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában 

1) Bárándy Péter: az ország jobbat érdemel annál, mint amit most nyújt a hatalom. https://hirklikk.hu/klikktv/barandy-peter-az-orszag-jobbat-erdemel-annal-mint-amit-most-nyujt-a-hatalom/2112?fbclid=IwAR0_xLyyPi7DnME6kRKQCGusrOwWSt22MRgpc-fp0srXBfUp8x7NE9PIUbw_aem_AWHEe4Jp61THtkfJXUWsTg7YJrrcuI5gJ3IfybtlgvQEPzIu4z3e5-DbgMfp_sSs2Yl785Ze1tGw87Ht3ZWrQmIH 

2) Ipsos-felmérés: Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron a két legkedveltebb európai vezető. https://hu.euronews.com/my-europe/2024/04/05/ipsos-felmeres-zelenszkij-macron-orban-putyin-nempszeruseg-europai-politika 

3) „Karaktergyilkosságért busásan jár a bér” – Propagandáról énekel a 78 éves Bródy. https://magyarnarancs.hu/zene2/karaktergyilkossagert-busasan-jar-a-ber-propagandarol-enekel-a-78-eves-brody-267006 

4) Továbbra sem stimmelnek a nemzeti konzultáció kormány által közzétett számai.

https://hirklikk.hu/kozelet/tovabbra-sem-stimmelnek-a-nemzeti-konzultacio-kormany-altal-kozzetett-szamai/430287?fbclid=IwAR31F7WSNDHD6Rn2udujCA0NIyesabCSSf3Q8OsLrPEUU5optXhtByTTCXU_aem_AWHXWlODcemncJmKbCJRy3yJ2Aym9_Lf8zhZdkLjxy_sG60yvEzBEaJHnbPoORDXRwMLnCNHDh9xXgoJ6vBgPAKD 

5) Hatmilliárdból épül repülőgépgyár Baranyában. https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/hatmilliardbol-epul-repulogepgyar-baranyaban.html 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9318373779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása