CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét: Csepel bedugul a Gubacsi híd miatt? –Borbély-Németh cirkusz: új műsor

2024. június 23. 00:05 - csú

gubacsi_hid_vonattal_rozsdaval_2.jpgRozsda marja. „Ha a Gubacsi híd nem kapja meg a további üzemeltetéshez szükséges engedélyt, akkor azt a felújítás elvégzéséig le kell zárni, ami azzal jár, hogy a Csepeli Szabadkikötő irányából érkező termékeknek alternatív – feltehetően közúti – szállítási útvonalat kell majd találni…. A vizsgálat eredménye jövő hétre várható”. Csepel önkormányzati vezetői csak sodródnak az árral?

        A választások után is folytatódik a haragszom rád, sőt a barátaidra is, Borbély Lénárd és Németh Szilárd között. Történt ugyanis, hogy hétfőre pedagógusnapi kitűntetésátadást szervezett a Dél-Pesti Tankerület a Nemzeti Színházban. https://kk.gov.hu/del-budapesti-pedagogusnap Csepelről „Dél-Budapest Közneveléséért” elismerést kapott a Jedlik Ányos Gimnázium tanára, dr. Sebestyén Zoltánné, míg a „Dél-Pest Közneveléséért” elismerést Varga Lívia Éva gyógypedagógus vehette át. A tankerület honlapjáról megtudhattuk, hogy részt vett az ünnepségen a BM köznevelési helyettes államtitkára is. A részvevőket dr. Ferencz Orsolya Ildikó, űrkutatásért felelős miniszteri biztos ünnepi beszéddel köszöntötte, míg Németh Szilárd kormánybiztos levelét a központ igazgatóhelyettes, Tóth Endre olvasta fel. A tankerülethez tartozó Csepel, Ferencváros, Soroksár 35 intézményéből 600(!) pedagógus vett részt az ünnepségen, amely a

színház látványos produkciójával fejeződött be. Gratulálunk a díjazottkának!    

    A hírről leginkább a helyi médiában olvashattunk írásokat. Németh fb oldalán képeket posztolt, illetve ismertette az ünnepségen felolvasott beszédét. Borbély, aki alpolgármesterével együtt vett részt az ünnepségen, semmit sem írt a két pedagógusról, még azt sem, melyik kerületi intézményben dolgoznak. Ugyanígy elfelejtkezett az ünnepségen résztvevő potentátokról, az ünnepi beszédekről, a műsorról. a programról, de az általa közölt képek egyikén dokumentálja, ő ott volt. A többi nem érdekes. A kitűntettek viszont többet érdemeltek volna. 

********

Kedden tette közzé a magyarnarancs.hu, hogy a Fővárosi Önkormányzat idén már 15 milliárd szolidaritási hozzájárulást fizetett be az államkasszába. https://magyarnarancs.hu/belpol/iden-mar-15-milliard-forintnyi-szolidaritasi-hozzajarulast-fizetett-be-a-fovaros-268859  

Mint ismeretes, a Tarlós-éra óta rendelte el kormány az önkormányzatok részére a kötelező szolidaritási hozzájárulás évenkénti befizetését. Idén már 848 önkormányzattól von el hozzájárulásként hatalmas összeget, amelynek értéke meghaladhatja a 310 milliárdot. A főváros ugyan megtámadta a döntést, de az Alkotmánybíróság nem sieti el, annak ellenére, hogy mind a Fővárosi Törvényszék, mind az Állami Számvevőszék lényegében egyetért a fővárossal. Az Állami Számvevőszék szerint „… a főváros 2021-től a központi költségvetés nettó befizetőjévé vált, vagyis Budapest finanszírozza az állam működését.”, idén például „…az önkormányzat 35,9 milliárd forint állami támogatást kap feladatainak ellátására, miközben a szolidaritási hozzájárulás 2024. évi előirányzott összege 75,5 milliárd forint.” 

    Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a kerület polgármestere, Borbély Lénárd, az elmúlt öt évben kiemelt feladatának tekintette, valószínűleg párttagságából és Tarlós István iránti elkötelezettségéből adódóan, hogy folyamatosan bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert, például azzal, hogy bőven van pénze a fővárosnak, csak jobban kellene gazdálkodnia. Rendre elfelejtve, hogy a kormány évek óta sarcolja a fővárosi önkormányzatot, illetve az önkormányzati rendszer jobb helyzetben lévő helyi önkormányzatait. Csepelnek például idén 3,115 milliárd forintot kell befizetni, ami a költségvetési bevételek majd 12 százaléka, miközben, a március 14-i, költségvetési javaslat szerint, idén „…áprilistól havi 450 mFt támogatást nem kapunk meg.” , amely 4 milliárd forint bevételi kiesését fog jelenteni. Ezek, az elmúlt félév valós kiadásainak ismerete nélkül is nehezen kezelhetővé tehetik a költségvetést.

    Az Európai Bizottság pedig újabb eljárást akar indítani hazánkkal szemben, az idén várhatóan 5,4 százalékosra tervezett költségvetési hiány miatt. 

https://index.hu/gazdasag/2024/06/19/europai-unio-europai-bizottsag-magyarorszag-tulzottdeficit-eljaras-allamhaztartas-koltsegvetes/ 

    Borbély úr már másfél éve nem párttag, most pedig civil szervezet támogatottjaként lett polgármester, nem kellene akkor beállni a főváros által indított alkotmánybírósági eljárás mellé, a csepeliek érdekében?

**********

    Pénteken írta meg a portfolio.hu/ingatlan, hogy napokon belül lezárhatják a Gubacsi híd vasúti szállítást bonyolító részét, ugyanis június 30-án lejár a híd üzemengedélye. 

(portfolio.hu: Napokon belül lezárhatnak egy budapesti Duna-hidat,…) A döntés a most zajló terheléses vizsgálattól függ. Idézzük a lényeget:

A vizsgálat eredménye jövő hétre várható, azonban, ha a híd nem kapja meg a további üzemeltetéshez szükséges engedélyt, akkor azt a felújítás elvégzéséig le kell zárni, ami azzal jár, hogy a Csepeli Szabadkikötő irányából érkező termékeknek alternatív – feltehetően közúti – szállítási útvonalat kell majd találni.”

    Ha a lezárás bekövetkezne, nem csak az egész gazdaságnak, de a csepeli közlekedési rendszernek is komoly gondokkal kell szembenézni, Csepelen pl. a kamionforgalom jelentős bővülésével, ami ellehetetlenítheti a helyi közlekedést, illetve a kerületbe való be-és kijutást. Napi 20 vonatnyi konténer közúti szállítását ugyanis nem bírná az amúgy is túlterhelt csepeli közúthálózat. 

    Foglalkozik-e a témával a kerületi önkormányzati vezetés vagy csak sodródik az árral? Mi a véleménye a polgármesternek a helyzetről, kíván-e lépni a kormányzat felé, a végleges megoldás, a kormányzat által tervezett, bejelentett, majd visszavont új vasúti híd mielőbbi megépítése érdekében?

**********

    Pénteken megjelent a csepel.hu-n, a következő képviselő-testületi ülés időpontja, 2024. 06.26., majd nem sokkal később a meghívó tervezete is. A meghívó szerint egyelőre 10 előterjesztést javasolt a polgármester megtárgyalni melyből ötöt zárt ülés keretei között. Az 1. sz. előterjesztésben vezetői pályázatok kiíráshoz kér döntést a polgármester a testülettől. Szeptember 30-ával lejár a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatójának, illetve az önkormányzat Gazdasági Szolgáltató Igazgatósága vezetőjének megbízatása, s az új vezetők kiválasztására pályázatokat írnak ki.

A testületi ülés tervezett napirendi pontjaival a későbbiekben még foglalkozunk.

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) A szabotázs ára. https://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-szabotazs-ara-268899 

2) Orbán Viktor és a NATO: „békeharc” egy nem létező háborús mozgósítás ellen. https://hu.euronews.com/my-europe/2024/06/21/orban-viktor-nato-bekeharc-haborus-mozgositas-stoltenberg-rutte 

3) Orbán most már azt mondja, hogy az „egész gendermarhasággal” nem akar foglalkozni, azt sem tudja, mi az. https://444.hu/2024/06/21/orban-most-mar-azt-mondja-hogy-az-egesz-gendermarhasaggal-nem-akar-foglalkozni-azt-se-tudja-mi-az 

4) Sokkoló megállapítások a legfrissebb hazai szegénységkutatásban. https://hirklikk.hu/kozelet/sokkolo-megallapitasok-a-legfrissebb-hazai-szegenysegkutatasban/433717 

5) A választásról és politikai vakmerőségről. https://merce.hu/2024/06/16/a-valasztasrol-es-politikai-vakmerosegrol/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4818433407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása