CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi lesz a csepeli gyerekekkel? Választás után ma reggel még a régi csepeli testület néz szembe a régi-új gondokkal

2024. június 26. 00:07 - csú

pohi_2024_1.jpgCsepelen a bölcsődékben és az általános iskolákban is fogy az intézményrendszereket  igénybe vevők száma, az iskolákban jelentősen, ~ 32 százalékkal. A már hosszabb ideje keringő pletykák szerint az önkormányzati vezetés összevonásokat, átszervezéseket tervez a bölcsődékben. Sokan hasonló intézkedésekre számítanak az iskolákban is. Igazak-e ezek a híresztelések?

A ma 9 órakor kezdődő képviselő-testületi (kt) ülés a szokott helyen, a Polgármesteri Hivatal nagytanácstermében lesz. Két hónap telt el a legutóbbi kt-ülés óta, s nem volt elég idő az ülés tervezett napirendjeinek teljeskörű előkészítésére.

Így kedd délután került csak fel néhány javaslat komplett anyaga, de vannak hiányos előterjesztések is (127 oldalas tájékoztató a végzett munkáról, a következő tanév indításának kérdései, az egészségügyi intézményrendszer valós helyzetének bemutatása stb.), holott mindezekért még ez a testület a felelős. Mi indokolja a testületi ülés előterjesztéseinek ezen hiányosságait? 

    A nyílt tanácskozást követő zárt ülésre tervezték a

Csepel díszpolgára címre vonatkozó javaslat megtárgyalását. Még 2010 előtt a cím odaítélésére vonatkozóan szélesebb körű lehetőség volt biztosítva a javaslattevők körére. Azóta a testület tagjai, a munkabizottságok, a kerületi politikai, társadalmi, gazdasági, egyházi, az önkormányzati intézményi vezetők és a csepeli lakosok kikerültek a javaslattevők rendeleti szintű meghatározásából. Célszerű lenne módosítani a kitűntetési rendeletet.

Néhány napirenddel kapcsolatos kérdésünk:

Napirend-tervezet 2. pontja: (70. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Javaslat Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2023. évi ellátásáról szóló átfogó beszámoló elfogadására.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) A beszámolóból kiderült, mind a bölcsődékben, mind az általános iskolákban fogy az intézményrendszereket várhatóan igény bevevők száma, az iskolákban jelentősen, ~ 32 százalékkal. A már hosszabb ideje tartó pletykák szerint az önkormányzati vezetés összevonásokat, átszervezéseket tervez a bölcsődékben. Sokan hasonló intézkedésekre számítanak az iskolákban is. Igazak-e ezek a híresztelések, ha igen, mikor akarja ezeket beterjeszteni a vezetés testület elé?

2) Hogyan alakult 2024-ben a bölcsődei gondozónők, alkalmazottak száma, összetétele és erkölcsi, anyagi megbecsülése?

3) A csillagtelepi szociális városrehabilitáció keretében mennyi összeget fordítottak az állami támogatásból a rehabilitációs program szociális témáira?

4) Tavaly július 1-től átszervezték és elvonták a védőnői szolgálatokat. Mi a véleménye az érintetteknek, az ágazati vezetésnek és a polgármesternek az új irányítási rendszer működéséről?

5) A mostani választási kampányban jelentős feladatokat kaptak a kerület Humán Szolgáltatási Igazgatóságának munkatársai. Mennyiben segítette ez a rászorulók gondjainak megoldását?

Napirend-tervezet 4. pontja: (69. sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Javaslat a 2023. évi összefoglaló éves ellenőrzési jelentésről szóló tájékoztató jóváhagyására.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) A törvény szerint ennek a javaslatnak a benyújtási határideje a tavalyi zárszámadás benyújtása, azaz április 18. volt. Miért csak most került benyújtásra? 

2) A 370/2011. (XII. 31.) sz. Korm. rendelet 4. fejezet 11.§. (1) bekezdése szerint „A költségvetési szerv vezetője köteles az 1. melléklet szerinti nyilatkozatban értékelni a költségvetési szerv belső kontrollrendszerének minőségét.” Miért nincs mellékelve a jegyző nyilatkozata, ki a felelős elmaradásáért? 

Napirend-tervezet 5. pontja: (71.sz. előterjesztés) + kereshető formátum

Javaslat Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat járóbeteg-szakellátási kapacitása átcsoportosításának kezdeményezésére.

Előterjesztő: Dr. Dobák András

Kérdésünk: Már hosszabb ideje nem működik Csepelen megfelelően s gyermekszemészeti ellátás. Miért nem, illetve mit tett az intézmény vezetése a megoldás érdekében?

Reméljük, a képviselő-testület ülésén válaszokat kapunk a valószínűleg sok csepelit is érdeklő kérdésekre. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7218435223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása