CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen: Lehangoló a kerületi átlagkereset - Dühítő a káosz a Táncoló lány szobra körül - Megdöbbentők a kitekintő hírek

2024. szeptember 01. 00:05 - csú

a_megujult_arany_janos_volt_kek_iskola_2024-08-30_borbely_a_kep_elotereben_kerettel.jpgMa délután öt órára hirdette meg a polgármester a felújított Arány János (volt Kék) Általános Iskola épületének ünnepélyes átadását majd felszentelését. Örülünk a gyarapodásnak, de nemcsak ebben a Szent László úti iskolában látjuk a napi veszélyeit a tankerületi központ és az önkormányzat vezetői közötti politikai feszültségeknek, aminek naponta a csepeli pedagógusok és a gyerekek lehetnek az elszenvedői

    Csütörtökön interaktív térkép jelent meg, hol, mennyit keresnek Magyarországon, 2024 első félévében. https://telex.hu/valasztasi-foldrajz/2024/08/29/fizetesek-keresetek-brutto-ber-ii-kerulet-cigand-kulonbseg-terkep A szórás elég nagy: 389.000 -1,08 millió között alakult a magyar járásokban élők havi átlagkeresete. A térkép szerint legtöbbet Budapesten, a második és a tizenkettedik kerületben, míg a legkevesebbet, a cigándi és a gönci járásban, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye két járásában élők keresnek. 

    A különbségek azonban Budapesten is vaskosan tetten érhetők: „…a második kerületben 1,077 millió forint a bruttó átlagkereset, míg Csepelen csak 683 ezer.” Tudjuk, hogy az átlagok sosem mutatják meg a valódi gondokat. Valószínűleg sok ezer csepeli örülne egy közel 700 ezres havi keresetnek, a nyugdíjasokról nem is beszélve. Tehát ez a kimutatás nem ad valós képet a csepeliek helyzetéről, szegénységről, az

itt élők mindennapi gondjairól. 

    Az Egyensúly Intézet szerint jelenleg „nagyjából 2,5-3 millió ember tekinthető szegénynek https://telex.hu/gazdasag/2024/06/21/egyensuly-intezet-2024-szegenysegkutatas-2-5-3-millio-magyar-szegeny, ami a lakosság ~ 30 százaléka. Mivel a kerületi lakosság létszáma is átlag felett csökkent az elmúlt években, ez azt jelenti, hogy a 30 százalékkal számolva, jelenleg több mint 21 ezer(!) főre tehető a csepeli szegények száma. 

    Eközben a 14 éve hatalmon lévő csepeli fideszes önkormányzati vezetés többszáz milliót vont ki a szociális ellátási, támogatási rendszerből, ami az inflációval számolva, komoly csapást jelentett a kerületi szociális ellátási rendszer egészére. Idei kampányában Borbély ugyanakkor, korábbi kampányait túlszárnyalva, többszáz milliót költött kampányrendezvényekre, osztogatásra.  Választási programja pedig gyakorlatilag kísérletet sem tesz a helyzet valamilyen színtű kezelésére. Nincs tehát okunk optimizmusra, a szegénység csepeli felszámolására a következő 4-5 évben esély sincs.  

******

    Egyre nagyobb a felháborodás a Szentmiklósi úti Arany János Általános Iskolával szemben lévő üzletház és környékének helyzete miatt. Még az idei költségvetés elfogadása előtti vitában harcolta ki az ellenzék, hogy a felújítás bekerüljön a 2024. évi költségvetési tervbe az üzletház és környékének felújítása, amit végül a március 14-i rendkívüli képviselő-testületi ülés el is fogadott. Lásd a költségvetés 2/a mellékletének 1929-es sorszámon jóváhagyott tételét: Táncoló lány szobor és környékének rehabilitációja, 116.000.000 forint.

    Július közepe táján Borbély úr megjelent a táncoló lány szobra előtt, amiről aznap még fb oldalára is felkerült a kép, föléje pedig odaírta: Kezdjük a teljes felújítást. A szerződést azonban csak négy nappal később, július 23-án írták alá, és augusztus 4-én tették közzé. Közben elkezdődött – csigatempóban –, a festés. A betonoszlopokat körbe ásták, szalagokkal bekerítették. Némi kertészeti munkákat is végeztek, majd leálltak a munkálatok. Azóta csak a terület rendezettlensége nőtt, sőt az iskola teljes felújításán dolgozó munkások tovább növelték a káoszt, a szemetet. A kivitelezési határidő pedig még távol van: 2025. január 23. 

    A kérdés csak az, miért maradtak félbe a megkezdett munkálatok? Talán az Arany János Iskola felújításának hajrájára kellett minden erőt koncentrálni? Hány rendkívüli, határidőcsúszást okozó feladat fog még bekövetkezni a január 23-i határidőig? Vajon mit szólnak mindehhez a körzet lakói? 

**********

    Csütörtökön hiánypótló közlés jelent meg a Csepeli vagyok nyilvános csoport közösségi oldalán, az augusztus 20-ai csepeli ünnepség két jelentősebb költségéről. A csepel.hu önkormányzati honlap Üvegzseb rovatán megismerhető szerződések szerint

* a 15 perces tűzijátékért 890.000 forint míg

* a P.Mobil együttes 90 perces koncertjéért 3.500.000 Ft+27 % áfát kellet az önkormányzatnak fizetnie.

    Követve a poszt alján megfogalmazott tájékoztatást, mi is megnéztük az ominózus oldalakat. Kiderült, hogy a Csepeli Városkép Kft további 18 céggel, vállalkozóval kötött, összesen ~5,7 milliós szerződést, még július elején, az augusztus 20-i ünnepségen nyújtandó szolgáltatásért. 

    Összesítve tehát a szerződésekkel alátámasztható adatokat, a résztvevő csepeliek augusztus 20-án több mint nettó 10 milliós közpénzből érezhették jól magukat. Mivel néhány cég számolt fel csak ÁFÁ-t is, ezeket most nem vettük figyelembe. Ebben az összegben nincs benne a rendezvényt előkészítő, majd utána a területet rendbe tevő önkormányzati dolgozók bére sem. Valószínűleg nem tévedünk, ha az augusztus 20. ünnepség végső számláját ~ kb. 15 millióra becsüljük. Egyébként az idei, választási kampánnyal, benne sok hasonló rendezvénnyel terhelt időszakban, nem is ez volt Borbély Lénárd legnagyobb kampányrendezvénye. Pénz meg van bőven, évi ~ 27 milliárdos költségvetésnél ez nem összeg – halljuk az ellenvéleményeket. Biztos?

    Egyébként csak megjegyezzük, hogy az üvegzseb törvény alapján az önkormányzatok kötelesek közzétenni a közbeszerzésekről szóló adatokat, a megkötött szerződéseiket, illetve az ezek alapján történt kifizetéseket. Az önkormányzat dokumentumtárában 2019 után nem található egyetlen közbeszerzésieljárásról szóló tájékoztató, vagy a Polgármesteri Hivatal idei szerződéseiről, kifizetéseiről semmilyen adat nem került közlésre. Miért nem, ki ezért a felelős?  

********** 

    Ma délután, 17.00 órára hirdette meg a polgármester a felújított Arány János Általános Iskola épületének ünnepélyes átadását majd felszentelését. Örülünk, hogy egy újabb felújított iskolával gyarapodott a kerületi intézményhálózat. Mindössze két megjegyzésünk van:
> Állítólag a Dél-Pesti Tankerületi Központ ugyanabban az időpontban tartja központi tanévnyitó ünnepségét a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban, ahova valószínűleg meghívást kapnak a kerületi iskolák tantestületeinek tagjai is, igy a két rendezvény némileg „üti” egymást, s az Arany János Általános Iskola tanárainak majd választaniuk kell a két program közül. Ennél nagyobb gond, hogy a tankerületi központ és az önkormányzat vezetése közötti politikai feszültségeknek változatlanul az érintett pedagógusok látják a kárát.

> Miért nem lehetett az ünnepélyes átadásról szóló polgármesteri meghívóba beleírni, hogy az átadás együtt lesz az iskola tanévnyitó értekezletével, amelyről egyébként csak az iskola fb oldalán, rögtön az ebédbefizetés után értesítik az érdeklődőket:

Tanévnyitó ünnepség: szeptember 1. 17:00

(Megjelenés ünneplő ruhában)

Csak nem titok, hogy Borbély úr tanévnyitót is tart, éppen akkor, amikor a tankerületi központ tartja központi tanévnyitóját? 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Németh Szilárdnak olyan éve volt, hogy amihez nyúlt, az valamivé vált, de nem arannyá. https://444.hu/2024/08/25/nemeth-szilardnak-olyan-eve-volt-hogy-amihez-nyult-az-valamive-valt-de-nem-arannya?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication 

2) Tízből négy nyugdíjas szűkösen él, kétmillió ember öregségi nyugdíja nem érte el a jó megélhetéshez szükséges jövedelmet.  https://24.hu/fn/gazdasag/2024/08/24/nyugdij-osszege-nyugdijtrendek-oregsegi-atlagkereset-megelhetes/?fbclid=IwY2xjawE-5I1leHRuA2FlbQIxMQABHfYgL__3C6t2NBpmqp-doZhvuxnn6RP3-5VB4JV8n3kD1rNYtjb4l-xn8Q_aem_MdOvdm8SQD1gWqCggIkqZA 

3) Von der Leyen: Okolták valaha a magyarokat az 1956-os megszállásért? https://telex.hu/kulfold/2024/08/30/ursula-von-der-leyen-globsec-kozep-kelet-europa-praga  

4) Titokzatos magyar üzletember bukkant fel, aki tizenötször gazdagabb lehet Mészáros Lőrincnél.  https://magyarnarancs.hu/gazdasag/titokzatos-magyar-uzletember-bukkant-fel-aki-tizenotszor-gazdagabb-lehet-meszaros-lorincnel-270663 

5) Már olcsóbban vehetünk lakást Olaszországban, mint itthon. https://g7.hu/penz/20240827/mar-olcsobban-vehetunk-uj-lakast-olaszorszagban-mint-itthon/ 

V.-a.

Fotó: A polgármester fb oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2518479279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása