CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Exhumáljunk szociálisan!

2014. szeptember 22. 04:32 - csú

Szociális temetés_2.jpgBocsánat, ez most morbid lesz. Nem az írás maga, hanem amiről szól. Pedig nem történik más, minthogy az államigazgatás gépezete dicséretes olajozottsággal működik, és a hivatalok  ügybuzgalommal  hajtják végre az úgynevezett "szociális temetésről" szóló rendelkezéseket.

Szerencsére  volt rá idejük. A  parlamenti kétharmad  2013. szeptemberében fogadta el a törvényt.  Eszerint aki nem tudja megfizetni a temetés egyre busásabb költségeit, az ingyen temetésért folyamodhat az önkormányzathoz. Ez esetben térítés nélkül kap sírhelyet,  koporsót vagy urnát, de neki magának kell kiásnia a sírt, a temetésre előkészítenie, majd elföldelnie a halottat. Ha talál ingyen segítséget ahhoz, hogy az akár fagyott földben a szabályszerűen két méter mély, két méter hosszú, egy méter széles sírgödröt kiássa, azt azért igénybe veheti. Vagyis a törvényhozók igazán kegyesen bántak a szegénytemetésre szorulókkal. Persze, azért nem kényeztetgetik őket, hiszen a végén  jó dolgukban akár hetente ingyen temetkeznének. Hogy ettől elvegyék a kedvüket, a temető területén belül már nem  használhatnak szívességből kölcsönkapott autót sem a koporsó szállításához. Talicskát igen, az nem tilos. Persze nem kapirgálhatnak az ásóikkal akárhol: a köztemetők kötelesek külön parcellát kijelölni, hogy a szegények haló porukban se keveredjenek a rendes polgárokkal.

Minderről a Népszava olvasói már tavaly értesültek. A kormány azonban ráébredt, hogy három választás évében  nem tesz jót, ha  túl sok sírt ásó özvegyasszonnyal  találkozhatunk a temetőben vagy a még létező független lapok képein. Ezért az áprilisi szavazás előtt a törvény hatálybalépését 2015 január elsejére halasztották. Akkor már kit érdekel a választók véleménye? De kezd ez a dátum  is közelegni. A hivatal  munkához  látott.  Budapesten  a  közgyűlés rendelkezett, a Temetkezési Intézet  pedig nemrégiben aláírt egy kivitelezési szerződést, hogy az erre kijelölt Új Köztemetőben kialakítsák a szegényparcellát. A tömeges exhumálásban eddig senki nem szerezhetett tapasztalatot. Így aztán olyan céggel kellett szerződni, amely eddig a kutyafuttatók, sportpályák, játszóterek földmunkáiban serénykedett.  Nem lesz egyszerű dolguk,  az új parcella helyén 2000 lejárt sírból kell exhumálni, majd a maradványokat tízesével egy koporsóba helyezve máshova szállítani. A temető közel 190 millió forintot kapott az önkormányzattól "temetőfejlesztésre". Ha a temető már elég fejlett, jöhet a szociálisnak csúfolt temetés. Nem kell aggódni  az ingyen koporsók vagy urnák  miatt sem: a gyártást a büntetésvégrehajtás egyik üzemében végzik.

Minden hatodik halott kerülhet a megalázó külön parcellába. Országosan évi 14 000 szegénytemetésre számítanak, a többieket majd csak elriasztja a szégyen. Az illetékesek megnyugtató tájékoztatásából tudjuk: helyhiány miatt nem kell majd szociális temetésnek elmaradnia. Aminek igazán örülhetünk. Mint ahogy annak is, hogy a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott nyári előterjesztés tekintettel volt az érzelmekre: "megengedhetetlen az, hogy a szociális temetések sírnyitásai során a múltban eltemetettek maradványait találják meg hozzá nem értő és a csontok látványán felháborodott családtagok". Ebből is látszik, mennyi bajt okoz a hozzá nem értés. Aki ért hozzá, annak szeme se rebbenne egy-két idegen csonttól, de a  tudatlan  gyászolók még a végén felháborodnának.

Magát a  törvényt viszont feltehetőleg nyugodt szívvel, sőt örömmel fogadták. Hiszen abból példaszerűen  világos útmutatást kaptak. Ha már kisírták magukat a szülő, a házastárs vagy gyermek elvesztésén (jó, ha ezt gyorsan teszik, mert a határidők sürgetnek), akkor öt napon belül kérhetik az önkormányzattól a "szociális temetést". Innentől minden sínre kerül: a  gyászoló rokon kötelező munkavédelmi oktatásban részesül, mert a sírásás kérem szakmunka. Aláírja, hogy az esetleges balesetért csak maga tartozik felelősséggel. A temetés előtt egy nappal megbirkózik a sírásással. Utána hazamegy vagy a kórházba, megmosdatja, rendbe teszi, ha kell, megborotválja és felöltözteti a halottját.  Faluhelyen néhol még értenek ehhez, de a városokban eddig alig néhányan akarták  ezt maguk végezni, és ahogy a meginterjúvolt  boncmesterek mondják, a laikusok általában nem boldogultak a feladattal. De ha ezen az erőpróbán ép idegzettel túlestek, már rezzenéstelen arccal lesznek  képesek a saját kezű halottszállításra és elhantolásra. Az Új Köztemető  vezetői maguk is elborzadtak attól, hogy a rokonok a ravatalozótól a kijelölt parcelláig a 2 kilométeres úton cipeljék vagy vonszolják a koporsót. Megígérték, hogy a parcellától 100 méternyire "halott átvevő helyiséget" létesítenek. Persze a 100 méter is 1-2 saroknyi vonszolást jelent.

Sebaj, a gyászoló rokon megvigasztalódhat, ha hazamegy. Elolvashatja  a miniszterelnök  beszédét, amelyet Baján egy új kórházi szárny (egyébként valóban örvendetes) avatásán mondott. Szerinte a segítségre szorulókkal való bánásmód megmutatja, "milyen lelkülete van egy országnak, mennyire törődik, mennyire tartja fontosnak polgárai sorsát".  Számból vette ki a szót!

Lendvai Ildikó

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr136715897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2014.09.22. 04:58:28

Szociális hamvasztás egyszerűbb lenne. A pénzbedobós hamuszórásra ettől függetlenül is lenne igény. A temetői rózsakert szélén lenne egy automata, amibe beöntve a hamvakat elterítené a rózsák közé. Netán a Duna parton is, elvégre fél indiaiak vagyunk, mondta főnök:) És ott ősi szokás.

benetti63 2014.09.22. 13:13:19

Roppantul érdekelne, mi lesz azokkal az elhunytakkal, akiknek: 1. Nincs semmiféle hozzátartozója, és vagyon sem marad utána, 2. Van ugyan hozzátartozója, de a tisztességes temetést nem tudják megfizetni, ugyanakkor akár fizikai, akár elvi okokból nem vállalják a szégyentemetést? Félreértés ne essék, nem a holtnak és hozzátartozóinak van itt szégyellni valója, hanem azoknak a politikusoknak, akik egy ilyen aljasságot megszavaztak. Addig bezzeg jó volt nekik az a szerencsétlen elhunyt, amíg élt szavazott rájuk, és adót fizetett, hogy az ilyen patkányok habzsi-dőzsishessenek a parlamentben.

Muad\\\'Dib 2014.09.22. 13:39:28

@benetti63:
Pont az lesz velük, mint a törvény előtt. Elmennek a providenthez kölcsönért, majd temetnek, aztán utána, ha nem tudnak fizetni mennek a híd alá élni. Ez volt eddig a "humánus" módszer. Nem az a baj, hogy ezen a mostani dolgon ki vannak akadva az emberek. A baj ott kezdődik, hogy az előző 2 évben le sem sz*rták ki honnan keríti elő a pénzt. De az aktuálpolitika nagy dolog most hirtelen fontosak lettek a halottak.
Lassan mondom, hogy megértse mindenki: UN-DO-RÍ-TÓ! A fityesz is ezzel az agyrémmel, meg az a moslék banda is, aki most álszent módon szörnyülködni kezdett, pedig ez a probléma nem 2013-ban, de még nem is 2010-ben kezdődött...

mikimackó 2014.09.22. 13:50:39

@benetti63: azok az elhúnytak majd eltemetik magukat holdtöltekor.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.22. 14:18:30

Tulajdonképpen mit akart mondani a poszter?

Csapong szanaszét, ebbe is belekap, arra is céloz, csak éppen eleje - közepe - vége nincs az egésznek.

panamcat 2014.09.22. 15:24:00

Arra esteleg nem gondoltak, hogy egy test olyannyira roncsolódhat,(pl.: baleset) hogy még azzal néha egy helyszínelő, orvos, boncmester sem tud túllépni, nemhogy egy rokon??!!!
Ott azért figyelmezetetik majd szerencsétleneket, hogy inkább hamvasszon, mintsem hogy koporsóba tegyen egy nejlonzacskónyi maradványt..???
süti beállítások módosítása