CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A piszkos anyagiakról egy hozzá nem értő alpolgármester nyilatkozata után

2012. február 02. 10:09 - csú

A Csepeli Hírmondó idei második számának 4. és 5. oldalán olvastam Borbély Lénárd alpolgármester nyilatkozatát. A riport címe: „Egy önmagát felélő rendszert kell önfenntartóvá tennünk”. Több gondom is akadt a cikkben leírtakkal kapcsolatban. Vegyük sorra.

Biztos nem Borbély Lénárd, hanem az újságíró találta ki a cikk címét és az önfenntartás gondolatát – mondtam magamban. Tévedtem, hiszen az alpolgármester is kimondja az interjúban: „Egy önmagát felélő rendszert kell önfenntartóvá tenni,…”. Ezzel az alpolgármester azt mondja, hogy a Csepeli Önkormányzat működése önfenntartóvá tehető. Anyagilag. Akkor nézzük ezeket, a piszkos anyagiakat.

A rideg számok az önkormányzat képviselő-testülete által jóváhagyott 2011. évi költségvetési rendeletben találhatók. Ezek szerint az önkormányzat tavaly – tervezett hitelek nélkül –, összesen 16,3 milliárd forint bevétellel számolt. A bevételek mindig több forrásból erednek. Vegyük például a költségvetésben, 2011-ben is „szereplő”, központi költségvetési támogatást /3,6 milliárd forint/ és az egészségügyi OEP támogatást /0,8 milliárd forint/. Ezek együttesen a tavalyi bevételi terv 27,2 százalékát tették ki. Ha a rendszert „önfenntartóvá” kell tenni, akkor adjuk vissza az államnak és az OEP-nek a támogatást. Tessék mondani, akkor mi lenne a költségvetéssel? Miből pótolná Borbély Lénárd a hiányzó 4,4 milliárdot? További adókat vetne ki? Az intézmények bevételeit akarja növelni? Mindkettőt megtették már, de lényegi változás nem várható 2012-ben sem, az állami támogatásra változatlanul szüksége lesz az önkormányzatnak. Azaz egy állami támogatásra szoruló helyi önkormányzat soha sem lesz önfenntartó. Az önfenntartás borbélyi gondolata tehát úgy butaság, ahogy van. Viszont bizonyítja: az alpolgármester vagy nem érti a pénzügyi gazdálkodás önkormányzati rendszerét, vagy nem figyel oda arra, hogy mit nyilatkozik. /Pedig az államigazgatási főiskolán korábban is tanították az államháztartás alrendszereinek, köztük a helyi önkormányzatoknak a működését. Lehet, hogy erről az óráról hiányzott?/

A következő mondat azonban azt támasztja alá – legalábbis számomra –, hogy az alpolgármester valóban nem ért a pénzügyi kérdésekhez. Idézem: „Az amortizációt csak beruházásokkal, felújításokkal lehet megszüntetni. Csepel szintjén ez azt jelenti, hogy – a több mint egy évtizede folytatott gyakorlattal szemben – felújításokat, beruházásokat kell indítani, különben csak lecsillapodik a vagyonvesztés, lelassul a folyamat, de nem áll le teljesen.” Bár magam sem vagyok pénzügyi szakember, de sokat foglalkoztam pénzügyi gazdasági ügyekkel. Nézzük részletekben az előző idézetet:
> Az amortizációt semmivel nem lehet „megszüntetni”. Az van. Sőt! Az önkormányzatoknál kötelező pénzügyi előírás.
> Ebben a mondatban azt is állítja alpolgármester úr, hogy „a több mint egy évtizede folytatott gyakorlattal szemben” felújításokat, beruházásokat kell indítani. Mintha az előző időszakban nem lettek volna felújítások, beruházások. Pedig a rendelkezésére álló dokumentumok pontosan felsorolják az előző önkormányzati vezetés által végzett felújításokat, fejlesztéseket. A csepeliek meg mindennap látják. Ha esetleg nem nézte még meg ezeket, vagy nem élt ebben a kerületben, ideje sincs ilyen régi ügyekkel foglalkozni, akkor menjen el például a Rákóczi úti 114 lakásos új lakótelepre, ami önkormányzati beruházás volt, vagy a teljesen megújult Nagy Imre Általános Művelődési Központhoz, az Eötvös József Általános Iskolához, a Királyerdei Művelődési Házba vagy az átépített SZTK épületéhez, hogy csak néhányat említsek.
> „…felújításokat, beruházásokat kell indítani, különben csak lecsillapodik a vagyonvesztés,…” Ha nem indítanak felújításokat, beruházásokat, akkor a vagyonvesztés nem „lecsillapodik”, hanem – a kötelező amortizáció miatt –, drámai mértékű lesz. Ennek eredményeként pedig a 2014-ben megválasztásra kerülő új vezetés fogja azt mondani, hogy a fideszes „vezetés elherdálta a vagyont!” Alpolgármester Úr! Hatalomra kerülésük óta egyetlen új felújítást, beruházást nem indítottak, ami jelenleg folyik, az előző önkormányzat által „örökül hagyott” ún. északi pénzből, illetve a főváros által már korábban jóváhagyott döntésekből /csatornázás, kerékpár út, gerincút/ történik.

Összegezve: kerületünk pénzügyi gazdálkodásáért is felelős alpolgármestere ebben a nyilatkozatában hozzá nem értéséről állít ki bizonyítványt. Van viszont tehetsége, s ezt nem először tapasztalom, a „hátramutogatáshoz”. Ad az előző vezetőknek. Azok aztán nem értettek semmihez. Nem is tudom, miért választotta meg őket négy alkalommal Csepel lakossága. Lehet, hogy mégis értettek valamihez?

                                                                                                                             VOX
                  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr44050313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidel12 2012.02.02. 14:20:36

Úgy tudom, hogy ez a jobb sorsra érdemes ifjú városvezető és honatya az előző négy évben - az MSZP jóvoltából - a Költségvetési Bizottság elnöke volt. Ha ezalatt sem tanult semmit, akkor ő már így marad. (Kár érte és érettünk is.)

mesztic 2012.02.02. 14:39:25

Úgy emlékszem én is, hogy korábban ő volt a pénzügyi bizottság főnöke. Mégis igen komoly sületlenségek tálalására képes. Magával úgy számol el, ahogy akar, de a csepelieknek is számot kell adni az általa generált őrületekről, átverésekről

Mesant 2012.02.10. 07:14:02

Azért kell beruházás, fejlesztés a beruházásra és fejlesztésre, hogy dagadjon a zseb, csak ki kellett hozzá találni egy ideológiát. Mi pénzt elszórtak feleslegesen Királymajor közvilágítására? Semmivel sem lett jobb, mint volt, viszont a járdákat nem javították meg, a régi lámpaoszlopok darabjai még mindig szét vannak szóródva... Gyorsan el kellett költeni a keretet még évvége előtt....

Csepel újság olvasó szavazó 2012.02.10. 09:26:56

Olyan a beosztott, mint a főnök. Csak ki a főnök és ki a beosztott ebben a párosban? Borbély egy senki, de most valaki lett-és ezt nagyon élvezi. Csak azt felejti el, hogy korábban a szocik hogyan álltak hozzájuk, amikor ő még a cipőjét sem tudta egyedül bekötni.Meg azt , hogy minél magasabbra jut, annál nagyobbat puffan, amikor esik...
süti beállítások módosítása