CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd, quo vadis?

2012. július 23. 00:05 - csú

NSZ-23.pngA cím a bibliai mondás „Domine, quo vadis?", azaz „Uram, hová mégy?" átirása. Bár nem vagyok Péter, s tudom, hogy Németh Szilárd nem Jézus, a Rómába vezető úton sem vagyunk, mégis megkérdezem Németh Szilárdtól: hová megy? Jézus válaszát ismerjük. Németh Szilárdét nem. Hogy miért nem? Mert szerintem ő sem tudja. Nem tudja, hogy az általa választott út hova vezet! És ez részemről a pozitív megközelítés.

Pozitív, mert lehetséges, hogy nem tudatosan választotta ezt az utat. Még 2010-ben, az önkormányzati választások után „Ésszel, szívvel, tisztességgel Csepelért, a csepeliekért!" hirdette meg programját /Csepel újság, 2010. szeptember 17./, amit a választások után, a Szent Imre téren mondott beszédében felidézett. Röviddel polgármesterré való megválasztása után pedig, a következőket mondta: „A fő cél, hogy innentől kezdve nyíltan, hazugságok nélkül dolgozzunk együtt, politikusok és közemberek Csepel jövőjéért." /csepel.info, 2010. október 19./ Fontos, jó mondat! Az eltelt több mint másfél évben azonban szinte semmi nem történt megvalósítása érdekében. Sőt!

A Csepel életében komoly változásokat jelentő intézkedéseknek, testületi határozatoknak, eseményeknek, polgármesteri megnyilatkozásoknak, tetteknek nem sok köze van a programban megfogalmazottakhoz, az ígért nyílt, őszinte politizáláshoz, a politikusokkal és civilekkel való együttműködéshez. Bizonyítom:

1) Az utóbbi időkben, éppen július 18-a, „Csepel újjáépítésének 300. évfordulója" kapcsán, többször megfogalmazta, hogy a két évvel ezelőtti önkormányzati választás a háromszáz évvel ezelőttihez hasonló újjáépítésre adott felhatalmazást a vezetésnek: „...2010. október 3., ugyanúgy, ahogy 1712. július 18. a csepeli újjáépítésre adott felhatalmazás". /Napirend előtti felszólalás a parlamentben, 2012. július 6./ A 300. évfordulós ünnepségen pedig már 60 év „kommunista pusztítás" –áról, „romok eltakarításáról", illetve arról beszél, hogy „Csepelt messze elkerülte a rendszerváltás". Megismétli: a választók 2010-ben az újjáépítésre szavaztak. Mindez a felszabadulás óta eltelt időszak teljes meghamisítása, Csepel 1945 utáni valódi újjáépítésének megtagadása, annak az áldozatos munkának a semmibevétele, amit a csepeliek tízezrei végeztek a romok eltakarításáért, megélhetésükért, felemelkedésükért, boldogulásukért, egymásért. Azon túl, hogy a választók nem ezt kérték, saját programjában sem ezt ígérte. Akkor ki hatalmazta fel Németh Szilárdot ezekre a mondatokra? Ki kérte Németh Szilárdtól, hogy a csepeli emberek több mint 60 éves erőfeszítéseit leértékelje? Ki adott felhatalmazást az évtizedeken át „ésszel, szívvel, tisztességgel" dolgozó csepeliek megsértésére?
2) Ám azon túl, hogy megtagadta az eltelt 60 évet, elvetette a „fő cél"- t, a nyílt, tisztességes együttműködés lehetőségét is. Kezdte a képviselő-testületi demokrácia megszüntetésével. Az interpelláció lehetőségének kivétele a testület Szervezeti és Működési Szabályzatából; az MSZP frakció kizárása a testületi munkabizottságokból; a testület által tárgyalt javaslatok, rendeletek előírások szerinti előkészítésének, egyeztetési folyamatának figyelmen kívül hagyása; saját frakciójának szavazógépezetként való működtetése bizonyítja, hogy most már a testületre sincs szüksége. Folytatta az intézmények – jogilag is vitatható –, az érintettek, a hatóságok véleményének kikérése nélküli megszüntetésével; a vezetők kreált fegyelmikkel való elmozdításával; a tantestületi vezetők – pedagógusi, közalkalmazotti többségi támogatás ellenére történő, saját híveivel való – leváltásával, lecserélésével. De nincs már szüksége a civil szervezetekre sem. Lásd 10 civil szervezet legutóbbi, június 22-i „kitiltása" a Rákóczi Kertből; a Rákóczi Kert közparki jellegének testületi határozattal történő felszámolása; a Tamariska-domb fenntartásában korábban komoly szerepet játszó civilek háttérbeszorítása a védetté nyilvánítás körüli vitában stb. Nem tudott korrekt, együttműködő, a közös érdekeket szem előtt tartó partnere lenni a kerületi vállalkozóknak, intézményeknek, szervezeteknek sem. Felmondta a vállalkozók szervezeteivel az együttműködést. Magánalapítványi intézményeket akar kitiltani fontos oktatási területekről. Kulturális- és sportalapítványok ellen folytat érhetetlen, senkinek sem használó, a kerületnek, az adott szakterületnek pedig egyenesen ártó, pénzügyi háttér nélküli hidegháborút. Az önkormányzati választások előtt meghirdetetett programjában nem ezekhez „kérte a csepeliek támogatását". Akkor ki vagy kik támogatták, támogatják mindezek megvalósításában?
3) Mindezeket a lépéseket azonban valamilyen – a választások előtt semmilyen programban nem jelzett, a választók döntő többsége által nem ismert –, szándék mozgatta, mozgatja. Mára azonban már ez is nyilvánvalóvá vált. Egy letűnt korszak szellemiségéhez, politikájához való visszatérést készíti elő. Csepel címerének, zászlajának, jelképeinek megváltoztatása; trianoni emlékmű átadása a Jézus Szíve katolikus templom kertjében; Wass Albert, majd Nyírő József „munkáságának" átértékelése; az utóbbi műveit bemutató irodalmi est rendezése a Radnóti Miklós Művelődési Házban – alátámasztja e szándék létezését. További „dokumentumai" ezen akaratnak: az Erdélyben működő Dr. Urmánczy Nándor Egyesület, illetve a hazai Szellemi Honvédelem Alapítvány anyagi támogatása; az irredentizmust ápoló szerzők írásainak folyamatos megjelentetése az önkormányzat hivatalos honlapján; a II. világháború előtti ereklyés országzászló visszaállítása eredeti helyszínére. Csepel Polgármestere ezekkel a lépésekkel „Csepel újjáépítése" helyett az 1945 előtti korszak szellemiségének „újjáépítésén" és átértékelésén dolgozik. Igen. A Horthy-korszakot akarja „újraépíteni", amely például numerus claususával, irredentizmusával, 400.000 magyar zsidó áldozatával, teljes külpolitikai csődjével 1945-ben megbukott. Polgármester Úr! Erre is volt felhatalmazása?

Ennyi kérdés után ideje visszatérni az első kérdésre: Németh Szilárd, hová mégy? Lehetséges, írtam, hogy maga sem tudja. De ez csak egy volt a pozitív megközelítések közül. Elképzelhető jóhiszemű megközelítése még a helyzetnek, hogy szolgai módon másolja a pártja, és kormánya politikai, fülkeforradalmi eszköztárában lévő módszereket. Egyikben sem hiszek. Véleményem szerint, csakúgy, mint pártunk és kormányunk Kedves Vezetője, tudatosan cselekszik. Remélem, már nem sokáig.

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr304671699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása