CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hova dugták a csepeliek és a pártok véleményét a fideszes városvezetés három éves teljesítményéről?

2013. szeptember 23. 05:59 - csú

Kidobol-2_12.jpgAmi a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzétesszük

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó szeptember 19-én megjelent 17. számából:

1) A cikk címe: Egészségügyi központ lesz Királyerdőben

Az írás a Szent István út 217. sz. alatti háziorvosi rendelő felújításával kapcsolatosan „szólaltatja meg” az alpolgármestert. A „Borbély Lénárd alpolgármester közölte:” megfogalmazás azonban nem éppen szerencsés, de nem kívánunk stílusbeli kérdésekkel foglalkozni. A stílus maga az ember, minket azonban a tartalom érdekel. Ami viszont kimaradt:

  •  a jelenlegi testület 2012 májusában foglalkozott először a témával. Akkor 76,2 milliót kért Borbély úr a testülettől a felújításra. /206/2012.(V.3.) Kt. határozat/;
  •  tavaly november 29-én, mert „időközben kért egy olyan árajánlatot, ami teljes körű, hosszútávra szóló megoldást jelentő felújításra vonatkozik”, ezt az összeget megemeltette a testülettel 130 millióra. /628/212.(XI.29.) Kt. határozat/;
  •  az alpolgármester most azt közli, hogy a közbeszerzésen nyertes pályázó „összesen 63 millió forintért végzi el a munkákat”.

Mindezek ismeretében a következőket kérdezzük alpolgármester úrtól – az újságíró helyett:

>  miért tartott 16 hónapig a felújítás elindítása? Ki ezért a felelős? Lehet, hogy azért húzták az ügyet, hogy a választás előtt avathassanak? Esetleg, hogy elfelejtsék az emberek a csepeli egészségügyből két és fél év alatt kivont 300 millió forintot és annak hatásait?

>  Alpolgármester úr, Önt valaki megvezette, ráadásul nem is egyszer. Először aláírattak Önnel 76,2 milliós javaslatot, négy hónap múlva meg 130 milliót tartalmazó előterjesztést, most meg kiderül, hogy „nettó 63 millió forintért” megoldható a teljes felújítás. Ami bruttó 80 milliót jelent, csak ezt számolja ki az olvasó. Alpolgármester úr! Ki vezette Önt félre? A Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója? Vagy lehet, hogy a Városgazda vezetője és munkatársai egyáltalán nem értenek az ügyhöz? Akkor minek vannak még a helyükön? Mikor váltja őket le? Lehet, hogy Ön sem érti, amit csinál? Vagy másról van szó? Egyik összeg sem volt „reális”, vagy csak várták az ideális kivitelezőt? Ki lehet az, aki ennyivel olcsóbban dolgozik? Talán még rá is fog fizetni? Ugye nem hiszi, hogy mi el hisszük?

2) A cikk címe: Rezsicsökkentés: pozitív hatások

A Csepeli Hírmondó ezzel a cikkel teljesíti Németh Szilárd, rezsicsökkentési kommandós-parancsnok és a párt elvárásait. Minden számban legalább egy cikk a parancsnoki munka hallatlan nehézségeiről, a rezsiharc frontján vívott test-test elleni kézi tusáról. Ha ez megvan, a lap munkatársai nyugodtan alhatnak. Elégedett a Főnök!

Mi is többször foglalkoztunk a rezsicsökkentés hatásaival. Persze inkább a negatívumokkal, mert mi másképp értelmezzük a sajtó feladatát. Ezért egy másik véleményre hívjuk fel olvasóink figyelmét, amely szerint 2010-2012 között az Orbán-kormány 17 %-kal növelte pl. a gáz árát, s ebből vett vissza 2013. január elsejével 10 %-ot. Még mindig 7 %-kal többet fizetünk, mint a fülkeforradalom győzelme előtt.

3) A cikk címe: Szemétgyűjtéssel a szebb környezetért

A harmadik alkalommal megrendezett Te szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű országos szemétgyűjtési akció csepeli programjáról tájékoztat a cikk. Idézet az írásból:

„Az egykori Csepel Művek területét mentesítettük az illegálisan elhelyezett 2300 tonna galvániszaptól, ami az államnak 120 millió forintjába került. Nemrég fejeztük be az egyik legnagyobb beruházást, több mint 54 kilométer csatornát fektettünk le. Felújítottuk az Akácfa utcai kiserdőt: onnan 700 tonna szemetet szállítottunk el – mondta a polgármester.”

Megjegyzéseink:

>  bár igaz, hogy a polgármester úr sokat tett a galvániszap elszállításáért, az interneten adatok szerint a galvániszap elszállítása 2008. január 29-én fejeződött be. Akkor a kerületnek szocialista vezetése volt;

>  az elszállítás költsége, az akkori minisztérium közleménye szerint 87,5 millió forint volt, Németh Szilárd, az elszállítást követően, az InfoRádiónak nyilatkozva, a következőket mondta: „A galvániszap elszállítása 90 millióba került”;

>  a kerület csatornázása még nem fejeződött be, jelenleg is folyik, a határidő 2013 novembere;

>  a megtisztított kiserdőt 2013. július 18-án adták át. Az átadáson a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy „500 köbméter szemetet szállítottak el.” /csepel.hu, 2013. július 19./ Ez, köbméterenként kb. 140-150 kilogrammot jelent, ami összesen, maximum 75.000 kilogramm. Ami tonnában számítva, 75 tonna csak, s nem 700, ahogy a polgármester úr állítja.

Németh Szilárd – véleményünk szerint –, szereti átírni a történelmet, mindaddig, amíg a bolhából elefánt nem lesz. Vajon miért?

4) A cikk címe: Európai találkozó: közös nyelv, közös cél

A cikk szerzője a kerület testvérvárosai küldötteinek csepeli találkozójáról ad tájékoztatást.

„Csepelen 5 testvérvárosából…érkeztek kerületünkbe szeptember 12-én…” írja. A témával foglalkozó korábbi tudósítások után már többször megkérdeztük, most megismételjük: miért nem jelentek meg delegációk a német Neuenburg-ból és a finn Juankoskiból, a két további testvérvárosból? Nem hívták meg őket? Tartja még velük a kapcsolatot az önkormányzat vezetése?

5) Kimaradt témák, események:

>  a Magyar Narancs június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg

„A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashatunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó azóta sem reagál az MSZP csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére sem, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a legutóbbi testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott.

>  Július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra azóta sem érkezett válasz.

>  információink szerint, a Csepeli Hírmondó szeptember 5-én körkérdéssel fordult a testületben működő pártokhoz: mi a véleményük az önkormányzat 3 éves munkájáról. Miért nem jelentek meg ebben a lapszámban a témáról írt pártvélemények? Csak nem cenzúrázzák az írásokat?! Vagy a fideszes városvezetés még nem találta ki a megfelelő válaszokat a kritikán aluli munkát bíráló megjegyzésekre?!

Szeptember    7.  Döntetlent játszott a Sportbusz Csepel az NB III. újabb fordulójában, az Andráshida ellen. Sportbusz Csepel – Tarr Sprint Andráshida 0-0.

                        8.  Több mint egy év után szenvedett vereséget a női NB I-ben az MTK labdarúgó csapata, a Csepeli Stadionban tartott mérkőzésen.

                              65. születésnapját ünnepelte Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes csepeli öttusázó.

                        9.   Fegyveres rablás volt Csepelen, a Rákóczi úti benzinkútnál.

                              41-en tettek állampolgársági esküt a csepeli Polgármesteri Hivatalban.

                      14.   Jól sikerült Családi Kerti Parti volt a Csepeli Munkásotthonban, Legyen jobb a gyermekeknek mottóval, a Csepeli Gyermekbarátok Mozgalma, a Csikó sétányi 4H Klub és Nagycsaládosok Csepeli Egyesülete szervezésében.

                              Nemzetiségi Napot szervezett a Csepeli Bolgár, Német és Örmény  Önkormányzat a Királyerdei Művelődési Házban.

                      15.   Sikeresen szerepeltek a csepeli Halker Király Team kick-box csapat tagjai a németországi Beveren Waas városkában megrendezett Flanders Open nemzetközi versenyen.

                      16.   Halálos gázolás volt Csepelen, a II. Rákóczi Ferenc úton. Személyautó gázolt halálra egy 42 éves nőt.

                              A csehországi Racicében befejeződött a három napos Olimpiai  Reménységek Versenye. A csepeli kajak-kenusok egy arany, három ezüst és két bronzérmet szereztek a sikeresen szereplő magyar csapatnak.

                      18.   A rendőrség elfogta azt a férfit, aki augusztus 26-án, késsel fenyegetőzve autót rabolt Csepelen, a csepeli bevásárlóközpont egyik parkolójában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr615528323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása