CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Személyi változás a Csepeli Hírmondónál – Borbély Lénárd megrészegítő túlsúlya a lapban

2015. február 16. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük 

kisbiro-333.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó február 12-én megjelent 3. számából:

Az új lapszám érdekessége, hogy egyre többször olvashatjuk benne Borbély Lénárd nevét, láthatjuk arcképét, míg az alpolgármesterek közül egyedül Ábel Attila szerepelhetett a lapban, pár mondattal.  Borbély úr tehát tarolhatott! Az előző számban csak 1 arcképe jelent meg, nevét csupán 9-szer írták le, most már 3 kép és nevének 14-szer történő megjelentetésével, illetve leírásával biztosította hűségéről a szerkesztőség a kerület polgármesterét. 

Bővült a Csepeli Hírmondó impresszumában felsorolt munkatársak listája.

Az új újságíró: Miss Nándor. Nevével találkoztunk már korábban is. Ő készítette 2011-ben a csepeli szocialistákat szapuló Mi a korrupció? Avagy mutyivilág Csepelen című kisfilmet; szervezője volt a 2012-es budapesti Magyar Nemzeti Rovásversenynek; és a demokrata.hu-n is jelent meg már írása. Blogozó is: a comment.blog.hu-n közölt, a TV2 börtönviselt szereplőjének letartóztatásáról szóló cikk kommentelői sorában is olvasható véleménye.  A következőképpen kommentálta az egyik blogozó hozzászólását: „Pedig látszik a vonó, kedves polgártárs.” Megbízható, elkötelezett újságírónak tűnik, nem véletlenül kerülhetett a nem éppen politikamentességéről elhíresült Csepeli Hírmondóhoz. 

1) A cikk címe: Óvodai átalakítás, támogatások

A cikk a január 19-i képviselő-testületi ülésről tájékoztat, pontosabban a 31 napirend közül 8-ról ír, röviden. Ami kimaradt a tájékoztatóból, az alábbi, a testületi ülés után készült írásainkban megtalálhatják: 

> Megrészegítő, mámoros bizalmat Borbély Lénárdnak fohászért? (február 13.)

> Mi lesz a csepeli óvodákkal?  Morovik Attila nem tudott válaszolni! Németh Szilárd Csepelen terjeszkedik (február 11.)

> Csepelen most ki a valódi polgármester? Mi történt a képviselő-testületi ülésen? (február 4.)

> Csepel csatatér  lesz! Hadüzenet Borbély Lénárdtól. Mit tűntettek el a Csepeli hírmondóból? (február 2.)
> Hudák János: Jótett vagy zsarolás? (A Csepeli Munkásotthon kálváriájáról.) (február 2.)

> A Munkásotthonért! Takács Mónika csepeli szocialista képviselő reagálása egy Fidesz-közeli tudósításra (január 31.)

> Csepeli óvodák összevonása, 30 milliós önkormányzati támogatás a Munkásotthonnak, hadüzenet a graffitiseknek (január 31.)

Megjegyezzük, hogy fenti írásaink többsége jóval a mostani lapzárta előtt jelent meg, s a Csepeli Hírmondó szerkesztőségét nem zavarta, hogy írásaink feltárták az érem másik oldalát is. Hiába, a szervilizmus nagy úr! 

2) A cikk címe: Bocsánatot kérek!

Borbély Lénárd polgármester, február 10-én, 13:29-kor, a csepel.hu-n megjelentetett, január 25-i ittas vezetése miatti bocsánatkérését közli az újság. A hazai sajtón és a televíziós csatornákon kívül a csepeliek.blog.hu is többször foglalkozott a témával: 

> Megrészegítő, mámoros bizalmat Borbély Lénárdnak a fohászért? (február 13.)

> Index: Ittas vezetésen érték a csepeli polgármestert Ferencvárosban (február 10.)

Lapunkon kívül a képviselő-testület több tagja saját blogján is kifejtette véleményét a kerület első emberének botrányos ügyéről:

> Bocsánatkérés margójára (hgyula.hu, február 13.)

> A piás (hgyula.hu, február 11.)

> Véleményem az ittas vezetésről (hudakjanos.blog.hu, február 11.)

A javasolt cikkek visszatérő kérdése: miért várt Borbély úr 16 napig a bocsánatkéréssel? Csatlakozva a kérdéshez, megtoldjuk egy kiegészítéssel. A január 29-i képviselő-testületi ülésen többször is bizalmat kért a testülettől, de egy szót sem ejtett ittas vezetéséről. Miért nem?  

3) A cikk címe: Átláthatóságot kértek - Üvegzseb

Az első írás a csepel.hu-tól került átvételre, míg a második a szerkesztőség véleménye a Csepeli Munkásotthon Alapítvánnyal kapcsolatos testületi vitáról, különös tekintettel Takács Mónika MSZP-s képviselő szavazására: nem támogatta az intézmény 30 milliós támogatását célzó javaslatot. Bár az egyes pontban a képviselő-testületi ülésről szóló tájékoztatónál már javasoltuk, itt is fontosnak tartjuk, hogy utaljunk a február 4-én blogunkon megjelent Csepelen most ki a valódi polgármester? Mi történt a képviselő-testületi ülésen? című cikk 8. pontjára. A Csepeli Hírmondó szerkesztőségét azonban nem érdeklik a tények. Ezért röviden, az olvasók tájékoztatása érdekében összegezzük a szerző véleményét. Az írás, amely a javaslat részletes elemzése, a tények bemutatása után – az intézmény kuratóriumában és felügyelő bizottságában az önkormányzati túlsúly megteremtését célzó személyi javaslatok jogellenes volta, illetve a javaslatban megfogalmazott elfogadhatatlan feltételek miatt –, zsarolásnak értékeli Borbély úr előterjesztését, a következőkkel fejeződik be:

„Csak egy baj van. Ez nem támogatás – diktátum! Az önkormányzat fideszes vezetőinek diktátuma az alapítvány önállósága, autonómiája, szakmaisága ellen, a 95 éve működő független csepeli kulturális intézmény feletti politikai hatalom megszerzése érdekében.” 

Az első cikk két mondatához azonban van három megjegyzésünk: 

> „A 2010 októbere előtti önkormányzati támogatást csaknem duplájára, 30 millió forintra növelték.”  A 2011.04.28-i Kt-ülésen fogadta el testület a „Beszámoló a 2010. évi költségvetés teljesítéséről” c. előterjesztést. A 2/b. mellékletben szerepel a Csepeli Munkásotthon Alapítvány 2010. évi támogatása: 18,7 millió forint. A 30 millió tehát közel 20 % -kal marad el a „csaknem duplájárá”- tól. Arról nem is beszélve, hogy ugyanabban a mellékletben szerepel még a Csepel Táncegyüttes, a Munkásotthon nemzetközileg is ismert néptáncegyüttese is, 4 milliós támogatással.

> „…2010 októbere óta mégis csak meddő vita folyt.” Lehet meddő vitáról beszélni, ha a fideszes önkormányzati vezetők hatalomra jutásuk után egyoldalúan(!) felmondták a Munkásotthonnal és a táncegyüttessel az együttműködési megállapodásokat, megszüntették(!) az intézmény és az együttes anyagi támogatását, majd jogtalanul(!) akarták megszerezni az alapítvány alapítói jogait, s megakadályozták(!) a Csepeli Munkásotthon állami támogatását is?; 

> az ilyen mondatok nem erősítik, inkább aláássák a polgármester úr által óhajtott bizalmat. Nemcsak szerkesztőségünkben, a csepeliekben is. 

4) A cikk címe: Nyilvánosak a csepeli vagyonnyilatkozatok

Az írás az önkormányzati képviselőknek és Csepel országgyűlési képviselőjének, Szabó Szabolcsnak, valamint Borbély Lénárdnak, és a pártlistán parlamentbe került Németh Szilárdnak a vagyonnyilatkozataival foglalkozik. A szerzőnek fontos volt megállapítani:

„a legkevésbé tehetős két önkormányzati képviselő” a Fidesz-KDNP frakció tagja (vagyontalanságukat a fideszes többség csak 355.253 Ft/hós tanácsnoki tiszteletdíjjal tudta ellensúlyozni), míg „a leggazdagabb csepeli képviselő” természetesen baloldali. Nekünk csak a Németh Szilárd parlamenti képviselő vagyonnyilatkozatával kapcsolatban közöltekhez van kiegészítésünk: a leírtakon túl a Fidesz parlamenti frakciója biztosít még részére: egy 700.000 Ft értékű(!) laptopot, kiegészítőkkel együtt, mobiltelefont, telefonkártyát. Ja, és a 27 fideszes frakcióvezető-helyettes egyikeként államtitkári fizetést(!), bruttó 997 eFt/hó nagyságrendben. 

5) A cikk címe: Csepeli lakásmutyi: vádemelés

A lap a csepel.hu-n, február 5-én megjelent, a Szenteczky János ellen emelt vádemeléssel kapcsolatos írást veszi át. Csak két kérdésünk van:

> sem az ügyészség, sem a vádemelést közlő MTI nem említette Szenteczky János nevét, a közlés időpontjában pedig maga Szenteczky János sem tudott a vádemelésről. Honnan tudta a  csepel.hu, hogy ki ellen emeltek vádat?;

>  Szenteczky János február 6-án, a csepel.hu-n megjelentekre reagálva nyilatkozatot tett közzé. (csepeliek.blog.hu) A Csepeli Hírmondó szerkesztőségének a mostani közlés előtt talán nem volt ideje, hogy megkérdezze, majd közölje az érintett véleményét? Miért nem? Megtiltotta valaki? 

6) A cikk címe: További fejlesztések Hároson

A majd két oldalas cikk szerzője meg sem említi, hogy a terület érdekképviseletét, a Csepel-Háros Lakossági Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesület látja el. Az egyesület elnöke Pabar Lajos, aki részt vett a lakossági fórumon, s akit a szerző meg sem kérdezett, arról, mi a véleménye a fórumon elhangzottakról. Vajon miért nem?

7) A cikk címe: „A jövővel akarunk foglalkozni”

A cikk Németh Szilárdnak, a Magyar Birkózó Szövetség elnökévé választásáról tájékoztat. A témával több írásunk is foglalkozott: 

> Birkózás az elnöki székért (január 28.);

> Folytatja elnök úr? (január 29.);

> Pankráció tervez Németh Szilárd? Ki lesz az elnök a birkózóknál? (január 29.);

> Németh Szilárd lett a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, öt évre (január 30.); 

Az ügy kapcsán idézünk Hegedűs Csabának a szövetség volt elnökének az atv február 12-i adásában elmondott beszédéből:

> „az utolsó nap sok telefon és tájékoztatás jött arról, hogy bekérték a voksokat”;

> „voltak ismeretlen arcok a teremben”;

> „Bárdos Sándor, olimpiai ezüstérmes azt állította, hogy találkozott olyannal, aki helyette akart szavazni”;

> „a közgyűlés még folyt, több barátommal az irodában elemeztük a helyzetet, megjelent 3-4 ügyvéd, hogy távozzunk…, aztán távozóban figyelmeztettek, hogy az ajtóban vár néhány bodyguard…”. 

Ha jól emlékszünk, Csepelen, a 2010-es az önkormányzati választást követő alakuló ülés ideje alatt, az akkori CSEVAK épületét szállták meg rendvédelmisek és jogászok, kiküldték a dolgozókat munkahelyükről, lefoglalták a számítógépeket stb. Akkor Németh Szilárd az önkormányzat vezetését vette át.

Kimaradt témák, események: 

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?; 

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért? 

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. 

> November elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás. 

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni.

Január:

28.     Öngyilkossággal fenyegetőző férfit rohant le a TEK Csepelen. Az eset a Csepeli Piac melletti tízemeletes háznál történt. A férfit elfogták.

29.     ANNO 1968 címmel nyílt, 29 művész alkotásaiból kiállítás a Csepel Galériában. 

Február:

  2.     Meghosszabbították a nyomozást a csepeli Burattino Általános Iskolában, a korábban testnevelő tanárként dolgozó férfi ügyében.

          Hatan kapták meg a magyar állampolgárságot a Polgármesteri Hivatalban tartott állampolgári eskütételen.

  4.     Rendkívüli képviselő-testületi ülés volt Csepelen. A testület nem tűzte napirendre Borka-Szász Tamás DK-s képviselő javaslatát az MO-ás autópálya egyes szakaszainak fizetővé tételével kapcsolatos önkormányzati javaslatra. Arról is döntöttek, hogy az önkormányzat 5 millió forintot biztosít egy új, immár 47. olyan civil szervezet létrehozására, amely a sportolni kívánó fiatalokkal fog majd foglalkozni.

  5.     Füzesgyarmati sál-adomány érkezett Csepelre, az Ökumenikus Segélyszervezet hajléktalan melegedőjébe.  

          A XIII. Országos Gitárverseny budapesti területi válogatóján szép sikerrel szerepeltek a Fasang Árpád Zeneiskola növendékei. Horváth Lóránd Balázs és Rádl Ádám György egyaránt nívódíjat kapott. 

10.     Gázpisztollyal lőttek egy külföldire Csepelen, a II. Rákóczi Ferenc úti benzinkútnál, a férfit súlyos sérüléssel vitték kórházba.

         

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr967177145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása