CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Begyulladt a csepeli pacalkirály! Csökkenő támogatás iskolásoknál, növekvő pazarlás a felhajtásoknál? Megkukult kerületvezetők!

2015. szeptember 07. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

kisbiro-kicsi_7.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, az elsősorban nem  szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó szeptember 3-án megjelent 17. számából:

Az előző, 16. szám 3. oldalának alján a szerkesztőség a következőket közölte:

„Lapzártánk után érkezett a hír, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, kerületünk volt polgármesterét és családját, ugyanezen a portálon, ugyanilyen hazug és gátlástalan módon érte politikai támadás. A képviselő a következő lapszámban fog válaszolni.”


A képviselő nem válaszolt, a „hazug és gátlástalan…politikai támadás” – ra . Vajon miért nem? Talán elfelejtette? Vagy úgy gondolta, jobb hallgatni, mert valójában nincsenek érvei, amellyel elfogadhatatlan magatartását megmagyarázná? Esetleg abban bízik, hogy az olvasók előbb-utóbb elfelejtik? Lehet, hogy a „hazug és gátlástalan…politikai támadás” nem hazug és nem gátlástalan? Mindenesetre, mi várjuk Németh Szilárd volt polgármester, jelenlegi listás fideszes képviselő, birkózó szövetségi elnök válaszát.

1) A cikk címe: „Kellenek a változások”

Hierholczné Faragó Tündével, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda nemrég kinevezett intézményvezetőjével készült riport szerzője valószínűleg nem olvasta csepeliek.blog.hu-n augusztus 12-én megjelent Kiért, miért verte át a csepeli óvodák pedagógusait és a szülőket a kerületi fideszes városvezetés? c. írást, amely az intézményvezető kinevezése kapcsán több kérdést is megfogalmazott. A kérdések Hierholczné korábbi munkájával, illetve vállalkozásaival, az ennek kapcsán esetleg fennálló összeférhetetlenséggel foglalkoztak. A riporter miért nem érezte fontosnak, hogy ezekkel kapcsolatban megkérdezze az intézményvezetőt, mi a véleménye a lapunkban közzétett tényekkel, illetve kérdésekkel kapcsolatban? Hierholczné sem érezte, hogy illene válaszolnia? Vajon miért? Lehetséges, hogy a nemrég kinevezett intézményvezető asszony gazdasági társasága és a „politika csepeli Fidesz égisze alatt történő” összefonódás mégis igaz?

2) A cikk címe: Tanévkezdés

A szerkesztőségi írással kapcsolatos megjegyzéseink:

> „A sokat hangoztatott, idő megszépítette vélemény, miszerint régen minden szép és jó volt, ma pedig semmi sem, biztosan nem igaz.” Csak azért emeltük ki ezt a mondatot, mert a Csepeli Hírmondó eddigi írásaiban a régen minden rossz volt szemlélete az általánosítható kiindulási pont, pedig ez sem igaz.   

> A szerkesztőség a régen minden rossz volt, ma pedig minden nagyon jó, mindenki mindennel elégedett felfogás jegyében írt legújabb politikai állásfoglalásában a baloldali kormányok oktatási, szociális támogatási rendszerének lebecsülésével, a jelenlegi kormány tankönyv támogatási rendszerének dicsőítésével akarja hűségét bizonyítani. Hűségét, no nem az olvasó, a „mostani kabinet” felé. Ezért hívjuk fel a figyelmet az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tavaly őszi vizsgálatára. Illene a szerkesztőségnek is elolvasni, vagy ha olvasták, akkor legalább elgondolkodni a tényeken. Például, hogy a magyar lakosság 33,5 %-a tarthat a teljes elszegényedéstől, a szociális kirekesztéstől, s Európában csak Románia, Bulgária és Görögország van rosszabb helyzetben, miközben ugyanez a szám 2009-ben csak 29,6 % volt. (origo.hu)

> A hvg.hu szerint a 2015-ös költségvetési év legnagyobb vesztes az oktatás, amelynek 10 %-kal kevesebből kell kijönni, mint az előző esztendőben.

> A csepel.hu-n fellelhető költségvetési adatok szerint 2010-ben a csepeli Önkormányzat önkormányzati tankönyv-támogatásra 6,2 mFt-ot, 2014-ben 4,5 mFt-ot fordított, ami a szocialisták idején kifizetett összeg 72,5 %-a, míg idén 4,0 mFt-ot terveznek kifizetni, ami már csak 64,5 %-a(!) a 2010. évi összegnek.

Ezek ellenőrizhető tények, a szociális helyzet romlását, a közoktatásra fordított állami és helyi önkormányzati kiadások jelentős csökkentését bizonyítják. A Fidesz propaganda viszont minderről nem beszél, s kezükben lévő média, így a Csepeli Hírmondó is elhallgatja. A tanévkezdés kapcsán az a minisztériumi tervezet sem keltette fel az újságírók figyelmét, amely szerint a kormány a kis létszámú iskolák helyett az általános iskola felső tagozatán iskolaközpontokat hoznak létre, ami radikális létszámleépítésekkel járhat. Hiába nincs mindenre idő. Vagy lehet, hogy a szerkesztőség tagjai az „elveszett illúzióikat” keresik, s nem érnek rá ilyen kicsinységekkel foglalkozni?

3) A cikk címe: Népszerű a lecsófesztivál

Németh Szilárd polgármesteri uralkodása alatt lettek „népszerűek” a lecsófesztiválok, a disznótorok, a hazánkat elfoglaló törökök szokásait bemutató augusztus 20-i ünnepségek, szüreti mulatságok, a karcagi birkafőző program, a sólyomröptetés, az utcai kulturális rendezvények. A lényeg az volt, hogy a polgármester „közel kerülhessen” a zemberekhez, azaz „együtt lehessen” velük, bemutathassa nekik sokoldalúságát, leginkább főzési tudományát. A testület fideszes többsége asszisztált ezekhez a rendezvényekhez, Németh úr önfényezéséhez, évről-évre biztosította a költségvetésben a szükséges milliókat. Borbély Lénárd, az új polgármester folytatta Németh úr és már az Ő népszerűséget hajhászó rendezvényeket, sőt anyagilag is megfejelte a költségvetés erre a célra fordítható kereteit.

A konkrét számok: míg 2012-ben csak 15,850 mFt-ot, 2013-ban 35,144 mFt-ot, 2014-ben már 54,466 mFt-ot költöttek Németh úr ilyen rendezvényeken való népszerűsítésére, idén azonban Borbély úr rátett egy lapáttal, megemelte a keretet, 65,704 mFt-ra. (csepel.hu, éves költségvetési rendeletek, kiadások, 2/a melléklet, Rendezvények címszó) Négy év alatt tehát erre a célra fordítottak több mint 171 mFt-ot!! Miközben százmilliókat vontak ki az SZTK támogatásából, csökkentették a szociális kereteket, vagy éppen az önkormányzat oktatásra, tankönyvtámogatásra fordított kiadásait. Bravó! Éljen a lecsópacal király!

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> Tavaly november elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni.

> Idén, január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 224 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladat ellátásával kapcsolatosan.

Augusztus:

20)     Borbély Lénárd polgármester a szigetszentmiklósi önkormányzati rendezvényen mondott ünnepi beszédet. Lásd a csepeliek.blog.hu-n augusztus 27-én megjelent Mit üzentek Imrének?, illetve az augusztus 31-én közölt Borbély Lénárd és a pimaszság csepeli csimborasszója című írásokat)

          Szent István-napi köszöntő volt a Csepeli Munkásotthonban. Szabó Szabolcs, Csepel megválasztott országgyűlési képviselője mondott beszédet, amely után kulturális műsorral köszöntötték a résztvevőket.

          „A csepeli polgármester duzzog – feljelentéssel fenyegeti a Hírhatárt” írja a www.hirhatar.hu. A polgármester az augusztus 14-én megjelent A fideszes polgármester és a köztulajdon című írás miatt fenyegette meg feljelentéssel az ismert hírportált.

23)     A labdarúgó NB III. vasárnapi fordulójában a Videoton II. csapata 3-2 arányban verte Csepelen a Csepel FC csapatát.

24)     Elhunyt Nagy Sándor MSZP-s politikus, a Miniszterelnöki Hivatal egykori politikai államtitkára, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének korábbi elnöke.

27)     Rendkívüli önkormányzati képviselő-testületi ülést volt Csepelen. A képviselők a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Alapító Okiratának sokadik módosítását hagyták jóvá. (Lásd a csepeliek.blog.hu-n aznap megjelent, Horváth Gyula: Rendkívüli szégyen és gyalázat Csepelen ma reggel c. írást)

          Megnyílt Dobesch Máté grafikusművész tárlata a Csepel Galériában. A tárlatot Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg.

          Rablás miatt indított eljárást a csepeli rendőrség Bódi Géza, Bódi Sándor és ismeretlen társuk ellen.

31)     Kapacitásbővítés lesz a Csepeli Szabadkikötőben, írta a napigazdaság.hu 

A csepeli városvezetés közpénzen eltartott szócsöveiből kimaradt, a hivatalos propaganda által elhallgatott vagy elhallgattatott eseményeket naponta olvashatja, véleményezheti a csepeliek.blog.hu oldalain és  a Csepel újságban a facebookon

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr477765620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsepeliBlogos 2015.09.07. 12:21:32

A tankönyvtámogatást nem azért csökkentették,mert már a harmadikos gyermek is ingyen(állami pénzből)kapja a könyveket?

csú 2015.09.07. 19:37:09

@CsepeliBlogos: Dáridó helyett a csepeli gyerekeknél ezer helye volna annak a pénznek!

CsepeliBlogos 2015.09.08. 07:28:40

Dáridóról nem beszéltem,nem értek hozzá.
Jellemző módon,nem a beírásomra válaszolt.
süti beállítások módosítása