CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit titkoltak el Csepel mai vezetői a csepeliek elől egy év alatt? – 7. rész

2015. november 23. 05:59 - csú

kerdojel-mas-255_4.pngA kerület 2014-ben megválasztott polgármestere a voksolás első évfordulóján nyilatkozott a városvezetők közpénzen fenntartott hivatalos szócsövének, a Csepeli Hírmondónak. Borbély Lénárd a lap október 15-i számában két oldalas riportban fejtegette: „Sikeres volt az első évünk”. A kéthetente megjelenő lap azonban ennyivel nem elégszik meg, ha a sikerpropagandáról van szó. Pénz, paripa, energia nem számít…A szócső az „Egy év Csepelért” címmel készített nyolc oldalas mellékletében leltározza fel az eltelt esztendő eredményeit. De csak azt, amit Borbély és udvartartása annak tart, azon kívül semmi mást. Blogunk ezért  12 részes, hiánypótló sorozatot indított, amelyben bemutatjuk, mi az, ami kimaradt a közpénzen gyártott sikertörténetből. 

A hetedik rész:

2015. ÁPRILIS

 1) A Csepeli Hírmondóban megjelent egyéves sikertörténetből kimaradt, hogy Borbély Lénárd többségében távol maradt a kerület lakossága, vagy egy-egy kisebb-nagyobb közössége számára fontos rendezvényekről. Avatott, átadott, átvágott szalagot, reprezentált, mert ezeken a programokon nem kellett szót váltani az emberekkel, nem kellett válaszolni az időnként felmerülő kellemetlen kérdésekre. Így például a 2014. december és 2015. márciusa közötti időszakban nem vett részt a Duna-part fejlesztésével foglalkozó szakmai tanácskozáson, az általa összehívott Civil Fórumon, az óvodai szülők részére szervezett találkozón, a Kerületi Érdekegyeztető Tanács ülésén. Rendszeresen távolmaradt a kerületi kulturális programokról, például a Magyar Kultúra Napjának megnyitó rendezvényéről, a Csepeli Művészeti Szemle megnyitásáról, a Csepeli Munkásotthon fennállásának 95. évfordulója alkalmából rendezett  programokról, az ünnepi gálaestről. A megválasztását követő fél évben nincs nyoma, hogy találkozott volna a kerület gazdasági szervezeteinek képviselőivel a kis-, közép- és nagyvállalatok érdekvédelmi, érdekképviseleti szervezeteivel. 

2) A CSH elhallgatta az óvodakoncentrációval kapcsolatban összehívott április 16-i, kora reggeli rendkívüli képviselő-testületi ülést, illetve az ott történteket is. Az ülést egyébként az előző nap délben hívta össze a polgármester, s egyetlen napirendje, a sokat vitatott óvodakoncentrációval kapcsolatos újabb döntés volt, amit nem előzött meg az érintetteknek ígért egyeztetés. Az ülésen a fideszes többség nem támogatta az ellenzék ugyanezen témával foglalkozó napirendjének megtárgyalását, módosítva korábbi határozatát, véglegesen döntött az óvodák összevonásáról, s az óvodavezetők és a szülői munkaközösség ellenére.  Az ellenzék tiltakozása és a jelenlévő szülők hozzászólásai ellenére, új pályázatot írt ki a központosításra kerülő óvodák intézményvezetői állására. Az ülésen résztvevő MSZP frakció tiltakozása jeléül, szavazás előtt, kivonult a testületi ülésről. Minderről a Csepeli Hírmondó semmit nem írt, lehet, hogy túl korai volt részükre a 7.00 órai kezdés? 

Az idei első félév egyik legnagyobb önkormányzati botránya tehát az óvodák dolgozói és a szülői munkaközösségek ellenére végigvitt óvodaközpontosítás volt. Az előző részekben is foglalkoztunk már a téma egy-egy állomásával, azzal, mit hallgatott el mindezek kapcsán a Csepeli Hírmondó. Az viszont megdöbbentő, hogy erről a több hónapos folyamatról, illetve a bekövetkezett döntésről, az óvodák összevonásáról, az „Egy év Csepelért” összegzés egy sort sem írt!  Sőt! A polgármester, a vele készült interjúban sem tért ki a témára. Szégyen! Borbély Lénárd szégyene!  

3) Az egy évről szóló sikertörténet nem foglalkozik az önkormányzat két gazdasági társasága tevékenységével. Nem említi meg, hogy Borbély úr jól megjutalmazta Werner Pétert, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatóját, majd leváltotta, s végül támogatta, hogy jól fizető állást kapjon a Fővárosi Önkormányzat egyik cégénél, illetve a XVIII. kerület gazdasági társaságánál. Ez utóbbinál vezérigazgató állást kapott, 750.000 Ft/hó havi fixért és 80 százalékos prémiumért. 

A kinevezett új vezérigazgató április 30-i beszámolójából pedig kiderült a vezérigazgatói váltás egyik lehetséges oka: a társaság több mint 45 milliós veszteséggel zárta a tavalyi esztendőt, a helyiségek 36,6 %-a üresen állt,  161 üres szociális bérlakás volt, miközben Werner Péter vezérigazgató anyagi és erkölcsi elismerése minden képzeletet felülmúlt.

Azt is elhallgatták, csak az április 30-i képviselő-testületi ülésen derült ki, hogy Werner Péternek jelentős része lehetett az önkormányzat és a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. közötti peres eljárás létrejöttében, abban, hogy a több mint négy éve folyó ügy végén reális az esély arra, hogy az önkormányzat mintegy száz millió forintot veszít a per végén. 

Arról sem kaptak az olvasók tájékoztatást, hogy Borbély Lénárd, talán mindezek ellensúlyozására, kettéválasztotta a Csepeli Városgazda Zrt.-t, s egy új társaságot hozott létre, a kerületi fejlesztésekkel való kiemeltebb foglalkozás céljából. Ezeket a feladatokat korábban a Csepeli Városgazda Zrt. látta el, ezek szerint, rosszul. 

Az sem került megemlítésre, hogy a Csepeli Városkép Kft. áprilisi beszámolója szerint a társaság 2014-es eredménye közel 50 %-kal(!) alatta maradt a 2013-as esztendő eredményének.

Mindezek alapján érthetőnek tűnik, hogy az „Egy év Csepelért” összeállításban nem kapott helyett az önkormányzat két gazdasági társaságainak munkája.  

Miért nem szerepeltek ezek a tények, események a Csepeli Hírmondó „Egy év Csepelért” című összeállításában? Úgy látjuk, Borbély Lénárd polgármesternek és társainak nem érdeke a korrekt, tisztességes tájékoztatás. Vajon mitől vagy kitől félnek?

A csepeliek ennél többet érdemelnek! Ezért a következő napokban, hetekben ‑ erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten ‑ olvasóink elé tárjuk a csepeli önkormányzat jelenlegi vezetői által egy év alatt elhallgatott, eltitkolt  információkat.

FOLYTATJUK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr468096308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása