CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: A mostani csepeli zaj sötét és reménytelen, a vég zaja!

2016. április 27. 05:59 - csú

metrans-hoz_1.PNGTrrrr, trrr, trrr…!
Már napok óta mást sem hallani a csepeli Rózsa dombon és a Tesco környékén, mint a légkalapácsok zaját.
Épül a „várva-várt”, konténer átrakó! Persze ezt pontosan sem a kerületi képviselők, sem az érintett lakosság nem tudhatja. Elég, ha Szíjártó Péter, meg Borbély Lénárd tudja! Tudják, hogy mi a jó az ott lakó embereknek. Sőt, jobban tudják mint azok, akik nap, mint nap ennek a METRANS beruházásnak a hátrányait „élvezhetik”. Hát a frászt tudják jobban!

Esetleg azt tudhatják, hogy mennyi hasznot hozhat (nekik) az a százmilliárd, ami ott elköltésre kerül! Az már egy kicsit sem érdekli őket, hogy az ott lakóknak milyen szenvedést okoznak. Öregek, és szegények laknak azon a környéken! Olyanok, akik hajlékukat a maguk két kezével, apródonként építették. Szerényen, fokozatosan, takarékosan, egy élet munkájával. Ötven éves koruk után, azt hitték, hogy olyan házuk van a gyár közelében, amiben nyugodtan leélhetik hátralévő éveiket. A ház, nem a legkorszerűbb, (még csak nem is a leg szabályosabb, sőt, még szakmai, építészeti kifogásokat is lehet emelni velük szemben) de az ő életüket már kiszolgálja – gondolták. Sokan ebben a tudatban is haltak meg!  Azt hitték, hogy itt maradt életük társa biztonságban van!

Nem kevés azoknak a hajlékoknak a száma, ahol, csak egy néne, vagy egy bátyó, magában él. Ezeknek az embereknek kellet a múlt év őszén arra ébrednie, hogy „földrengés” van!

Földrengés persze nem volt! Csak a győri gyerek, meg a nagyváradi suhanc összekacsintott, és elhatározta, hogy megtréfálja az öregeket! Miután állami és önkormányzati luxusautóikon végigmasíroztak a térségen, (és francia pezsgővel, muranói kristálypohárban koccintottak az eljövendő sikereikre) jelt adtak a toronydaruknak, hogy megkezdhetik gyilkos tevékenységeiket. Többtonnás acélgolyókkal döngették a salak térség talaját. Zömítették a földet. Azért, hogy a több tíz méteres, és több mint száz éves, kohó- és erőműi salakréteg alkalmas legyen a konténerek ezreinek tárolására, átrakására, bontására, valamint vegyi mentesítésére. A húsz méterről lezuhanó acélgolyók keltette rezgés volt az, amit az ott lakók földrengésként érzékeltek. Néhány „dobás” után, aztán jött a vakolat is, meg elkezdtek repedni az öreg háza falai.

Össze fog dőlni! Sírtak egymás vállain kétségbeesetten, mert más nem volt mellettük.
Az embereket senki nem értesítette arról, mi történik a kertjük alatt, mire készülhetnek, és hol és kinél jelentkezhetnek, ha bajuk esik! Az ő kárukat, (életüket) Szíjártó, meg Borbély járulékos veszteségként már a tervezésnél leírta! (Úgy vélik, hogy az itteniek úgy se fognak a következő választása már szavazni!) Az ott lakók, - jobb híján - egymás közt beszélgetnek riadtan, de segítségre, információra, bíztatásra nem számíthatnak.
Azóta csak a kamionok járnak a salak úton, a Rózsa utcában, meg a Vass Gerebenben. A polgármesteri Skoda Super’B’, Ford Mondeo, vagy VW kisbusz eltűnt a területről. Most már nem jár arra a sem a polgármester, sem a területi önkormányzati képviselő, sem a METRANS embere!

A légkalapács berregése nem okoz különös riadalmat. Megszokták ezt az ott élők, még abból az időből, amikor dolgozott a gyár. Dohogott, füstölt süvített a környék.
De más zaj volt az! Az, az élet zaja volt!

Az, amiből jutott kenyér és hús az asztalra, amitől járhatott a gyerek iskolába, meg a Radnótiba, és ami az orvos jelenlétét is nyújtotta, ha a szükség, vagy a vég úgy kívánta.
A mostani zaj sötét, és reménytelen, mint a papi reverenda. A halál, a vég zaja! Nem is azért, mert kellemetlen, hanem azért, mert rádöbbentette az ottaniakat, hogy ők, kétkezi dolgozó emberként ennek a kificamodott, lelketlen világnak, (és főleg hatalmaskodó urainak) semmit se érnek!

HORVÁTH GYULA

Forrás: a szerző Facebook oldala

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr398657616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2016.04.27. 21:14:52

Tisztelt Szerkesztő úr! Tisztelt Ellenzéki Képviselő urak és hölgyek!

Szíveskedjenek már utána nézni a csepeli Öveges-programnak!
Annak keretében újították fel a Jedlik Gimnázium laborjait is. Most sokszázmillió forintot kell visszafizetniük az önkormányzatoknak a szabálytalan ügyletek miatt! Ugyanazt a tanulmányt ötmillió forintért minden felújított tanterem után kifizettették, ami csalásnak számít! Békéscsabán például 50 millió forintot kell kifizetni. Kiskunfélegyházán a Lezsák Sándorhoz köthető városvezetés feljelentette (!) az előző FIDESZES városvezetést, s nem hajlandó a pénz visszafizetésére!

Várom annak vizsgálatát a csepeli ellenzéki képviselőktől, hogy Csepelen mi a helyzet a Jedlikben történt Öveges-program szerinti tanterem felújításokkal!
Amennyiben Csepelnek is pénzt kell visszafizetnie, azt ne az adófizetők pénzéből tegyék! A Borbély Lénárd vezette városvezetés JELENTSE FEL az előző, Németh Szilárd vezette városvezetést! Persze Borbély, Ábel, Morovik előző alpolgármesterekkel egyetemben!

Ezenkívül várom az ellenzéki képviselők vizsgálatát abban hogy történtek-e Csepelen a szekszárdihoz hasonló óvodafelújítások, ahol a kivitelező megkettőztette a bekerülési összeget, hogy aztán abból visszaadja az önrészt. így az tisztán uniós pénzből lett kifizetve, miután sokkal több pénzt lehetett lenyúlni! Kérdés, esetleg nem ugyanaz a cég újított-e fel óvodát Csepelen 260 millióért, amely Szekszárdon a 60 milliós összeget 120 millióra emeltette?

Harmadrészt várom az ellenzéki képviselőktől hogy akadályozzák meg további közpénz költését a volt Dagi vendéglőre! Csepelnek nincs szüksége luxus örömtanyára 4 lakosztállyal, étteremmel! Legfeljebb Királymajornak egy közösségi házra, arról meg az ottlakók a működtetésre vonatkozó kötelezettségvállalása mellett csak teljes egyetértéssel döntsön a képviselőtestület! Amennyiben ez nem áll fenn, bontsák le az épületet vagy halasszák el a következő önkormányzati választásig!
süti beállítások módosítása