CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hírmondó görbe utakon, lózungokkal

2016. május 24. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük!

kidobol-2_6.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó május 19-én megjelent 10. számából:

A Csepeli Hírmondó AKTUÁLIS rovata immár 11 oldalra bővült. A lapigazgató „Aktuális sikertorta” receptje: végy egy kilónyi, csepeli sikersztorival fűszerezett ingyen kormányreklámot („Eredmények csepeli szemmel”) tégy hozzá húsz dekányi jól átmosott testületi mannát („Csepel új utakon” és „Újabb utak, járdák épülnek”), továbbá tíz deka tetszőlegesen kiválasztott kifacsart zöldséget (strand és pavilon ügy), öntsd le az egészet csábító barnamártással („Propaganda és tájékoztatás”). Félóra fagyasztás után a sikertorta tejszínhabbal, valamint nemzeti lobogóba és lózungokba öltöztetett Németh Szilárd marcipánfigurával díszítendő. Eredmény: kész siker! Az is siker lesz, aki olvassa...

A Hírmondót olvasva úgy látszik, ez  az önkormányzati lapszerkesztés receptje egy illiberális demokráciában, Szentesi Zöldi László módra.  
Az „Aktuális sikertorta” után megmaradt 13 oldalon van sport, kertészet, egyházi élet, kultúra, keresztrejtvény és egy nagy adag program/hirdetés. Változatlanul nem jutott hely viszont a csepelieket foglalkoztató témákra. Például:

> Miért helyezték, április 30-i hatállyal, „nyugdíj előtti rendelkezési állományba” Papp Péter ezredest, a kerület rendőrkapitányát, miért nem véleményezhette a képviselő-testület az új kapitányra vonatkozó javaslatot?

> A lap vezetőjét még mindig nem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának növekvő lakossági elutasítására, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére.

> Szentesi úr, immár 18. hete nem közli, saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire.

> Nincs válasza arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; honnan veszi Németh Szilárd az oktatással kapcsolatos adatait; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

A Csepeli Hírmondó egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: Csepel új utakon

Két héttel a május 5-i képviselő-testületi ülés után olvasható egy szűkszavú tájékoztató a CSH-ban. A testületi ülésen megtárgyalt 29 napirendből hat „lépte át” a szerkesztő ingerküszöbét, érdekes módon mindegyik csak pozitív tartalma miatt: önkormányzati elismerés, kitüntetés jóváhagyása, útépítés, kézilabdacsarnok korszerűsítés, Csepeli Szurkolói Aréna működtetése, szolgáltatásbővítés az egészségügyi intézményben. A tájékoztató, amelynek egy negyede ráadásul a napirendek előtti búcsúztatással, köszöntésekkel foglalkozik, a következőképpen zárul: „A képviselő-testület döntött még a…” kisebbségi önkormányzatok támogatásáról, s arról, hogy EU-s pályázatot nyújtanak be a Kis-Duna-part korszerűsítésére. Nem nyerte el a szerkesztő tetszését például:

> a kerületi rendőrkapitányság és tűzoltóparancsnokság beszámolója tavalyi munkájáról;

> a képviselő-testület Szervezeti Működési Szabályzatának módosítása, az ellenzéki jogosítványok további szűkítése;

> a közterületek rendjéről és használatáról szóló korábbi rendelet módosítása, amelyben tovább szigorították a pavilonok bérleti feltételeit, s jelentősen, ~ 190 %-kal megemelték a bérleti díjakat;

> az önkormányzati költségvetés 2015. évi mérlegbeszámolója, amelyből kiderült, hogy öt hónap alatt 227 %-ra emelkedtek a költségvetési bevételek;

> az önkormányzat gazdasági társaságai 2015-ről szóló beszámolói és idei üzleti tervei;

> beszámoló a 2015. évi gyermekvédelmi feladatok ellátásáról;

> a helyi esélyegyenlőségi program módosítása.

 

Mivel blogunk már több alkalommal foglalkozott a május 5-i képviselő-testületi ülés kérdésével, most, a lapban közöltek tanulmányozásához, alábbi írásainkat ajánljuk figyelmükbe:

http://csepeliek.blog.hu/2016/05/05/a_csepeli_rendorkapitanysag_reszt_vett_borbely_lenard_polgarmester_ittas_vezetesenek_kivizsgalasaban

http://csepeliek.blog.hu/2016/05/10/haduzenet_vagy_hizelges_a_csepeli_horgaszoknak_pavilonmutyi_lesz_a_haveroknak_csepelen

http://csepeliek.blog.hu/2016/05/17/pavilonmutyi_lesz_csepelen_harminc_fo_hianyzik_az_sztk-bol_titkoljak

http://csepeliek.blog.hu/2016/05/18/mi_tortent_csepelen_majus_5-en_melyen_hallgatnak_a_keruletvezetok#more8723824

http://csepeliek.blog.hu/2016/05/22/tobb_tizmillioert_ulnek_hallgatnak_nem_valaszolnak_a_csepelieknek

2) A cikk címe: Propaganda és tájékoztatás

Van oka „pironkodva” leírni a lapigazgató úrnak fenti című publicisztikáját. Van oka, mert a pártatlanság, korrektség köntösébe bújva, kritizálja Szabó Szabolcsot, Csepel országgyűlési képviselőjét, miközben nem biztosítja számára a visszaszólás, a reagálás lehetőségét. Nem először teszi, nem először ismétli önmagát. Vajon miért nem lép fel hasonló módon Németh Szilárddal szemben? Miért állít hazugságot, azt, hogy ők csak a tájékoztatást gyakorolják, holott az általa igazgatott Csepeli Hírmondó ezen száma is, a többihez hasonlóan, tömény párt- és kormánypropaganda. (Lásd a mellékletben 5 oldalon sorolt kormányzati jelszavakat!) Szerintünk annyit „joggal várhatnak el a csepeliek”, hogy lapigazgató úr, ne magyarázza, hanem gyakorolja a korrekt tájékoztatást.

 

3) A cikk címe: Kétéves az új parlament

                           Eredmények csepeli szemmel

                           Németh Szilárd – megvédjük az országot

A Csepelen megbukott fideszes képviselő azt írja: „sokat dolgoztam azért, hogy…kiépüljön a csatornahálózat,…most is azért küzdök, hogy uniós és kormányzati fejlesztési pénzek érkezzenek Csepelre.” Először is: csatornahálózathoz még a 2010 előtti kormányzat biztosított az EU-s és kormánypénzeket. Másodszor: eddig 400 milliót küzdött ki a birkózócsarnok megépítéséhez, s most 1000 milliót kért egy birkózó akadémia megépítésére. Mindkettőre óriási szüksége van Csepelnek. Különösen a munkanélküli ezreknek, a szegénysorban élő csepelieknek vagy az SZTK-ban naponta sorban álló és a két-három hónapos várakozásra ítélt betegeknek.

Megjegyzéseink a „kormánypropaganda” csepeli szemmel készült képes, grafikonos, rövid szöveges írások egyes állításaihoz, hazugságaihoz:

> „Beindult az ország gazdasága!”

A Központi Statisztikai Hivatal szerint ugyanakkor „ötödik hónapja esik az ipari termelés.”

http://nepszava.hu/cikk/1093297-otodik-honapja-esik-az-ipari-termeles

Olvasóink figyelmébe ajánljuk még az alábbi linken olvasható írást

http://index.hu/gazdasag/2016/05/23/egyre_rosszabbul_dolgozik_a_magyar_elhuz_mellettunk_a_regio/,

amelyből kiderül, hogy a régió országaihoz képest is jelentős elmaradása van az ország gazdaságának, azaz az ország gazdasága, ha beindult is, hamar leállt.

> Csepelt is lendületbe hoztuk!

„Kerületünk biztonságos pénzügyi háttere lehetővé tette, hogy…könnyítsünk a vállalkozások terhein.” Ezzel szemben a legutóbbi, május 5-i képviselő-testületi ülésen több mint 190 %-ra emelték a pavilonokat bérlő vállalkozók által fizetendő havi bérleti díjakat!

http://csepeliek.blog.hu/2016/05/17/pavilonmutyi_lesz_csepelen_harminc_fo_hianyzik_az_sztk-bol_titkoljak#more8723804

> Kormányzati összefogással Csepelen is felgyorsítottuk a munkahelyteremtést!

Borbély Lénárd 5000 új munkahelyet ígért polgármesteri kampányában. Két év alatt 200-nál tartunk, ha majd elkészül a Metrans Kft. vitatott beruházása! Továbbá:  „Az alacsony helyi adók miatt a kisvállalkozásoknak is megéri kerületünkben új munkahelyeket teremteni.” – írja a melléklet szerkesztője. Azt elfelejtette megemlíteni, hogy Borbély úr, megválasztását követen, már 2014. novemberében emelte az építményadót az 500 m2 feletti építmények esetében, a 2007 évi adó 156,8%-ára. Ugyancsak emelték, tavaly január 1-től, a telekadó mértékét, 20,3 %-kal.

> Az országgyűlés a családalapítást és az otthonteremtést kiemelten segíti!

Ez eddig sem volt igaz, a 2017. évi költségvetési tervben lévő lakhatási támogatások esetében pedig különösen nem. A javaslat szerint a jövő évi lakhatási kiadások 82 %-a csak a jobb anyagi- és lakáshelyzetben élők lakhatását javítja.  http://index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2016/05/19/koltsegvetes_civil/

> Sikerült megvédeni a nyugdíjasokat!

„Közös eredményünk, hogy a kiszámítható jövő már garantálható az idősek számára is.” Ki hiszi el ezt, a 2016-tól beígért 0,9 %-os nyugdíjemelés ismeretében? Vagy ki hiszi el, ha tudja, hogy a 2017-es költségvetés tervezete tovább mélyíti a szegénységet, az egyenlőtlenségeket?

http://index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2016/05/19/koltsegvetes_civil/ Vagy ha ismerjük a magyar életkilátások várható alakulását, amelyet a napokban a WHO tett közzé, s amely szerint a magyar életkilátások rosszabbak az albánokénál is. http://index.hu/tudomany/2016/05/19/a_magyar_eletkilatasok_rosszabbak_az_albanoknal_is/

4) A cikk címe: Elkezdődött a költségvetés vitája

A cikk „Csepel és Soroksár is jól jár” c. alcíme után leírtak nem támasztják alá a szerkesztő állítását, miszerint a költségvetéssel Csepel és Soroksár is jól fog járni. A szövegből kimaradt Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő költségvetési módosító javaslata is, amely Németh Szilárd 1000 millió forintos kezdeményezését egy csepeli birkózó akadémia megépítésére a csepeli gerincút folytatásának megvalósítására kellene költeni, amelyre Szabó úr fel is hívta Németh úr figyelmét:

„Ezúton felszólítom Németh Szilárdot, hogy parlamenti képviselőként és csepeli polgárként a saját vágyálmainak támogatása, a Kis-Duna partjának beépítése helyett, inkább a csepeliek életét alapvetően befolyásoló beruházást támogassa, és szavazza meg költségvetési módosítómat, amely a csepeli gerincútra csoportosítana át forrásokat. Ha el is vesztette a választásokat, a rá szavazó csepeliek ezrei is minden bizonnyal ezt várják el tőle”.

http://csepeliek.blog.hu/2016/05/18/dr_szabo_szabolcs_felszolitotta_nemeth_szilardot

Javasoljuk olvasóinknak, hogy olvassák el a témával kapcsolatos, blogunkon megjelent írást is, amelyből kiderül, hogy Németh Szilárd úr sajtótájékoztatón jelentette be: „2017-ben is megőrizzük a nyugdíjak reálértékét, 0,9 százalékos nyugdíjemelés lesz.”

http://csepeliek.blog.hu/2016/05/13/nemeth_szilard_igeri_2017-ben_is_megorizzuk_a_nyugdijak_realerteket_0_9_szazalekos_nyugdijemeles_les

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> 2015. január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 483 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladatok ellátásával kapcsolatosan.

Május:

A Szent László úti lakótelepen élő férfihoz riasztották a mentőket. A Csepel Művek által épített lakótelep szélén álló ház negyedik emeletén élő embert, újraélesztés után tudták csak elszállítani.

Garázsvásár volt Csepelen, a Radnóti Miklós Művelődési Ház szervezésében.

13.

Három gépkocsi ütközött össze Csepelen, az Almafa u. és a II. Rákóczi Ferenc út kereszteződésében. A balesetben senki nem sérült meg.

17.

Tűz ütött ki egy csepeli raktárépületben, a Varrógépgyár utcában. A tüzet a tűzoltóknak rövid időn belül sikerült eloltani.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr548741574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása