CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Módosítás helyett eltüntették a csepeli költségvetést - A kt-ülésről Dobák István készített tudósítást

2019. július 02. 05:43 - csú

dobak_pista_mogotte_takacs_monika_1.PNGDobák István: Ellenzéki képviselői szemmel, ahogy én láttam a legutóbbi, a június 27-i kt-ülést (A háttérben Takács Mónika)

A testületi ülés megnyitása után a csepeli iskolák és az óvodák kitüntetettjeinek köszöntésére került sor

1. Gyémánt oklevelet kapott Ligeti Istvánné Izabella óvodapedagógus 
2. Aranyoklevelet vehetett át Dr. Fazekas Lászlóné, Irénke a Kölcsey Ferenc ált. iskola címzetes igazgatója több évtizedes munkájáért. 
3. Miniszteri elismerő oklevél kitüntetésben részesült két csepeli iskola, a Mészáros Jenő óvoda és Általás Iskola és a Kölcsey Ferenc általános iskola nevelőtestülete
4. Pedagógusnap alkalmából Bárczi István díjat kapott Hirholczné Faragó Tünde, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetője és Sallai Ildikó

A 21 képviselőből 16 fő jelent meg, így a testület határozatképes volt. Két sürgősségi előterjesztéssel helyben egészült ki a napirendünk. Egy anyag a 2019. évi költségvetéséről szóló, furcsa módon eltűnt a napirendek közül, pedig

szerdán a bizottságunk tárgyalta. Érdekes pénzügyi kiadási és hiány adatok „ugrásai” voltak benne, nagyon nem csodálkozom, hogy levették.

A napirendek kapcsán szót kértem, és mint már annyiszor, felvetettem, hogy a tárgyalásra kerülő anyagokat nem kapjuk meg időben, elolvasni sem, felkészülni sem lehet megfelelően. Előírás szerint a testületi ülés előtti hét péntekéig kellene megkapnunk az összes anyagot, de ilyen szinte az elmúlt öt év alatt talán kétszer volt. Most péntek délutánig 11 előterjesztést tartalmazó meghívót kaptunk, de szerdán a bizottsági ülésünkön, már 31 napirend pont szerepelt, de nem tudtuk megkezdeni ülésünket csak 16 perc késéssel, mert néhány anyagot még ott helyben kaptunk meg, mert késett és akkor került kinyomtatásra, ezeket hívjuk mi ellenzékiek „meleg anyagnak”! 

Vegyes borzongással és „szinte csodálattal” figyeltem a kormánypárti képviselőket és bizottsági tagokat, hogy az anyag ismerete nélkül, halált megvető bátorsággal mondtak igent egymás után az általuk sem ismert és nem olvashatott előterjesztésekre. 

Borbély Lénárd polgármesternek a kérdésemre, miszerint miért ez a bevett gyakorlat, a válasza az volt, hogy érti a felvetést, kilenc éve küzd a problémával, de sajnos nem tudott előre lépni az ügyben. Segítséget kér ennek a megoldásában! Gondoltam ez az utolsó előtti testületi ülés ebben a ciklusban, mi nem tudunk segíteni nekik, no persze nem is akarunk, mert ez nem az ellenzék dolga, egyébként is ez az ő egyik nagyon fontos és alapvető feladata, amit többek között nem tudott megoldani.

Azt is felvetette, hogy jó lenne tudni kik azok az előterjesztők, ágazatok, akik szinte sohasem tudták határidőre leadni az előterjesztésüket, persze ha igazán tudni akarná, a jegyző és a szervezés is gyorsan tájékoztathatná. Én persze a polgármesternek a két „munkától elkérgesedett” kezű alpolgármesterét Ábel Attilát és Morovik Attilát javasolnám. Ők amennyiben részt vettek volna egy bizottsági ülésen, ismernék, hogy ki és kik késtek az anyagokkal, és kik azok a vezetők, akik szinte soha nem jutottak el a bizottsági ülésre, pedig területének anyagát, előterjesztését tárgyaltuk, de a két elfoglalt és „agyonterhelt” alpolgármester sohasem tisztelte meg jelenlétével üléseinket.

Számomra is elképesztő, de olvasóim számára is biztosan hihetetlen, de igaz, hogy öt év alatt egyetlen egyszer sem voltak bizottsági ülésünkön, még akkor, sem amikor az „általuk készített,” előterjesztést tárgyaltuk. Ábel Attila „írnok”, ahogy egyik párttársam szokott fogalmazni, „pestiesen szólva ehhez pofa kell”, az ellenzéki oldal hiányzásait „mérte fel” nemrég, közben ő, öt teljes évet hiányzott! Sajnos az elmúlt öt év alatt ők ketten, még arra sem jöttek rá, amin én nem csodálkozom, hogy az önkormányzat három bizottságának ülései, három napra van elosztva hétfőre, keddre és szerdára, azért, hogy a területek vezetői mellett az alpolgármesterek is el tudjanak járni az ülésekre. Tehát ha egyik bizottság ülését sem látogatták, én úgy tudom „nem volt idejük” rá, akkor Morovik Attila és Ábel Attila élmunkás és csepeli helyi troll számítását alapul véve, ahol egy hiányzás= 0,78 év, akkor ők nem öt, hanem, 15 évet hiányoztak. Remélem a Csepeli Hírmondó szerkesztősége felkér majd, hogy válaszoljak Ábel Attila írására, hisz mindig teret adtak az ellenzéki észrevételeknek. /na, ez vicc akart lenni/ 

A továbbiakban felsorolom a képviselő testület által tárgyalt lényegesebb napirendi pontokat:
Egy anyag az orvosi alapellátás új csepeli háziorvosi körzetek kialakításáról szólt, utcák megjelölésével. Kérdésemre elmondták, hogy nem kötelező átjelentkezni az új kialakított háziorvosi körzetekbe, mindenki maradhat ahol addig volt. 

Tárgyaltunk az ovi fociról, egy új köztér közvilágításának fővárosi tulajdonba adásáról, nyugdíjas ház egy lakrészének felújításáról.

Képviselőtársam Takács Mónika kérdést tett fel Rákóczi- kert parkolási lehetőségéről és a kialakítandó új parkolók ügyében a lakók egyetértő véleményéről. A nemzetiségi önkormányzatokat érintő biankó szerződésről, a második féléves Képviselő Testületi üléstervről, A testület. határozatainak végrehajtásáról, amiből legalább kettőt nem hajtottunk végre a kijelölt határidőre, újabb és újabb határidőkkel módosítva.

Az én kérdésem két határozatot érintett. Az egyik az ingyenes csepeli wifi kialakításáról szólt, a másik a Csepel FC. Területének szabályozási tervének elmaradásáról. A tárgyalást előkészítő főépítész elmondta, hogy olyan magas összegű árajánlatot kaptunk, ami megakadályozta megkezdését. A polgármester szerint költségvetés ezen a sorain, ennyit nem tudunk most erre a feladatra fordítani.

Végül zárt ülésre került sor, ahol Csepelért díjra javasoltakról döntöttünk, melyet a három kitüntetettnek július 18-án, Csepel napján adják át. Az előterjesztések olvashatók az önkormányzat honlapján. A testületi ülés elején tartott ünnepi díjátadással együtt a 31 napirendet, 55 perc alatt tárgyalta meg a csepeli Képviselő Testület.
Dobák István önkormányzati képviselő

Forrás: Dobák István Facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5314921640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása