CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Segélykiáltás után: a Fidesz kezébe kerül a Munkásotthon? A csepeli ellenzék mindent megtett a megmentéséért?

2020. augusztus 18. 05:55 - csú

szaz_eves_a_csepeli_munkasotthon_csmo_logo_1914-2014_1.jpgA kialakult helyzetért  Németh Szilárd, a helyi Fidesz, az intézmény teljes vagyonát megszerezni akaró fideszes önkormányzati vezetés a felelős. A Munkásotthon feletti esetleges „győzelmük” a demokráciáért, a változásért küzdő csepeliek komoly vesztesége lehet, lehetséges következményei ma még beláthatatlanok

Megrázó volt számomra olvasni a csepeliek.blog.hu-n augusztus 15-én megjelent, a centenáriumát ünneplő, országos hírű Csepeli Munkásotthon intézményvezetője, Takács Mónika írását, s látni őt, a szerkesztő által elhelyezett képen, egyedül a színházteremben.  https://csepeliek.blog.hu/2020/08/15/segelykialtas_takacs_monikatol_a_munkasotthonbol_a_munkasotthonert#more16140074

csepeli_munkasotthon-nagy_joskaval-777_7.pngTakács Mónika segélykiáltása szerintem jogos és szükségszerű volt. Tíz éve együtt küzd Nagy Józseffel a Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriumi elnökével, az intézmény vezetésével, dolgozóival  a 100 éves kultúrház fennmaradásért és további fejlődéséért. Most végleg elbukik a létért való, többször is el-el veszni látszó tízesztendős, politikai, jogi, szakmai és emberi küzdelem? Annak ellenére, hogy

sokan (csepeliek és nem csepeliek, civil, vállalati, szakmai és politikai- és pártszervezetek) segítettek, amelynek hatásai egy ideig mindig „továbblökték” a működés, a fennmaradás útján a házat, vagy ahogy a 100 éve létrehozó csepeli munkások mai utódai mondták/mondják, a „Melóst”?  

A segélykiáltásból kitetszik, hogy igen, az erő, a segítség elfogyott, a „sajnos nem tudunk segíteni” mondat egyre több és nem várt helyről hangzott/hangzik el, került/kerül leírásra. Mivel a saját forrású bevételek már régóta nem elegendőek a fennmaradásra, a fejlesztésről nem is beszélve, immár megszakadhat a kultúra megőrzendő magyar hagyományainak, továbbfejlesztésének eddigi folyamata a Csepeli Munkásotthonban, az intézmény „eleshet”. Az index.hu, a művészeti intézmények, színházak, a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek anyagi ellehetetlenítése vagy „megszerzése” után a kis gömböc a Csepeli Munkásotthon Alapítványt is bekapja? Másképpen fogalmazva, az intézmény a kulturális hatalom teljes körű megvalósítását is maga elé tűző, hatalmon lévő erő, a Fidesz helyi vezetésének kezébe kerül?

A csepeli kultúrharcot, a Csepeli Munkásotthonnak, a kultúra csepeli fellegvárának ostromát, egyébként még Németh Szilárd, a volt fideszes polgármester indította el 2010-es hatalomra kerülését követően. Megszüntette minden önkormányzati, állami támogatását, egyesek szerint megfélemlítette az állami támogatást odaítélő szervezetet, hermetikusan lezárta a kerületi kulturális, oktatási intézmények és a Munkásotthon közötti együttműködés útját, lehetőségeit. „Elcsábított” a kultúrházból meghatározó művészeti együtteseket, s politikai, jogi küzdelmet indított, amely nem volt mentes az aljas, hazug, az embereket sértő rágalmaktól sem. Törvénymódosítást kezdeményezett. A „lex Munkásotthon” törvény elfogadtatásával megszerezte ugyan a fenntartói jogosítványokat, de ez nem volt elég a Munkásotthon elfoglalásához. Győzelme reményében még támogatást is ígért, amelyből a később tisztázott jogi feltételek miatt semmi sem lett/lehetett.

A hat éve megválasztott Borbély Lénárd  polgármestersége időszakában lényegében nem változott semmi. Idén viszont, a centenáriumi ünnepség megtartásához ígért és adott anyagi támogatást, mintha változni látszana a politikai hangnem, itt-ott fel-fel sejlik némi együttműködési készség, de az anyagi támogatásnak, az állami támogatás visszaállításának, a Munkásotthon körüli társadalmi légkör megváltoztatásának semmi jele. A kultúra meghatározó, a csepeliek felemelkedéséért 100 éve következetesen dolgozó, hazai és nemzetközi elismerésekkel rendelkező Csepeli Munkásotthon harca a csepeliek kulturális felemelkedéséért valóban a végéhez közeledik?

Nem tudom. Azt viszont igen, hogy a kialakult helyzetért a Németh Szilárd vezette helyi Fidesz, az intézmény teljes vagyonát megszerezni akaró fideszes önkormányzati vezetés a felelős. A Munkásotthon feletti esetleges „győzelmük” a demokráciáért, a változásért küzdő csepeliek komoly vesztesége lehet, lehetséges következményei ma még beláthatatlanok. Ezért fel kell tennem a kérdést a mai ellenzék egészének: valóban mindent megtettek a Csepeli Munkásotthon Alapítvány megmentéséért, tényleg nincs semmilyen lehetőség a csepeli intézmény támogatására? Felmérték, hogy mit jelenthet a 100 éves ház jobboldali bekebelezése? A felelős válaszra már nincs sok idő. Nemcsak szerintem, a felelősen gondolkodó csepeliek szerint sem!

vox

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7416167368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2020.08.19. 23:22:19

A Munkásotthon jelenlegi sanyarú sorsáért a felelős személyek a felelősség mértéke szerinti sorrendben: 1. Németh Szilárd, 2. Borbély Lénárd, 3.- 4. Bangóné Borbély Ildikó, Szenteczky János, 5.- 6. Pákozdi József, Tóth Sándor.
süti beállítások módosítása