CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csapás csapás után éri Csepelt, de ez nem érdekli a kerületi lakájmédiát és eltartóit?

2021. május 21. 00:02 - csú

csepel_latkep_varoskozpont_viztorony_onkormanyzati_lakasok-999.pngSzabad préda lesz több száz csepeli önkormányzati lakás? A fideszes törvényjavaslatot szó nélkül hagyják az önkormányzat fideszes vezetői?

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  május 19-én megjelent 10. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Komoly, a csepeli önkormányzatot is érintő események voltak az elmúlt két hétben amelyekkel a Csepeli Hírmondó egyáltalán nem foglalkozott. Ilyen volt például az önkormányzati lakások tervezett, áron aluli kötelező értékesítését kezdeményező, jelentős vagyonvesztéssel is járó, valamint a Csepel SC -vel kapcsolatos Hollandi úti fejlesztés kiemelt közérdekű beruházássá való átsorolását javasló törvényjavaslatok parlamenti beterjesztése. Nemcsak a CSH, hanem Borbély Lénárd is hallgat az önkormányzati vezetőket, köztük fideszes és ellenzéki polgármestereket, önkormányzati szövetségek vezetőit is megszólalásra és kemény bírálatokra késztető, a „lakásmaffiára emlékeztető” javaslatról van szó. A polgármester a kerületi vagyont és döntési hatáskört érintő kérdésben, a Csepel SC ügyében is néma, pedig ez a javaslat azt is jelentette, hogy jelentős csapást mért rá Németh Szilárd. 

https://csepeliek.blog.hu/2021/05/16/zuros_ugyek_elszallo_illuziok_mi_nincs_meg_szetverve_egy_het_csepelen_2020_majus_10-tol_16-ig 

Egyébként sikerektől hangos a csepeli sport utánpótlás nevelés, csendesül a COVID19 járvány, már helyben is lehet időpontot foglalni oltásra, lesz ballagás, pótérettségi, minden rendben az ünnepek, világnapok körül, lassan a kultúra helyi intézményei is nyitnak. Egyre több helyet kapnak a lapban a csepeli műemlékek. Minden rendben. Béke van. az olajfák alatt. Hogy mindezekről mit gondolnak a csepeliek, a civil szervezetek, az ellenzéki pártok, mi olvasható a csepeli közösségi és egyéb médiafelületen, az nem érdekes. Mondjanak amit akarnak, ki figyel rájuk!? Csak csend és rend legyen Csepelen. Ezt „adja vissza”, évtizedes sorozatában a Csepeli Hírmondó mostani száma is. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Nyár elején nyit a Napközis Tábor

Örülünk a hírnek, reméljük a csepeli gyerekek közül sokan veszik majd igénybe a tábor szolgáltatásait. A riport tartalma viszont már kevés örömre adott okot. A kötelező sablonos, évente legalább egyszer elmondott bevezető (a „baloldali önkormányzat” 2003-as és 2007-es döntéseinek indoklás nélküli „ismertetése” és az azóta eltűnt Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért civil szervezet megemlítése), után van néhány mondat, ami reagálást igényel:

> „...akkor sem és most sem támogatja senki a Kis-Duna-part beépítését”. Hol volt a fenti civil szervezet és Borbély Lénárd polgármester, amikor Németh Szilárd alapítványa mégis megépíthette Hollandi útra a birkózóakadémiát?

> „A tábor újjáépítésére a város 460  millió forintot nyert el...”. Az alábbi linken olvasható dokumentum szerint 500 milliót(!) nyert Csepel: https://www.csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/9983-ujabb-ter-koz-projektek-fovarosi-tamogatassal-csepel-palyazott-es-500-millio-forintot-nyert      

Akkor most melyik az igaz? Vagy 40 milliós tévedés az semmiség?

> „...a csepeli önkormányzat jelentős önerővel...” egészítette ki a pályázaton elnyert összeget, „ ...így valósulhatott meg a közel egymilliárd forintos beruházás.” Még 2016-ban 275 milliós önrészt hagyott jóvá a képviselő-testület. Ezzel szemben a jóváhagyott összegű önerő majdnem kétszeresét használták fel és jóval túllépték a az eredeti beruházási tervösszeget is!? Végül is miért ne? Pénz, mint a pelyva, s egyébként sem volt mire költeni. Mit szólt hozzá a képviselő-testület? Vagy még nem is tudják? Jogos tehát blogunk április 13-i, témával foglalkozó írásunk címe: „Ki kaszálhat nagyobbat a csepeli napközis tábor építésén?”

> a cikk szerint a beruházás nyár elején, a telek megvásárlása után öt évvel, átadásra kerül, Állítólag ez nem is hossz idő, sőt a „Polgármester úr szerint minden kerületre jellemző, hogy ilyen ütemben haladnak ezek az ügyek...” 

https://csepeliek.blog.hu/2020/12/16/meg_jovore_sem_mehetnek_a_csepeli_gyerekek_a_hollandi_uti_napkozis_taborba    

Miközben a kerület lakossága 2011-hez képest több mint 1900 fővel csökkent, ami jelzi az általános iskolai korosztály csökkenését is. Nem lesz tehát könnyű a tábor teljes kihasználtságának elérése, az évenkénti működtetési, fenntartási költségek „kitermelése” sem. Különösen ennyi kormányzati elvonások után.

2) Fórumot tartottak a csepeli HÉV fejlesztéséről

A május 11-én megtartott lakossági fórum után több mint egy héttel még mindig nem jelent meg a fórumon elhangzott hozzászólásokat is tartalmazó felvétel. Miért? Talán valakik félnek a felvétel közreadásától? Ki ezért a felelős? A CSH-ban most olvasható, LG által jegyzett írás pedig Borbély Lénárd polgármester és Vitézy Dávid BFK vezérigazgató által közzétett feljegyzések majdnem teljes átvételével készült.
Blogunk a témával májusban két alkalommal is foglalkozott:

https://csepeliek.blog.hu/2021/05/09/csabitas_cselezes_csapdaallitas_csepelen_egy_het_2021_majus_3-majus   

https://csepeliek.blog.hu/2021/05/16/zuros_ugye_elszallo_illuziok_mi_nincs_meg_szetverve_egy_het_csepelen_2020_majus_10-tol_16-ig   

Ezért most csak a http://kiemeltkormanyzatiberuhazasokkozpontja.hu/kozlemeny   linken olvasható, a csepeli HÉV fejlesztését is tartalmazó, a „H5–H6/H7 vonalak összekötése – az észak-déli városi-elővárosi gyorsvasút fejlesztésének előkészítése” c. projektre reagálunk.

 A leírtak szerint a csepeli HÉV Kálvin térig való bevezetését is tartalmazó fejlesztés előkészítésével foglalkozó anyag határideje 2024.03.30. Arról viszont egy sort sem írt még le senki, hogy ezt követően mikor kezdődik a beruházás és mikorra várható befejezése.

Mivel a polgármester szerint „hihetetlen fontos kérdésről van szó”, javasoljuk, hogy a jelenlegi csepeli HÉV-vonal felújításának határideje, augusztus 31. után a csepeli önkormányzat vezetése tartson közmeghallgatást a HÉV Kálvin térig való bevezetésével foglalkozó tervek készítésének helyzetéről és a csepelieket érintő várható változásokról. 

 E.-S.

Fotó: eurodrone.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5916567374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása