CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Alázatos szolgája! Fidesz-favágás, foci, mosolyalbum és nagy elhallgatás a CSH-ban

2022. július 01. 00:02 - csú

dugo_csepelen_a_kossuth_lajos_utcaban_1.pngA Csepeli Hírmondó szerkesztői és gazdái szerint nem érdeklik a csepelieket saját mindennapi ügyeik, az ellehetetlenülő közlekedés, a megélhetés gondjai, az egyre növekvő infláció, a pedagógusok és az egészségügyiek évek óta tartó súlyos sérelmei, a kerületi fideszes urak hatalmi harcának újabb eseményei, az évek óta megígért fejlesztések elmaradásának okai, az orosz-ukrán háború hazai következményei...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) június 29-én megjelent 13. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket

Béke, „a rend nyugalma” és határtalan boldogság árasztja el az embert, ha a Csepeli Hírmondó legújabb számát veszi kézbe. A félév utolsó számát olvasva megtudhattuk, hogy a csepeliek nyárköszöntő zenei esteket látogatnak, sokat sportolnak és falják a híreket az önkormányzati rendezvényekről, a polgármester által eléjük tálalt „ügyekről”.

A Csepeli Hírmondó szerkesztői és gazdái szerint nem érdeklik a csepelieket saját mindennapi ügyeik, a megélhetés gondjai, az egyre növekvő infláció, a kerület fideszes urai hatalmi harcának újabb eseményei, a pedagógus és az egészségügyi szakszervezetek küzdelme a dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsüléséért, avagy a kerület fejlődését meghatározó, évek óta megígért fejlesztések elmaradásának okai, az orosz-ukrán háború hazai következményei. Ezért most sem „foglalkoznak” ezekkel a témákkal. A CSH 12. éve változatlanul a helyi fideszes hatalom alázatos szolgája.
Pedig Németh Szilárd odavágott kesztyűje miatt is, muszáj lenne változtatnia a Csepeli Hírmondó eddigi szerkesztési gyakorlatán, politikai egyoldalúságán. Jóllehet, a rezsibiztos-kormánybiztossal való, előbb utóbb elkerülhetetlennek látszó „kiegyezése” és a fejlesztési kérdésekben évek óta megmutatkozó szakmai felkészületlensége, egyoldalú, sport iránti elkötelezettségei, a kerület fejlesztését meghatározó stratégiai kérdések nyílt vállalásától való folyamatos menekülése rontja Borbély változtatási lehetőségeit. Mivel azonban saját frakciójának több tagja is támogatná, sőt igényli a változtatást, csak éppen Németh érdekében, az a valószínűbb, hogy ebben a rendszerben még sokáig olvashatjuk a politikai párlappá silányított Csepeli Hírmondó következő lapszámait.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Veszélyes fákat vágnak ki, újakat ültetnek

A Hollandi úti volt ifjúsági tábor felújításának megkezdéséről június 21-én már a csepel.hu is írt, „Elindultak a volt Ifjúsági tábor fejlesztéséhez kapcsolódó munkálatok” címmel. A két önkormányzati fórum írásának közös jellemzője, hogy egyik sem ad választ olvasóink és blogunk kérdéseire, miszerint
> Miért kezdődhettek el fakivágások a terület bármilyen fejlesztésével kapcsolatos képviselő-testületi döntés előtt, mi indokolta a fakivágások elkezdését, éppen a várhatóan forró nyári időszak kezdetén?

> Konkrétan milyen fejlesztésről döntött egymaga a polgármester, milyen beruházási költséggel kell számolni, s mikor kezdődhet meg a beruházás? 

Blogunk írása az alábbi linken érhető el. https://csepeliek.blog.hu/2022/06/26/egy_het_csepelen_hany_helyi_botrany_kell_meg_az_igazsag_feltarasahoz 

2) Jogszerűtlen építkezések

A cikk csak azzal nem foglalkozik, hogy mi az igazi oka a jogszerűtlen építkezéseknek, mennyire vannak összhangban az építők reális igényei a területre vonatkozó helyi rendeletekkel, illetve a törvényi előírásokkal. További újságírói kérdés lehetett volna, hogy: > mióta tartanak a jogszerűtlen építések, amelyek egyik „eredménye” a zöldterületek csökkenése a kerület családi házas övezeteiben, s eddig mit tett a hatóság ezen építkezések megakadályozása érdekében?

> A helyi építésügyi hatóság korábbi „államosítása”, központosítása, mennyiben segítette elő a környezetvédelmi szempontok érvényesítését az építésügyi eljárások során? 

> A kerület főépítésze mennyiben tudja érvényesíteni döntéseiben a szakmai szempontokat, előfordult-e, hogy a politika „felülírta” döntéseit? 

3) Csúszik a Táncsics Mihály utca felújítása

Részletek blogunk június 19-én megjelentetett, témáról szóló írásából: 

„Még 2021. június 29-én,...jelentette be a polgármester: „a fővárosi önkormányzat helyett felújítják a Táncsics Mihály utcát”.  Kedden viszont azt írta közösségi oldalára, …hogy „Csúszik pár hónapot a Táncsics felújítása”. Nem örülünk a hírnek, s valószínűleg a csepeliek sem... Két gonddal azonban nem számoltak. Az egyik komoly hiba volt: az út alatt várhatóan közműcserére is szükség lesz, ezért az ígéret előtt(!) kellett volna egyeztetni az illetékes szakmai szervezettel, ... A másik gond, ami még felmerülhet, az önkormányzattól függetlenül: a kormány döntése szerint, az el nem kezdődött beruházások esetében, a gazdasági válság miatt, csökkenni fognak az állami támogatások. Ezért a „pár hónap” csúszás talán több is lesz...” 

Fenntartva véleményünket, most hozzátesszük: ha nincs valamilyen szakmai, pénzügyi alapja, politikai háttere a politika diktálta átgondolatlan ígérgetésnek, akkor még a NER körülményei között sem könnyű megvalósítása. 

4) Székely-Magyar Utánpótlás Labdarúgó Torna Borbély Lénárd, eddig sok száz millióba került, önkormányzati labdarúgó egyesületének biztos nemzetközi bemutatkozási lehetősége. Borbély úr, aki egyébként az egyesület létrehozója és a torna ötletgazdája is, saját közösségi oldala tanúsága szerint, végig részt vett az ötnapos turnén, rendszeresen „tudósította” is olvasóit a napi eseményekről, eredményekről, programjáról.

Ami még hiányzik a cikkből:
> Mennyibe került a torna megrendezése a csepeli önkormányzatnak, mennyi volt ebből az egyesületi „önrész”? Szakmai kudarc az egyesület eredménye, a tornán egyetlen korosztályi versenyben nem jutottak dobogóra. Egy labdarúgó tornán nem lehet cél csak az „ismerkedés”. A sorozatos vereségek nehezíthetik a fiatalok további nevelését, szakmai fejlődését, ezért érdemes áttekinteni az egyesületben folyó szakmai munka tapasztalatait is. Különösen akkor, amikor a többi hasonló egyesülettel összehasonlítva, a csepeli egyesület komoly önkormányzati technikai, anyagi támogatásban részesült/részesül.

 > Egy labdarúgó egyesület, még egy utánpótlás egyesület, fenntartása sem önkormányzati alapfeladat, arról nem is beszélve, hogy Csepelen a technikai, anyagi, személyi feltételek koncentrálására, azaz összefogásra lenne szükség a csepeli labdarúgás nagyszerű hagyományainak megőrzése és fejlesztése érdekében. Ezekben a hetekben ennek ellenkezője tapasztalható, éppen a Borbély-Németh-féle politikai hatalmi harc egyik következményeként. Lehetne például egy közös megrendezésű Csepel-Csepel Utánpótlás Labdarúgó Tornával kezdeni.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5917872391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása