CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Három háziorvost keresnek - Három bezártból egy posta működik – Három kérdés válasz nélkül - Egy hét Csepelen

2023. január 22. 00:02 - csú

sztk-ok-999_csepeli_sztk_2.pngA Tóth Ilonáról elnevezett szakorvosi rendelőben, (az SZTK-ban) gyakran szünetelnek vagy elmaradnak egyes szakorvosi szolgáltatások. Mi lehet az oka? Mit tett/tesz a kerületi önkormányzat a helyzet megoldása érdekében? Csepelen is komoly gondok vannak az egészségügyben?

Borbély Lénárd polgármester megtekintette a csillagtelepi postát vagy, ahogy ő írta, a „postán kezdtem a napot” – olvashattuk az fb oldalán. Békeidőben sem kis hír, hogy a polgármester elmegy egy intézménybe, ám most,  fontos kommunikációs eseménynek szánták a kitüntető látogatást.

A Magyar Posta ugyanis tavaly november 12-től 366 postát zárt be „ideigenesen”, köztük az öt csepeliből hármat. Borbély Lénárd kisebb huzavona után elérte, hogy január 2-től ismét kinyitott az egyik, a csillagtelepi. Éppen ideje volt a

vezetői látogatásnak, hiszen ellenőrizni kellett, hogy valóban működik-e a postai szolgáltatás, ahogy megállapodott a Magyar Posta vezetésével. A megállapodás szövegét azonban nem hozta nyilvánosságra.

A polgármesteri közleményből az sem derült ki, hogy Borbély úr mindent rendben talált-e. A pár mondat azonban felvet néhány kérdést is, azon alapproblémán kívül, hogy miért jutott el ide a posta, miért kell egy önkormányzatnak fizetnie egy kötelező állami feladat ellátásáért, különösen akkor, amikor a jelenlegi hatalom, gyakorlatilag már majdnem mindent elvett az önkormányzatoktól. Költői kérdésünkre nem várunk választ.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a „szerződés alapján évente 46,3 millió forintba kerül önkormányzatunknak a 4. sz. kisposta nyitvatartása.”  mondatrész mit jelent? Értelmezhetjük úgy, hogy mégsem igaz a posta, illetve kormányunk és pártunk képviselőinek azon állítása, hogy csak „ideiglenes” bezárásokról van szó? Gyanítjuk, hogy innentől kezdve a kerület működteti a postát. Ha így van, nem kellene Borbély úrnak intézkednie, hogy pl. az évente befizetésre kerülő ~ 1,4 milliárdos szolidaritási alapból ennyit vonjon le? Azt sem értjük a polgármesteri szövegből, hogy mit takar ez a ~46 millió? Mi fizetjük a teljes rezsit és a postafiók dolgozóit? 

**********

Nemigen működik a csepeli önkormányzat polgármesteri titkárságán belül a sajtócsoport sajtófigyelése, bár az is lehet, hogy csak BorbélyLénárd polgármesterre vannak „beállítva”. Péntek délután a hirado.hu-n megjelent egy Csepelt érintő érdekes cikk „Csepelre vezető kerékpárúttal bővül a Nemzeti Atlétikai Központ környezete” címmel.  

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/01/20/csepelre-vezeto-kerekparuttal-bovul-a-nemzeti-atletikai-kozpont-kornyezete 

A cikket a 21.kerulet.ittlakunk.hu is megjelentette, a helyi fideszes médiában viszont egyelőre nem közölték. A HM sportért felelős államtitkár közleményben számolt be, hogy több államtitkár, kormánybiztos, köztük Németh Szilárd rezsibiztos kormánybiztos megtekintette az épülő Nemzeti Atlétikai Központot. Idézünk a közleményből:

„Csepel kapujában épül ez a világszínvonalú létesítmény, ami jóval több, mint versenyközpont, itt a vb után óriási lehetőség nyílik a környék lakóinak a kikapcsolódásra. Külön öröm számunkra, hogy a beruházásnak köszönhetően kerékpárút is épül és az új gyalogoshídon át a Duna partján végig lehet tekerni Csepelig – mondta Németh Szilárd.” Kérdés: már van kerékpárút Csepelig, milyen hosszú lesz a most bejelentett új kerékpárút, s mennyibe fog kerülni? 

A létesítmény költsége egyébként már 266 milliárd(!) forintnál tart, https://www.klubradio.hu/hirek/246-milliardnal-tart-de-20-milliarddal-meg-tovabb-dragul-a-nemzeti-atletikai-kozpont-131591 , s az atlétikai VB után részben szétszerelik, s a körülötte épülő park részeként hasznosítják. 

A Németh és Borbély által már többször megígért és elhalasztott csepeli fejlesztésekről viszont senki nem nyilatkozik, miközben az újabb költségvetési tervmódosítások szerint tovább emelték, ~ 30 milliárddal, az idén sportra fordítható keretet, már 415 milliárdnál tartanak. A polgármester meg hallgat, valószínűleg most éppen saját újraválasztásának tervein dolgozik. Lásd például:

https://csepeliek.blog.hu/2023/01/20/all_a_bal_es_no_a_kaosz_csepelen_a_varosgazda_koruli_kozeleti_bombarobbanas_utan#more18029846

**********

A polgármester hetek óta kampányol az egészségügyi rendszer technikai feltételeinek, műszerparkjának fejlesztése érdekében tett intézkedéseivel. Legutóbb a szemészet újra indítását jelentette be. A héten a csepel.hu-n megjelent, hogy a csepeli önkormányzat három háziorvosi körzetben pályázatot hirdetett a praxisok betöltésére. A 14. 15. és a 31. sz. körzeti felhívás érdekessége, s ez nem derül ki a hirdetés szövegéből, hogy mindhárom praxist lassan egy éve folyamatosan hirdetik, eredménytelenül. Ugyanilyen orvoshiány lehet a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőjében, ahol rendre szünetelnek vagy elmaradnak egyes szakorvosi szolgáltatások. Mi lehet az oka? Mit tett/tesz a kerületi önkormányzat a helyzet megoldása érdekében? Vagy Csepelen is komoly gondok vannak az egészségügyben, pl. az ott dolgozók erkölcsi, anyagi megbecsülésével, csak itt elhallgatják a gondokat?

**********  

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Magyarország kivételével már mindenhol megállt a fogyasztói árak növekedése a régióban. https://atlatszo.hu/adat/2023/01/20/magyarorszag-kivetelevel-mar-mindenhol-megallt-a-fogyasztoi-arak-novekedese-a-regioban/ 

2) Óriási vagyont rejtettek el kormányközeli körök, de most egy hivatalos adatbázis leleplezte őket. https://www.direkt36.hu/oriasi-vagyonokat-rejtettek-el-kormanykozeli-korok-de-most-egy-hivatalos-adatbazis-leleplezte-oket/ 

3) Duplázódtak a magyar keresetek 12 év alatt, mégis hátul toporognak az uniós mezőnyben. https://g7.hu/adat/20230120/duplazodtak-a-magyar-keresetek-12-ev-alatt-megis-hatul-toporognak-az-unios-mezonyben/ 

4) Botrányba fulladt a tervezett akkugyár miatt a lakossági fórum Debrecenben. https://magyarnarancs.hu/gazdasag/botranyba-fulladt-a-tervezett-akkugyar-miatt-a-lakossagi-forum-debrecenben-255678 

5) Vásárhelyi Mária: ha a kormány nemzeti egységet akar, vegye emberszámba az ellenzéket. https://hirklikk.hu/kozelet/vasarhelyi-maria-ha-a-kormany-nemzeti-egyseget-akar-vegye-emberszamba-az-ellenzeket/410173 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1918031300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása