CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ajándék ló - Hiány és pazarlás Csepelen a kormányzati osztogatás mellett

2023. február 01. 00:02 - csú

ajandek_lonak_ne_nezd_a_fogat.jpgAjándék lónak ne nézd a fogát? De mégis van néhány csepeli, aki kíváncsi volna arra, hogy a több százmilliós kormányzati csomag kiutalásáról miként zajlott le az egyeztetés, milyen intézkedési programmal készült rá a polgármester, egyeztette-e javaslatait legalább a képviselő-testület kormánypárti és ellenzéki frakcióinak vezetőivel, és vajon ott volt-e az alkunál Németh Szilárd?

Csepel sem kivétel: a gazdasági válság nem hagyja változatlanul a helyi önkormányzatokat, persze sokak szerint éppen ez a kormány célja. (https://cdn.kormany.hu/uploads/document/9/9f/9f5/9f55b91daff705fb767d9bf7e3a5ed25b93e1cda.PDF)  

Összesen 44 milliárd forint került felosztásra 156 önkormányzat között, azaz átlagban 282 millió forint jutott egy önkormányzatra.  A hírt közösségi oldalán közölte Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd kormánybiztos is, de a csepel.hu is  leadta a hírt. Azt azonban nem írták meg, hogy

az energiaáremelkedés ~ 2 milliárdos lyukat ütött a csepeli költségvetésbe, a kerületnek jutott 762,5 milliós támogatás csak „szépségtapasz”, annak ellenére, hogy Budapesten Csepel kapta a legtöbbet, a kerület átlag ~162 százalékát. Az önkormányzat őszi, állítólagos 600 milliós rezsicsökkentési intézkedéseivel együtt, mégis hiányzik majd 700 millió, amit még ki kell gazdálkodnia a kerületi vezetésnek. Az már csak hab a tortán, hogy a kormány által néhány éve létrehozott „szolidaritási hozzájárulás” címen, tavaly 1,44 milliárd forintot vont el a kerülettől a Magyar Államkincstár, s ezt idén is bevasalják az önkormányzaton. Jelenlegi ismereteink szerint nincs elképzelés a megoldásra, s talán ezek után nem is lesz. Pató Pállal mondják: ráérünk arra még, talán a kormány után az Isten is megsegít bennünket. Ezt a felfogást erősítheti, hogy a helyi pénzügyi gazdálkodásban, illetve a költségvetésben a hiány mellett jelen van a pazarlás, az évek óta folyó tudatos túltervezések miatt létrejött tartalékolás, vagy a fiókban évek óta elrejtett, ötmilliárdos takarékkönyv is. A polgármester „hozzáértését”, szándékait meg jól mutatja az fb oldalára kiírt mondata:  

„2023-ban is nagy hangsúlyt fogunk fektetni a színvonalas és sokszínű szórakozási lehetőségek, kulturális és értékmegőrző programok megszervezésére.” Borbély még mindig itt tart – nála a kampány mindenekelőtt!

Ennél nagyobb gond, hogy a kerület, a polgármester 2014-es győzelme óta legalább 30 milliárd forint állami, illetve fővárosi támogatáshoz jutott, miközben az akkori ígéretekből nem sok valósult meg. Lásd: https://csepeliek.blog.hu/2022/12/30/egy_ev_csepelen_a_fontosabb_esemenyek_osszegzese_es_elemzese#more18013006 Az országos számokat átnézve, látható, hogy a támogatásból sokkal több jutott a kormányhoz hű önkormányzatoknak. Ha a kapott összegeket a 2021-es közüzemi kiadások százalékában (átlagosan) vizsgáljuk, akkor a következő arányok jönnek ki: az ellenzéki önkormányzatok 2021-es közüzemi kiadásaik 3,73 százalékát, míg a kormánypártiak 23,02 százalékát fedezte le a mostani, kormánytámogatásnak nevezett, politikai alapú osztogatás. https://k.blog.hu/2023/01/03/44_milliard_az_onkormanyzatoknak_rezsivedelem_fidesz-modra  

A fővárosi önkormányzat és hat baloldali vezetésű kerület (Óbuda, Újpest, Ferencváros, Újbuda, Rákospalota-Pestújhely-Újpalota, Pestszentlőrinc-Pestszentimre) egy fillért sem kapott. A népszava.hu-on olvasható cikk szerint „Hiába teljesítette Budapest az Orbán-kormány minden feltételét, így sem jutott a rezsitámogatásból”. https://nepszava.hu/3180817_rezsitamogatas-budapest-fovarosi-onkormanyzat-orban-kormany 

Borbély és Németh fideszes pártkatonák, s maguk is szívesen támadták/támadják a Főváros ellenzéki főpolgármesterét. Ezért nem vártuk, hogy kiállnak a főváros mellett. Hallgatásuk a témában azonban erősen vitatható. Ha ugyanis a Fővárosi Önkormányzat a kormányfő és a Fidesz politikai bosszúja miatt tönkre menne, annak a csepeliek is vesztesei lennének. 

Három dolog azonban egyértelműnek látszik. Az egyik, hogy az urakat, Orbántól Borbélyig, csak a hatalom érdekli, s nem foglalkoznak azokkal a milliókkal, akik kimaradtak, a nagyrészt általuk okozott gazdasági válság hatását némileg enyhítő támogatásból. A másik, hogy Orbán lassan teljesen maga alá gyűri az önkormányzati rendszert, azaz az önkormányzatiság fogalma előbb-utóbb teljesen „kiürül”. A harmadik: a döntéssel megosztotta a fővárosi ellenzéki kerületeket. 

Már csak néhány kérdésünk maradt: Borbély úr, hogy zajlott le a „sikeres egyeztetés”, milyen intézkedési programmal készült rá, egyeztette-e javaslatait a képviselő-testület kormánypárti és ellenzéki frakcióinak vezetőivel, részt vett-e az egyeztetésen Csepel-Soroksár akkori fideszes országgyűlési választókerületi kerületi elnöke, Németh Szilárd? 

E.-S.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr318021470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpád Fodróczi 2023.02.01. 08:10:42

Ez az új rangját Németh Szilárd nak nem ismerem ami a cikk végén szerepel ? Mert úgy tudom a választott országgyűlési képviselők dr. Szabó Szabolcs .

csú 2023.02.01. 15:18:42

@Árpád Fodróczi: Kedves Fodróczi Árpád! Megköszönve érdeklődését csak a tényt rögzítjük: cikkünkben sem most, sem korábban nem írtuk le azt, hogy Németh Szilárd CSEPEL országgyűlési képviselője. Ez már 2014. óta így van, és szeretnénk, hogy a jövőben is így maradjon. Azt viszont érdeklődéssel figyeljük, hogy a feloszlatott csepeli Fidesz-szervezet romjain mi bújik majd elő.
süti beállítások módosítása