CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hol építi hátországát a Fideszből kizárt csepeli csapat?

2023. május 29. 00:05 - csú

kozosen_cepelert_polgari_egyesulet.pngZászlót bontottak, pénz is lesz, de kérdőjelek már most vannak. Melyik egyesület az igazi? A csepeli vezérségre törekvő törtetők közül kinek kel fel a napja? Kit fog elvakítani a hatalom közelsége?

A kizárások a csepeli fideszeseknél lezárultak, de nem lehet elfelejteni azokat. Németh Szilárd újjáalakította és saját képére formálta a Fidesz helyi alapszervezetét. A folyamat túl jutott egy meghatározó fázison, de nem tud leállni. Mint a hegytetőről lezúduló görgeteg, nem tud leállni.

A népszava.hu szerint Németh leszámolásba kezdett belső ellenfeleivel, leginkább az önkormányzat vezetőivel. https://nepszava.hu/3189560_csepel-fidesz-belhaboru-feloszlatas-ujjaalakitas-nemeth-szilard-borbely-lenard-kizarasok Nem sokkal később, megszólalt Borbély Lénárd polgármester is, aki saját fb oldalán többek között, a következőket mondta: 

   „A kettőnk között fennálló vitában én Csepel és a csepeli emberek érdekét képviseltem, és ez ide vezetett. Ebben a vitában a két legfontosabb kérdés a Kis-Duna-part beépítése volt, a másik a Munkásotthon megőrzése a csepeliek javára….Továbbra is ahhoz a szellemi közösséghez tartozom, akikkel közösen dolgoztunk az elmúlt két évtizedben. Nekem mindig is Csepel lesz az első!”

Blogunk most csak az idézett polgármesteri mondatokra reagál. Szerintünk a két fél közötti vita legfontosabb két kérdésében – amíg barátok voltak –, Borbély közel sem Csepelt és a csepelieket képviselte. Idézünk legutóbbi, vasárnap megjelent heti összefoglalónkból:  

Borbély a birkózócsarnokkal kapcsolatos kérdésre a 2017. május 25-i ülésen történteket „elfelejtve”, most az akkori 

képviselő-testületre hárítja a felelősséget. Holott a javaslat előterjesztője ő volt. Ráadásul javaslatában arról is írt, hogy a területen „a Birkózó Akadémia szerves részeként Birkózó Szakkollégium, Sport Rehabilitációs Központ és Vendégház is létesülhet majd Csepelen.” Az ülésen keményen védte javaslatát, kiállt Németh Szilárd mellett, egy szóval sem említette akkor, hogy „nem jó helyen” épül meg a csarnok. Az interjúban tehát saját korábbi, jegyzőkönyvben is rögzített álláspontját cáfolja meg. Véleményünk szerint a Németh Szilárddal történt valamikori összeveszése óta hangsúlyozza, hogy „nem támogatja” a területre, illetve a Kis-Duna-partra magasépítési beruházást. (Tehát nem támogat semmilyen terepszint feletti beruházást sem!?” 

https://csepeliek.blog.hu/2023/03/26/egy_het_tetten_ert_mellebeszeles_miben_santikalnak_a_keruletvezetok_ha_a_jarobeteg-ellatasrol_beszel#more18080192

Borbély később, miután 2020 végén Németh ötmilliárdért megvette a Csepel SC-t, amire az önkormányzat tartott igényt, végleg megvilágosodott, és 2021-ben már testületi ülésen sem támogatta Németh szakkollégiumának Kis-Duna-parton való megépítését, ami már nyílt szakítást jelentett a két fél között.  

Ugyancsak az igazság hirtelen felismerése jellemezte a polgármester Munkásotthonnal kapcsolatos állásfoglalásait. A kultúrházat nem akarta senki eladni, sem megvenni. Megőrzése figyelem elterelő lózung volt, hiszen éppen a Németh-Borbély duó akarta a vagyont önkormányzati tulajdonná tenni. Utóbbi, még Németh polgármestersége idején lelkiismeretesen, hű pártkatonaként, támogatta főnöke Munkásotthonnal kapcsolatos kirohanásait, kommunistázását, a kultúrház jogtalan megszerzésére vonatkozó kezdeményezését, amely az ún. lex Munkásotthon törvényben került megfogalmazásra, 2012-ben. A 2014-es választások megnyerése érdekében Németh 2013 végén 30 milliós támogatást ígért a háznak.

A polgármester választási programjában vállalta is a ház támogatását, s megígérte: a 2014-es év végére ott lesz a 30 millió. Nem volt ott. Következő év márciusában visszavonatta a testülettel a döntést, majd a 2015. január 25-i testületi ülésen nyíltan megzsarolta a Munkásotthont, amit a ház vezetői elutasítottak https://csepeliek.blog.hu/2015/06/12/veszelyben_a_csepeli_munkasotthon. Év végére viszont, a törvény alapján, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány jogai a Csepeli Városkép Kft-hez kerültek. A cég vezetése akkor, Borbéllyal egyeztetve, törvénytelenül, Némethet nevezte ki igazgatónak, amiből aztán nem lett semmi. Később, a 2018-as választási kampányban viszont mindketten vállalták a Csepeli Munkásotthon felvirágoztatását. Ebből sem lett semmi. Idén 40 milliót hagyott jóvá Borbély a költségvetésben, de állítólag megígérte a felújítás elindítását is. Vajon most betartja ígéretét? 

Az elmúlt években blogunk sok más példával is bizonyította, Borbély Lénárdnak ritkán volt első Csepel. Némethtel folytatott kakasviadala is csak a hatalomról szólt. Lásd például múlt vasárnapi írásunkat. https://csepeliek.blog.hu/2023/03/26/egy_het_tetten_ert_mellebeszeles_miben_santikalnak_a_keruletvezetok_ha_a_jarobeteg-ellatasrol_beszel#more18080192  

Arról, hogy esetleg ki lehet a 13 év alatt sokat vesztett, mára lassan a Főváros hátsó udvarává süllyedő Csepelen Orbán vazallusa, a pártnélküli hűbérúrrá visszaminősített polgármester vagy a demokráciát nem szerető Németh? Nem tudjuk. Szerintünk mindegyikük bizalomhiányos. Egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. Kakasviadaluk folytatásán mindketten sokat veszthetnek.

A témához tartozónak érezzük, ezért tesszük itt közzé a polgármester pénteken délután, saját közösségi oldalán leadott Közösen Csepelért Polgári Egyesület felhívását, amelyben jelzik, várják mindazokat, „akik Csepel fejlesztését, a közös értékeink védelmét fontosnak tartják. A kerületünk jó úton halad, ne térjünk le róla. Számunkra Csepel az első!” Borbély Lénárd megkezdte hosszú, menetelését a polgármesteri cím ismételt elnyeréséért! Igaz, az egyesület vezetői azt még nem írták oda, hogy nekünk Borbély az első. 

Egyébként az interneten ilyen nevű, hivatalosan bejegyzett egyesületet nem találtunk.

kozosen_csepelert_lokalpatriota_egyesulet.pngVan viszont Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület, amelynek vezetőivel és tagjaival már több alkalommal találkozott Borbély úr. Lehet, hogy a felek egyelőre illegalitásban készülnek a jövő évi önkormányzati választásokra?

E.-S.

Lásd még: 

https://csepeliek.blog.hu/2023/03/31/a_csepeli_politikai_botranyok_kozben_a_helyi_hatszel_a_keruletvezetonek_kedvez#more18075314 

https://hvg.hu/itthon/20230401_Kozeleg_a_valasztas_es_Csepel_mellett_mas_peldak_is_mutatjak_hogy_a_Fidesz_elovette_regi_politikai_furkosbotjat#rss

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5318100048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása