CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A 28. hét csepeli hordaléka: Gyávaság vagy taktika * Hamis a dudás? *Kisért a múlt * Más nem rúghat labdába * Kitekintő

2023. július 16. 00:05 - csú

sztk-ok-999_csepeli_sztk_5.pngA polgármester lemond a csepeli egészségügy fejlesztéséről? Kiderült: a Fideszből kizárt kerületvezető a fővárosi közgyűlésben nem szavazta meg azt a határozatot, amely az Orbán-kormánytól a fővárossal kötött korábbi – az atlétikai VB-standion megépítéséhez kapcsolódó ‑ megállapodás alapján követeli a többmilliárdos forrás megfizetését.

     Megjelent a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyv. Mint ismeretes, a közgyűlés napirendjén szerepelt az atlétikai világbajnoksággal összefüggésben az Egészséges Budapest Program forrásainak biztosítása. A napirendet az tette szükségessé, hogy annak idején a kormány, az atlétikai vb támogatása érdekében, megállapodott a fővárosi önkormányzattal, hogy „…50 Mrd Ft-ot fordítson a Fővárosi Közgyűlés által meghatározott egységes szempontok figyelembevételével a kerületi önkormányzatok egészségügyi alap- és szakellátási fejlesztéseinek támogatására.”

     Mivel az utóbbi három évre esedékes 10-10 milliárdról a kormány még tárgyalni sem akar a fővárosi vezetéssel, ezért az

előterjesztett javaslat kezdeményezte, hogy

„haladéktalanul kezdődjenek valós tárgyalási mandátummal rendelkező, magas szintű kormányzati vezetővel érdemi egyeztetések a budapesti önkormányzatok részére az Egészséges Budapest Program keretében folyósítani vállalt, hiányzó (a 2022., a 2023. és a 2024. évre vonatkozó, éves 10 milliárd forint összegű) kormányzati támogatások ütemezéséről és folyósításának módjáról.”

     A közgyűlés az előterjesztést 60,3 százalékos támogatással fogadta el. A fideszes fővárosi képviselők többsége tartózkodott a szavazásnál, Borbély Lénárd nem szólt hozzá, sőt, nem is vett részt a szavazásban. (budapest.hu/Lapok/default.aspx > Fővárosi Közgyűlés > Előterjesztések, jegyzőkönyvek > 2023. 06.28 jkv. -3. napirend, 53-57. oldal, illetve a szavazásról a193. oldal) Tette ezt annak ellenére, hogy az elmúlt években sok száz millió forintot fordíthatott a programra eddig kifizetett milliárdokból a kerületi egészségügyi eszközpark fejlesztésére.

Borbély úr! Nincs szüksége a kerület egészségügyi intézményrendszerének az elnyerhető újabb százmilliókra? Vagy csak arról van szó, amit korábban mondott, hogy neki nem a kormánnyal volt és van gondja? Lehet, hogy párton kívüli fideszesként támogatja a program leállítását? Vagy abban bízik, hogy a nem szavazat miatt, változatlanul kap a kormánytól egészségügyi fejlesztésekre pénzt a kerület?  

********************************

Folytatódott a két csepeli iskolaigazgató leváltása miatti tiltakozás. Borbély Lénárd még június 30-án saját közösségi oldalán kommentálta a minisztériumi döntést: a Katona József és a Kölcsey Ferenc általános iskolák igazgatói pályázatainak elutasítását. Véleményében azonnal Németh Szilárdra kent mindent, majd kérte a szülők és a diákok közös kiállását. Lásd blogunk korábbi írását: https://csepeliek.blog.hu/2023/07/02/egy_het_13_ev_csepeli_szennyeset_teregetik_a_szennyezok_botrany_buli_cirkusz_vedtelen_vedonok_forumv#more18157588 

     Pár nappal később a polgármester ugyanott közzé tette a belügyminiszternek írt levelét, majd a héten a Csepeli Hírmondóban – ismét bírálva Németh Szilárdot –, tovább fényezte önmagát. Közben az érintett iskolák pedagógusai, szülői, diákjai keményen dolgoztak az értelmetlen döntés megváltoztatása érdekében, például már több mint 2000 fő írta alá petíciójukat. Hét központi média is megírta küzdelmüket, amely az önkormányzat hivatalos honlapján, de a polgármester saját fb oldalán sem kap kellő figyelmet. A központi médiában háttérként, nem véletlenül, Borbélyhoz hasonlóan, a két csepeli politikus (Németh és Borbély) közötti párharcot emlegetik, elfelejtkezve arról, hogy évek óta hasonló döntésekkel alázták meg a csepeli pedagógus társadalmat, úgy, hogy a helyi önkormányzati vezetők, élükön Borbély úrral, egyszer sem tiltakoztak. 

     Például Borbély úr már polgármestersége első évében, 2015-ben szembe ment a csepeli óvodapedagógusok szavazás során kialakult többségi véleményével, amikor a 2015. június 25-i képviselő-testületi ülésen az óvodapedagógusok 75 százaléka(!) által támogatott jelölt helyett saját jelöltjét nevezték ki az újonnan létrehozott intézmény, a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetőjének. https://csepeliek.blog.hu/2015/06/30/disznosag_amit_a_csepeli_ovodakkal_muveltek_a_keruletvezetok 

     Most meg kampány van, s aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni. Pokolra, hiszen 2024-ben az EU-s választással egyidőben önkormányzati képviselő- és polgármester választás lesz, s Borbély úr, most már eddigi háttérzenekara nélkül, a következő öt évben is az első dudás szerepét akarja betölteni. Önbizalma van, új zenekart hozott létre, az önkormányzati média a kezében, így a kampányhoz szükséges saját milliókra sincs szüksége. Csak két baj van: az egyik, hogy sokszor hamisan játszik, a másik, hogy minderre még közpénzt is felhasznál. 

**********

     100 éves a magyar papíripar egyik fellegvára: 1923 óta működik a csepeli papírgyár, adta hírül kedden a profitline.hu. https://profitline.hu/100-eves-a-magyar-papiripar-egyik-fellegvara1923-ota-mukodik-a-csepeli-papirgyar-450948 A Dunapack Packaging, korábbi nevén a Csepeli papírgyár, idén 100 éves. A gyárnak nem csak a tulajdonosa és emiatt neve változott az elmúlt 15-20 évben. Már csak hullámpapír előállításával is foglalkozik, s több épületét lebontották, csakúgy, mint kerítése egy részét. A cikk szerint: „A hullámpapíripar termékei messze a legnagyobb arányban körforgásban maradó csomagolások az EU-ban és Magyarországon is, 90% körüli újrafeldolgozási aránnyal és újrafeldolgozott alapanyag-tartalommal, ezzel nagyban hozzájárulnak Magyarország természeti értékeinek megőrzéséhez. Mindebben Csepel is szerepet játszik, így nemcsak patinás gyár, hanem az ország zöld gazdaságának egyik motorja is.”

     Kár, hogy a csepeli önkormányzat vezetése, személy szerint a polgármester nem szeret foglalkozni a csepeli gazdasági élet meghatározó szereplőivel, pedig a hullámpapír gyártás elismert cége a fentieken túl, ma is a kerületi költségvetés egyik nagy adó befizetője. Igaz, nyár, kánikula van, s ráadásul a kampány a lényeg. 

**********

     Ami nem Borbély és nem Németh „sportüzlete” Csepelen, az nem fér fel az érintettek közösségi oldalára, nem írnak róla a csepel.hu-n, és a Csepeli Hírmondó sem közöl róla egy sort sem. Pedig ma az ország több részéből érkeznek, sportolók és szurkolók egy csepeli sporteseményre. A Csepel Hungary Club 94 SE Szentmiklósi út 1. sz. alatti pályáján, a magyar minifuttball válogatott bázisán rendezik meg a Tippmix Minifoci Magyar Kupa-döntőt. Az egész napos, nyolc csapat részvételével zajló döntőre ingyenes a belépő. 

https://www.borsonline.hu/sport/2023/07/jon-a-tippmix-minifoci-magyar-kupa-donto-fiatalok-erejevel-es-felszabadultan-cel-a-trofea?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator#google_vignette  

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából 

1) Így alakulnak a tanárbérek Európa-szerte – körkép. https://infostart.hu/gazdasag/2023/07/14/igy-alakulnak-a-tanarberek-europa-szerte-korkep 

2) Most már szinte biztos: az alapítványi egyetemek diákjai bukták a 2024-es Erasmust.

https://444.hu/2023/07/13/most-mar-szinte-biztos-az-alapitvanyi-egyetemek-diakjai-buktak-a-2024-es-erasmust 

3) Tao-támogatásból újítják fel a felcsúti stadiont. https://444.hu/2023/07/13/tao-tamogatasbol-ujitjak-fel-a-felcsuti-stadiont 

4) Pilz Olivér: az egész ország a pitiánerség és a nagystílűség szélsőségei között vergődik. 

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-az-egesz-orszag-a-pitianerseg-es-a-nagystiluseg-szelsosegei-kozott-vergodik/418432?fbclid=IwAR3gTSERPSOy8fCoytPcjh7OkfWLe9Rz0-4fb_DQtMaX0q0H3N4aV_o5J_E 

5) Nagyot zuhant a bérek vásárlóértéke, 16 százalékkal ér kevesebbet a fizetésünk. https://rtl.hu/hirado/2023/07/13/fizetes-vasarloero-csokkenes-gazdasag-oecd-orszagok 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8818167522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása