CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét: Ki az úr a háznál? - Önleleplezés Borbélytól és Némethtől – Bekötő a kikötőben – Eltévedt államtitkár a Jedlikben - Kitekintő

2024. április 14. 00:05 - csú

borbely_es_fiala.jpgA polgármester mindig minden programjáról tájékoztatást ad saját közösségi (fb) oldalán. Ez az interjú vajon miért nem jelenhetett meg?

Ezen a héten jelent meg a YouTube-n a Ki az úr a háznál: a választókerületi elnök vagy a polgármester? Borbély vagy Németh? -KFJ- 2024.04.09 című kb. másfélórás interjú videofelvétele. 

https://www.youtube.com/watch?v=G5FrgVgyiOU Fiala János, a riporter, Németh Szilárddal és Dudás Zoltánnal (a Fidesz csepeli polgármesterjelöltjével) korábban készített interjúi után – az újságíró szakma egykori klasszikus szabályainak megfelelően ‑ Borbély Lénárddal beszélgetett. Az interjúban a két fél közötti vita valódi okaira próbált választ kapni, de természetesen Borbély is elmondhatta az általa fontosnak tartott mondandóját.  

    Borbély a Németh interjúról azt mondta, a valótlan állításokat nehezen viseli, s lényegében ezért kérte a megszólalás lehetőségét. A mai helyzet bemutatását a szocialistákkal kezdte, akik csőd közeli állapotba vitték a kerületet (szerk.megj.: csak 3,6 milliárd forintot hagytak a bankban), de a 2010 utáni 14 évben rengeteget fejlődött a kerület. Beszélt a 2019-es választás után kialakult képviselő-testület létrejöttének körülményeiről is: szó sincs a 3 hozzá átállt képviselő megvásárlásáról, bár fontos feladatokat, beosztásokat kaptak, s új csapatában is helyük van. (szerk.megj.: a fontos feladattal sok pénz is járt!)

Németh Szilárddal folyó vitáját hosszú folyamat eredményének nevezte, okait az általa már korábban többször is elmondott témákra vezette vissza. Hozzátette,

neki csak Németh-tel van vitája, miközben nézetei semmit nem változtak. Fiala szerint „párton kívüli Fidesz-tag. Ilyen nincs!” A riporter több kérdésére, rövid, egyértelmű válaszok helyett inkább a hosszas magyarázkodást választotta, vagy nem válaszolt, elkente a dolgokat. A pártból és a fővárosi frakcióból való eltávolításával kapcsolatos kérdésekre mindvégig lojális fideszesként magyarázta a bizonyítványt. Érdekes része volt a beszélgetésnek, amikor a KIMBA csarnok létrejöttének körülményeiről faggatta az újságíró. Kiderült támogatta a csarnok megépítését. Nem hitte azonban, hogy Németh áthágja a szabályokat a csarnok magasságával, sőt azt sem gondolta, hogy Németh megvásárolja a Csepel SC Alapítványt, állami támogatással. Annak ellenére sem, hogy Németh Szilárd annak idején azt mondta neki, hogy „mostantól mi leszünk a szocik, beépítjük a Kis-Duna partot, s megszerezzük a Munkásotthont és a Csepel SC-t.” A Munkásotthon ügyében felvállalta a HVG-ben általa elmondott vádakat, miszerint Németh a Munkásotthon Alapítványa kuratóriumi tagjai „felállításának” érdekében a „gyilkosságot kivéve mindent bevetett.” És ő? – ez a kérdés azonban elmaradt…

    Megismételte, bizonyítékok nélkül, korábbi állításait, vélelmezéseit Németh és a baloldal közötti szoros együttműködésről. Saját lakása értékesítése, illetve a „Hollandi8” étterem kapcsán elmondta: az étteremet, a feljelentéssel szemben szabályosan megépítő Mertz József vette meg lakását, s az ő fiáé lett a lakás haszonélvezeti joga….Elmaradt viszont a kérdés: mennyiért vette meg Mertz úr a lakását?  

    Az idei költségvetés elfogadását hosszasan magyarázta, teljesen elfelejtve, hogy az eddigi 10 éves polgármestersége alatt sohasem kérte ki az ellenzék véleményét. Itt ismét megemlítette a fideszesek és a baloldal együttműködését, amit az egyik fideszes képviselő újraszavazási kezdeményezésével próbált magyarázni.

    A riport vége felé elkotyogta: az elmúlt időszakban beszélt Orbán Viktorral. A kérdésre, hogy mit, azt válaszolta: „Annyiban maradtak, Csepelen nem könnyű a helyzet.” 

    A másfél óra után sem lettünk okosabbak, sőt az is kiderült, hogy a kibékülésnek esélye sincs, a vitának továbbra sincs vége, és a választások után, az eredménytől függetlenül, folytatódhatnak. Ha nekik megéri, tegyék. Hogy mit érnek vele, azt majd a csepeliek június 9-én eldöntik.

    Kérdésünk: Borbély úr, mindig minden programjáról tájékoztatást ad saját közösségi oldalán. Ez az interjú miért nem jelent meg a polgármester fb oldalán?  

    Blogunk viszont éppen egy hete foglalkozott a témával: 

https://csepeliek.blog.hu/2024/04/07/ezen_a_heten_dukan_kozeletet_tisztit_borbely_jovot_kodosit_nemeth_csepelieket_feketit_a_kormany_haro#more18373779 

**********

    Hétfőn, április 8-án tette közzé a magyarepitok.hu Megújult utakon érhető el a gazdaságilag fontos dunai kikötő című írását. A cikk szerint a Csepeli Szabadkikötőben elkészült négy út teljes felújítása, és hamarosan befejeződik a közművek rekonstrukciója is. A 2022 szeptemberében kezdett felújítások során összesen 4 utcát újítottak fel, 21 ütemben, 4.620 méteren, 16.000 tonna aszfalt felhasználásával. A Swietelsky Magyarország Kft emellett számos más fejlesztési feladatot (víz- és csatornavezeték építése stb) végzett a kikötő területén. A teljes fejlesztési projekt idén szeptemberben fejeződik be. A kikötő a kerület egyik legnagyobb területű, országos jelentőségű gazdasági egysége, s mint ilyen jelentős iparűzési adóval járul hozzá a kerület fejlesztéséhez is. Éppen ezért felünő, hogy a kerületi média semmilyen formában nem foglalkozott/foglalkozik a témával.

**********

    Vidámparkot ígér Észak-Csepelre Vitézy Dávid, írta meg csütörtökön a 444.hu. https://444.hu/2024/04/11/vidamparkot-iger-eszak-csepelre-vitezy-david  Az LMP főpolgármesterjelöltje a hozzá érkező jelzésekből azt szűrte le, hogy sokan hiányolják a 11 éve bezárt vidámparkot. Ha megválasztanák, azonnal elindítaná, először befektetőkereséssel, megvalósítását. Arról nem beszélt, hogy a csepeliek közül hányan hiányolták nála a vidámparkot, arról sem, hogy az egyre inkább romló magyar gazdasági környezetben milyen reális esélyt lát megvalósítására, de az sem érdekelte, hogy az amúgy is rossz csepeli közlekedési viszonyok közepette, milyen gondokat okozna a kerület közlekedési rendszerének további terhelése. Hiába ígérni tudni kell, még akkor is, ha nincs semmi realitása egy javaslat megvalósításának. Beszélnek róla, s ez a lényeg egy választási kampányban. Ha teljesen irreális javaslatnak tartanák, akkor is forog a neve az emberek, a választók körében. Neki most ez a lényeg.    

**********

     Pénteken hozta nyilvánosságra az önkormányzat vezetése a június 9-i, választások előtti utolsó képviselő-testületi ülés meghívóját, benne a tervezett 20 napirendi pontot. 

(csepel.hu>Önkormányzat>Testületi ülések>Meghívók>2024.04.18.Testületi ülés) Az egyelőre 20 napirend 28 előterjesztést takar. A javasoltak ismeretében viharos testületiülésre számíthatnak a megjelenő vendégek, illetve a testületi ülést figyelemmel kísérő csepeliek. Mindenesetre érdekes, hogy hiányzik a javasoltak közül, a tavalyi esztendő belső ellenőrzési tapasztalatairól szóló tájékoztató, s a kerület építési szabályzatát tartalmazó rendeletmódosítási javaslat. Vajon miért? 

    A javasolt napirendekre a későbbiekben, még a testületi ülés előtt, visszatérünk.

**********

    A demokrata.hu hozta nyilvánosságra, hogy pénteken Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár Csepelen járt, s a Jedlik Ányos Gimnázium kápolnájában az Adorján Attila Munkácsy-díjas festőművész 14 festményből álló keresztút-kompozíciójának felavatása és felszentelése alkalmából beszédet is mondott. https://demokrata.hu/magyarorszag/soltesz-miklos-a-hit-jelentosen-hozzajarul-a-tarsadalom-erositesehez-813250/ 

Most beszédének a demokrata.hu által közölt utolsó mondatát idézzük: „Az atlétikai stadion megépítésével együtt ez az iskola is bizonyság arra, hogy az elmúlt években, évtizedekben mennyi pozitív változás, fejlődés történt Csepelen.”

    A problémánk mindössze annyi, hogy az atlétikai stadion Ferencvárosban épült meg, nem Csepelen!

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában  

1) Megérkezett Lázár János és milliósra nőttek az állami cégek felügyelőbizottsági tagjainak fizetései. https://atlatszo.hu/kozpenz/2024/04/11/megerkezett-lazar-janos-es-milliosra-nottek-az-allami-cegek-felugyelobizottsagi-tagjainak-fizetesei/ 

2) Bizalmas iratok leplezik le, hogy Orbánék titokban finanszírozták az egyik legnagyobb európai tévécsatorna megvásárlását. https://www.direkt36.hu/ 

3) Már dolgoznak a Fidesz-kampányban a határon túli magyar fiatalok. https://www.szabadeuropa.hu/a/mar-dolgoznak-a-fidesz-kampanyban-a-hataron-tuli-magyar-fiatalok/32901098.html 

4) Elkaszálták a sóskúti akkunépszavazást, hála egy ismeretlen kérelmezőnek. https://merce.hu/2024/04/12/elkaszaltak-a-soskuti-akkunepszavazast-hala-egy-ismeretlen-kerelmezonek/ 

5) Több száz milliárd forintot lehetne megtakarítani a büdzsében, ha az Orbán-kormány elengedné a holdudvara támogatását. https://nepszava.hu/3231836_koltsegvetes-orban-kormany-gdp-hiany-beruhazasok-zarolas 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9918380365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása