CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Itt a vége?! Kétségbe esetten, újabb ígéretekkel magyarázzák a Borbély-Németh kurzus bizonyítványát a törvényt sértő Csepeli Hírmondóban

2024. június 04. 00:07 - csú

jusztitia_juszticia_juszticia_itelet_birosag_2.pngAz igazság pillanata. A vasárnapi választás előtti utolsó, hétfőn megjelent Csepeli Hírmondó (CSH) egész oldalas magyarázkodását olvasva Karinthy Frigyes Tanár úr kérem (Magyarázom a bizonyítványom) című írása jutott eszünkbe. Karinthy írása azonban humoros, remekül mutatja be a gyerekes magyarázkodását, míg a választási törvényt többször megsértő szerkesztőség szövege egyszerűen szánalmas.

    Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) június 3-án megjelent idei 16. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

    Még egy hét sem telt el, máris megjelent a Csepeli Hírmondó legújabb száma. A kiadás előre hozását leginkább a választás közeledte indokolhatta, bár más szempontok is szerepet játszhattak. Például nem akarhatták, hogy az előre tervezett időpontban megjelenő lapszám olvasói visszhangja esetleg negatív lesz. 

    Talán ez indokolta azt is, hogy a következő lapszám nem közvetlenül a választás utáni szerdán jelenik meg, hanem egy héttel később. Lesz idő meggondolni és megfontolni vagy kitalálni az esetleges újabb rossz bizonyítványhoz szükséges érveket.   

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) A lap heti kampánycikkei, hirdetései: 

    Egynapos sebészet: műtétek, tapasztalatok

    Új orvosi eszközök a szakrendelőnek

    Támogatások a csepeli mentősöknek

    Iskolakezdési utalvány 25. ezer forint értékben

    Megújult az Akácfa utcai kiserdő

    Esti hajókirándulás a Dunán

    Csepeli juniális 

    Festett parkolók

    Múzeumok éjszakája Csepelen

    Koncert a teraszon

    Nyári Zsongás a Daru-dombon

    Kihívás napja Csepelen

    Mennyi rendezvény, s teljesen véletlenül, a június 9-i választások előtti napokban. Egy sem maradhatott ki most, bár több közülük átvett anyag a polgármestertől vagy a csepel.hu-ról, néhány pedig hetekkel későbbi esemény, amelyeket azért még a választás előtt közölni kellett. Csak érdekességként jelezzük, hogy a június 2-i pedagógusnapról egy sor sem fért bele a kiemelkedően fontos kampányesemények sorába. Ezek szerint a pedagógusnap, a kormányhoz hasonlóan Csepelen sem fontos esemény az önkormányzati vezetés, sőt Borbély polgármesterjelölt számára. 

2) Elkezdik a Munkásotthon tetőszerkezetének felújítását

Néhány tény csak az egyébként jó hírhez:

> Még 2014 előtt, a Németh érában, Borbély alpolgármesterként egyetértett Némethtel a Munkásotthon mindenáron történő megszerzésével, a Németh által benyújtott Lex Munkásotthon törvény benyújtásával, az intézmény anyagi tönkretételével, az ott dolgozó kollektíva lekommunistázásával.

> Tíz éve a 2014-es 35 pontos választási ígéretében viszont már ezt ígérte:

„Felvirágoztatjuk a Csepeli Munkásotthont. Együttműködve a Csepeli Munkásotthonnal és a Kormánnyal, közösen felújítjuk a nagy múltú épületet, hogy megújulva visszaadhassuk a csepelieknek, akiket igazából megillet”. 

> Polgármesterré választását követő évben, 2015.január 29-i képviselő-testületi ülésen megzsarolta a Munkásotthon vezetését. Blogunk, akkor így számolt be a történtekről:

Ha így nem megy, ígéretünk van, hogy más formában fog megoldódni” – mondta Borbély Lénárd, még a 2015. január 29-i képviselő-testületi ülés Csepeli Munkásotthonnal kapcsolatos vitájának végén. Talán még emlékeznek rá a kedves olvasók, ez volt az az ülés, ami után felvetődött a kérdés: Borbély úr a beígért 30 milliós támogatás bizonyos „feltételekhez való kötésével” megzsarolta „a Csepeli Munkásotthont” 

Melyek voltak ezek a feltételek? Íme:

> „adják át az Alapítvány kuratóriumában és felügyelő bizottságában a többséget az önkormányzatnak, úgy, hogy a felügyelő bizottság elnöki tisztét Németh Szilárd tölthesse be”;

> „a közművelődési megállapodás munkásotthoni aláírásához kötötték az állami támogatás elnyeréséhez szükséges polgármesteri aláírást”;

> „..s ha így nem megy, ígéretünk van, hogy más formában fog megoldódni” – mondta Borbély Lénárd polgármester a vitában.”

> Az öt évvel ezelőtti választási kampányígérete már így szólt: 

„Megújítjuk a Munkásotthont. A Csepeli Munkásotthonból igazi kulturális központot hozunk létre, amely sokszínű és értékes, megújuló programkínálatával Csepel egészét gazdagítja majd,”

Íme egy sokak által hitelesnek tartott ígérgető, zsaroló polgármester kálváriája a Munkásotthonnal. Tíz év telt el, s most a kampány végén, az illetékes cégvezető bejelenti: június első hetében aláírják a szerződést, s utána majd elkezdődhet az egy évig tartó kivitelezés. Reméljük úgy lesz.

3) Tisztelt olvasóink! Szerkesztőségi reagálás az országos és fővárosi választási bizottságoknak, a Csepeli Hírmondó kiadóját elmarasztaló határozataira.

    Karinthy Frigyes Tanár úr kérem (Magyarázom a bizonyítványom) c. írása jutott eszünkbe az egy egész oldalas magyarázkodást olvasva. Karinthy írása azonban humoros, remekül mutatja be a diák szüleinek szóló gyerekes magyarázkodását, míg a szerkesztőségi szövege egyszerűen szánalmas. 

    Szánalmas, mert a folyamatos törvénysértés, a szerkesztőség számára is ismertté vált menet közbeni elmarasztás miatt, nem csak magyarázhatatlan, hanem az olvasó teljes lenézésének a jele is. Arról nem is beszélve, hogy kísérletet sem tesznek az elmarasztaló határozatokban megfogalmazott indoklások elfogadására. 

    Az elmarasztalásra való szerkesztőségi reagálás a tulajdonos és a kiadó felelősségének egyértelmű átvállalása, ami két dolgot is jelenthet: vagy kötelezték őket a magyarázkodásra, vagy a szerkesztőség nincs tisztában a választási eljárási törvénnyel. Mindkét esetben jogosnak tűnhet véleményünk, miszerint a szerkesztőség alkalmatlan a sajtó valódi feladatának helyi megvalósítására. Ezt támaszthatja alá, hogy az elmúlt években csak asszisztáltak a csepeli fideszes vezetés legfőbb kommunikációs céljaihoz, pl. az ellenzék lejáratásához. Szerintünk tehát kiszolgálták a sajtószabadságra fütyülő önkormányzati vezetést. Egyébként meg lehet, hogy freudi elszólás a cikk egyik mondata, miszerint „Az emberek bizalma sajnos mára – tegyük hozzá: nem alaptalanul – erőteljesen megrendült az írott szóval kapcsolatban.” Mintha ismernék több ezer csepeli véleményét a Csepeli hírmondóról. Ha így van, miért nem változtatnak? 

    Mivel azt írták, Karinthy után, szabadon, hogy ez még nem végleges bizonyítvány, kíváncsian várjuk a folytatást. Addig is olvasóink figyelmébe ajánljuk a témával kapcsolatos legutóbbi írásunkat: https://csepeliek.blog.hu/2024/06/02/egy_het_politikai_cirkussza_tette_csepelt_a_borbely-nemeth_paros_folyamatos_torvenysertes_a_borbelyi#more18418887 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3718420539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása