CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Fidesz ötmilliárdos vagyonvesztést produkált Csepelen két év alatt

2013. április 24. 05:59 - csú

Pénzcsap-147_2.pngMegdöbbentő tényekre rávilágító cikkében írja VOX: „A XXI. kerület jelenlegi fideszes vezetői nézzenek tükörbe. Átfogó koncepció hiánya miatt, a vagyon további felélésének irányába viszik az önkormányzatot,  ami Csepel fejlődését, a fejlesztést áshatja alá. Ezzel viszont a „nyócévező”, a múltat átíró, az eredményeket lejárató, meghamisító, a bukott rendszer újjáépítésén fáradozó jelenlegi vezetésnek kell elszámolnia…” A cikk így kezdődik és folytatódik:

A 2010. októberi önkormányzati választások óta kialakult szereposztás szerint a Fidesz csepeli vezetése állandóan felrótta a szociknak az önkormányzat vagyonának elherdálását, az MSZP-sek pedig magyarázták a bizonyítványt. Magam is több írásban foglalkoztam a témával. Nem számítottak a tények, a szakmai érvek, a fülkeforradalmi megmondó emberek csak szajkózták a betanult szöveget: a csepeli MSZP „felélte az önkormányzat vagyonát!” Vajon mit mondanak most, amikor meglátják a csütörtöki testületi ülésen saját előterjesztésüket a 2012. évi költségvetés teljesítéséről 

A testület április 25-én, Németh Szilárd polgármester előterjesztésében tárgyalja a „Beszámoló a 2012. évi költségvetés teljesítéséről” című írásos dokumentumot.  A beszámoló 3. sz. táblázatában a következőket olvastam: az „Önkormányzat kötelezettséggel csökkentett vagyona: 71.147.979 eFt. Mintha 2010-ben több lett volna, mondtam magamnak. Szerencsére, annak idején elmentettem a gépemen az önkormányzati választások polgármesteri átadás-átvételről, a csepel.hu-n megjelent dokumentumokat, amelyeket már korábbi írásaimban is hasznosítottam. Megkerestem. Jól emlékeztem. Igen, 2010. június 30-án valóban nagyobb volt az önkormányzat kötelezettséggel csökkentett vagyona. Több mint öt milliárddal. Egészen pontosan 5.007.525.000 forinttal. Sőt! Az öt milliárdon belül, a forgalomképtelen törzsvagyon nagysága is csökkent, mintegy 3,2 milliárddal! Értik? Huszonhét hónap alatt ennyivel csökkent a csepeli önkormányzat vagyona. „Elherdálták?” Netán „felélték”? Talán „felelőtlenül gazdálkodtak”? 

Ezek csak kérdések, nem minősítések, és nem vélemények. Nem megyek bele az értékelésbe. Nem, mert egyrészt a helyzet korrekt elemzésére több idő kell, másrészt tudom, hogy a gazdasági, társadalmi folyamatok, az önkormányzatok két év óta tartó „államosításának” következményei is befolyásolták a számok alakulását. Lehet persze, hogy a helyi hibás döntések is közrejátszottak. Ezt nem most, és nem nekem kell eldönteni. 

A Négyes bruttóhoz-névvel-jav_3.pngAz önkormányzat jelenlegi fideszes vezetői vannak döntési helyzetben. Először is nézzenek tükörbe. Ennyi idő után, már érdemes lenne. Másodszor meg vegyék észre, még akkor is, ha nem akarják: a folyamat valószínűleg megállíthatatlan. Megállíthatatlan, mert a kormány egyre inkább ellehetetleníti az önkormányzatokat, az államosításokkal pedig milliárdokat vontak ki az önkormányzatok büdzséjéből. A szabadságharc következményeivel küszködő gazdaság sem tud, valószínűleg néhány évig, segíteni.

Borbély-Németh-221_1.pngMindezek, átfogó koncepció hiánya miatt, a vagyon további felélésének irányába viszik el a csepeli önkormányzatot is, ami a kerület további fejlesztését áshatja alá. Ezzel viszont már a „nyocévező”, a múltat átíró, az eredményeket lejárató, meghamisító, egy bukott rendszer újjáépítésén fáradozó jelenlegi vezetésnek kell elszámolnia. Jövőre, az önkormányzati választásokon biztosan.

De szerencsénkre az előző önkormányzati vezetés által örökül hagyott, sokszor és sokat emlegetett,  úgynevezett északi pénzből tavaly év végén, még volt 2,254 milliárd(!) forint. (csepel.hu, 2013. április 25-i testületi ülés, 93.sz.előterjesztés) Most jól kellene felhasználni. Képesek lesznek rá? Önök még bíznak bennük? 

V O X 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr15242588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XXLGÉZA 2013.04.24. 16:22:04

A számok ha fedik a valóságot, ha nem 2014.-ben el kell kergetni ezt a szemét bandát!!
süti beállítások módosítása