CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Igazság, biztonság, szabadság, jólét - Az MSZP kongresszusa elfogadta a szocialisták választási programját és a jelölti listákat

2013. október 19. 18:19 - csú

Kongresszus-Egy csapat.PNGElfogadta a szocialisták Igazság, biztonság, szabadság, jólét című választási programját, valamint a párt országgyűlési és európai parlamenti (EP-) listáját az MSZP kongresszusa szombaton Budapesten.

          Mesterházy Attila pártelnök újságíróknak elmondta: a programot ellenszavazat nélkül, az EP-listát 86, a parlamenti választási listát pedig 82 százalékos többséggel hagyták jóvá a küldöttek.


Az országgyűlési listát Mesterházy Attila vezeti, őt Botka László választmányi elnök, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes követi. Mögöttük Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag következik. Az első húszban kapott helyet Velez Árpád pártigazgató, Szakács László elnöki kabinetvezető, Korózs Lajos, Bangóné Borbély Ildikó, Varga László, Tóth Bertalan és Demeter Márta elnökségi tag, Legény Zsolt, a szocialisták demokráciaközpontjának vezetője, Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes és Heringes Anita paksi MSZP-elnök.
         A 151 névből álló listán nem szerepel a mostani szocialista frakció csaknem harmada, így például Lendvai Ildikó és Kovács László korábbi pártelnök és Lamperth Mónika sem, aki több tárcát is vezetett a szocialista kormányokban. Ők egyéniben sem indulnak, így biztosan nem lesznek tagjai a következő Országgyűlésnek.
          Az EP-lista élén Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja áll, mögötte Ujhelyi István parlamenti alelnök, Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita EP-képviselő következik. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselő, Göncz Kinga, Herczog Edit és Tabajdi Csaba nincs a listán.
          A szocialisták választási programja 15 fejezetből áll: oktatáspolitikai tervekkel kezdődik és a szigorú elszámoltatás, a jogállami igazságtétel lehetőségeivel zárul. Mesterházy Attila elmondta, a dokumentum összegzi a több mint egy éve kezdődött szakpolitikai programalkotás eredményét. Melléklete a szocialisták és az Együtt-PM közpolitikai megállapodásának szövege.
          A kongresszus tudomásul vette azt is, hogy a pártelnök október 22-én aláírja a választási megállapodást Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével.
         Mesterházy Attila_2.PNG Elfogadtak egy választási felhívást is, amely szerint Magyarország nem bír ki még négy év Orbán-kormányzást, a 2014-es választás valójában népszavazás lesz Orbán Viktorról, arról, hogy merre menjen Magyarország, visszafelé vagy előre. Erre hivatkozva a szocialisták választási részvételre hívnak mindenkit, aki "az Orbán-klánt le akarja váltani a hatalomból".
          Mesterházy Attila kérdésre válaszolva azt mondta: nem az MSZP, hanem a rendőrség feladata megállapítani, hiteles-e az a videofelvétel, amely a hvg.hu-n jelent meg pénteken, és arra utal, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson. Hozzátette: a szocialisták a nyomozóhatóságokhoz fordultak, a többi az ő dolguk.
A pártelnök nemmel válaszolt arra, tervezi-e, hogy feljelentést tesz az MSZP korábbi gazdálkodása miatt azután, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi pártelnök szavai szerint a szocialisták a megengedettnél többet költöttek a 2006-os kampányban. Mesterházy Attila hozzátette, az Állami Számvevőszék legutóbbi vizsgálata rendben találta az MSZP 2009-es és 2010-es gazdálkodását. (MTI)

További tudósítások ITT és ITT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr715586889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása