CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Itt van a szembenézés és a tudatos felkészülés ideje. Itt van május elseje

2019. május 01. 05:59 - csú

bator_emberek_gyorben_az_audinal_sztrajkolnak_2019-01-24_2.jpgMájus elseje róluk is szól.  Az Audi magyar munkásainak sikeres, béremelést követelő több napos sztrájkja sok embernek adott reményt, figyelmeztetést, hogy az érdekeket csak szervezetten lehet érvényesíteni    

A történet 1886. május 1-én kezdődött: az amerikai szakszervezeti szövetség (AFL) sztrájkot szervezett a nyolc órás munkaidő bevezetéséért. Ennek a napnak az emlékére az idén is világszerte tömegek köszöntik  a munka ünnepét.

Ma a Kodály köröndtől az Andrássy úton át a Városligetig várhatóan egy nagyobb tömeg indul  délelőtt. Nem nosztalgiából menetelnek, hanem a kormány több, a munkavállalókat sújtó intézkedése miatt.

Nem lesz dísztribün, az ország első embereinek senki nem integet majd, ők manapság amúgy se vegyülnek a néppel. Szóval jönnek az önmagukat kereső szakszervezetek, lesz zászlólengetés, táblaerdő, utána meg szónokok és közbeszélgetés egy közös sátorban, ameddig bírják a résztvevők.

Az utóbbi hónapok sikeres bérharcai és a

félbeszakadt utcai tiltakozások elemzése mellett pedig nyilván az lesz az egyik legfontosabb kérdés a színpadon és a vitában is, hogy hol tart ma a magyar munkavállalók érdekvédelme.

Nemrég a szakszervezetek éves pénzügyi beszámolóiból próbált helyzetképet rajzolni a Policy Agenda a szakszervezetek nagyságáról. Az eredmény mélypontot mutat, alig több mint 300 ezer tagdíjfizető dolgozót. A sztrájksikerek, az új arcok, a fiatalok megjelenése, az, hogy a nemzetközi szakszervezeti vezetők is egyre gyakrabban jelennek meg nálunk, már az ébredést jelzi, de még elérhetetlennek látszik az egymilliós tagság. Pedig elemzők szerint ennyi kellene, hogy a kormány kénytelen legyen komolyan venni a dolgozók követeléseit.

A szakszervezetek a télen megtették ehhez az első lépést, vezetőik azt nyilatkozzák: már nemcsak a nyugdíjba vonulókat, a szervezett munkahelyről kilépőket tudják pótolni, hanem sok helyen ezen túl is nő a taglétszám. A második lépés az összefogás megmutatása, benne a közös felvonulás és majális lehet, de hosszú lesz ez a menetelés, s végig ellenszélben.

Itt van a szembenézés és a tudatos felkészülés megkezdésének ideje. Itt van május elseje.

Gulyás Erika (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4514796532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása