CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hatalmi erőszak a csepeli sporton, közlekedésen, hivatalon, de politikamentesen? - Egy hét (2021. május 17-től május 23-ig)

2021. május 25. 00:02 - csú

gubacsi_hid_felhokkel_rozsda_marja_nem_ragyog_8.PNGSzó nélkül kell tűrni, amíg Csepelen minden berozsdásodik mint a Gubacsi híd? Szó nélkül kell tűrni, hogy a kerületben a közlekedés lehetetlenné váljon? Szó nélkül kell tűrni, hogy a patinás sportklub kiváltságosok játszótere és aranybányája legyen? Mert aki szót emel, vagy csak véleménye van minderről az ugye politizál, és a politizálás a legnagyobb bűn a hatalmi pozícióban lévő Fidesz-vezérek és elvbarátaik, a kerületvezetők szemében. Rajtuk kívül más ne politizáljon!?

Az elmúlt héten sem szólalt meg Csepel fideszes polgármestere  a 21. kerületi önkormányzatot is nehéz helyzetbe hozó törvényjavaslatok (önkormányzati lakások kötelező, kedvezményes értékesítése, a Csepel SC vagyonelemei feletti helyi önkormányzati döntési lehetőség felszámolása) ügyében. 

https://csepeliek.blog.hu/2021/05/16/zuros_ugyek_elszallo_illuziok_mi_nincs_meg_szetverve_egy_het_csepelen_2020_majus_10-tol_16-ig 

A hallgatás azért is furcsa, mert az előbbiben lassan egyértelművé válik a Fidesz tábor megosztottsága, s a polgármester érdekérvényesítő szerepe saját pártja, országgyűlési frakciója soraiban is gyengülhet. Az utóbbiban pedig tovább erősödik, válik teljhatalmú vazallussá Németh Szilárd és kiderült, hogy a Csepel SC Alapítvány ingatlanjaival kapcsolatos fejlesztések kiemelt közérdekű beruházássá nyilvánítása miatt az alapítvány területeivel kapcsolatos önkormányzati változtatási tilalom érvénytelen lesz. Most már

mondhat amit akar Borbély Lénárd és a képviselő-testület, a Csepel SC fejlesztésébe, Németh  terveibe egyik sem tud beleszólni. 

A hallgatás nemcsak Borbélyt hitelteleníti, a csepeli önkormányzatot, annak irányító testületét, a képviselő-testületet is. A csepeliek meg csak nézhetik, amint Németh a maga szájíze szerint veri/szedi szét a Csepel SC Alapítványt, vagyonelemektől, sportágakig bezárólag. A csepeli sport ilyen mértékű, kierőszakolt átszervezése, az anyagi, technikai, szellemi feltételek megosztása, valószínűleg hosszú évekre visszaveti a kerület sport fejlődését. 

……….

Virágosztásról, a méhek világnapjáról olvashatunk fontos írásokat a csepel.hu-n vagy a polgármester fb oldalán, de sehol egy korrekt indoklás vagy tájékoztatás arról, miért kellett a Főépítészi Iroda Kossuth Lajos u. 65. sz. alatti telephelyét megszüntetni. 

https://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/13383-uj-helyen-lesz-elerheto-a-foepiteszi-iroda 

A döntés okainak, körülményeinek elhallgatása egyik jellemzője a fideszes vezetés tájékoztatási politikájának. A szűk szavú közleményből nem derült ki miért most kellett áttelepíteni a telephelyet, hogyan oldották meg a Főépítészi Iroda és Településrendezési Csoport munkatársainak (összesen 6 fő) elhelyezését, a főépítész által működtetett Csepel Építészeti Tervtanács munkafeltételeinek biztosítását, esetleg történt-e létszámleépítés. Arról nem is beszélve, hogy a csepel.hu szerint a telephelyre van bejelentve a Városrendezési Iroda 2 fős Környezetvédelmi Csoportja. Mi lesz velük, illetve mi lesz a felszabadult irodahelyiségek sorsa? Nem mellékes az sem, hogy POHI főépületébe való áthelyezésnek lehetnek negatív hatásai az iroda lakossági és szakmai kapcsolataira. Az új munkahelyre való nehézkes bejutás ugyanis, több olvasónk szerint csak növeli a távolságot a hatalom gyakorlói és a csepeliek között. 

……….

Bezárul a Posztógyár utcai tanuszoda – írja a csepel.hu.   https://csepel.hu/hireink/egyeb/item/13384-bezarul-a-posztogyar-utcai-tanuszoda Valószínűleg nem a vezetői bejárás napján derült ki az ügy, biztos hogy már korábban is szó volt az uszoda bezárásának szükségességéről, hiszen a vélemények szerint „több tíz vagy száz millióba is kerülhetne” felújítása. Az is egyértelmű volt, hogy az uszoda területének további bérlése jelentős kiadásokkal jár. Ezért érthetetlen, hogy semmitmondó mondatokat olvashatunk a jövőről az úszásoktatás folytatásának lehetőségeiről. „Közösen gondolkodnak….egy új, modern és korszerű tanuszodában”, Csepelen. Ezek szerint már hosszabb ideje.

Egy tanuszodai beruházás nem több tíz esetleg száz millió forint, s nem valószínű, hogy három hónap alatt, szeptemberig jogszerűen lebonyolíthatóak a testületi döntéssel és a tervezéssel, kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzési folyamatok, s meg is építhető a mai igényeknek megfelelő, hosszú távon is fenntartható tanuszoda. A szeptemberi megoldás egyelőre ígérgetésnek tűnik. Ne legyen igazunk…

……….

Borbély Lénárd hónapok óta politikamentes állásfoglalásokat kér a kerület „hihetetlen fontos” kérdéseiben az ellenzéktől, pl. a koronavírus miatt kirobbant veszélyhelyzetben.

De politikai távoltartást várt el a Csepeli Munkásotthontól is; most meg a CSH e heti számában a csepeli HÉV kapcsán azt állítja, hogy „a fejlesztés a politikától független, pártok feletti kezdeményezés”. Blogunk többször foglalkozott a csepeli HÉV ügyével, legutóbb éppen pár napja.

https://csepeliek.blog.hu/2021/05/21/csapas_csapas_utan_eri_csepelt_de_ez_nem_erdekli_a_keruleti_lakajmediat_es_eltartoit#more16567374

Ezért most a fent idézett mondatrészre koncentráltunk. Érdemes elgondolkodni a polgármester politikától való távoltartási szövegeinek okain, rövid-, és hosszabb távú céljain, de ennek elemzése elsősorban a választásokra készülő ellenzéki összefogás feladata. Most csak néhány ellentmondásra hívjuk fel az olvasó figyelmét. 

Borbély Lénárd több mint 10 éve a Fidesz-KDNP aktív politikusa, pártja segítette hozzá politikai tisztségeinek elnyeréséhez. Polgármesterként is pártpolitikus, hiszen pártja országos és helyi politikáját, programját képviseli és hajtja végre minden társadalmi, gazdasági, szociálpolitikai és egészségügyi kérdésben. A képviselő-testület is politikai testület, hiszen a kerületi pártok által javasolt és nem szakmai alapon kiválasztott személyek alkotják. Borbély úr pedig hű pártkatona volt és maradt, amit a napokban beterjesztett, Csepelt is hátrányosan érintő törvényjavaslatokkal kapcsolatos, előzőekben már említett hallgatása is bizonyít. Párthűségét jól szemlélteti, hogy Németh Szilárddal együtt, akkor még alpolgármesterként csinált a Csepeli Hírmondóból pártlapot, amelyben az ellenzék csak választásokkor kapott és kap szót, amelyben nemegyszer a válaszadás lehetősége nélkül, mindent megtettek egyes kerületi ellenzéki vezetők, párt- és civil szervezetek elvtelen lejáratása érdekében.

Most politika feletti kezdeményezésről beszél, miközben a hatalmon lévők által létrehozott Nemzeti Együttműködés Rendszerére sokan, itthon és külföldön egyaránt, sokféle  címkét ragasztanak rá: „szelektív demokrácia”, „választási autokrácia”, „hibrid rezsim”, „autokrácia” vagy „sajátos királyság”.

Borbély minderről „elfeledkezik”, csakúgy mint a gazdaság és a politika összefüggéséről, kölcsönösen hasznos együttéléséről. Politika felettiként tetszeleg. Eközben aktívan politizál, pl. a főpolgármester elleni fellépéseivel vagy mint a CSH e heti számában, a napközis tábor fejlesztése kapcsán, amikor indoklás nélkül visszafelé mutogat a tizenegy évvel ezelőtti „baloldali vezetésű önkormányzat”- ra. 

Erre szokták azt mondani, finoman szólva: bort iszik, vizet prédikál. Hogy meddig? Na, ezt hagyjuk! Erre a csepelieknek kell válaszolni.

E.-S.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1416568678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása