CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Viharos döntések után : Kit hagynak a csepeli árkok szélén és ez kit érdekel a fideszes városvezetők közül?

2021. július 16. 00:02 - csú

csepeli_pohi_felulrol_kerdojellel_1.pngViharos gyorsasággal meg kellene vizsgálni, hogy a jégverés és a vihar után miként lehet segítséget nyújtani a teljesen kiszolgáltatott helyzetben lévő csepeli károsultaknak, mert kétszer ad, ki gyorsan ad. A polgármesteri hivatalban és annak hírmondóiban azonban híre-hamva sincs a válasznak...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  július 14-én megjelent 14. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Két és fél oldal a napközis tábor átadásáról, majdnem kettő a Jahn Ferenc Kórház urológiai osztály felújításának átadási ünnepségéről – természetesen Borbély Lénárd polgármester főszereplésével. Elmaradt Semmelweis-napi köszöntő – szintén Borbély úrral, majd a szokásos vegyes: fejlesztés, új közpark Észak-Csepelen, fűnyírás, iskola, táborozás és a kötelezően három oldal sport. 

Változatlanul nem olvasható a közpénzen kiadott helyi lapban a polgármester véleménye  a csepelieket foglalkoztató  kérdésekről:  a felújítások, javítások, az M0-ás híd ismételt lezárása miatti közlekedési feszültségekről, a HÉV sorsáról, a csepeliek mindennapi gondjairól, a kerület valós járványügyi helyzetéről 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Vihar: milliárdos károk Csepelen

Blogunk is írt a július 7-i hatalmas viharról. https://csepeliek.blog.hu/2021/07/11/elvonult_a_vihar_csepelrol_tiltakozast_tiltakozas_kovet_suket_fulek_a_fideszes_donteshozoknal-_egy_h   

Cikkünkben megjegyeztük, hogy a csepel.hu, az önkormányzat hivatalos honlapja csak több nappal a vihar után írt a kialakult helyzetről, az okozott hatalmas károkról, s megemlítettük a tájékoztatás hiányait, illetve, hogy segít-e anyagilag is az önkormányzat a bajba jutottakon. 

Most, kilenc nappal a vihar után a CSH néhány képpel illusztrálta a helyzetet, írt a polgármester által összehívott válságstábról, annak döntéseiről. A sokakat ért milliós károk enyhítésével senki nem foglalkozik, úgy tűnik, az önkormányzat vezetése sem keresi a lehetőségeket gondjaik enyhítése érdekében. Pedig sokan vannak, akiknek még élelemre sem jut mindennap, nem hogy biztosításra. Éppen ezért meg kellene vizsgálni, hogy például a lakásfelújítási támogatási rendszeren keresztül hogyan segíthetők a csepeli károsultak, de ha más kerületben volt és van lehetőség járvány következtében kialakult rendkívüli élethelyzet esetében rendkívüli települési támogatás megítélésére (https://jozsefvaros.hu/hasznos/75590/rendkivuli-telepulesi-tamogatas-a-jarvany-kovetkezteben-kialakult-rendkivuli-elethelyzet-segitesere),

akkor az elemi károk (amelyekkel egyre inkább számolni kell a jövőben) esetében is lehetne megoldást/megoldásokat találni. Ráadásul az elemi kár most a járvány végén vagy lehet, hogy közben(?) érte a családokat!

2) Ismét ülésezett a képviselő-testület

A képviselő-testület egyik tagja szerint „a július másodikai testületi ülésnek sem az összehívása, sem a lebonyolítása nem volt szabályos.” Annyira, hogy állítása szerint a jegyző „...ki is fejtette, hogy a járványhelyzet miatt maximális rugalmasságot gyakorolt.” 

https://csepeliek.blog.hu/2021/07/06/horvath_gyula_szo_sem_lehet_rola#more16613446 

Blogunk másik cikke pedig, Borbély úr a testületi ülésre elkészített, saját, veszélyhelyzeti munkáját elemző tájékoztatóját elemezve tette fel a kérdést: „Mit csinált Csepel polgármestere októbertől júliusig?” https://csepeliek.blog.hu/2021/07/07/mit_csinalt_csepel_polgarmestere_oktobertol_juliusig#more16614388 A cikk végső megállapítása, hogy a veszélyhelyzetben, „a körülmények és az önkormányzat ebben az időszakban kialakított helyi működési rendszere tovább rontotta a kerület demokratikus működési rendjét, csökkentette a csepeli önkormányzat súlyát, jelentőségét, a lakosság életkörülményei változtatásában játszott szerepét és felelősségét, a kormányzat és a lakosság közötti kiegyensúlyozó erő/hatalmi ág megvalósításának lehetőségét, de erősítette a helyi hatalom rendelkezésére álló kommunikációs rendszert….” 

A CSH, csepel.hu-tól átvett cikke egyébként most sem tér el a veszélyhelyzet előtti és alatti gyakorlatától, csak a pozitív témákkal foglalkozik, azokkal is szőrmentén. Az újságíró a 11 napirendből mindössze 3-at emelt ki. Nem írt egy sort sem a két, ingatlannal kapcsolatos előterjesztésről, vagy az óvodák gyerek- és  pedagóguslétszámnak kényszerű csökkenéséről (fogynak az óvodások, a pedagógusok). Vajon miért nem? 

3) Átadták az újjáépített Napközis Tábort

    A beruházás háttere

A témáról, az átadási ünnepségről, blogunk az ünnepség után két írást is megjelentetett 

https://csepeliek.blog.hu/2021/07/09/csepeli_mosolyalbum_csupa_moka_kacagas_de_kik_hianyoznak_a_keprol#more16616496 

https://csepeliek.blog.hu/2021/07/11/elvonult_a_vihar_csepelrol_tiltakozast_tiltakozas_kovet_suket_fulek_a_fideszes_donteshozoknal-_egy_h#more16618410 

Ezért csak a cikk mellett megjelentetett „A beruházás háttere” című zöld keretes íráshoz van néhány megjegyzésünk:

> a tábor megépítéséről a főváros és a kerület 2017. szeptember 1-én együttműködési megállapodást írt alá. Majdnem négy év kellett a megvalósulásához! 

> kimaradt, hogy a tavaly szeptemberi döntés alapján a tábor területén egy 20x40 méter méretű műfüves pálya is létesült, zömében TAO támogatási keretből, ~ bruttó 40 milliós keretből. A pálya elsősorban a Csepeli Utánpótlás Sport Egyesületé, de a napközisek is használhatják, ha éppen nem foglalt. A beruházás bruttó 1,8 milliárdos összegében ez is szerepel?

> a korábbi dokumentumok (csepel.hu) szerint a tábor építésére 310 milliót nyert az önkormányzat. A tavaly(!) kezdődött beruházás első ütemére ~ 330 mFt+ ÁFA, a második ütemére ~ 205 M Ft + ÁFA nagyságrendű szerződést kötöttek a kivitelezővel. A szerződés tehát összesen, ÁFÁ-val együtt ~ 668 millió forintot igényelt. A 310 milliós pályázati pénzhez 358 mFt önrészre volt szükség, ehhez képest az idei költségvetésben a polgármester 772 milliót hagyott jóvá. Az önrésszel együtt a beruházásra ~ 1,44 milliárd volt tervezve. Végül a tábor teljes költsége 1,8 milliárd forint, ami a cikkben nem lett megindokolva. Miért nem? Mi volt az oka a túlköltekezésnek? Ki a felelőse? Tartalmazza-e ez az összeg a tábor visszavásárlásának 95,1 milliós költségét? 

4) Felújított urológiai osztály a Jahn Ferenc kórházban

Az Egészséges Budapest Program keretében felújított osztály átadásán, írtuk e hó 11-én, blogunk, témával foglalkozó írásában, 9 fideszes potentát jelent meg, nem hívták meg viszont a kerület megválasztott országgyűlési képviselőjét, Szabó Szabolcsot. Nem tartjuk valószínűnek, hogy a kórház vezetése a ludas az ügyben. 

5) Csepelen alakít ki új logisztikai központot az OTP Bank

Mint a hirdetésből megtudtuk, további logisztikai központtal bővül Csepel: 20.000 négyzetméteren épít logisztikai központot az OTP.  (A Csepeli Plaza 19.800 négyzetméteres) Három dolog egyelőre hiányzik a hirdetésből: konkrétan hol valósul meg a beruházás, mennyiben fogja befolyásolni a kerület amúgy is elfogadhatatlan közlekedési helyzetét, s végül, hogy megkérdezték-e a csepeli önkormányzat véleményét a tervezett beruházásról. Az utóbbi azért is érdekes, mert a kerület közlekedési gondjai már évek óta elviselhetetlen terheket raknak a csepeli lakosokra, amit az újabb logisztikai központ minden valószínűség szerint tovább fog rontani.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr216628756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása