CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megalázott csepeli pedagógusok, arcul csapott csepeli szülők - Egy hét (2021. július 18-tól 25-ig)

2021. július 25. 00:02 - csú

vera_neni_szechenyi_iskola_-2021-07-24_csepeli_tiltakozas.jpgAdjátok vissza az igazgatónkat! – írták az iskola kerítésére elhelyezett molinóra a Gróf Széchenyi Általános Iskolába járó gyerekek szülei, az ott dolgozó pedagógusok.

Folytatódott az iskolai igazgató váltások körüli botrány Csepelen és egyre több hazai hírportál foglalkozik a csepeli pedagógusok megalázásával. Mint legutóbb megírtuk a Gróf Széchenyi és a Kazinczy általános iskolák intézményvezetői állására pályázók (Varga Veronika – Gróf Széchenyi és Hegedűsné Fábián Ágnes – Kazinczy) valamiért nem tetszenek az illetékes miniszternek, ezért a tantestület, a szülők véleménye, az aláírásgyűjtő akciók/petíciók sikere ellenére sem írta alá kinevezésüket.

Az érintett testületek, szülői munkaközösségek véleményéhez csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezetének  (PSZ) alelnöke is: „...a szaktárca döntése érthetetlen.” https://nepszava.hu/3126720_a-mi-igazgatonk-vera-neni 

A két vezető kinevezésének indoklás nélküli elutasítása a csepeli pedagógus társadalom arculcsapása is, hiszen kerület szerte ismert, elismert pedagógusokról van szó. Ezért is érdekes

Borbély Lénárd polgármester hallgatása. Igaz, az intézményvezetői kinevezés – az Orbán-kormány korábbi döntése, az általános iskolák államosítása miatt –, már nem helyi hatáskör, de ettől még meg kellene szólalnia. A csepeli pedagógus társadalom ugyanis jelentős erőt képvisel a kerületben, szakmai közéleti és politikai vonatkozásokban egyaránt. Lehet persze, hogy a miniszteri döntés mögött ott van az ő véleménye is?  

Szombat délelőtt a peticiok.com-n Hegedűsné Fábián Ágnes kinevezését már 1104-en támogatták, míg Varga Veronika eddig 600 szavazatot kapott.

……….

Szerdán a csepel.hu is közölte Orbán „gyermekvédelmi” népszavazási kezdeményezését, annak ellenére, hogy a polgármester ezt még nem tette meg saját fb oldalán. Lehet, hogy Borbély nem ért egyet a kezdeményezéssel? A csepel.hu ismerteti az öt kérdést. A szerkesztőnek lett volna ideje a népszavazást ellenzők véleményének rövid ismertetésére, mégsem tette meg. Ezért, olvasóink tájékozódása érdekében, két írást ajánlunk az érdeklődők figyelmébe: 

> „A kormányfő által bejelentett kezdeményezés tehát egyfajta "öt nemes" népszavazásként fogható fel, melynek nincs igazán jogi következménye, legfeljebb politikai célja. Ha érvényes és eredményes népszavazáson a kérdésfeltevésekből következtethetően a kormány szándékai szerint a többség mind az öt kérdésre nemmel válaszol, akkor valójában semmit nem kell tennie a jogalkotónak, hiszen minden érintett témát jelenleg is törvény szabályoz.” - írja a hvg.hu-ban a szerző, az Okafogyott kérdésekkel rakta tele a kormány a gyermekvédelmi népszavazást című írásában, majd részletesen elemzi és cáfolja is a jogilag felesleges vagy értelmezhetetlen kérdéseket. 

https://hvg.hu/itthon/20210721_gyermekvedelmi_nepszavazas_homofobtorveny_Orban_Viktor 

> A 24.hu-n megjelent Balavány: Amit a Fidesz művel, az nem gyermekvédelem, hanem a gyerekek kihasználása című írás végén öt, igazán érdekes, megválaszolandó kérdésre irányítja rá a figyelmet.

https://24.hu/belfold/2021/07/22/fidesz-gyermekvedelem-pedofilia-velemeny/?fbclid=IwAR0t1pUlsqcb0bjXL4GpKID8FwRBOznNIfinh3BK8MbCHgpxWnCyjHKFoTE

A kérdéseket, eddigi ismereteink szerint, értelmetlennek tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, amely a 24.hu által közölt cikkhez hasonlóan saját népszavazási kérdéseket fogalmazott meg, az oktatás állapotával kapcsolatosan

(https://444.hu/2021/07/23/a-pdsz-szerint-ertelmetlenek-a-nepszavazas-kerdesei-ugyhogy-ujakat-irtak-helyettuk), de még az európai ügyekért felelős francia államtitkár is aggódását fejezte ki.

Pénteken a rádióban már Orbán Viktor is azt mondta: „...nem fontos, hogy érvényes lesz-e a népszavazás, hiszen az erről szóló törvény már létezik.”  https://444.hu/2021/07/23/orban-ismerem-azokat-a-mesekonyveket-amikben-a-herceg-megmenti-a-kiralyfit  Jogos tehát a megállapítás: ez nem a gyermekvédelemről szóló népszavazás! Mi értelme van akkor a népszavazásnak? 

Utóirat: Karácsony Gergely főpolgármester népszavazási kezdeményezése sem Borbély, sem Németh Szilárd fb oldalán, sem pedig a csepel.hu-n nem jelent meg, de hallgatnak a napokban kirobbant Pegazus-botrányról is!

……….

„Vis maior” igényt nyújtott be az önkormányzat a belügyminisztériumhoz – olvashattuk pénteken a csepel.hu-n, a polgármester saját fb oldalán leírtakat átvéve.  

https://csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/13495-az-onkormanyzat-vis-maior-igenyt-nyujtott-be-a-belugyminiszteriumhoz 

A tájékoztatásban írtak arról is, hogy „a károsultaknak ingyenes jogi tanácsadást” biztosítanak, továbbá, hogy a rendkívüli lomtalanítás megvalósításáról már folynak a tárgyalások az illetékesekkel. Borbély úr arról viszont most sem írt egy sort sem, hogy a Csepeli Önkormányzat mit kíván tenni a csepeli károsultak megsegítése érdekében. Blogunk múlt heti írásában éppen erre a lehetőségre/kötelességre hívta fel a figyelmet. Azt írtuk, hogy

„A sokakat ért milliós károk enyhítésével senki nem foglalkozik, úgy tűnik, az önkormányzat vezetése sem keresi a lehetőségeket gondjaik enyhítése érdekében. Pedig sokan vannak, akiknek még élelemre sem jut mindennap, nem hogy biztosításra. Éppen ezért meg kellene vizsgálni, hogy például a lakásfelújítási támogatási rendszeren keresztül hogyan segíthetők a csepeli károsultak, de ha más kerületben volt és van lehetőség járvány következtében kialakult rendkívüli élethelyzet esetében rendkívüli települési támogatás megítélésére, akkor az elemi károk (amelyekkel egyre inkább számolni kell a jövőben) esetében is lehetne megoldást/megoldásokat találni. Ráadásul az elemi kár most a járvány végén vagy lehet, hogy közben(?) érte a családokat!”

https://csepeliek.blog.hu/2021/07/16/viharos_dontesek_utan_kit_hagynak_a_csepeli_arkok_szelen_es_ez_kit_erdekel_a_fideszes_varosvezetok_k 

Válasz nincs, viszont nyugodtak lehetünk: a polgármester bízik benne, hogy a súlyos károkat szenvedett csepeli családok kérése a Fővárosnál is meghallgatásra kerül.” Igaz, nem ez volt kérés, javaslat.

……….

Csepelen gyártják a megújuló Lánchíd új acél pályaszerkezetét, olvasható a budapestkornyeke.hu pénteki írásában.  (https://budapestkornyeke.hu/igy-neznek-ki-a-lanchid-egyenkent-6-tonnas-darabjai-nagyuzemben-keszulnek-csepelen/ )  A cikket blogunk fb oldalán is közöltük.  

A csepel.hu általában kormányzati tényező látogatása kapcsán közöl a csepeli gyárak életéről, a csepeli gazdaság, a vállalkozások helyzetéről bármit, Borbély Lénárd meg facebook oldalán leginkább sporttal és a főváros ekézésével foglalkozik, illetve saját, előre megszervezett programjairól, protokolláris rendezvényeiről tudósít. Így talán már szinte természetes, hogy ez a hír sem olvasható a csepeli önkormányzat hivatalos vagy a polgármester fb-oldalán. 

A II. Rákóczi Ferenc út 257. sz. alatt működő vállalat, az A-Híd Zrt., ahol különleges acéllemezekből készíti a Lánchíd pályaszerkezetét, a Hídépítő Zrt. cégcsoport tagja. Évtizedek óta meghatározó részese a csepeli iparnak, termékei az ország különböző helyein, de külföldön is megtalálhatók. A gyár tervei szerint a gyártást a következő hetekben befejezik, a Lánchídhoz szállítják és „a helyükre emelik a 93 darab 6 tonnás darabokat”. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1716637134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása