CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Marakodás a csepeli civil szervezetek támogatásáért

2023. március 10. 00:05 - csú

csepel_tancsics_utaca_felujitas.pngCsepeli csatajelenetek: felújítás a Táncsics utcában; a Hírmondó alapján a Borbély és Németh közötti derbi jelenlegi állása  1:0 a polgármester javára; tűzszünet a kerületi Fidesznél, de az alapszervezet újjáalakításáról nincs hír

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) március 8-án megjelent 5. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

Ez a lapszám sem lép túl a politika által számára kijelölt kereteken. Az eddigiek ismeretében, szerkesztőségének nincs és nem is látszik ilyen szándéka. Már automatikusan hozzák a kötelezőt: Borbély Lénárd minden oldalon, Németh Szilárd sehol, az ellenzék pedig csak negatív megközelítésben.
A lap 24 oldalából most 5 jutott a kiemelt „AKTUÁLIS” rovatnak, benne az idei költségvetés elfogadásának hiányos bemutatásával, és a fontosnak minősített témákkal: Borbély a lokálpatriótáknál, Borbély köszönti (két helyen is) a nőket, fejlesztések, egy kis egészségügy, keménykedő közterület-felügyelet, meghívó lakossági fórumra. 

Mint mindig, most sem jutott hely a csepelieket valóban foglalkoztató kérdésekre, az itt élők helyzetének bemutatására, arra, hogyan élik meg a gazdasági recessziót, a februárban ismét 25 százalék felett járó inflációt, vagy a parkolási díj tervezett csepeli bevezetésének híreit, hogy fogadták két csepeli posta végleges bezárását stb. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Elfogadták Csepel 2023-as költségvetését

Miután a csepel.hu, az önkormányzat hivatalos honlapja, a Csepeli Hírmondó megjelenésig egy sort sem írt a február 23-i képviselő-testület üléséről, az idei költségvetés elfogadásáról, a lap most „pótolta” a hiányt. Majd másfél oldalon foglalkozott a témával. Egyoldalúan. 

Egyrészt a testületi ülés 19 napirendjéből, a költségvetésre koncentrálva, mindössze két, Borbélynak fontos témát emelt ki, másrészt pedig, amit a költségvetésről megfogalmazott, az is egyoldalú, csak a polgármester véleménye. Blogunk korábban kétszer is foglalkozott a testületi ülésen történtekkel.

https://csepeliek.blog.hu/2023/02/26/egy_het_csepelen_250_millioba_kerul_a_fidesz_belso_bekeje_kozpenzbol_fizetik_johet_a_begurulas_a_bed 

https://csepeliek.blog.hu/2023/03/05/egy_het_ki_az_ur_a_keruletben_nagy_a_tulekedes_a_csepeliek_megvedeseert_ki_ved_meg_a_megvedoktol_kit#more18063752 

Most csak a lap írásának néhány mondatára reagálunk: 

* „…a rendeletet Borbély Lénárd…a kerületben működő pártokkal és civil szervezetekkel is egyeztette…” A kerületben működő pártokkal nem, csak a testületben lévő önkormányzati képviselőkkel és az általa kiválasztott civil szervezetekkel, ráadásul az ellenzék az egyeztetést „álegyeztetésnek” tartotta és tartja.

* A költségvetési rendelet elfogadását „…kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt támogatták….12 igennel és 6 nem ellenében szavazták meg.” Azok az ellenzékiek szavazták meg, akik az alakuló ülésen átálltak a Fidesz frakcióhoz, a többiek nemmel szavaztak. 

* A hat ellenzéki képviselő módosító javaslatával „az önkormányzat évek óta foglalkozik, mint például a hárosi városrész problémái…”. A 13 éve ígért javaslatokból, még a terület rendezési, illetve fejlesztési terve sem készült el.

* Ábel Attila alpolgármester szerint a fideszes frakcióvezető által javasolt „250 millió forintra rugó elvonások miatt működésképtelenné válna az önkormányzat számos intézménye.” Nem igaz, hiszen pl. a több milliárdos tavalyi maradvány mellett csak a tartalék keretre több mint 8 milliárd forint lett betervezve, az évek óta bankban lekötött 6 milliárdról nem is beszélve.

* Borbély Lénárdék „szeretnének stratégiai együttműködési megállapodást kötni a Csepel SC Alapítvánnyal, hogy az önkormányzat is delegáljon kuratóriumi tagokat…” Kíváncsiak vagyunk létrejön-e és mikor az megállapodás?

2) Értékközösség, jó hangulat

A Közösen Csepelért civil szervezet interneten elérhető pontos neve: Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület. Borbély Lénárd az utóbb időkben valamiért többször találkozik az egyesület vezetőivel, tagjaival, ami persze nem baj. Azonban a helyi fideszes frakció több tagja szerint Borbély a jövő évi választásokon, állítólag a civil szervezet támogatásával akar elindulni polgármester jelöltként. Addig még sok víz lefolyik a Dunán, a helyi Fidesz alapszervezet újjáalakításáról sincs hír, mindenesetre a találkozóról írottakból kiderült: lesz folytatás, valószínűleg még a polgármester jövőre vonatkozó elképzeléseiről is egyeztetni fognak. 

Egyébként február 2-án Németh Szilárd is találkozott Klinghammer István akadémikussal, a Magyar Corvin-lánc Testület főtitkárával, aki erősen kötődik a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesülethez. https://csepeliek.blog.hu/2023/02/05/egy_het_csepel_lefokozasa_a_civakodo_fideszes_keruletvezetok_asszisztalasaval_folyik

Folyik tehát a két marakodó politikus harca a „civil” szervezetek támogatásáért. Előny Borbélynál: nála a Csepeli Lelkészi Kör képviselője is megjelent a találkozón. Következik Németh Szilárd.  

3) Megemlékezés az iskolában

A rövid hírből kiderült, hogy jelenleg mintegy „250 ezer magyar él Délvidéken”, …a magyar kormány igyekszik segíteni a megmaradásukat”. Az egy éve közzétett adatok szerint 

  „…a magyar kormány segítségével 53 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre déli szomszédunknál.” https://magyarmezogazdasag.hu/2022/01/27/magyar-gazdasagfejlesztes-hat-eve-vajdasagban, ami nem kevés összeg. Nem vagyunk benne biztosak, hogy mind jó helyre ment. Viszont ami biztos, hogy az Új Magyar Szó (MASZOL) online oldala szerint „Drámai mértékű a magyar fogyás Szerbiában is.” (2023. január 23.) Sajnos, most is igaz, hogy pénzzel nem lehet mindent megoldani.

V.-a.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr418068238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csatári Sándor 2023.03.22. 10:23:12

A március 24-tervezett adományozást a civil abszolválta! Egy hete, pénteken!

csú 2023.03.23. 14:34:12

@Csatári Sándor: Köszönjük a hírt. Mi történt 17-én?
süti beállítások módosítása