CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ezen a héten: Győzött a józan ész, vagy mentőövet kapott Borbély Lénárd? – Jó tett helyébe jót ne várj? – Egyenes beszéd Dukán Andrástól

2024. március 17. 00:05 - csú

vezerkar_6.pngGyorsan kiderült: a polgármester az ellenzéktől a 14 év alatt elmulasztott, ‑ de most a kényszerből megtett ‑ költségvetési egyeztetéssel, jóváhagyással csak időt és pénzt akart nyerni. Csütörtökön mindkettőt elérte. Egy perc múlva már újra becsmérelte az ellenzéket. Nem kétséges: durva és gusztustalan kampány következik, pontosabban folytatódik a június 9-i választásig.

    Csütörtökön a kerületi önkormányzati képviselő-testülete, kora délelőtt, elfogadta a múlt évi költségvetésről szóló módosítást, illetve az idei költségvetést. A napirend végén, miután már a testület 14 igennel döntött, a polgármester, az igen szavazatoktól fellélegezve, szokásához híven véleményezte a hozzászólásokat. Néhány megjegyzés, illetve kérdés az elhangzottakkal kapcsolatban: 

1) A költségvetéssel kapcsolatos áldatlan állapotokat Borbély Lénárd hozta össze, azzal, hogy 2014-es megválasztása óta képtelen volt a költségvetésről egyeztetni az ellenzékkel, még a tavaly november 30-i, béremeléseket tartalmazó javaslatairól sem, pedig akkor már nem volt többsége a képviselő-testületben. 

2) A februári képviselő-testületi ülésre beterjesztett javaslatát, amelyet

– bár a januári egyeztetés során elhangzott ellenzéki javaslatokat is tartalmazta –, szakmailag irreális tervszámok és pénzügyileg hibás összegek miatt is elfogadhatatlan módon terjesztett be, a testület tárgyalásra alkalmatlannak tartotta. Nyugodtan felelősségre vonhatta volna a jegyzőt, ehelyett most is többször is elmondta: ő minden javaslatot befogadott, sőt hozzátette: esély sem volt arra, hogy tárgyaljanak róla.

Borbély úr! Egy szakmailag és pénzügyileg hibás előterjesztést miért kellett volna megtárgyalni? 

3) „Végre valahára normális egyeztetésok voltak” – mondta. Kin múlott, hogy eddig nem voltak? Ki nem tárgyalt 10 éven át az ellenzékkel a költségvetésről? Ki szervezte oda február 22-én a vezetőtársait, a Városgazda néhány munkatársát, ki kérte fel őket, hogy számonkérjék az ellenzéken véleményüket? Ki állított hazugságokat az Ön fb oldalán indított, ellenzéket nyíltan zsaroló sorozattal? 

4) A 2010 előtti időszak költségvetéséről folytatott vitához csak két gondolat: 

    > Az 1994-2010 között ellenzékben lévő Fidesz-frakció a költségvetés helyzetétől függetlenül sosem szavazta meg a költségvetést, bár azokban az években a szocialisták rendre egyeztettek az ellenzékkel, sőt az éves költségvetések elfogadása előtt a testület döntött a költségvetési koncepcióról is. Ám a szocialisták által beterjesztett költségvetés sem került mindig elfogadásra, viszont ők nem hárították a felelősséget az ellenzékre. 

    > Ami pedig a költségvetés akkori állapotát illeti, teljesen értelmetlen a konkrét körülményektől eltekintő hályogkovács szinten való összehasonlítás. A szocialisták kezdetektől fogva nem rendelkeztek ekkora költségvetési bevétellel, sőt pl. az állami támogatás a pedagógusok bérét sem fedezte! A csepel.hu-n fellelhető adatok szerint 2009-ben az önkormányzat bevétele

       22,9 mdFt, 2023-ban pedig, a jelentős állami támogatások és az előző évi, rendre túltervezett beruházási maradványok miatt, 42,3 mdFt volt(!) 

       A Borbély Lénárd által elmondottak ellenére a költségvetés szükséges egyensúlya akkor is fennállt, és

       a 2010-es hatalomátvétel idejére 3,8 milliárd(!) maradt a bankban, amit a fideszes vezetés még évekig felhasznált….

5) Elismerve a szociális ágazatban dolgozók munkáját, Borbély úr ezzel kapcsolatos mondataira reagálva megjegyezzük: a most módosított javaslatban az ellátottak pénzbeli ellátására idén az önkormányzat ~200 millió forintot fog fordítani (2/c melléklet). Ez majd 400 millióval kevesebb, mint amit a szocialisták 2009-ben felhasználtak ugyanerre a célra! Erre is büszke a polgármester? 

    A testületi ülés után pár órával a csepel.hu-n megjelent „Elfogadták a képviselők Csepel idei évi költségvetését.” címmel, egy rövid tájékoztató a testületi ülésről. A szöveg első részéből kiderült, minden a polgármester érdeme. Szó sincs benne arról, hogy a felsorolt fejlesztések, döntések, a béremelések visszamenőleg, január 1-től való jóváhagyása stb., mind az ellenzék kezdeményezésére került bele az idei költségvetésbe. Sőt, ami történt, „…az éppen annak a politikától és gyűlölködéstől mentes párbeszédnek az eredménye, amit a csepeliek érdekében kezdeményeztem.” – írja a polgármester vagy belső íródeákja. Tömény hazugság.

Eddig tartott az egyezkedés, máris kibújt a szög a zsákból. Borbély semmit sem tanult és semmit sem felejtett, nála minden maradt/marad a régiben. Semmi sem számít, mindenáron nyerni akar. Számára a győzelem már élet vagy halál kérdése lett. Kemény tanulság az ellenzék részére: a polgármester csak időt és pénzt akart nyerni. Most mindkettőt elérte. Számára a többi teljesen érdektelen. Durva és gusztustalan kampány következik, pontosabban folytatódik a június 9-ig tartó időszakban. 

    Pozitívum, hogy a polgármester által már hónapok óta közpénzből folyó választási kampányba most végre hivatalosan is belépett az ellenzék közös polgármesterjelöltje, Dukán András is. Debütálása jól sikerült, a közösségi oldalakon komoly támogatást kapott. Borbély és Németh rögtön neki is ugrott: mindketten azzal a hazugsággal támadják, hogy megegyezett a másikkal: Németh-tel, illetve Borbéllyal. 

**********  

    Csütörtök késő délután interjút adott Dukán András a csepeli ellenzék polgármesterjelöltje az atv.hu-nak. https://www.atv.hu/videok/20240314/voks-2024-a-csepeli-fidesz-bekulne-a-partbol-kizart-polgarmesterrel Dukán elmondta véleményét, a Németh-Borbély politikai harcáról, Németh Szilárd Borbélynak tett javaslatáról, illetve a csütörtök délelőtti rendkívüli képviselő-testületi ülésről. Sikerként értékelte a tárgyalások eredményeként elfogadott idei költségvetési rendeletet, például, hogy az ellenzék kezdeményezésére január 1-től visszamenőleg lesz jelentős béremelés a pedagógusok és egészségügyi, hivatali dolgozók körében. Ugyanakkor hangsúlyozta, ebben a helyzetben nem jó a költségvetés, mégis támogatta az ellenzék, mert lényeges fejlesztéseket sikerült elfogadtatni. Vannak azonban komoly hiányosságai, amelyeket mielőbb meg kell oldani, de legalábbis hozzá kell kezdeni megvalósításukhoz. Ezért a kampányban nem a két politikus Csepelnek ártó vitájával akar foglalkozni. Elsősorban a valódi csepeli problémák (gerincút folytatása, Korvin csomópont, parkolás se stb.) megoldását, az egészségügyi és szociális feszültségek jelentős csökkentését tartja legfontosabb feladatának. Ehhez kérte végül a választók támogatását. 

**********

    Ugyancsak csütörtökön jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a főváros április elején elindítja a második lakógyűlést, amelyen a rákosrendezői beruházással kapcsolatosan kérik ki a fővárosi lakosság véleményét. https://index.hu/belfold/2024/03/14/karacsony-gergely-budapest-fovaros-rakosrendezo-mini-dubaj-maxi-dubaj-budapesti-lakogyules/ Elmondta, hogy nem a terület fejlesztése ellen lépnek fel, azt akarják, hogy a tervezett fejlesztés valóban a budapestiek érdekeit szolgálja:

„A Fővárosi Önkormányzat kompakt városrészt, parkvárost szeretne Rákosrendezőn, megfizethető lakhatással, a koncepcióról egy korábbi háttérbeszélgetés alapján itt írtunk részletesen”

**********

    Hétfőn először a jobboldali média, majd a több országos lap adta közre: önkormányzati választási megállapodást javasolt Németh Szilárd a baloldal hatalomra kerülésének megakadályozása érdekében Borbély Lénárdnak. https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/03/valasztasi-megallapodast-javasol-csepelen-a-fidesz?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator#google_vignette  

    Borbély Lénárd, saját fb oldalán, politikai paktumnak nevezte a javaslatot. Dodonai válasza elfedte a valódi véleményét, ha volt neki egyáltalán. Nem volt és nincs könnyű helyzetben, mert, szerintünk, hangzatos lózungjai szerint sosem Csepel érdekeit, hanem saját hatalmi célkitűzései vezérelték. Dilemmájának lényege: a javaslat elfogadása vagy elutasítása viszi előbbre a polgármesteri székért folytatott, másfél éves, közpénzből folytatott kampányát. Információink szerint a teljes elutasítást választotta. Harcuk tehát folytatódik. Nincs megállás, mindkettő be fog vetni mindent a másik és közös ellenségük, az ellenzék legyőzése érdekében. Érdemes felkészülni – a már régóta gusztustalan kampány folytatódik. Lásd pl. az rtl.hu-n pénteken megjelent írást: A csepeli birkózók 2,4 milliárd forintot követelnek vissza Németh Szilárdtól. https://rtl.hu/belfold/2024/03/14/nemeth-szilard-csepeli-birkozo-klub-allami-tamogatas-koveteles?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=belf%C3%B6ld_nemeth-szilard-csepeli-birkozo-klub-allami-tamogatas-koveteles 

    Ezzel együtt az eltelt majd 20 évben végzett politikusi, önkormányzati munkájuk ismeretében, egyik politikust sem tartjuk hiteles vezetőnek. Munkásságuk sokat ártott és árt Csepelnek. Összeveszésük után Németh valószínűleg a kettejük közötti kerületi népszerűtlenségi verseny győztese lett, miközben mindent megtett ellenfele bukása érdekében. Nem valószínű, hogy most megváltozott volna véleménye róla. Borbély meg elhatározhatta: csak azért is polgármester lesz, a népszerűség-hajhászást, a populista utat választotta. A nyugdíjasok, a családok felé fordult, és a látszatfejlesztések jelentős bővítése mellett döntött. Eddigi politikusi álláspontját, célkitűzéseit részben megtagadva, civilnek állt, létrehozott egy egyesületet, amelynek elnökévé, majd polgármester jelöltjévé választtatta magát, s amelynek pénzügyi működését most is homály fedi. Szerinte szó sincs „illegális civil szervezeti támogatásról.” Ezért csak kérdezzük: van-e és milyen tartalmú együttműködési megállapodása az önkormányzatnak vagy valamelyik cégének az egyesülettel; hol tekinthető meg az egyesület tavalyi költségvetési beszámolója; fizetett-e és mennyit az egyesület az önkormányzati létesítmények és szolgáltatások rendszeres használatáért stb?   

**********

Hétfőn tette közzé a BKK, hogy a MOL Bubi közbringa rendszert márciusban további hat gyűjtőállomással bővíti. A bővítéssel már 207 helyszínen bérelhetők a Csepel Kerékpár Zrt. által gyártott kerékpárok. Az összesen 2.460 MOL Bubi kerékpárokat februárban napi 6.822 alkalommal bérelték ki a kerékpáron közlekedők, ami az előző évi adatokhoz képest 49 százalékos bővülést jelent. Nem véletlen tehát, hogy „21 ország 64 városát megelőzve nyerte meg Budapest a 2023-as Európai Mobilitási Hét programjaiért és fejlesztéseiért évente odaítélt díjat.” https://hu.euronews.com/2024/03/15/budapest-europai-mobilitasi-het Csepelen jelenleg egyetlen gyűjtőállomás sincs.

Miért?

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában  

1) Egy fáradt párt fáradt miniszterelnöke állt ki a Nemzeti Múzeum elé a saját besztofját játszani. https://telex.hu/belfold/2024/03/15/marcius-15-nemzeti-muzeum-orban-viktor-beszed-fidesz-kampany 

2) Állami, sőt uniós támogatásokkal kistafírozva kampányolhat a fideszes polgármester-jelölt „civil” hálózata Újbudán. https://atlatszo.hu/kozugy/2024/03/14/allami-sot-unios-tamogatasokkal-kistafirozva-kampanyolhat-a-fideszes-polgarmester-jelolt-civil-halozata-ujbudan/ 

3) Nem csak az összefogásvita, a politikamentesség is okozta a Kutyapárt vesztét. https://merce.hu/2024/03/11/nem-csak-az-osszefogasvita-a-politikamentesseg-is-okozta-a-kutyapart-vesztet/ 

4) Budapest nyerte az Európai Mobilitási Hét díját Brüsszelben. https://hu.euronews.com/2024/03/15/budapest-europai-mobilitasi-het

5 Karácsony Gergely: az egész NER recseg-ropog, Budapest az egyetlen menedék. https://hirklikk.hu/kozelet/karacsony-gergely-az-egesz-ner-recseg-ropog-budapest-az-egyetlen-menedek/429459 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr518355559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása