CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli csaták, kirúgások, gyanúk és bizonyosságok – részletek öt év kerületi hordalékából

2024. július 03. 00:07 - csú

csepeli_kt_kepviselo-testulet-_2023-uj_jegyzovel-nagy_total_2.pngMa már csak emlék. Így nézett ki a 2019. és 2024. közötti csepeli képviselő-testület. Októberben  - a júniusi választás eredménye miatt - egészen más lesz majd a kép

Egy hete tartotta utolsó ülését a 2019-ben megválasztott önkormányzati Képviselő-testület. 

Az öt év alatt a 31 képviselő-testületi ülésen 104 rendelet, közel 1500 határozat született. A COVID19 miatt azonban elmaradt a tervezett ülések 38 százaléka, amely megnövelte a polgármester döntési hatáskörét. Így hozhatott a polgármester, saját hatáskörben, ~ 300, külön nyilvántartott, polgármesteri határozatot, többek között szerződésekkel, költségvetéssel kapcsolatos témakörökben is. Ezek közül néhány esetben jelentős támadások értek, amelyek ügyészi vizsgálatokat is eredményeztek. 

    Mindezek a tények komoly politikai csatározások, adok-kapok között születtek meg, miközben három részre szakadt a képviselő-testület, a polgármestert meg

kirúgták pártjából. Blogunk a képviselő-testület munkájának értékelésével külön is foglalkozott:  https://csepeliek.blog.hu/2024/06/20/reszletes_elemzes_a_csepeli_onkormanyzati_valasztasrol#more18431251 

    A Csepeli Hírmondó alig mutatta be ezt a politikai botránysorozatot, viszont a polgármester érdekeinek megfelelő értelmezéseknek, magyarázgatásoknak többször is készségesen helyt adott.

    A szerdai testületi ülés nyilvánosságnak szánt hat napirendjét ~24 perc alatt lezavarták. A tájékoztató anyaggal együtt összesen 269 oldalról pillanatok alatt döntöttek, pedig a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2023. évi teljesítése, illetve a tavalyi összefoglaló éves ellenőrzési jelentés megért volna sokkal több időt. Különösen annak tükrében, hogy pl. az elmúlt években jelentősen fogyott a gyermekintézményeket (óvodákat, bölcsődéket, általános iskolákat) igénybe vevők száma, állami irányítás alá került a védőnői hálózat, stb. Vagy a tavalyi évről szóló összefoglaló ellenőrzési jelentés, amely szerintünk több vonatkozásban sem felelt meg az előírásoknak, így pl. hiányzott a jegyző nyilvános értékelése a belső kontrollrendszer megítéléséről, munkájuk minősítéséről.

    A képviselő-testületi ülések a polgármester előkészítő, vezetői és szakmai munkájának, politikai együttműködési készségének, demokratikus munkamódszerének igazi fokmérői. Szerintünk az elmúlt öt év ülései közül jónéhány nem kerülhet be Borbély Lénárd dicsőségkönyvébe, bár valószínűleg a polgármestert és választóit ez nem igen érdekelte. 

h.-r.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1018438571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása