CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen: Hiány van orvosokból - Túlkínálat ígéretekből – Tűzijáték bosszúságból – Elképesztő kitekintő hírcsokor

2024. augusztus 18. 00:05 - csú

sztk-ok-999_csepeli_sztk_7.pngCsepelen a volt SZTK, a jelenlegi Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (TIESZ ) weboldalán szereplő adatok szerint jelenleg hét háziorvosi körzetben írtak ki pályázatot a megüresedett praxisok betöltésére, többségük már hónapok óta betöltetlen. A TIESZ szakorvosi létszámhiánya is jelentős, a weboldalon 8 állás van meghirdetve.

Azt nem ismerjük, hogy mekkora a csepeli háziorvosok átlagéletkora, ebből adódóan azt sem, hogy mikorra várható nagyobb nyugdíjba vonulási hullám, ami tovább növelheti a betöltetlen praxisok számát. Arról nem is beszélve, hogy a háziorvosok, akik milliókért vették meg a praxisjogokat, az önkormányzati jogok elvonása után, esetleg futhatnak millióik és praxisuk után.

Ezekről a gondokról Soha ilyen tempóban nem üresedtek meg háziorvosi praxisok – a kormány reformtervének drámai hatásai címmel

szerdán, augusztus 14-én hosszabb, elemző cikket jelentetett meg a valaszonline.hu, . https://www.valaszonline.hu/2024/08/14/egeszsegugyi-korhaz-haziorvos-praxisjog-orvoshiany/ A valaszonline.hu cikke szerint:

„Tavaly év elejéhez képest közel ötven százalékkal nőtt a tartósan ellátatlan háziorvosi praxisok száma. Már a korábban kedvezőbb helyzetben levő központi régióban is nagyok a bajok: a megyék között 2016-ban még 16. helyen álló főváros jelenleg már a második az üres praxisok számát tekintve. A kormány ismét az államosításban és a centralizálásban látja a gyógyírt, elvenné az önkormányzatoktól a szolgálatokat, és hozzányúlna a háziorvosok praxisjogához is. Az első hatások drámai

    Az RTL híradója csütörtök este foglalkozott a témával. A riportban megszólalók (Magyar Orvosi Kamara, háziorvosok) megerősítették a cikk állításait. Tavalyhoz képest 50 százalékkal nőtt a tartósan üres praxisok száma, s már Budapesten is hiány van a háziorvosokból, s az új ügyeleti rendszer bevezetésével várhatóan még többen hagyják el a pályát. A gondok nagyságát leginkább a tartósan betöltetlen praxisok számának gyors növekedése jelzi: másfél év alatt közel 50 százalék a növekedés. Különösen Budapesten gyors a növekedés: 2016-ban mindössze 7 tartósan üres praxis volt, 2024-ben már 86.

A kormány azt tervezi, hogy elveszi a praxisjogot az önkormányzatoktól, pedig az önkormányzatok általában jó gazdái a háziorvosi rendelőintézeteknek. Számolni kell azonban a kislétszámú praxisok megszüntetésével is.  

Mivel a kormány 14 év alatt gyakorlatilag ellehetetlenítette az önkormányzatokat, érdekvédelmi szervezetei is megosztottakká váltak, így nemigen várható hatékony ellenállás, összefogás az önkormányzati érdekvédelmi szervezetek részéről. Csepel is néma, egyedül nem fog tudni megoldásokat találni, pláne, ha a praxisjogot is elveszik. 

****************

A szerdán megjelent Csepeli Hírmondó hozta nyilvánosságra a polgármester tervét a Kossuth Lajos utca megújítására. Blogunk pénteken megjelent írásában már reagált az utca „újjászületését” tervező elképzelésre. https://csepeliek.blog.hu/2024/08/16/gombnyomogato_szerepet_szan_csepel_polgarmestere_a_sajat_embereibol_allo_uj_testuletnek A Kossuth Lajos utca korábbi fejlesztéseinek kutatása során egy kilenc évvel ezelőtti fejlesztés dokumentumához jutottunk, amely a Kossuth Lajos utca 2015-ös felújításáról adott számot.

https://bkk.hu/fejlesztesek/kiemelt-fejlesztesek/archivum/fovarosi-fejlesztesek/kozteruleti-fejlesztesek/a-csepeli-kossuth-lajos-utca-felujitasa.5795/ 

    A fejlesztés megkezdéséről egyébként a Csepeli Hírmondó 2015-ös márciusi első száma is tudósított, majd a lap követte a felújítás egészét, amely az utca teljes hosszában megvalósult. A költségeket a Fővárosi Önkormányzat biztosította. A BKK által lebonyolított beruházás március 7. és június 30. között történt. Teljes költsége ~ nettó 257,5 millió (bruttó ~ 327 millió) forint volt. A közúti fejlesztések mellett új ferde parkolók és P+R parkolók épültek, járdaszélesítésekre is sor került, csakúgy, mint kerékpárbarát megoldások kialakítására. Felújították a buszmegállókat és gyalogosbarát megoldásokat, átkelőket alakítottak ki, új közvilágítási hálózat létesült. Rendbe hozták az úttest melletti zöldfelületeket. Szinte újjászületett a Kossuth Lajos utca. 

    Kilenc év egy ilyen forgalmas út életében, mint amilyen a Kossuth Lajos utca, nagy idő, az újabb felújítás indokoltsága mégis korrekt szakvéleményt és bekerülési költségelemzést is igényelne. Enélkül nem látjuk indokoltnak a polgármester Városközpontra koncentráló javaslatát. Ennek semmi nyoma, mint ahogy arról sincs szó, ki fog dönteni a közvéleménykutatást követően a tervezés megindításról. A testület vagy Borbély Lénárd? Az utca újjászületését eredményező terv, a fejlesztés előkészítése, majd kivitelezése biztosan többszöröse lesz a kilenc évvel ezelőtti összegnek. Ezért blogunk pénteki írásához már csak egy megjegyzésünk van: ez a fejlesztés nem lehet egyedül Borbély Lénárd ügye. Képviselő-testületi döntésekre, korrekt költségvetésre, a fejlesztés teljes átláthatóságának biztosítására, a tervező és beruházó cégek nyílt pályázaton való kiválasztására lesz szükség.

**********

    A kerület jövőjére nézve nem éppen bíztató bejelentést tett Lázár János építési és közlekedési miniszter pénteki sajtótájékoztatóján. Az index.hu-n olvasható írás szerint leváltja a MÁV vezérigazgatóját, aminek akar lehetne is örülni, de két kerületi fejlesztés ügyében már inkább reklamálni kellene.  https://index.hu/gazdasag/2024/08/16/lazar-janos-kozlekedes-mav-akcioterv-vezerigazgato/ Lázár úr azt találta mondani, hogy

„A budapesti HÉV-eket csak akkor újítják fel, ha megérkeznek az uniós pénzek. Lázár János bejelentette: a kormány az Európai Beruházási Bankhoz fordul 1 milliárd eurós hitelkérelemmel (ami 30 évre szólna), ehhez a kormány is ad 1 milliárd eurót. A 800 milliárd forintból megépítendő 500 kilométernyi új vasút munkálatait 2025-ben kezdik. Ebből a pénzből például még a villamosvonalakat is felújítják, a Gubacsi hidat is újjáépítik.”

    Hogy mikor érkeznek meg az uniós pénzek, arra ma Magyarországon nem sok ember tudna válaszolni, ráadásul, ha már itt lennének, akkor is évekbe telik, amig megvalósul a budapesti HÉV vonalak, így a csepeli HÉV vonal fejlesztése is. Bár, ha a kormány változtatna eddigi EU ellenességén, a jogállami rendszer évek óta tartó tudatos lerombolásán, talán 3-4 év múlva el is indulhatnának az új csepeli HÉV-ek is.  

    Lázár úr a Gubacsi híd helyett valószínűleg a Gubacsi vasúti hidat értette, hiszen a gazdaság további fejlődése meghatározó vasúti eleméről van szó, ráadásul a kínai nyitás is ezt igényli. Lehet, hogy a Gubacsi közúti híd, a Németh-Borbély duó tízegynéhány éve megígért, teljes felújítása már nem is érdekli a kormányt? Nem kellene a minisztert megkeresni az ügyben, legalább egy levéllel, a téma pontosítása érdekében? 

    Csak megjegyezzük, tavasszal 1 milliárd eurós hitelt már felvettünk, igaz, azt Kínától, de azóta sincs hír konkrét felhasználásáról. https://index.hu/gazdasag/2024/07/25/kina-devizahitel-magyar-allamadossag/  Nehéz évei lesznek az országnak, ugyanis a hiteleket és kamatokat vissza kell fizetni. Mindez rontja Csepel fejlesztési lehetőségeit.

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Nyolc schengeni ország fordul az Európai Bizottsághoz, amiért az Orbán-kormány vízumkönnyítéssel kedveskedik az oroszoknak. 

https://nepszava.hu/3247002_skandinav-orszagok-balti-allamok-belugyi-biztos-europai-unio-schengeni-ovezet?fbclid=IwY2xjawEtBeVleHRuA2FlbQIxMQABHX3kd-kAJeF-pmkUb6Sw6LD8wdCB2Kj1E6iPhtWtNt8eBufqGqF-UDQENw_aem_u5dWNsAgZ-IKMLieMf1WYw 

2) Milliós nagyságú vesztegetéssel gyanúsítanak egy Pest vármegyei polgármestert. https://24.hu/belfold/2024/08/08/pest-varmegye-polgarmester-korrupcio-gyanu-sportkor/ 

3) Kiss Andrej: Oroszország nincs győzelemre ítélve. https://hirklikk.hu/kozelet/kiss-andrej-oroszorszag-nincs-gyozelemre-itelve/436091 

4) Milliárdos tűzijáték, milliárdos üzletek a NER-nek: ilyen lesz a kormány augusztus huszadikája. https://hvg.hu/360/20240817_hvg-szent-istvannapi-intelmek-augusztus-huszadika-unnepseg-mandoki-orban-rahel-turizmus 

5) MI a titka a világ legnagyobb rézbányájában sztrájkot hirdető szakszervezetnek? https://merce.hu/2024/08/15/mi-a-titka-a-vilag-legnagyobb-rezbanyajaban-sztrajkot-hirdeto-szakszervezetnek/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9118468499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása